Test jediných dostupných 14“ pracovních notebooků s čtyřjádrem (DELL E6430 a HP 8470w)

V ČR lze běžně koupit pouze dva 14“ pracovní notebooky s čtyřjádrovým procesorem. Jsou jimi DELL Latitude E6430 a HP EliteBook 8470w. Čirou náhodou se mi oba sešly doma, a tak jsem se rozhodl, že je srovnám pro případné zájemce. Tento segment notebooků je totiž v běžných médiích značně opomíjený.

Poslední roky je situace v úhlopříčce 14“ bídná. Na delší dobu prakticky vymizely pracovní notebooky s certifikovanou grafikou pro CAD a nejvyšší výkon, který dnes v mobilním segmentu poskytují čtyřjádrové procesory, byl také dostupný až u větších strojů (15,6“ a více). Čtyřjádra jsme se dočkali až předloni s příchodem DELLu Latitude E6420. Minulý rok se k jeho nástupci E6430 přidal také HP EliteBook 8470w, který přitvrdil a vedle plnohodnotného čtyřjádra s TDP 45 W nabízí také grafickou kartu přímo určenou pro CAD/CAM/GIS aplikace.

Podle mě je velká škoda, že je výkonných pracovních stanic v úhlopříčce 14“ tak málo. Kdokoli, kdo potřebuje s notebookem cestovat a v kanceláři (doma) má dokovací stanici, logicky nebude chtít obří notebook s 15,6“ obrazovkou. Vyzkoušel jsem velké množství notebooků a jasně jsem zjistil, že pro mé velmi mobilní nasazení není 15,6“ notebook příliš vhodný – je velký a všude překáží.

Naopak 12“ a méně často nejde použít pro serióznější práci v grafických a zvukových programech, protože na obrazovku se buď nic nevejde, nebo je všechno tak drobné, až to není pohodlné.

13 a 14“ je ideální úhlopříčka pro stroje, které nemají sedět pouze doma na stole. Nutnost být mobilní však vůbec neznamená, že byste nevyužili výkon větších počítačů. Stačí sem tam něco renderovat, čekat na výsledný mix nahrávky, dělat úpravy filmových projektů v HD nebo spustit matematickou simulaci. Kdo má zkušenost, ten ví, že čtyřjádro a nějaká grafika nejsou zrovna k zahození.

Tento test nemá představovat klasickou zevrubnou recenzi. Jde mi především o rychlé a praktické srovnání z uživatelského pohledu na důležité parametry. Nuže do toho.

Velikost a provedení

Vedle tenkých UltraBooků jsou oba počítače pěkní cvalíci již na první pohled. Mnohem více odpovídají tomu, co bylo standardem před několika lety. Dá se jim to ovšem odpustit, když vezmu v potaz, co je uvnitř.

HP je tlustější. Vpředu jde jen asi o milimetr, vzadu tak o dva. Je to poznat pouze při položení obou přístrojů vedle sebe. HP možná svou tloušťku zdůrazňuje tvary – DELL se přece jen snaží něco málo zatajit zaobleným zúžením boků.

DELL ve výsledku vypadá větší – může za to tlustý rámeček displeje. Po stranách a nad displejem je spousta nevyužitého místa, což nikdy nevypadá dobře, a vše je pro jistotu umocněno stříbrným lemem, který zbytečný prostor zvýrazňuje. Ve výsledku tedy HP působí kompaktnější a při přímém srovnání se mi víc líbí. DELL už nevypadá o moc menší než některé 15,6“ notebooky.

Mechanické provedení je u obou strojů špičkové. Základna se nikde ani neprohne, vše je perfektně slícované a při tlačení zezadu na víko se nezavlní barvy na displeji. Tady není co vytknout. Tenké notebooky se svou odolností nemohou rovnat.

HP váží 2,46 kg. DELL je těžší o 20 gramů.

Výpočetní výkon

Oba stroje mám pochopitelně s čtyřjádrovým procesorem. U HP jsou ve skladovkách na výběr dvě čryřjádra – Core i7-3610QM a 3630QM. Oba mají TDP 45 W a vyšší model, který mám k dispozici, má vyšší takty (2,4GHz, 3,4GHz TurboBoost). U DELLu jsem dostal konfigurovatelnou sestavu s ještě výkonnějším Core i7-3720QM (2,6GHz, 3,6GHz TurboBoost).

Výpočetní výkon jsem měřil testem Cinebench R11.5. Oba notebooky dokázaly podávat několik hodin plný výkon, takže jsou výsledky na maximu pro daný procesor. U HP to je 6,42 pts, u DELLu 6,85 pts (+7%). To je v podstatě výkon základní jednoprocesorové stolní workstation, takže ani jeden se stydět nemusí.

Pro srovnání dvoujádrové procesory s TDP 35 W se pohybují výkonem okolo 3,0 pts, úsporné varianty z tenkých notebooků (TDP 17 W) mají průměr 2,5 pts. Výkon navíc je v náročných aplikacích hodně znát.

Grafický výkon

DELL žádnou grafickou workstation ve 14“ nenabízí. Jeho model by měl vlastně blíže k EliteBooku 8470p, jenže E6430 i v této třídě nabízí čtyřjádro, a tak se liší od své přímé konkurence. Business základ je ovšem poznat v případě grafického řešení s integrovanou grafikou Intel HD4000, kterou v rámci technologie NVIDIA Optimus podporuje dedikovaný čip NVIDIA NVS 5200 (GeForce GT520M s 64bit GDDR5 a certifikovanými ovladači).

Oproti tomu HP má integrovanou grafiku deaktivovanou a spoléhá pouze na dedikovaný čip AMD FirePro M2000. Zde jde o profi verzi Radeonu (něco jako HD7650M) s 64bit GDDR5 paměťmi. Na rozdíl od NVIDIA NVS má AMD FirePro kromě certifikace pro všechny významné profi programy také vylepšenou akceleraci některých grafických primitiv (typicky čáry v CADech), což jej řadí jako konkurenta k NVIDIA Quadro.

Základní 3D výkon obou řešení je velmi podobný. NVS má 96 vektorových shaderů, zaímco FirePro 480 skalárních shaderů (na vektorové operace se jich používá více současně) s nižším taktem. V testu 3D Mark 2011 má NVS 1140 a FirePro 991 bodů.

Výhodou FirePro je vyšší výkon ve výpočtech pomocí OpenCL a násobně vyšší výkon v profesionálních 3D aplikacích. 5-7x plynulejší wireframe vykreslování pozná i úplný laik a FirePro M2000, ač v podstatě základ, natrhne pozadí i velmi výkonným herním čipům GeForce a Radeon. Výkon je měřený testem SPEC ViewPerf 11 (1280×1024) a výsledná čísla představují průměrný počet snímků za sekundu:

V obou noteboocích je výkon čipů omezen pouze 64bit šířkou paměťové sběrnice. Důvodem je úspora místa na desce. 128bit zapojení by totiž vyžadovalo dvojnásobek paměťových čipů. Nízko taktované paměti GDDR5 ovšem mají pro fajnšmekry velký taktovací potenciál.

Pro konstruktéry a kohokoli pracujícího v profi 3D programech (kde se běžně používá wireframe vykreslování) je HP jasně lepší volba, neboť na něm můžete pracovat s poměrně složitými sestavami plynule (ani notebook s GeForce GTX660M nemusí podávat takový výkon). DELL naopak nabídne výkon jen jako kterýkoli jiný notebook s low-end herní grafikou. DELL má výhodu v nižší spotřebě díky možnosti dedikovaný čip vypnout. Tam, kde je potřeba hlavně výpočetní výkon, může být DELL lepší volba (nižší spotřeba = delší výdrž na baterii).

Klávesnice

Integrovaná vstupní zařízení jsou důležitou součástí pracovních notebooků. Ani jeden z notebooků nemá dle mých vysokých standardů bezchybnou klávesnici, zejména pokud jde o rozložení.

Nemají horní řadu kláves rozřazenou do bloků po čtyřech. HP má klávesy pro pohyb v dokumentech pohromadě u pravého okraje, DELL má naopak část u kurzorových šipek a část utopenou v horní řadě. U HP jsou trochu hloupé ty zdvojené kurzorové šipky – kdyby místo zdvojení byly mezery, pomohlo by to hmatové orientaci. DELL mě pro změnu trápil chybějící kontextovou nabídkou mezi AltGr a pravým Ctrl.

Do 14“ notebooku se nevejde plnohodnotná numerická klávesnice. Workstation se neobejde alespoň bez náhrady v podobě zástupné numeriky kolem písmen I a K. Ta nechybí ani jednomu z testovaných. DELL má jasnou výhodu, neboť lze nastavit přístup k číslům bez neustálého přepínání NumLocku. Stačí pouhé držení Fn.

Na obou noteboocích se píše dobře a při rychlém psaní jsem neměl problém s překlepy. Mechanika u DELLu má mírně lepší stisk a je tišší (zvuk je spíše duté klapání místo cvakání u HP).

Pro DELL může hrát volitelná výbava v podobě podsvícené klávesnice, jejíž podsvícení lze regulovat v pěti stupních. HP nabízí jen chabou náhradu v podobě diody ve víku. Nečekejte diodu, jako mají ThinkPady. Ta v HP lehce osvítí pouze prostředek klávesnice, a to tak slabě, že v kontrastu s displejem stejně nepůjde v noci nic přečíst. Kdyby ji tam HP nedalo, asi by to ničemu neuškodilo.

Touchpad a trackpoint

Oba notebooky kombinují dvojici polohovacích zařízení. Touchpady mají v obou případech zapuštěné velké dotykové plochy s příjemně hladkým povrchem. Trackpoint má u HP pouze dvě tlačítka, ale jeho čepička je pohodlná a prst po ní neklouže. DELL má tři tlačítka, kde prostřední může fungovat dle nastavení pro posun stránek i jako klasické prostřední tlačítko (vhodné pro 3D modelování). Na druhou stranu po čepičce u DELLu prst klouže, což je jen na obtíž.

HP u mě v polohovacích zařízeních vede, neboť používá elektroniku Synaptics, která má rychlejší odezvu a lepší pohyb kurzoru trackpointem. U DELLu je elektronika Alps a pohyb není tak přesný.

Displej

Oba notebooky se dodávají s matným TN panelem vybaveným rozlišením HD+ (1600×900), což dává dostatečně jemné body i pracovní prostor. Panely představují takový mírně lepší průměr, ale nic z čeho byste oněměli úžasem.

Ve spotřební třídě už dnes máme za méně peněz vysoce svítivé IPS panely s 8bit zpracováním barev (zde mají oba základních 6 bitů na barevnou složku). IPS ani jeden z testovaných nenabízí a v nabídce není ani vyšší rozlišení full-HD (1920×1080).

Výbava

V obou noteboocích najdete plnou nešizenou výbavu, kde nechybí ani nadstandardní komponenty jako slot pro rozšiřující karty ExpressCard a čtečka čipových karet SmartCard. HP nabídne navíc Firewire a tři ze čtyř USB portů ve verzi 3.0. U DELLu jsou taky čtyři USB, ale jen dvě z nich 3.0.

V DELLu dali do notebooku HDMI 1.4a v plné velikosti a v HP je konektor DisplayPortu. Z hlediska funkcí pro profi nasazení je trochu lepší DisplayPort (10bit barvy se zapínají v AMD CCC), ale HDMI se hodí kvůli kompatibilitě s televizory a řadou nových projektorů. Nakonec velký monitor je stejně připojený přes dok (tam mají DisplayPort oba), takže považuju HDMI přímo na těle za výhodu.

Komunikační schopnosti zahrnují klasiku v podobě gigabitového ethernetu, 2,4/5GHz Wifi-N, BT 4.0. DELL byl vybaven také WWAN modulem. U HP je WWAN příprava, ale modul chybí. Jeho slot je kombinovaný s mSATA a v dané konfiguraci je do něj osazen 24GB SSD modul, který v rámci RAIDu slouží pro urychlení při načítání často používaných dat (primární disk byl v mé konfiguraci 7200rpm 750GB). DELL jsem měl zapůjčený rovnou s pěkně rychlým 256GB SSD od Samsungu.

Hodí se však dodat, že DELL nemá slot mSATA, takže kombinace SSD a HDD vyžaduje vložení disku místo optické mechaniky (to je výrobcem podporováno u obou). V HP lze vyhodit 24GB SSD cache a dokoupit třeba 256GB SSD do mSATA, ze kterého se bude zavádět systém.

Oba notebooky mají pochopitelně plnohodnotný dokovací konektor, do kterého můžete připojit přídavnou baterii, modul se sériovým a paralelním portem nebo klasický dok. Doky jsou v obou případech v malé a velké verzi a mají v případě výbavy doků velký náskok proti všem konkurentům.

Hodí se zmínit, že HP zvládne připojit tři externí monitory pouze ve velké dokovací stanici (jedině konfigurace DP+DP+VGA). U DELLu je možností pro tři monitory víc díky dvojici grafických čipů – jednotlivé výstupy jsou mezi ně rozprostřeny.

Hlučnost a zahřívání

Při kancelářské práci se oba počítače chladí většinou pasivně, nicméně DELL vyzáří méně tepla. Spodek tedy není tak vlažný a odfukování má menší četnost. Oba jsou ale nečekaně tiché a radost může podle konfigurace kazit pouze šum plotnového disku.

Roztočení ventilátorů v nízkých otáčkách si můžete všimnout leda v úplném tichu. Nejsou z nejtišších, ale hlučnost ještě není taková, aby obtěžovala.

Při zátěži pouze grafického čipu a maximálně jednoho jádra je hlučnost notebooků pochopitelně vyšší, ale v běžném hluku místnosti s více lidmi se ztratí. Tenké notebooky jsou zpravidla při podobné zátěži výrazně hlučnější.

Vyšší rychlost chlazení si dopřejete až při dlouhodobé maximální zátěži všech jader procesoru. Hlučnost obou je velmi podobná, ale DELL má svištivější zvuk ventilátoru, takže HP se poslouchá lépe. Při takové zátěži je spodek u DELLu teplejší (místy k 50°C). Přes klávesnici se ovšem teplo nepřenáší ani u jednoho.

Maximální zátěž všech jader spolu s vytížením grafiky přežilo HP bez úhony s teplotou procesoru pod 100°C. U DELLu v taková zátěž vedla do pěti minut k mírnému omezení výkonu po dosažení teploty 105°C na procesoru. Z tohoto pohledu je chlazení u HP lépe navržené. Na druhou stranu běžně v programech na podobnou zátěž nenarazíte a reálnou vyšší zátěž snesou oba notebooky s nižšími teplotami.

Ventilátory obou notebooků lze regulovat programově. Pro HP je dobré použít HPFanControl, s DELLem je kompatibilní HWiNFO. Začínají teď pěkné pařáky a pak je člověk rád, když si u položeného notebooku na klíně může nastavit neustálý běh ventilátoru – takovou funkci by dle mého názoru měly mít všechny notebooky již od výrobce.

Výdrž baterie a spotřeba

Možnost vypnout dedikovanou grafiku předurčuje DELL k delší výdrži. HP má reálně při kancelářské práci s polovičním jasem a Wifi spotřebu 13-15 W. U DELLu je tak 10-11 W. Se základní šestičlánkovou baterkou jste pak rádi za tři a půl hodiny u HP a čtyři a půl hodiny u DELLu.

U obou je možnost prodloužit výdrž dalšími bateriemi. Jedna možnost je velká baterie na spodek. U DELLu jde navíc vložit malá baterie i místo optické mechaniky (výdrž zvedne o polovinu).

Reproduktory

Kvalitou integrovaných reproduktorů vede DELL. HP má horší repráčky a kvalitu se snaží nahnat softwarovým vylepšením SRS. Výsledek je ale stejně bez hloubek a navíc se to softwarové vylepšení (stejně jako na všech noteboocích HP) neumí vypnout po připojení sluchátek a s lepšími sluchátky akorát ničí zvuk. HP má navíc pravý reproduktor uprostřed, což trochu kazí stereo efekt.

HP představuje průměr a DELL lepší průměr.

Závěrem

Abych to tedy shrnul, HP EliteBook 8470w i DELL Latitude E6430 jsou v konfiguraci s čtyřjádrovým procesorem velmi vyrovnané pracovní notebooky. U žádného z nich nepozoruji zásadní nedostatky. HP působí kompaktnějším dojmem díky menšímu footprintu a pro konstrukéry je skvělou volbou kvůli grafice AMD FirePro (na CAD/CAM je to nejrychlejší 14“ notebook). DELL zas nabídne trochu pohodlnější klávesnici a hodinu výdrže navíc na baterii. Výpočetní výkon mají oba 2,5x vyšší než průměrný UltraBook, což je na úrovni slušných základních značkových workstation desktopů.

Kdybych si měl vybrat z těchto dvou, navzdory původnímu favoritovi od DELLu bych vzal HP. U DELLu se mi nelíbí tlustší okraj kolem displeje, o který je proti HP větší, a svou roli by sehrál také touchpad/trackpoint, který je prostě u HP lepší a já na spoustu činností nerad připojuji myš. Lepší grafika by byla jen třešničkou na dortu pro moje 3D modelování (které zatím zvládám i na integrované grafice).

Pokud už máte pracovní notebook od HP, nebo od DELLu, jste spokojeni a výkon v CADech vás tolik nezajímá, uděláte nejlépe, když si vezmete opět „tu svou“ značku. Aspoň si nebudete muset zvykat na nic nového. Oba notebooky jsou na tom podobně a chybu neuděláte ani s jedním.

Komentáře k článku

  1. 1. Python.P  30.4.2013  16:32:30

    Jen malé rejpnutí (které není myšleno zle, ale spíš jako otázka) nebyl by pro to HP vyrovnanější soupeř Dell Precision ? Vím že to tam píšeš, ale i tak.

  2. 2. MCA  30.4.2013  16:37:07

    Jednu otazku k Latitude – pozorujes vyrazny prohyb u klaves C,V,B?

    Jsem rad za kazdy clanek o pracovnich ntb, ktery potesi, protoze nejsem posledni sveho druhu :) K E6430 je spise konkurentem 8470p – mam ho a az na subj. neprijemnou hranu, smerove sipky (ThinkPad T410/T420 to neni) beru jako to nejlepsi, co jsem mel v ruce. Malokdy se vidi tak konstrukce povedeny notebook pro praci s moznosti na to pripojit cokoliv. Kombinace s HD4000 je jako ledovec.

  3. 3. swarm  30.4.2013  16:37:32

    [1] DELL má Precision až od 15,6″ dále. 14″ workstation má pouze HP a tenhle DELL je mu nejblíž. Ostatní výrobci v téhle úhlopříčce (a menší) nemají nic ani vzdáleně srovnatelného.

  4. 4. MCA  30.4.2013  16:40:34

    btw Swarme, na ATComp.cz je primo dostupny i konfigurator, to jest nemusis kupovat ve trech proflaklych shopech jejich konfigurace, ale muzes si ho bezne upravit podle sveho. Navic respektuji HP Promo, coz znamena Dock za polovinu apod. Nedelam reklamu, jen rikam, ze to jde i kdyz se o tom skoro nevi.

  5. 5. Python.P  30.4.2013  16:44:55

    [3] Jojo vidíš to mi nedošlo :) Jinak parádní článek v dnešní době hustosuperdegenultrabooků a totoálních Low-Endů.

    [2] články se dělají podle toho co se prodává, dnes se nejvíce prodávají Ultrabooky a low endy proto ani není zájem o recenze profi strojů (tak to vidím já)

  6. 6. swarm  30.4.2013  17:19:42

    [2] Klávesnice drží dokonale pevně. Ještě jsem teď doma vyzkoušel starší E6420 (taky čtyřjádro) a ani tam nevidím prohýbání.

    Kdybych měl E6420 s dvoujádrem, tak ji beru jako konkurenci pro 8470p, ale ta s čtyřjádrem je tak nějak v půlce cesty mezi P a W. Ne každý grafiku ve výkonném notebooku potřebuje, a pak jsem tu postavil dva výkonově srovnatelné stroje. FirePro ocení až někdo, kdo dělá s 3D softem, případně používá programy jako Adobe Affter Effects, kde se FirePro/Quadro taky projevuje při preview.

    [4] Jo, je to tak. Mohl jsem to zmínit. Stejně tak DELL se dá sehnat nejen objednáním na telefonním čísle z webu. Tak nějak doufám, že lidé, co potřebují podobné stroje, si s tímhle poradí. Nepsal jsem z toho důvodu ani žádné ceny a v hodnocení neřeším, kdo má o kolik MHz výkonnější procesor.

    [5] Kdyby to bylo o tom, co se nejlépe prodává, tak UltraBooky zas tak moc neválí. Byl by to hlavně ten low-end. Na druhou stranu low-end se prodá cenou, takže výrobci tlačí ultrabooky, protože tam nejvíc musí přesvědčovat, proč za ně připlatil proti low-endu. Stroje, jako jsou tyhle, se low-endem efektivně nahradit nedají. Dá se u nich mnohem lépe identifikovat skutečná přidaná hodnota a lidé, kteří si tyto stroje kupují, ji chápou.

    Upřímně se nedivim, že o tomhle se v mainstreamových médiích nepíše. Cílová klientela je proti kavárenským povalečům a uživatelům instagramů nepoměrně menší. Já si to tady mohu dovolit, protože nemám potřebu s blogem zasáhnout mainstream… navíc mi něco říká, že za ty roky jsem svou měsíční návštěvností desítek tisíc unikátních lidí vyžral celou cílovku profi segmentu v ČR. Takže jestli se o profi notebooky někdo zajímá, už sem dávno chodí.

  7. 7. kolemjdouci  30.4.2013  22:23:47

    Posledni dobou trochu premyslim o upgrade sve T420s na ctyrjadrovy procesor. Chipset to podporuje a co jsem cetl na nejakych forech tak lide nemeli problem do T420 dat ctyrjadro a pry bez problemu funguje :-) Nepremyslel si u sve T400 o procesoru QX9300? :-) Myslim, ze chlazeni by to zvladlo :-)

  8. 8. Python.P  1.5.2013  9:52:12

    [7] dvoujádra Sandy Bridge – 35W odpadního tepla
    Dvoujádra – 45W odpadního tepla. Otázka je jak se tím vypořádá tenké tělo T420ska…

  9. 9. Python.P  1.5.2013  9:52:40

    * Oprava čtyřjádra -45W

  10. 10. swarm  1.5.2013  10:15:40

    [7] Pořád je to pro mě mobilní stroj a do doby Sandy Bridge měla čtyřjádra v idle znatelně vyšší spotřebu. V zátěži by to asi fakt chlazení utáhlo (po repasu chlazení mám teploty do 65°C v loadu), ale nejsem si jistý, jak moc by to zkrátilo životnost napájecích obvodů, které určitě na procesor s TDP 45W nejsou stavěné.

    No a pak je tu druhý problém. QX9300 se moc často nevyskytuje, takže je malá pravděpodobnost, že by se mi doma objevila (jinak bych to zkusil, náhradní deska na T400 se sežene vždy). Slabší čtyřjádra (jako Q9000) by zas neměla vůbec smysl, protože ty už kolikrát žádný výkon navíc nenabídnou. T9900 je fajn procesor, na Core2 Duo je výkon super a v zátěži mám v doku notebook zavřený a stejně je slyšet jenom tlumený šum.

  11. 11. kolemjdouci  1.5.2013  10:32:18

    [8-9] Ano toho jsem si vedom. Proto jsem radsi vynechal vsechny 55W varianty :-) Co jsem tak pozoroval tak mezi T420 a T420s neni ve velikosti chladice v podstate rozdil. Kdyz na delsi dobu zatizim aktualni dvoujadro, vcetne dedikovane grafiky tak vetrak sice jede a je slyset ale ze by to byl ten maximalni rezim otacek znamy pod nazvem fen, to urcite ne. Rekl bych, ze chlazeni ma rezervy.

    [10] To je jedna z veci, ktere se bojim, co mi to udela s baterii v idle. Jak jsem psal, nekdo zkousel dat do T420 ctyrjadro a bez zateze byla vydrz na baterii +- stejna. Napajeci obvody, dobra otazka. To nikdo nezjisti nez to zkusi.

    Ano objevuji se velmi zridka. Nicmene T9900 je take velmi vzacna. Na ebay se da sehnat skoro cokoliv, jen je to uz risk…

    Porad tak nejak koketuju jestli udelat upgrade na nejsilnejsi dvoujadro (i7-2640M) nebo na nejake ctyrjadro. Uvidime…

  12. 12. Python.P  1.5.2013  10:52:18

    [11] jeninný smysluplný upgrade z mého pohledu je Ivy Bridge a to kvůli HD4000 a OpenCL…

  13. 13. kolemjdouci  1.5.2013  11:10:20

    [12] Jeste mi rekni jak to do T420s nacpu? To bych musel vymenit celou zakladni desku (navic jeden konektor jiny) a na to by se vazala i zmena klavesnice (ani nahodou). Kdyz potrebuju vykon na grafice tak mam NVS4200M. Pro me je smysluply upgrade nejvykonnejsi dvoujadro a kdyz trochu zariskuju tak treba i ctyrjadro…

  14. 14. swarm  1.5.2013  12:06:33

    [11] Základní Sandy Bridge čtyřjádro má asi o 55% větší výkon než nejrychlejší dvoujádro. Pokud máš aspoň i5-2450M, upgrade na rychlejší dvoujádro se nevyplatí.

    S vyšší spotřebou u čtyřjádra se musí počítat i v poslední generaci. Ostatně je to vidět na spotřebě těhle notebooků. 11W reálně pro DELL a 13W pro HP, kde 2W navíc dělá grafika. Stačí nechat běžet grafiku neustále u DELLu a jsem taky na 13W. S dvoujádrem můžu mít reálně spotřebu třeba 8W. Těm 3W kvůli čtyřjádru celkem věřim.

    Ivy Bridge by mohl běžet i v původní desce. Dle Intelu není business čipová sada podporovaná (ta mimochodem třeba v T420i neni), ale víc info k tomu není. Podle mě může být důvod ve vPro a funkcích vzdálené správy, kde je potřeba vhodná podpora čipové sady pro grafiku. Je možné, že na obyč použití by to šlo použít, ale nikde jsem nenašel nikoho, kdo by to zkusil a pak napsal, že to nejde. Doma sice mám prostředky k tomu, abych to zkusil, ale neni čas rozmontovat zbytečně dva relativně nové notebooky.

  15. 15. swarm  1.5.2013  12:08:14

    [13] Ivy Bridge má smysl jen tam, kde neni dedikovaná grafika. Proti HD3000 má HD4000 komplet přepracované shadery s podporou OpenCL. Jakmile tam máš nějakou low-end grafiku od NVIDIE, nic bys přechodem nezískal.

  16. 16. Python.P  1.5.2013  15:21:10

    [14] Tak kdybys to zkusil, určitě by ti bylo více lidí vděčno. I tvůj brácha o tom přemýšlel.

    ad. deska informace se různí.

    Já právě potřebuji jen podporu OpenCL a dedikovaná GK v notebooku nechci. Je to spíš taková úvaha jak ho trošku popohnat :) přeci jenom i T61ky se různě ladí a i dnes mohou ještě dobře posloužit. Chci aby mi Té sloužilo co nejdéle to půjde.

  17. 17. kolemjdouci  1.5.2013  18:47:11

    [14] Bohuzel mam i3-2350M -> naprosto neprekonatelna cenova vyhoda (i3, i5, i7 | 20k, 40k, 50k) a to i5 nemela optimus, i7 ano a taky SSD ale cena mimo… i7-2640M by tedy mela mit 20 – 25% vykonu navic co jsem dohledaval, navic Turboboost a par instrukci k dobru. Asi to nakonec dopadne na to dvoujadro.

  18. 18. Kamil  3.5.2013  14:09:37

    Když vybírám notebook, na prvním místě je displej. To je důvod, proč mám starý notebook. Když už mám mizerný displej, nebudu utrácet za další mizerný a dokud to půjde, vystačím si s tím co mám. Když vidím klesající ceny tabletů s displeji IPS, proč to nejsou třeba u netbooků? Nejsou. Nebo u notebooků, místo roztodivných designových kreací. Vždyť cena by nemusela být o moc vyšší. Chápu. Obchodní politika. Potřebuju supergrafiku s mizerným displejem? Nepotřebuju. Co nepotřebuju za to neutrácím. Tak ať si obchodníci nestěžují.

  19. 19. Kamil  3.5.2013  14:24:23

    6. Swarme, nejde o profi notebooky. Jde o naprosto obyčejné notebooky bez 3,14čovin, obyčejné akorát tak tlusté neurážející nenápadné škatule, do kterých se vejdou všechny potřebné porty a dostatečně silná baterka. Když kdekoli vidíme vystavené notebooky, manželka, třebaže tomu vůbec, ale vůbec nerozumí, mine tu navoněnou bídu a hned ukáže na ty v nenápadném „korporátním stylu“. Jenže za tu cenu a s TN displejem říká, že ať si to naloží. Naprosto chápu, že si všichni hýčkáte své Thinkpady.

  20. 20. Michal  4.5.2013  19:10:48

    [18] Z toho důvodu jsem dlouho držel MBP 15″ 2009, „jen“ Core 2 Duo a nVidia GeForce 9400 a k tomu špičková podsvícená klávesnice plus špičkový 15,4 1440×900 displej. Dnes mi taková nabídka od Applu chybí – klasická 15″ jen s integrovanou grafikou. 13″ je na plnohodnotnou práci malá a navíc má nízké rozlišení ( retinu neberu – mizerná klávesnice z Airu a nemožnost mít dva disky, navíc chci rozlišení nativně) a u 15″ jen čtyjádro a přepínatelná grafika = vysoká cena.

  21. 21. polo  5.5.2013  20:30:27

    Situacia medzi 14 bussines nieje zrovna dobra sam mam uz postarsi 6465b co bola pre mna vzhladom na cenu kde som sa pohyboval jasna volba 14, matny 1600×900,dokovanie obstojna vydrz aj po 1,5 roku vydrzi cca. 6:45 pokles o 3/4 hodinu oproti novemu,(SSD a Xubuntu)

    Kazdopadne podmienky nadpisu splna aj HP 6475b , ktory je 14 , dal by sa oznacit ako bussines(panel 14„ matny 1600×900, dokovanie,cestovna bateria,dizajn) a predava sa v konfiguracii s AMD A10 Quad-core ( co je v porovnani s i7 sice slimak ale je to 4-jadro)

  22. 22. Dave1x  6.5.2013  18:51:49

    Oba notebooky jsou velmi pěkné a ukazují, že nejen ultrabooky a levné plasťáky jsou dnes na trhu. Taky mám raději business modely. Nevím proč, ale od jisté doby mi HP přijdou přehnaně tlusté i když kvalita zpracování je velmi dobrá. Dell částečně z business řady E udělal multimediály typu Vostro – zaoblené hrany se stříbrnou barvou, oranžové prvky okolo klávesnice atd. Ty krásné a nenápadné Delly skončily s řadou Exx10. Sám mám E4310 a když jsem se před půl rokem rozhodoval, jestli půjdu právě do E4310 nebo E6320 (jeho modelový nástupce), vyhrál E4310 právě kvůli designu – cenový rozdíl byl minimální. Takový obyčejný design mi na dnešním trhu chybí a souhlasím s ostatními, že je dnes dobré zaujmout vyčkávací taktiku a držet se svých starých strojů (pokud není problém v nedostatku výkonu), ať už je to Dell nebo ThinkPad.

  23. 23. Ondrej  20.8.2013  23:26:22

    Mám už týždeň nový HP 8470w. Zatiaľ spokojnosť.
    K recenzii: aj HP numlock sa dá ovládať iba podržaním FN, stačí aktivivať numlock kombináciou FN+Num

  24. 24. `ipython notebook`  12.1.2014  1:09:50

    Trochu jsem se rozepsal o konfiguraci touchpadů níže, pokud by byl zájem, mohl bych tomu dát nějakou formu a mohl by z toho tady být článek. Ptám se tedy (mail je tentokrát reálný).

    Jestli ten Dell, má Alps , tak u mě skončil, protože mám Alps taky ve starším Dellu(bez multitouch) a je to otřesné. Shodou okolností na netbooku HP to jde krásně, ale nevím, co tam je za touchpad(má multitouch)
    Když se srovná pohyb kurzoru tak u HP je to to totálně plynulé, bez nejmenší šance poznat zpoždění nebo trhání. V podstatě jako když je zapojená myš. Díky shitiodnímu LCD je vidět plynulá trasa kurzoru. U dellu pozoruji efekt , jako kdyby touchpad měl slabší – nedostatečnou – vzorkovací frekvenci. Něco se s tím dá dělat přes nastavení (na linuxu mám utilitu synclient) obzvlášť AccelFactor je mrcha. Ale přesto to zpoždění tam

    Ono taky dost záleží na nastavení (synclient)
    dporučuji si projít na http://www.x.org/archive/X11R7.5/doc/man/man4/synaptics.4.html tyhle věci:

    1. věci týkající se rychlosti pohybu kurzoru

    AccelFactor – Nelinární rychlost kurzoru v závislosti na rychlosti prstu (při pomalém pohybu to Bude MinSpeed a při rychlém MaxSpeed). doporučuji začít od nuly.
    MinSpeed a MaxSpeed
    Kontrolní otázka: Bude li AccelFactor==0, pak záleží chování Touchpadu na MaxSpeed?
    Kontrolní otázka: Bude-li MaxSpeed==MinSpeed, záleží chování touchpadu na AccelFactor?
    PressureMotion* zrychlení při vyšším tlaku, doporučuji na zkoušku -Factory nastavit na 1 (zrušení téhle featury)

    2. věci týkající se klikání
    SingleTapTimeout [ms] snížit ze 180 na 20-50 , sníží se nechtěné spuštění TapAndDragGesture místo dvojkliku
    MaxDoubleTapTime tohle nemá vliv
    FingerLow a FingerHigh – citlivost na dotek : High pro kliknutí, Low pro tažení(tap)

    Tyhle se netýkají rychlosti, ale jsou užitečné
    CircularScrolling=1
    VertScrolling=1
    {Vert,Horiz}TwoFingerScroll … jen pro multiTouch
    TapButton= … pokud nemáte multitouch tak máte smůlu
    TouchpadOff=1 … kdyby vás kvalita touchpadu vytáčela

    U Dellu by mě zajímalo, jak vypadá uchycení heatpipe (asi fotka) a nevím, jestli se to dá poznat, ale jestli mezi styčnou plochou GPU a bloku chlazení je vrstva “gumy“. Mám pocit, že ji tam dal nějaký diverzant z IBM aby GPU bylo od chlazení izolované ,víc zahřívalo , Kromě toho ta gumy taky spuchří.

    Co se týče toho tvaru chlazení moc nevěřím heatpipe ve tvaru čvrtkružnice, která je jen přišroubovaná v jednom místě a sice CPU. Takže kvůli zahnutému tvaru chladič ke GPU nic nepřitlačuje. A ještě ke všemu pořadí komponent podél heatpipe směrem od průfuku větráku ke konci heatpipe je: 1: CPU 2 .nějaký čip. 3. GPU u samotného konce. Takže výsledkem je, že v idle CPU je mezi 38-44 a GPU mezi 59-62 a větrák běží 50% doby a je sakra slyšet. V zátěži má CPU okolo 70 a grafika 90.

    Nápad do recenzí: psát, jak často a po jakou dobu běží větrák v idle.

  25. 25. `ipython notebook`  12.1.2014  1:25:12

    7, 8
    Pro kompatibiltu doporučuji tuto stránku (najít chipset a vlevo Compatible Products)
    http://ark.intel.com/products/52808/Intel-BD82HM65-PCH
    To srovnání TDP má svůj význam o hrubě představě, ale třeba jak je tu psáno pro 3740QM 45W(cpu) a 10-11 W(ntb) idle je úplně jiný údaj (ve srovnáním 35TDPcpu a 13Wntb Core2Duo T8100 2jádro 2.1GHz jde o celkem pokrok) a dost to selhává.
    Tady jsou nějaké trendy grafy. Na tom druhém obrázku se můžeme těšit na Haswell s nulovou spotřebou :
    http://www.pcworld.com/article/262241/inside_intels_haswell_cpu_better_performance_all_day_battery.html

  26. 26. `ipython notebook`  12.1.2014  1:32:57

    Reakce na 21: Ty asi nemáš Dell Vostro? Vostro znamené vostrý hrany a rohy.

  27. 27. Don  15.3.2014  20:26:18

    Ahoj Jiří, nevšiml sis u E6430 zřetelného vrzání a klepání palmrestu v pravém a levém rohu(tedy od tlačítek touchpadu směrem k rohům)? V podstatě stačí si o tyta místa opřít ruku (vrzání) nebo na ně kliknout stejným způsobem jako na touchpad( klepání).
    Pouhým okem je vidět, jak plast odstává. Taky sis všiml ve stejném místě (přední linie notebooku) dost široké škvíry mezi rámem a plastem?

  28. 28. swarm  15.3.2014  20:33:51

    [27] Můj podobným problémem netrpěl.

  29. 29. Miloš  27.7.2014  22:26:23

    Jak si to tu tak pročítám, tak můj ThinkPad X220 snad ještě nějaký pátek vydrží. Moc se mi líbí 15″ MacBooky Pro, ale ty jsou cenově trochu mimo a nic mezi mým ThinkPadem a MacBookem asi kvalitativně podobného není co? Teď akorát řeším problém. Odchází mi nejspíš základní deska, takže budu potřebovat novou :/ Myslíte, že to má ještě cenu? Sem tam se pěkné X220 ještě prodávají jako repasované. Pár jsem jich nalezl tady [odkaz redakčně odstraněn], ale pokud máte ještě někdo tip na jiný obchod, tak budu rád.


Napsat komentář