BatteryBar: nejlepší ukazatel baterie zdarma

Málokdy mám potřebu tady protežovat nějaký program, nicméně tento si to jistě zaslouží. Standardní ukazatel baterky ve Windows je příliš hrubý a notebooky už dávno nemají chytré stavové displeje, které by zobrazovaly procenta nezávisle na běžícím systému. BatteryBar je výborné řešení, když chcete mít v dolním panelu velký ukazatel baterky s výpisem procent, nebo se jen občas chcete podívat, jakou spotřebu váš notebook zrovna má.

Když jsem s notebooky začínal, snažil se Microsoft poprvé do Windows implementovat nějakou správu energie (APM = Advanced Power Management) a poprvé bylo možné programově zobrazit stav baterie (někde v ovládacích panelech byla položka, u které byl na spodku okna jednoduchý ukazatel). Do té doby si tohle všechno řešil notebook. Buď byl někde přímo jednoduchý displej, který to zobrazoval neustále, nebo jste museli zmáčknout vhodnou klávesovou zkratku a objevilo se okno s informací (po tu dobu byl většinou běh systému pozastaven).

Později si každý přidával vlastní ukazatel baterky (např. jako samostatné malé okno na ploše nebo okno, které se na chvíli zobrazí po aktivaci klávesovou zkratkou), ale čím dál tím častěji to výrobci přestali řešit a spolehli se na jednoduchou ikonu baterky v systémové liště u hodin. Pokud si to dobře pamatuju, ještě ve Windows XP tato baterka ukazovala maximálně čtyři stavy, z toho většinu času jste koukali na něco, co vypadá jako napůl vybitá baterie.

Z toho důvodu se mi líbilo, že u ThinkPadů (jako jedněch z posledních) byla malá zelená baterka, kde je vidět aktuální stav podstatně přesněji, a to včetně výpisu procent, nebo zbývajícího času. Šlo o ukazatel rozšířené správy napájení, kterou tyto notebooky měly, a byl to velmi šikovný program. Nicméně později se ve Windows vylepšily možnosti nastavit napájení, takže už program nebyl tolik potřeba. Navíc Lenovo šlo nevyhnutelnému konci trochu naproti, když celý program z rychlého kódu v C++ předělalo na platformu .NET. Výsledek? Různé drobné chyby a neuvěřitelná pomalost jinak primitivního GUI. Nakonec už tolik nepřekvapilo, že ve Windows 8 tento program (včetně ukazatele baterie pro panel úloh) Lenovo nenabízí.

BatteryBar

Situace je taková, že se už žádný z výrobců nesnaží nabídnout lepší ukazatel baterie nad rámec základních možností operačního systému. BatteryBar je v základní verzi (která pokrývá všechny moje potřeby) zdarma. Pro někoho může být výhoda, že je lokalizovaný do češtiny.

Ne zas tak dávno vyšla verze, která má moc pěkný vzhled (podobný původní baterce z ThinkPadů). Vlastně momentálně nevím o vizuálně lépe zpracovaném ukazateli pro Windows (pro mě podstatný parametr). Další výhodou je, že zbývající čas se počítá na základě průměrné spotřeby za delší dobu než u ukazatele ve Windows (kde je velmi krátká, a proto čas skáče o velké kroky).

U většiny notebooků elektronika baterie reportuje aktuální spotřebu a kapacity (aktuální, maximální, výrobní). Lze tedy zjistit, zda nízká výdrž baterie je důsledkem vysoké spotřeby (například kvůli běžící službě nebo chybě ovladače), nebo je baterie vadná (klesla její kapacita).

BatteryBar je jeden z programů, jenž už roky mám v základní sadě, kterou instaluji na každý notebook.

Komentáře k článku

  1. 1. .apache  31.12.2013  13:46:57

    Tak pokud Batterybar nelže, tak jsem právě díky němu zjistil, že mám ve svém E7440 tu 47Wh baterii :D

  2. 2. subwoofer  3.1.2014  0:23:46

    Nevyžírá to zbytečně CPU? Já mám u takových prográmků většinou zkušenost s tím, že zpomalují start a vyžírají CPU a RAM.

  3. 3. swarm  3.1.2014  9:40:00

    [2] CPU to nežere vůbec. Ostatně, kdyby žral, tak by to bylo dobře vidět na té spotřebě procesoru. Update se provádí jednou za pár sekund a zbytek je jen velmi primitivní matematika. Není tam nic, co by mělo zatěžovat procesor.

    Používám to už tak pět let a teď to mám i na Atomu s 2GB RAM – nijak se to tam negativně na výkonu nepodepsalo.

  4. 4. swarm  3.1.2014  9:41:47

    [1] Mám pocit, že u mě to ukazovalo to samé. Bývá tam nějaký rozptyl, takže obvykle dávají výrobci trochu víc, aby jim zákazníci méně podařené kusy hned nereklamovali.

  5. 5. .apache  3.1.2014  11:31:59

    [4] Já si to pak našel i ve specifikacích, mělo by to tak být. Předtím jsem se na to ani nekoukal, protože jsem bral jako jasnou věc, že mam (v rámci fullhd specifikací) social edition takže 34Wh :). Jinak myslím, že by nejen mě zajímal i další obsah tvého startup software balíčku (pokud se jedná o takovýhle „podpůrný“ soft a ne oblíbený přehrávač a prohlžeč :D).

  6. 6. swarm  3.1.2014  12:18:34

    [5] Ono by to ofiko mělo být myslim 45 Wh, tak jsem myslel, že mluvíš o těch pár Wh navíc. Jinak 34Wh socbaterka je snad jen pro velký firmy, kde je potřeba udělat custom bid s co nejnižší cenou. Velikostí a hmotností tam snad není žádný rozdíl, jen tam jsou slabší články.

    Mohl bych ten balík sepsat. Ale moc toho není, udržuju systém co nejčistší, takže u mě nenajdeš žádné zaručené superskvělé utility na všechno možné. Spíš mám takový svůj základní setup pár programů a úprav nastavení OS.

  7. 7. .apache  3.1.2014  14:16:15

    [6] Aha, tak to se omlouvám za špatné vyjádření. Jasně, já právě taky nemám rád moc bordel a články typu „7 úžasných aplikací pro váš notebook/tablet“ atd. mě nechávají chladným, ale ten Batterybar se mi fakt líbí a i přítelkyně si ho hned vynutila místo origo thinkpadí co tam má.

  8. 8. MV_cz  6.1.2014  17:02:51

    Také používám dlouhodobě (od přechodu na soukromém notebooku – Dell – na win7, takže tak 3 roky), pravda neaktualizoval jsem, takže neznám nové grafické schéma, ale zkusím. Důvodem, proč jsem si instaloval byla právě podobnost s ukazatelem na thinkpadech.
    Nemá někdo prosím zkušenost, jak moc se dá uvěřit informace o kapacitě baterie a opotřebení? Tuhle informaci nějak standardně reportují notebooky přes ACPI, nebo si to každý výrobce řeší po svém?
    U mně je baterka už dlouhodobě mrtvá, s tím jsem se smířil, ale odumírala podle batterybaru vždy jednorázově o kus. Prostě měl jsem třeba delší čas 66% a jednoho dne to padlo na 33 % (odešel článek?!?). U sestry na Toshibě během roku a kus podle batterybaru odešlo 25% akumulátoru, jak jsem nedávno při čištění zjistil. Pravda, byla to už druhá baterka a alternativní výrobce, ovšem akumulátor s vyšší kapacitou a často jezdí vlakem, takže tam ty 3,5 – 4 hodiny většinou pravidelně dá.


Napsat komentář