Vista Home Basic má rozhraní Aero

Mezi důvody, proč nejlevnější Vistu nekupovat, se často zmiňuje absence grafického rozhraní Aero. Jenže, kdo z vás si Home Basic opravdu vyzkoušel? Jak víte, že by to vůbec mohl být takový problém? Teď jsem dostal do rukou nějaký levný notebook od HP, který je vybaven nejlevnější edicí Visty, a zjišťuju, že Aero v něm je a je zapnuté rovnou po nainstalovaní.

Celé mi to připomíná situaci, kdy spousta lidí si myslela, že Windows XP Home Edition mají proti verzi Profesional úplně jiné jádro, které je mimo jiné také méně stabilní. To byl tenkrát taky nehorázný (ačkoli velmi rozšířený) nesmysl. Jádro bylo stejné a omezení funkčnosti byla vytvořena jen uměle. Zde je to podobné.

Proč MS tvrdí, že tam není?

Nejdříve je potřeba si vysvětlit, co ono Aero vlastně je. Je to systém akcelerace grafického rozhraní pomocí grafické karty, nový způsob práce jejího ovladače (přinášející výhody v podobě přidávání a odebírání grafických karet za chodu), nový systém správy grafických dat (klonování z video paměti do té systémové atd) a spoustu dalších vlastností s tím, že až někde na konci je schopnost zobrazovat veselá okýnka s poloprůhlednými rámečky a jednoduchými animacemi.

V edici Vista Home Basic je funkční rozhraní Aero jen s uměle omezenými některými grafickými prvky, aby MS mohl lépe propagovat rozdíly mezi jednotlivými verzemi Visty, běžní lidé to neprokoukli, ale zároveň nebyl systém nijak výrazně uvnitř ochuzen. To se Microsoftu povedlo dobře. I spousta „odborníků“ totiž po roce a půl stále tvrdí, že tam Aero není.

Co tedy chybí

Ve výběru vzhledu je slovo Aero nahrazeno slovem „standardní“ a omezení je jen pár. Asi nejviditelnějším je absence „glass“ efektu, tedy efektu průhledného skla, který dělá okýnka hezčí (ten se u notebooků většinou vypíná při úsporném profilu a chodu na baterii). Dále pak chybí animace oken (při minimalizaci, maximalizaci,…) a možnost přepínat okna pomocí Win+Tab (význam této zkratky moc nechápu, protože se mi zdá výrazně méně pohodlná než standardní Alt+Tab). Stíny oken a animované světelné korony kolem tlačítek v pravém horním rohu oken kupodivu zůstaly. Ostatně žádných dalších změn byste se nedohledali.

Závěrem

Suma sumárum je rozdílu, jak když prdne, ale evidentně to úplně stačí, aby to dostatečně zblblo veřejnost. Microsoft vlastně nelže. Home Basic verze opravdu nemá rozhraní „Windows Aero“. Má jen rozhraní „Windows Vista – Standardní“ :-) (nezaměňovat s „Windows Vista – základní“, což je určitá napodobenina technicky na úrovni skinů ve Windows XP). Až vás tedy někdo bude přesvědčovat, že Vistu Home Basic v žádném případě nebrat, že to vlastně není plnohodnotná Vista, tak se mu vysmějte do obličeje. Pro běžného uživatele je to Vista Home Premium bez Media Centeru (na notebooku spíše zbytečná věc, pokud nemáte nějaký s TV tunerem) a průhledného efektu okýnek.

Doplnění

Pod článkem se objevila rozsáhlá (leč z velké části neplodná) diskuze a jedním z témat bylo vyvracení mého tvrzení, že schéma „Windows Vista – Standardní“ vyžaduje grafickou akceleraci. Udělal jsem nakonec nejjednodušší pokus – zakázal jsem ovladač grafické karty. V takovém případě Vista bez nutnosti restartu nasadí univerzální ovladač VGA-Safe bez podpory 3D akcelerace. Ihned se systém přepnul do schématu „Windows Vista – základní“ a v nabídce schémat „Windows Vista – Standardní“ úplně zmizelo. To je, řekl bych, jako důkaz dostatečné.

To je ostatně důvod, proč už jsem teď nepublikoval jeden komentář uživatele Paegas, ve kterém bylo mimo jiné: „Zkus zapojit starou grafickou kartu do jakékoli verze Win s Aero a nabídka Aero ti v příslušenství úplně zmizí, nepůjde nastavit. Ovšem v Home Basic nabídka “Windows Vista – standartní” stále bude a bude fungovat bez problémů.“ – příště až tu někdo bude chtít v komentáři něco tvrdit jako fakt, tak by si to měl nejdřív ověřit. Střílet od boku se takto sice dá, ale neznamená to nutně, že se vždy trefíte.

Komentáře k článku

  1. 1. skvedo  30.9.2008  22:59:51

    Toto mě taky překvapilo, když mi to po spuštění BSPlayeru začlo hlásit, že musí přepnout zobrazení, když tam žádné Aero být nemá.

    MS Aero propagoval pro běžné uživatele hlavně WOW grafickém efektům Aera. Když se mi dostal do rukou nb s VHP jsem si říkal, že bych to Aero mohl aj zapnout a ejhle, ono už běželo!

  2. 2. MikeX  1.10.2008  6:19:33

    No pánové, nějak jste to nepochopili. AERO je vykreslování pomocí hardware graf. karty. Ve Windows Vista Basic AERO není a proto jsou zmíněné „očesané“ efekty počítány procesorem a vykreslovány softwarově. AERO teda neznamené ty zmíněné efekty, ale to, jak jsou vykreslovány.
    Takže nevím, kdo komu se vysměje…

  3. 3. swarm  1.10.2008  9:17:14

    [2] MikeX: Teď jste to bohužel nepochopil pouze vy. Efekty jsou uměle vypnuté, ale celé je to počítané přes grafiku i ve Vista Home Basic. Dokonce i ten proces, který se o to stará (dwm.exe) má stejnou paměťovou náročnost (20-70MB), jako při Aeru, a když se přepne rozhraní na „Windows Vista – základní“, tak samozřejmě žere jen kolem (~1MB).
    Dálším poznávacím znakem je například spuštění 3D Marků. To se chová na Vista Home Basic stejně jako na vyšších edicích, takže na chvíli zhasne obrazovka, mírně se změní rámy oken a všechno se počítá přes procesor. Jediný rozdíl je, že nevyskočí okýnko, že bylo přepnuto rozhraní Aero.

    Takže ještě jednou ve zkratce pro méně pozorné. Vista Home Basic má Aero, jen je to ve výběru rozhraní přejmenované, nejde zapnout glass efekt a chybí některé animace – zbytek je ale plně funkční a akcelerovaný přes grafickou kartu úplně stejně (a se stejnou rychlostí, která je proti počítání procesorem znatelně lepší). Chce to příště víc číst, než se začně psát komentář…

  4. 4. swarm  1.10.2008  9:21:04

    [3] „No pánové, nějak jste to nepochopili. AERO je vykreslování pomocí hardware graf. karty.“

    – Mimochodem mám pocit, že tahle věta dokazuje, že jste ten článek vůbec nečetl, protože to samé je napsáno hned v třetím odstavci. Ještě holt musím asi lépe odhadovat technickou zdatnost mých čtenářů a případně psát více „přímočaře“, takže samozřejmě děkuju i za takový komentář, který mě může nutit k zamyšlení.

  5. 5. DEE  1.10.2008  11:10:05

    No tak toto je známo už docela dlouho ne? ;-) Ale jak vidno, zdaleka ne každý je v obraze. Jen bych doplnil, že možnost výběru schématu „Windows Vista – standardní“ se běžně u Home Basic objeví až po lehké úpravě registru. Přinejmenším to tak ještě nedávno bylo. Že by výrobci předinstalované Wokna trošku Tweakovali?

  6. 6. swarm  1.10.2008  11:39:10

    Já po tom moc nikdy nepátral, ale tento článek jsem napsal právě kvůli těm zástupům lidí, co zarytě tvrdí, že to tam neni a že tím pádem je Home Basic nějaký poloshit s půlkou jádra z Visty a půlkou z XP (či podobné hlouposti).

  7. 7. kecinzer  1.10.2008  13:40:57

    Také jsem na tuto skutečnost narazil, když jsem poprvé viděl na HP Pavilionu Visty Home Basic.
    Nutno také zmínit, že kromě některých efetků také chybí (pro mě celkem podstatná věc) živé náhledy na běžící aplikace.

  8. 8. Martin.Sip  1.10.2008  13:49:28

    To si chces jako dokazovat, ze mas plnohodnotnou verzi Vist? CHacha nemas ani nahodou. Uz jen ten duvod, ze zminujes takove nedulezite detaily svedci o tvych IT znalostech. Pokud nejsi natvrdly tak se podivej na srovnani techto dvou verzi premium a home a zjistis, ze premium je pro lidi co vyuzivaji system na plno. Zrovna na myego se takovy clanek zda dost neprofesionalni.

  9. 9. swarm  1.10.2008  14:00:13

    [8] To si mě asi s někým pleteš. Já mám Vista Business ;).

    Achjo, další člověk, co ani neumí číst a nepochopil nosnou informaci článku (že v Home Basic je akcelerace pomocí grafiky). Přemýšlím, zda tak zcestné komentáře vůbec zveřejňovat. Připadá mi to jaksi zbytečné, ale nechtěl jsem zas moc cenzurovat :-(.

  10. 10. eM  1.10.2008  14:15:50

    Zdravím,

    chtěl bych se zeptat, proč vůbec MicroSoft „ořezává“ verze…?
    Uživatelům Linuxu a Applu je tahle „logika“ hádám težko pochopitelná.
    Neměla by vyšší cena být spíš za lepší podporu a servis?

    PS: nemyslím to nijak jízlivě, opravdu bych to rád pochopil
    (protože se mi jinak zdá, že spíš než na uživatele myslí na zisk, ostatně
    slavné „…advertisers-advertisers-advertisers“ to jen podtrhuje:)

    Dík

  11. 11. Ladis  1.10.2008  15:14:56

    [10] Je to mysleno samozrejme na zisk.

    [8] Clanek je o nejnizsi verzi Vist vyskytujici se na testovanem notebooku. Swarm ma samozrejme k dizpozici i dalsi verze vcetne te nejvyssi (Ultimate), ale o tom tento clanek neni. Clanek je o zajimavosti, o ktere spousta (vetsina?) lidi nevi a pro mnoho z nich muze byt zasadni pri vyberu operacniho systemu.

    Jinak takoveto komentare povazuju za velky Off Topic, zde navic utocny a nechapajici princip blogu, vice na odkaze v paticce (Pravidla pouziti).

  12. 12. swarm  1.10.2008  15:53:09

    [11] Člověk si sem tam na podobně útočné komentáře zvykne. V drtivé většině případů však platí, že něco takového (jako pan Šíp) napíše v drtivé většině případů jedině člověk, co nemá o problematice ani špetku znalostí, což ostatně dokazuje i věta: „…a zjistis, ze premium je pro lidi co vyuzivaji system na plno.“ – tohle asi rozumný člověk z úst vážně nevypustí. Ostatně i tady pan Šíp se svými názory asi nemá zas tak čisté svědomí, když musí psát přes anonymní proxy.

  13. 13. giany  1.10.2008  18:14:57

    MS hovori, ze tam nie je aero, pretoze za hlavne prvky aera, ktore vidi uzivatel su prave one Win+Tab ci glass efect. Vlastnim home basic vistu a oproti premium je tam rozhodne mensi rozdiel. Hlavne v tych efektoch, ktore vidi pouzivatel. Keby to bolo tak ako pisete tak sa Home Premium ani neoplati kupovat.

  14. 14. MikeX  1.10.2008  20:07:41

    Swarm: Hele troubo, hraješ si tady na Hulána, machruješ, že někdo neumí číst, apod. a přitom tomu houby rozumíš. Napíšeš článek o něčem a sám tvrdíš, že jsi po tématu článku moc nepátral a sám tak na sobě demaskuješ idiota.
    Windows Vista Basic totiž jede i na kartě bez podpory 3D, klidně na staré ATI Rage 8MB bez 3D, takže asi sotva může mít hw vykreslování 3D efektů – tedy AERO. Skutečné AERO bez 3D karty nespustíš. A víc na tvoje nefundované dementní komentáře nereaguji.

  15. 15. DEE  1.10.2008  20:09:43

    [8] No zato ty ses teď předvedl :-).

  16. 16. swarm  1.10.2008  20:31:53

    [14] Na ATI Rage 8MB bez 3D (jen pro informaci, ta karta 3D má – podporuje OpenGL a nějakou starší verzi Direct3D) běží i Vista Ultimate. Jenom asi nechápeš, jaký je rozdíl mezi akcelerovaným desktopem (Windows Aero a Windows Vista – standardní) a neakcelerovaným desktopem (Windows Vista – základní,…). Nemyslim si, že nahrazovat argumenty trapnými urážkami bez jakéhokoli důvtipu, či aspoň jemného humoru, je tím správným směrem, jak psát komentáře. Zvažoval jsem, zda ten komentář neoznačit jako spam, ale zas takhle je to lepší, protože to je umění se takhle krásně zesměšnit jedním komentářem ;-).

  17. 17. DEE  1.10.2008  20:58:30

    [14] Předpokládám že jen nemístně zkoušíš co Swarm snese. Nebo se opravdu pokládáš za odborníka? Píšeš rychleji než myslíš.

  18. 18. MikeX  1.10.2008  21:38:44

    Swarne, neztrapňuj se, střílíš od boku. Na ATI Rage 8MB Ultimate neběží z miliónu důvodu a také i z toho důvodu, že jsem to prostě zkoušel. :D
    O 3D se nedá vůbec mluvit, protože karta nepodporuje mapování textur a všechny ty 3D blbůstky, což je pro AERO klíčové a navíc končí na DX 3.0. :D
    A představa, provozování triple frame bufferu v rozlišení třeba 1920×1200 v 32-bitech je velice k pousmání.
    Fakt to napřed nastuduj.
    Takže pro méně chápavé ještě jednou. Verze basic má softwarové vykreslování, vyšší verze maji hardwarové (ať už tomu říkáš Aero nebo ne). Tak a teď si smaž své příspěvky jako spam.

  19. 19. swarm  1.10.2008  22:06:04

    [18] Nemám potřebu střílet od boku. Jen pokračuj – je to poučné. Já jsem totiž nikde nenapsal, že na Rage Pro běží Aero. Jenže, abys pochopil – 3D != Aero. 3D tu bylo dávno před Aerem. Já jsem jen opravil tvoje chybné tvrzení, že Rage Pro nemá 3D. 3D má a dokonce má i mapování textur (zase sis nasral do tlamy) – nebudu ti tu vysvětlovat, co konkrétně mapování textur je, ale sic nebylo součástí Direct3D v DX3, karta ho podporuje (například v OpenGL), vím to moc dobře, protože jsme pro to kdysi něco vyvíjeli (popravdě přes proprietární rozhraní S3DT měla mapování textur i S3 Virge DX/GX/MX 2MB RAM, takže s vhodným ovladačem to opět bylo přístupné i v OpenGL – což vím přesně, opět z praxe vývoje). Pokud jde o Aero, tak nejde o mapování textur (OLOL!!), ale o Pixel Shadery 2.0 (a o jejich délku a jiným způsobem napsaný ovladač). Až příště budeš chtít udělat chytrého, tak si raději vyber něco, kde nemám o dost víc znalostí jak ty :).

    Jinak souhlas, ve tvém světě možná mají Vista Basic softwarové vykreslování a možná jí tam i vyvíjí Apple dohromady s Linusem, realita je jiná. Ostatně zkus si už konečně přečíst tenhle článek, pak třeba pochopíš – zároveň se zamysli, proč s tebou ostatní čtenáři nesouhlasí. Možná si i zkus použít google, protože tohle není jediný článek s podobnou informací.

    Mám rád věcnou kritiku, ale když někdo hází takové s prominutím sračky, tak to je spíš smutné. Ale klidně pokračuj – stále ti to ještě toleruju ;-)

  20. 20. swarm  1.10.2008  22:16:19

    Uf, teď mi došlo, že ty vůbec nechápeš, že ve Vistách není podpora Aera nutně vyžadovaná. Pokud se podíváš na ten obrázek výběru schématu (vlevo z Vista Basic, vpravo z Vista Ultimate), tak podporu ze strany grafiky vyžaduje v obou případech jen ta první položka. Při provozu na počítači s nevhodnou grafikou (to je i třeba VMware Server a jiné emulátory) ta první položka v obou případech jednoduše zmizí.
    Nečekal jsem, že odborník jako ty, tohle nebude vědět.

    Kdyby někdo nechápal, proč tu toleruju takového exota, tak to má jednoduché vysvětlení – chystám změnu ohledně vkládání komentářů. V pravidlech to pak bude vysvětleno a odkaz na tuto diskuzi bude sloužit jako příklad, proč to to bylo nevyhnutelné :-)

  21. 21. Krevety  1.10.2008  22:28:17

    Škoda, takhle je tu sranda :-P

    Jinak dobrej článek, nevěděl jsem, že Basic má skoro Aero, žil jsem v představě, že má fakt jen to (mimořádně hnusné) základní…

  22. 22. Scitex  2.10.2008  8:07:39

    No Swarme, musím dát za pravdu MikeX-ovi. Už v příspěvku č. 3 píšeš „Efekty jsou uměle vypnuté, ale celé je to počítané přes grafiku i ve Vista Home Basic“. To se ti tady snaží MikeX vyvrátit, protože tam to opravdu není počítané přes grafiku.
    Sám jsem zkoušel virtual. WVU v a měl jsem zavedenou grafiku 2MB bez 3D a efekty „šlapaly“. Místo toho, abys to uznal, tak tady arogantně urážíš a povyšuješ se. Je vidět, že sis napřed vygooglil vše o ATI Rage a teď tady lektoruješ o DX3 a jak jsi něco vyvíjel, ale nějak jsi v tom vymýšlení zapomněl na jeden podstatný fakt, že v době DX3 a karet pseudo 3D podporou ti bylo 9-10 let, takže v té době sis tak akorát opakoval malou násobilku a „vyvíjet“ jsi mohl tak maximalně tlak na maminku, aby ti koupil lizátko…

  23. 23. BillTH  2.10.2008  9:09:57

    No já si myslím, že nějaké AERO skoro nikoho nezajímá. Mě spíš štve, že k notebookům většinou dávají automaticky 32bitové visty Premium…. přitom tam je třeba 4GB RAM a ty s 32bity nevyužiju stejně jako 64bitový procesor….

  24. 24. swarm  2.10.2008  10:48:19

    [22] Scitex: Pokud jde o mě a práci s DX3 grafikama, tak jako ty se tu daly najít ještě v roce 2000 celkem běžně. Nic jsem negooglil, tenkrát jsme s bratrem a pár dalšíma lidma začali dělat i něco kolem her vždy v rámci soutěží – konkrétně hra, která byla dělána přesně tak, aby odpovídala parametrům 90% 3D akcelerátorů s DX3 podporou, byla Ljaguska – http://swarm.ceske-hry.cz/ljaguska.html – když si to pustíš, tak zjistíš, že na efekt vodní hladiny posloužila jednoduchá manipulace s mapováním UV souřadnic textur a tohle spustíš i na 3D akcelerátoru S3 z roku 1996. Tenkrát jsme na tom pracovali dva dny a bylo to do nějaké soutěže (dokonce to i výhrálo). Na té stránce můžeš najít i další hry, co jsem dělal do soutěží sám, nebo v týmu (před rokem jsem například programoval semestrálku ve 3D programovanou v .NET). Dnes už by bylo víc těch, kde jsem dělal kód čistě sám, ale bohužel nemám čas to aktualizovat. O těhle věcech mám přehled, a když budeš trochu hledat, tak nejspíš na moje jméno narazíš i v nějakých magazínech u článků týkajících se právě grafických karet. Narozdíl od ostatních diskutujících znám grafické karty nejen z pohledu konzumenta.

    Překvapuje mě, že když o mě vůbec nic nevíš, že vynášíš hned takové soudy. Máš to zapotřebí? Je to nějaký kodex komentátorů, že musí komentovat jedině nemístně? Myslím, že to bylo zbytečné.

    Ad Aero myslim, že to budu muset podrobněji vysvětlit. O 3D akcelerovanou grafiku se stará proces dwm.exe, který zároveň v sobě uchovává kopie grafických dat z video paměti grafické karty (to má výhodu, že není potřeba při minimalizaci aplikace řešit refresh prostředků, což při Direct3D hrách se dřív muselo). U všech Vist běží i s nějakýma animacema i shéma s naskinovanýma okýnkama, jenže ten se jmenuje „Windows Vista – základní“. Na něm běží všechny ty procesorem počítané animace i ve Windows Vista Home Basic. Jenže navíc je tam ve Vista Home Basic i možnost toho akcelerovaného desktopu „Windows Vista – standardní“ okripleného o některé animace (které například v té procesorově počítané verzi jsou). Takže samozřejmě v tom emulátoru ti chodí jen to „základní“, ale není to to, o čem jsem mluvil. Že je to „standardní“ počítané grafikou dokazuje i fakt, že se při spouštění náročných programů jako 3Dmark musí přepnout desktop do procesorově počítaného schématu „Windows Vista – základní“. Ono to mimochodem dokazuje i nižší fps u aplikací běžících v okně, když jsem přepínal mezi tím akcelerovaným a neakcelerovaným (tedy stejné chování jako u Aera).

    Tímto si myslím, že už bylo urážlivých komentářů vůči mé osobě tak akorát, takže ty další už budou mazány. Kdo to stále nechápe, tak tomu to asi nevysvětlím (extra když nemá dostatečné znalosti kolem grafik a jak to aero vlastně pracuje). Kdo měl šanci to pochopit, ten to určitě pochopil. Pokud má někdo potřebu nějak argumentovat, bude tak činit věcně, bez nadávek a svá tvrzení bude dokládat i odkazy na příslušné zdroje – jinak tu pro něj není místo.

  25. 25. Radek Hulán  2.10.2008  11:19:39

    Možná by bylo zajímavé instalovat Vista Basic pod VMware, kde 100% není 3D a porovnat paměťovou náročnost a spuštěné procesy na instalaci na PC se slušnou GPU..

  26. 26. swarm  2.10.2008  13:24:44

    [25] Z mých testů, které jsem prováděl, jsem došel k závěru, že je to na 99% přes grafiku, ale až budu doma (možná ještě dnes, možná zítra), tak udělám jiný trik – grafickou kartu v tom HP notebooku podtaktuju na minimum a v případě, že jde o akceleraci grafikou, tak už je na těhle lowendech znatelný propad výkonu (pohyb oken už je trhaný). Pak dám vědět, jak to dopadlo.

  27. 27. Kanibal  2.10.2008  14:15:32

    Nechci vyvolávat flame, ale můj operační systém stál 1.800,- a všechy ty lesklé blbinky, odrazy a vychytávky má :) Říkají mu OS X a má všechno.

  28. 28. Scitex  2.10.2008  16:05:55

    S tím porovnáváním paměťových nároků to vidím bledě. Jednak pořádná karta s 3D a pamětí 512MB má adekvátně větší nároky na „provoz“ v systému než karta bez 3D s 2MB RAM.
    A navíc Visty jsou navrženy tak, že paměť, pokud je, tak ji využívají, i když ji momentálně nepotřebují.
    Takže takové testování nic neřekne.

  29. 29. yossarian  2.10.2008  17:17:24

    prepinani do „Windows Vista – základní“ se deje z jinych duvodu, nez je pametova/cokoli narocnost, presneji je to z duvodu, ze aplikace pouziva jinou bitovou hloubku, nez je na hloubka desktopu, tzn. se to musi pres procal prepocitat, a kecy v kleci dal.

    MikeX je debil.

  30. 30. WenySky  2.10.2008  17:51:59

    Ale Aero ve Vista Home opravdu neni. Tam nejde totiz o vzhled, ktery maji vsechny Visty stejny. Aero jsou prave ty efekty jako je glass a podobne, ktere v Home proste nejsou(jsou zablokovane).

    viz oficialni zprava Microsoftu : http://www.microsoft.com/cze/windows/products/windowsvista/features/experiences/aero.mspx

  31. 31. swarm  2.10.2008  18:10:42

    [30] Souhlas. Pokud jde o efekty, tak tam Aero vážně neni. Pokud jde o systém akcelerace desktopu přes grafickou kartu, tak to tam je. Koukám, že ne na všech Vista Home Basic to lze aktivovat hned od začátku, ale u HP evidentně provádí už v připraveném obrazu instalace ten přepis dvou hodnot v registrech, které nabídnou aspoň akceleraci, o které píšu. Jak se ten hack provádí, si lze přečíst například zde:
    http://www.ghacks.net/2007/05/13/enable-vista-aero-in-windows-vista-home-basic/

  32. 32. Ladis  2.10.2008  18:19:03

    [28] Nemas pravdu, viz primo informace na strankach Microsoftu: http://support.microsoft.com/kb/940105 . Ve Viste se kopiruje do virtualniho adresniho prostoru procesu kopie jeho dat z videopameti. Slouzi to napr. k rychlemu obnoveni obrazu (v pripade her i modelu a textur) v pripade ztraty obsahu v graficke pameti (napr. pri Alt-Tab). (Ve starych verzich Windows musely mit hry ztratu zarizeni osetrenou rucne, ne vsechny to zvladaly.)

    Jinymi slovy, pokud aplikace (hra) spotrebuje 100 MB na modely a textury, tak tato pamet je alokovana ve videopameti a zaroven zduplikovana v systemove pameti. Proto jsou u her napsany vyssi pametove naroky pro Vistu nez pro starsi Windows.

    A ted k 3D desktopu: Zminovany proces starajici se o akcelerovanou plochu (dwm.exe) taktez alokuje grafickou pamet pro obsah oken a plochy jako celku, a vzhledem k nove sprave pameti ve Viste je tato pamet (ktere je zminovanych par desitkek MB) zkopirovana i do pameti procesu, tj. pametove naroky procesu dwm.exe jsou o ni navyseny. Tudiz je jedno, jestli tvoje graficka karta ma 32 nebo 320 MB video-RAM, pri stejnem rozliseni a poctu a velikosti oken na plose bude zabrana pamet (meritelny udaj) navysena o +- stejne mnozstvi.

    Snad jsem to pospal dostatecne srozumitelne. Priste prosim v pripade technickych clanku odkazy na duveryhodne zdroje, ne jen jedna pani povidala a vase osobni domnevky a pocity.

  33. 33. Mem  2.10.2008  19:05:29

    Na ty patche jsem se taky díval, někteří uživatelé sice hlásí, že jim to nefunguje, ale tam mám podezření že se zamotali do podobného problému jako někteří diskutující tady – že neměli grafickou kartu schopnou potřebné akcelerace (to by ostatně měl ověřit Radek v té emulaci, že by se položka neměla vůbec nabídnout). Jinak díky za poučný článek a vtipnou diskuzi, někteří „diskutující“ se tady fakt předvedli, nicky jako MikeX nebo Martin.Sip by mohli v těch Bohnicích kontrolovat před podáváním medikamentů častěji :P

  34. 34. Ladis  2.10.2008  21:09:25

    [30] Pokud je pro tebe Aero jen ty graficke efekty navic, tak jak zapnout Glass efekt apod. je uvedeno v diskuzi pod zminovanym clankem v komentari [31] (klic CompositionPolicy nastavit na 2).

  35. 35. swarm  4.10.2008  14:41:40

    Do článku jsem přidal doplnění věnované nutnosti akcelerace tohoto rozhraní ze strany grafické karty.

  36. 36. richtone  19.10.2008  1:12:27

    Necakal som ze na blogu o notebookoch sa dozviem takuto vec, ale kazdopadne je to pre mna novinka a pomerne uzitocna informacia.
    Inak kudos pre tvoj nadhlad – taky idioti ako MikeX su pre inteligntnych ludi humorny bonus na volny cas. Ale neprehanaj to zo sebavedomim :)

  37. 37. Daffi  3.1.2009  22:07:28

    [16] Výborný komentář!

  38. 38. Krysak  2.3.2009  20:22:02

    No tak teď fakt nevim.. mam na výběr mezi Noťasem HP s basicem a Asusem s premiem (asus F5sr a HP 6730s) pokud by to záleželo jen na OS tak jakej byste braly… Díky moc

  39. 39. Ladis  3.3.2009  21:58:21

    [38] Zadnej, Vista mi na muj pocitac nesmi :-) Pouzivam radeji Linux, WinXP nebo MacOS X. Takze k otazce, pokud jsou oba verze Home, tak je to prast jako uhod.


Napsat komentář