Pořádání hudebních a jiných táborů

Nemám rád PR články, co se tváří jako nezávislá autorská tvorba. Proto zde také nic podobného nenajdete, přestože nabídek je od firem stále dost. Dnes udělám výjimku a trochu toho „PR“ se objeví i zde. Většina mě zná jako specialistu přes notebooky, ale pravda je taková, že mám spoustu zájmů a konkrétně notebooky nejspíš ani nejsou tím časově nejnáročnějším.

O Hudebním táboru jsem se několikrát zmínil na twitteru a facebooku, ale nikdy jsem to nerozebíral více do hloubky. Hudební tábor je takový náš malý projekt pro děti od 12 let. Na týden (nebo něco přes) se sjede 20-30 začínajících muzikantů, kteří se rozhází dle svých preferencí do kapel. Nejde o to někoho učit na hudební nástroj (i když někdy to tak dopadne). Hlavním cílem je, aby si měli všichni možnost zkusit, co obnáší spolupráce v kapele.

Každá kapela se dohodne na několika písničkách, které postupně během těch dní nacvičí, vyzkouší si je nahrát v našem improvizovaném studiu a nakonec se udělá koncert. My se je během toho snažíme podporovat a směrovat. Ukazujeme jim, kde dělají chyby a jak jim předejít. Mimo se samozřejmě hrají různé hry, aby se utužil kolektiv a byl nějaký odpočinek od zkoušení.

Tenhle projekt se letos pořádal podruhé. První rok tam bylo dohromady asi 15 lidí a byla jedna malá zkušebna. Letos se všechno posunulo o velký kus kupředu – tábor disponuje vybavením za stovky tisíc. Několik pasivní i aktivních beden, výkonné zesilovače, mixážní pulty, vícestopé nahrávací zařízení, mikrofony, hromada podpůrného příslušenství a samozřejmě nějaké ty nástroje, ke kterým se nově přidaly hodně slušné elektronické bicí od Rolandu. V příštím roce se také rozšíří program o různé semináře a povídání s profesionálními muzikanty.

Na táboře bylo natočeno krátké propagační video, ze kterého si můžete udělat jasnou představu o průběhu akce:

V současné době jde o projekt na dobrovolné bázi. Cokoli se vydělá, hned vrážíme do vybavení. Ta legrace, kterou si tam každé léto užijeme (my i děti), za všechnu tu práci stojí. S některými se navíc setkáváme i přes rok a můžeme jim pomáhat v jejich snažení. Na jednom takovém srazu jsme holkám (12 let) nahráli jejich cover a z hecu se rovnou natočil i klip. Stačila nám k tomu trocha vybavení, pár notebooků a jedna zrcadlovka. Na to, že se jelo spíš relaxovat a pokecat, se vyvinulo nevídané úsilí. Výsledek můžete vidět zde (video se dostalo i na stránky původní kapely):

Věřím, že účastníci táborů jsou spokojení, protože každý rok musíme otevírat víc turnusů. Původně plánované dva na konec příštího léta jsou již teď oba téměř plně obsazené, takže momentálně řešíme otevření třetího (…o to méně bude ode mě recenzí notebooků v srpnu).

Další aktivity

Jelikož se v naší partě sdružují lidé různých profesí a zaměření, děláme nespočet dalších táborů – jejich seznam je na stránkách sdružení centrumdeti.cz. Za pozornost určitě stojí Adrenalinový tábor, ke kterému existuje také propagační video (taky jsem si v něm zahrál – jako vychechtaný řidič v bugině):

Dělá ho parta našich přátel, kteří se k tomu díky profesi hodí nejlépe. Jde totiž o profesionální vojáky.

Plány do budoucna

Kromě zlepšování současných zaměření pracujeme také na vytvoření nového. Půjde o Filmový tábor, kde se budou děti učit zacházet s kamerou a řešit kompozici i střih. V současné době vyjednáváme o zapůjčení vybavení s jedním z významných výrobců výpočetní techniky. Již teď se rýsuje něco, co bude pro děti jistě přínosem i zábavou.

Závěrem

Snad jste zde trochu té reklamy snesli. Jelikož jsem přesvědčen o kvalitě naší akce a organizátorů, chtěl bych, aby se o ní dozvědělo co nejvíce lidí. Z těch desítek tisíc návštěv měsíčně zde na blogu se třeba najde někdo, koho to zaujalo.

Moje role se skládá z účasti ve vedoucovském týmu na Hudebním táboře (technika, mixáky, nahrávání, mastering, syntezátory) a spolupráce s užším vedením na chodu sdružení.

Komentáře k článku

  1. 1. JF  13.12.2011  20:15:16

    jsem rád, že si i takovéhle tábory konají, kolik to tak stojí zhruba?

  2. 2. swarm  13.12.2011  23:32:13

    [1] V hlavě tyhle věci nenosim, ale na webu sdružení jsou ceny: http://centrumdeti.cz/ …určitě to neni tak levný, jako jet pod stan, protože vybavení a aktivity něco stojí.

  3. 3. elzet  14.12.2011  14:09:14

    Tyhle projekty se mi líbí – nepořebujete s tím filmovým táborem pomoct? Rovnou říkám, že dělám spíš počítačovou grafiku a 3dčko, ale třeba střih po praktické stránce (grabbování a třídění natočeného materiálu, obsluha střižny, jednoduché trikové záběry na klíčovacím pozadí, formáty a rozlišení atd.) bych zvládl. Tak se když tak ozvi :-)

  4. 4. volodjA  15.12.2011  8:07:31

    Ahoj Jirko, tohle poradani taboru ti trochu zavidim :) Urcite si tam uzijete spoustu srandy :) jen se mi vdycky vybavi sceny z American Pie a Southparku… :)

  5. 5. swarm  17.12.2011  0:22:34

    [3] Dám ti vědět do mailu, co jsi uvedl v příspěvku.

  6. 6. Warcz  25.12.2011  23:16:36

    Jojo byl jsem na tom podobně:
    http://www.youtube.com/user/skauthavirov/videos
    nebo různé vodácké akce:
    http://www.youtube.com/watch?v=wgKVXJbVoXM

    Bohužel při práci už není tolik času :-/


Napsat komentář