Bytefest 2018: fotky z akce

Přibližně před měsícem proběhla možná největší akce v ČR zaměřená na historické počítače. Ani tentokrát jsem si to nenechal ujít a samozřejmě všechno fotil. Přestože jsem si loni slíbil, že už nebudu na akci nosit nic těžkého, letos jsem vzal ten nejtěžší z počítačů… není náhodou, že ho vyrobili v Silicon Graphics.

bytefest-2018-sgi-eliska

O Bytefestu tu mluvím každý rok. Letos jsem na něj upozornil pouze fanoušky na Facebooku, ale bylo by vhodné zde alespoň sdílet fotky:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2093807810683597&type=1&l=28d7f980fc

Hlavním, nejtěžším a největším počítačem naší skromné výstavky se stal SGI Octane2. Drahá pracovní stanice vyráběná v původní verzi od roku 1997. Vejdou se do ní až dva procesory a gigabyty operační paměti. Grafická karta s 3D akcelerací (OpenGL) je základní komponentou i těch nejslabších konfigurací. Náš Octane2 je až z roku 2000. Je vybaven jedním 400MHz procesorem MIPS R12000, 2GB RAM a v té době úplně novou grafikou VPro V6 s 32 MB vlastní paměti. Posloužil především jako ukázka možností silnějších stanic od SGI (neboť obvykle je v ČR k vidění maximálně levnější O2) a předváděli jsme na něm různé programy na CAD, 3D modelování i úpravu fotek, případně grafická dema a hry (včetně portace Quake III pro IRIX).

Dalším strojem byla zmíněná O2 vpravo od monitoru. Ta samotná žádný monitor neměla, protože se mi jej nechtělo tahat. Místo toho k ní byl sériovým kabelem připojený počítač IBM PS/2 P70 s plazmovým displejem, který sloužil jako terminál. Pro potřeby klonování pevných disků a sdílení souborů byla taková sestava více než dostatečná. Počítač s plazmovou obrazovkou se snažím ukazovat co nejčastěji, protože se s něčím takovým jen tak člověk nesetká. Zároveň vidím, že nebude fungovat věčně (zejména jeho ESDI disk, který pak nejspíš nebude čím nahradit). Ostatně to není tak dávno, co jsme se natrápili při opravě tohoto počítače.

Notebooky jsem táhnul dva. Tím méně zajímavým je DELL Precision M50, v nedávném článku popisovaná pracovní stanice s grafickým čipem NVIDIA Quadro4 GoGL a špičkovým 1600×1200 displejem. Sloužil hlavně pro ukázku, jak moc poskočil výkon pracovních stanic za pouhé dva roky od SGI Octane2, ale taky to byl servisní stroj pro FTP.

Zajímavějším byl nepochybně nedávno zrenovovaný a opravený Apple PowerBook 100. První PowerBook od Applu byl na delší dobu také tím nejmenším a nejlehčím, nicméně tehdy mu v prodejích hodně ublížila absence interní disketové mechaniky – z dnešního pohledu je to už možná úsměvné, ale tehdy byla jiná doba a lidé měli jiné potřeby. Dnes již bohužel má většina PowerBooků 100 vyteklé kondenzátory, takže jiný než opravovaný kus už dnes v provozu asi neuvidíte.

Podstatu části této akce, kdy je přítomna i veřejnost, vnímám v možnosti ukázat tyto stroje zapnuté a každý, kdo chtěl, si mohl na nich vyzkoušet ať už interface operačního systému, nebo třeba nějakou hru. Výjimkou byl až večer, kdy v P70 vypověděl službu disk a rozmyslel si to až po dvouhodinovém odpočinku.

bytefest-2018-powerbook-100

Na akci toho bylo k vidění samozřejmě mnohem více. Něco jsem popsal přímo v galerii. Kdo přišel v sobotu přes poledne, mohl vidět kompletní rozebíračku dnes již vzácnějšího 16bit notebooku od Atari. Dále mě hodně zaujala celá řada ruských domácích počítačů se stylovým monitorem, který nedržel synchronizaci, aby dodal ten správný dojem ze socialistické výpočetní techniky, přenosná varianta domácího počítače Commodore 64 a také první přenosný počítač PC od IBM (IBM PC Portable). K večeru jsem si vyzkoušel také „virtuální realitu“ pro 8bitové ZX Spectrum a Commodore 64 a mohl odejít s klidným pocitem, že už jsem viděl fakt všechno.

bytefest-2018-sal

Ještě si nejsem jistý, co nakonec vezmu příští rok, ale vidím to zas na nějaké ty stroje od SGI. Nikdo jiný se s nimi pořádně nechce tahat, takže je to asi to nejzajímavější, co doma mám. Nejspíš se přesunu ke strojům z první půlky devadesátých let a vezmu je v kompletu i s původními CRT monitory. Ukázal bych hi-end pracovní stanici SGI Indigo2 s 19“ monitorem určenou pro grafiky a práci si videem a low-end stanici SGI Indy s 15“ monitorem a originální webkamerou Indycam. Indy je UNIXová stanice, o které uživatelé tvrdili, že nemá výkon, protože je rychlá jen jako hi-end Apple Macintosh.

Napsat komentář