NEC Mobile Pro 900 – takhle nějak by mohly vypadat mini-notebooky

V současné nabídce mini-notebooků (resp. netbooků) stále nevidím nic, co bych si byl ochoten koupit. Většina dnešních zařízení v této kategorii má kolem 1,5 kg, klasický pevný disk a výdrž do 6 hodin s 6cell baterií. Takové zařízení pro mě nemá absolutně žádný smysl, když už mám normální notebook (kterého bych se nevzdal z mnoha důvodů).

nec-mobile-pro-900-zavreny

Stále čekám na něco, co se bude podobat dřívějším handheldům, ale bude to odpovídat dnešním nárokům (LAN místo modemu, Wifi, BT, WWAN). Bratr domů přinesl starší NEC Mobile Pro 900 a teď už přesně vím, jaké rozměry bych si u vysněného zařízení představoval. NEC má 8“ displej, plnohodnotnou klávesnici pro psaní hmatovou metodou a hmotnost 0,8 kg. Před pěti lety do něj neměli problém nacpat také výstup na monitor, USB port pro připojení různých periferií (klávesnice, myš, flashdisk) a sloty pro CF a PC karty.

nec-mobile-pro-900-v-ruce

Skoro všechny starší handheldy jsou postaveny na procesorech ARM, takže pro ně nebylo nedosažitelných ani 10 hodin s miniaturní baterií. Dnes, kdy všechno pohání žravý Atom, se nemůžeme divit produkci malých, zkriplených zařízení s výdrží jen 3–4 hodiny (pokud nechci, aby baterie vzadu trčela). Doufám, že se někteří výrobci k ARMům zas vrátí. NVIDIA nějaká řešení nabídla, ale stále na něm žádná zařízení nikde nevidím.

nec-mobile-pro-900-otevreny

Důležitou součástí takového pracovního handheldu je slušná klávesnice. NEC Mobile Pro 900 jasně ukazuje, že taková klávesnice u malého zařízení není nemožná. Píše se na něm lépe než na drtivé většině mini-notebooků a vlastně také lépe než na mnoha klasických noteboocích (rozměry kláves nejsou všechno). Důležitá je absence touchpadu, který by zařízení zbytečně zvětšoval do hloubky. Ideál je podle mě velikost akorát na klávesnici a tomuto rozměru by se měl přizpůsobit i displej, který by měl být hodně širokoúhlý (dnes pokud možno více do krajů než na NECu).

Závěrem

Snad se časem zas objeví něco, co splní mé nároky. Však toho nechci zas tak moc. Jen dlouhou výdrž, nehlučný chod, kvalitní klávesnici, bezdrátovou konektivitu a výkon dostatečný pro základní práci s dokumenty, prohlížení webu a psaní mailů. Že na tom nepoběží klasický Windows? No a, tohle přece nemá být náhrada klasického počítače.

Komentáře k článku

  1. 1. MartensPh  25.1.2010  9:34:55

    Čekám také na něco takového, kdysi mě zaujal Psion tuším 5, ale než jsem si ho stihl koupit, už byl historií. Ale větou o neWindows zařízení jsi si IMHO odpověděl, proč se neobjeví na trhu :-(

  2. 2. Logout  25.1.2010  11:30:29

    Ano je to tak. Můj Psion 3a, Psion 5mx, Psion netBook, Atari Portfolio a nově i HP 360LH to také říkají.

    Navíc do tohohle NECu jdou flashnout WinCE .NET 4.2 a pak je to ten správný mazec.

    Výdrž a rozměry jsou i mým preferovaným kritériem a v poslední době kde nic tu nic. Rozměry mně uchvátilo Vaio P, ale výdrží rozhodně ne. Je to prostě hrůza.

  3. 3. pajas  25.1.2010  13:47:03

    Kdysi se mi moc líbil Toshiba libretto 70. Jinak já bych Windows (ne CE) ocenil. Už jsem si moc zvyknul na Microsoft Live prográmky. Dneska se mi líbí Fujitsu Loox U/B50N

  4. 4. Scotty  25.1.2010  14:23:47

    Když to nemá touchpad a nikde nevidím ani trackpoint, jak se tedy ovládá kurzor? Displej je dotykový?

  5. 5. volodjA  25.1.2010  20:04:14

    Ja myslim ze treba Acer 1181t (jestli jsem nesplet cislo) je docela v poho, netbook pro me ma smysl jako poznamkovy blok, displej dostatecne velikej k praci vydrz velka a hdd se da vymenit za ssd. Urcite je rozdil jestli budes tahat neco pres kilo nebo dve a pul…
    Jaky zarizeni chybi mne je mobil, kterej by mel displej 7palcu rozeviraci klavesnici na ktery by se dalo psat wifi, 3G…
    nejvic se tomu blizi tohle
    http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2007110008
    ale pokud se nepletu neumi telefonovat…skoda za ty penize 10k by to s gsm modulem byla jasna volba.

  6. 6. volodjA  25.1.2010  20:12:51

    A nebo tohle: http://sony.top-notebook.cz/sony-vaio-vgn-p21zq.html?cr=zbozi

  7. 7. Bananik  25.1.2010  20:52:47

    VolodjA, predbehol si ma.
    S tymto mini Sony mam aj kratku osobnu skusenost. Na surfovanie, pisanie poznamok a emailov je to celkom fajn, ale chce to zvyk. Navyse nativne rozlisenie je tak jemne, az sa stava takmer nepouzitelne. Vydrz na bateriu by som si u takehoto zariadenia predstavoval tiez vyssiu.

    http://www.notebookcheck.net/Review-Sony-Vaio-VGN-P21Z-Mini-Notebook.17810.0.html

  8. 8. Jan "Meloun" Zatloukal  26.1.2010  3:09:16

    Jiří, pokud je ten NEC ve slušném stavu a bratr by se jej chtěl zbavit, byl bych za něj ochoten zaplatit nějakou rozumnou částku…

    Nějaké zařízení tohoto typu mě již delší dobu zajímá a zrovna tento konkrétní typ se poměrně špatně shání…

  9. 9. Logout  26.1.2010  11:03:00

    to Meloun: zrovna vcera skoncily dve aukce na tyhle handheldy na aukru. byly to verze C s novejsim systemem, jedna v top stavu, druha nemela stylus a nabijecku.

  10. 10. Michal  26.1.2010  13:29:16

    Sice nemá touchpad, ale stylus a není problém do USB připojit klasickou myš, ale na vše stačí dotykový display.

  11. 11. jalko  26.1.2010  14:07:02

    V takomto formate je tu predsa vaio P. Splna snad vsetky vyhrady/poziadavky v clanku.

  12. 12. Logout  26.1.2010  14:51:27

    to jalko: pochybuju ze vaio P da pres deset hodin vydrze na jedno nabiti.

  13. 13. swarm  26.1.2010  15:06:12

    VAIO P se hodně zahřívá kvůli žravému procesoru (Atom), což by se ještě sneslo. Jenže ono to má jen necelé 3 hodiny výdrž na jedno nabití. Pokud už si koupím takové zařízení, tak určitě ne, abych ho přes den všude musel připojovat s nabíječkou do sítě.

  14. 14. MartensPh  26.1.2010  16:50:10

    Když už se tady tak bavíme, tak bych měl dotaz. Přemýšlím nad něčím na cesty, co nejmenší, ideálně velká výdrž, BT a Wifi a jako systém buď Hackintosh ve verzi Leopard (Tiger) nebo Linux, musím totiž používat Cisco VPN Clienta. Zajímají mne zejména praktické tipy. Neporadí někdo něco?

  15. 15. jalko  26.1.2010  17:15:19

    O realnej 10 hodinovej vydrzi dnes nemoze byt snad ani reci skoro u ziadneho notebooku, ktory nema prilepene na spodku dalsie kilo bateriek.(narychlo som vygooglil udaj o NEC ktory uvadza 8 hodin vyrobcom a 5 hodin v realnom teste = cca sme tam kde dnesne netbooky) P sa dodava aj s rozsirenou baterkou, s ktorou to vazi tusim kilo(to mas o 200g tazsie ako NEC) a udavaju mu vydrz 7.5 hodin, cize realne dostanes tiez nejakych 5. O zahrievani toho vela neviem, je to dost mozne z povahy zariadenia.

    Povedal by som, ze dnesne mininotebooky su mierene medzi segment sikovnych telefonov, ktore preberaju lahke a opakovatelne ulohy a vykonnejsich pocitacov na narocnejsiu kancelarsku pracu. Takze vydrz cez 10 hodin je pre vacsinu cieloveho trhu najskor zbytocna. Ponukanych 5 hodin ocividne vacsine staci. Sam si neviem predstavit, co by som s tym(koli tolkym kompromisom ci uz voci smartfonu alebo voci pocitacu) 10 hodin robil a ak aj nebodaj hej, kolko % dni by som to potreboval.

    Motat k netbookom ARM procesor z tych casov je imho tiez o inom co sa tyka cielovej pouzitelnosti zariadenia. ARM procesory mali stare psiony, zhodou okolnosti otec jeden psion 5 v jeho dobach mal, o nejakom hodnotnejsom vykone ako u smartfonu tam nemoze byt ani reci. A tento segment dnes jednoznacne prebrali prave smartfony s ich prostredim a vykonom. Ak je rec o tomto segmente, tak je tu pocin firmy Celio, jeho Redfly vsak aj napriek niektorym vyhodam(vydrz, odpada nutnost synchronizovat telefon, okamzite zapnutie) ziadnu dieru do sveta neurobilo. Nie tak dlho po uvedeni padlo s cenou na polovicu.

    Snahy o nieco podobne mal zopar rokov dozadu aj palm, svoj projekt zastavil.

    Pre narocnych su tu riesenia ultraportable, len si treba priplatit rovnako, ako si trebalo za psion. U toho NEC-u som nasiel tiez cenu 900 dolarov, co na tu dobu nebolo rozhodne malo. Jasne, aj ja by som chcel zlate hodinky za 5 eur, ale kym si ich nevyrobim sam, asi ich nedostanem:)

  16. 16. Jan "Meloun" Zatloukal  26.1.2010  17:20:30

    Logout: Odvolávám co jsem odvolal! Myslel jsem, že je těžké sehnat tento přístroj v dobrém stavu, za slušnou cenu a od slušného člověka.

    Aukro (nikoli prodejce) nepovažuji za příliš důvěryhodné, zato Jiří mi důvěryhodný připadá :)

  17. 17. Logout  27.1.2010  14:18:32

    Meloun: jako člověk, který podobné věci sbírá jsem jich přes aukro nakoupil již větší množství, několik jsem jich tam i prodal a nemůžu říct, že bych měl jedinou špatnou zkušenost. cena 1500Kč mi také nepřijde přemrštěná (to byla cena toho v top stavu).

  18. 18. Michal  28.1.2010  0:29:40

    Tento NEC ve výborném stavu s baterkou, která vydrží aspoň 4hodiny, nemá nikde vůle ani praskliny na plastu, má klávesnici jak novou a bez žádných vad a s kompletním příslušenstvím se dá sehnat v cenách mezi 1500-2000,- Tento konkrétní kus jsem koupil za cca 1700,- a stav tomu naprosto odpovídá, spíš jsem byl překvapen v jakém je stavu. Dájí se sehnat i levněji, ale vždy tam byl problém – něco chybí (stylus, nabíječka), něco zlobí – kontakt displeje, napájení atd. Ze zkušenosti vím, že se nevyplatí koupit podobná zařízení v horším stavu za cenu o pár stovek níž. Kdyby brácha neměl ode mě Jornadu 728, tak je toto jasná volba, ale protože vždy nosí i plnohodnotný Notebook, tak pro něj je ta Jornada přecejen o něco menší (ale váhově tam moc rozdíl není). Co mě překvapilo je kvalita klávesnice – kdejaký Netbook by se mohl učit, píše se na ní bez zvykání jak na plnohodnotném notebooku.

    To Jalko: Nemůžu s Tebou souhlasit, Měl jsem Psion 5MX a žádné dnešní PDA na Win se mu nevyrovná – za prvé kvalitní klávesnici nic nenahradí a za druhé aplikace šité na míru vnitřnostem, takže toto zařízení bylo mnohem rychlejší a stabilnější než Win PDA s procesorem o 10krát vyšší frekvenci. A ani pro Win PDA nebyly tak kvalitní aplikace – například velmi kvalitní Sheet byl mnohem blíž plnohodnotmému Excelu než ten patvar pro Win PDA.

  19. 19. jalko  28.1.2010  14:33:51

    @Michal: Asi kolko ludi, tolko chuti ale mne ta klavesnica prisla nic moc. Privelka na pisanie palcami ked drzim zariadenie po bokoch a primala na pohodlne pisanie ako na notebooku. Vhodne bez chyb sa tam pisalo akurat „datlovanim“`dvoma prstami, ja som to vsak nijak „tvrdo“ nepouzival, takze zvyknut by sa mozno dalo. Inak mi to pride pohodlne porovnatelne s dnesnym WM co sa zakladnych aplikacii tyka, v ostatnych, pre velku cast dnesnych ludi dost podstatnych ficurach, ci uz hw alebo sw sa to porovnavat ani neda, kedze psion odisiel do historie. Jedine co by som mu ja uznal bola ta rychlost, ale to uz pri dnesnych wm tiez nie je tak strasne, samozrejme pokial si to nespajam so spustanim nejakej narocnej aplikacie. No a kto bazi fakt po rychlosti a pouzitelnosti vykonavania prave tych drobnych opakovanych manazerskych uloh kupi si BlackBerry:)

  20. 20. volodjA  29.1.2010  16:02:55

    Tohle bude znackovy a za rozumnou cenu (doufejme)
    http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=16108&catid=1&Itemid=57


Napsat komentář