Co dělá chytrý telefon chytrým?

Dostal se mi do ruky další Windows Mobile telefon, tentokrát HTC Touch 3G. Dělal mi společnost posledních několik dní jako jediný kus elektroniky a vedl mě k zamyšlení, co vlastně dělá takový chytrý telefon tím chytrým, a napadají mě následující rozdíly proti běžným telefonům.

Startuje dlouho

Správný chytrý telefon nemůže nastartovat rychle. Bylo by to podezřelé. Když už, tak ať si uživatel počká. Lépe si aspoň zapamatuje na začátku vypsané verze ROM (to se může hodit při pozdějším updatu).

Chybí lokalizace

Hloupý telefon umí mnoho jazyků. Je přece hloupý, tak mu to nedá moc práce. Člověk si může bez restartu měnit jazyky, jak se mu zlíbí. Chytrý telefon prodaný v ČR kolikrát neumí ani tu češtinu, natož nějaké přepínání čehokoli.

Vstup klávesnice je omezen jen na pár jazyků

Opět. Hloupý telefon nabízí rychlou změnu jazyku vstupu. Potřebujete češtinu? Slovenštinu? Nebo třeba Ruštinu? Není problém. U chytrého telefonu to neplatí. Napíše mi SMS kamarád z Ruska a já musím řešit, kde se dá stáhnout nějaká aplikace, která ruskou klávesnici zastoupí, protože mu ze základní instalace nemůžu odepsat.

Chytře znamená složitě

Hloupé telefony mají často vestavěný snadno ovladatelný, avšak velmi propracovaný budík. To, co nabídne WM6, je úplně mimo v obou těchto vlastnostech. Podobně jsou na tom i další vestavěné aplikace. Je snad někde psáno, že chytrý telefon musí mít odfláknuté základní funkce „běžného“ telefonu?

Budík je ostatně kapitola sama pro sebe. HTC se svým TouchFlo snaží zjednodušit ovládání, aby nebylo nutné pořád vytahovat otravný stylus. Jenže když pak kliknu v úvodní obrazovce na hodiny přes půl displeje, objeví se budík se svými prvky 2 x 2 mm a na stylus nakonec stejně dojde.

Jo a mimochodem – kde jsou stopky?

Velký displej a žádná klávesnice

Mnoho hloupých telefonů nabízí o mnoho příjemnější a rychlejší možnost psaní zpráv s pomocí klasické klávesnice. Ta je ovšem na chytrý telefon příliš obyčejná. Dotyková je víc cool. Nikoho z výrobců nejspíš nezajímá, že u ní chybí hmatová odezva, a člověk se musí víc soustředit na psaní. Pokud je klid, tak se dá psát i na plnohodnotné QWERTY – sám jsem žasl, že jsem se opravdu většinou trefil na potřebné písmenko. Jenže chtělo to tolik soustředění, že se ukázala klasická klávesnice hloupých telefonů jako mnohem efektivnější řešení.

V tomhle mám jasno, chytrý telefon jedině s multitaskingem…

Závěrem

Je toho samozřejmě ještě víc včetně takových těch drobností jako možnost nahrávat aplikace a multitasking. Ale ty už stejně každý zná. Na obranu konkrétně Windows Mobile jen musím uznat, že to aspoň bylo svižné i při mnoha spuštěných aplikacích (na tom nenažraném Qualcomm procesoru).

Komentáře k článku

  1. 1. vi2ner  8.4.2009  14:50:20

    At zije Symbian …
    samozrejme, ze neni dokonaly, ale S60 pate generace na nokii 5800 mi plne vyhovuje. Takova Nokia N97 s vysuvnou full QWERTY klavesniici bude hodne dobra (az na tu astronomickou cenu).
    Kdyby pridali multi-touch tak je to perfektni stroj.

  2. 2. jenda  8.4.2009  16:52:46

    Mam HTC Kaiser. Predtim jsem mel nokii 1112 a nemuzu rict ze bych udelal krok dopredu. Jedina feature co je fakt lepsi, tak GPS a Wifi. To sou funkce, ktery opravdu ocenim. Ale o co sem ochuzenej: nokia – vydrz tak 13dni kdyz sem neco delal, HTC ve standby – 2-3 dni kdyz sem rad. Citelnost na slunci: nokia 98%, htc: 0,98%. Doba nez se mi podari vytocit cislo: nokia: 2s, htc: 10s v mistnosti, 30s na slunci. Jsem docela zklamanej no. Priste si koupim klasickej a pockam az to pokroci jelikoz tohle je zatim zoufalost.

  3. 3. Damianus  8.4.2009  16:54:02

    No tak symbian je uplně někde jinde tam od S60 3rd je budík propracovaný a zakladní funkce jsou taky velice dobře zvládnute. Jako např. základní instalace obsahuje: kvalitní budík, prohlížení office, PDF, flash s podporou youtube videa, gps app, kvalitni prohlížeč webu atd… A lokalizace s podporou znaku tam je taky WM je v tom zakladním ROMu hodně šetrné boužel a tak je to práce jako nahodit nový Windows na PC. Prostě to sežere nějaký čas :)

  4. 4. Warcz  8.4.2009  17:32:44

    Zase paradní a přesný članek. V sobotu mě budí budík z patku ktery zapomenu vypnout a když jsem chtěl jit běhat tak jsem 10 minut hledal stopky a nakonec stahnul aplikaci. Jinak jsem ale z WM stale přijemně překvapen a když bych se rozhodoval mezi Nokia – WM6 nebo Nokia – Symbian tak neváham a beru WM6. Už jenom nastavit tam Wifi bylo o nerva a N80 malem letěla z okna…

    K samotnemu Hardware – Zase souhlas měl jsem MDA1 a psat SMS na zastavce to je opruz hlavně když Vás nasvítí LCD… Teď mam Ipaq 514 a na klavesnici to zvladnu rychleji a nebudím tolik pozornosti…

  5. 5. frettie  8.4.2009  17:55:25

    Tak ten budík z WM (klasický) dokážu ovládat skoro i poslepu, naprosto mi vyhovuje natočení budíku na analogových hodinách. :) budí mě jen ty dny, kdy potřebuju.

    čitelnost na slunci je trošku problém, ale to i s notebookem. :)

    A wifi, ač ho mám a jsem jak doma, tak na privátě a dokonce i ve škole pod pokrytím a dokonce mně všude i funguje, tak ho nevyužívám. GPS je jediná věc, která mi chybí a i to mi zastoupí (perfektně) Garmin Vista C, stopky, to se mi zas ten tydlifon s sebou na běhání tahat nechce, to zastoupí stopky a ještě k tomu mají lepší GUI. :)

  6. 6. Damianus  8.4.2009  19:31:53

    Warcz no nechci rejpat, ale N80 nastavuje wifi jako pro hlupaka stačí vyhledat sitě, připojit k dané síti a zadat heslo :) horší nastavení je už s certifikáty atd.. Ale podle návodu jsem to vrznul za 5 minut na prvni pokus. Horší bylo WM donutit se připojit v jiném kodováni sitě pro mě teda.

  7. 7. Smety  8.4.2009  20:45:22

    Přesný článek… sám teď lituju koupě Etenu X800. Když jsem viděl ten budík, tak mě málem odnesli :-( Včera jsem si objednal HTC Rose s740 (smartphone), tak se uvidí.

  8. 8. Mrog  8.4.2009  23:53:50

    Fakt vtipný článek se vším souhlasím, přestože jsem teda už několik let majitelem různých MDA od HTC. Já říkám vždycky, že tyhle věci nepatří obyčejným lidem do ruky :-) Hlavním problémem je, že tam musíte vždycky nahrát mraky aplikací a všechno nastavit, aby to bylo co k čemu…
    Jinak HTC Touch 3G bych asi nenazval chytrým telefonem, primární je tam to PDA a ne telefon…

  9. 9. jalko  9.4.2009  3:37:46

    Imho je ten novy symbian s tou jeho certifikaciou aplikacii uplny des. Clovek si nestiahne ani free aplikaciu bez toho aby musel riesit nejaku certifikaciu. Podporuje sice v zaklade office, ale ked chce jeden otvorit office 2007 dokumenty, tak si zaplati 50eur Wifi ma tiez niekedy hnevalo. Na skolsku siet som sa so symbianom nikdy nedokazal pripojit.

    Ak mam ten clanok chapat ako taky lahky vtip, tak sa celkom vydaril, inak to nie je celkom pravda :)

  10. 10. tick  9.4.2009  7:54:42

    Jestli vono to právě nebude proto že chytrý telefon má mít jakože otevřený systém pro vytváření aplikací třetích stran, místo toho tzv hloupý má pouze java aplikace a přiznejme si že tam ta rychlost je stejná neli pomalejší jak u třeba WM.
    Je ale potřeba taky rozlišit chytrý telefon – smartphone, hloupý telefon – phone a PDA. To co máš na fotce je PDA, smartphone má sice systém ale klasický displej a klasickou klávesnici.
    Lokalizace: sunnysoft podporuje jak WM5 tak WM6 i WM6.1 to že uživatel má šedivku místo offiku je jiná věc. Každopádně lokalizace je.

  11. 11. Tomáš Herceg  9.4.2009  8:18:21

    Když někdo chce napsat článek o tom, že chytré telefony jsou horší než ty hloupé, tak to samozřejmě jde, pokud zamlčíte, že chytré telefony můžou mít plnohodnotnou qwerty klávesnici, pořádnou synchronizaci mailů s větším displejem na jejich prohlížení, podporují navigaci a nejsou omezeny jen na java aplikace. Neříkám, že to je výhoda pro všechny, ale spousta lidí jako třeba já to využije.
    To, že se ve Windows Mobile budík nastavuje ne úplně nejlépe (i když jde to), je sice pravda, ale už je to ohrané a píše se to všude. Kolikrát denně ten budík všichni proboha nastavujete, že to tak vadí? Já do té nabídky lezu maximálně jednou za měsíc a i prstem se ovládat dá. Navíc Windows Mobile nikdy nebyl koncipován pro ovládání prstem, to, že po příchodu iPhone to všichni prstem ovládat chtějí, je zase jiná kapitola. Ano, prstem je to v mnoha ohledech praktičtější, ale zrovna u toho budíku bych to tak neřešil. Co mi spíš vadí, že výrobci jako HTC se snaží pořád kopírovat iPhone a ubírají hardwarová tlačítka. Staré WM zařízení měly tlačítek celou řadu a mohli jste si je namapovat na přehrávač hudby, teď musíte pořád mobil vytahovat z kapsy, když chcete přepnout na další skladbu.

  12. 12. Pavel Bureš  10.4.2009  0:18:39

    Článek je napsaný hodně účelově, u každého bodu bych mohl říct – záleží na OS, na přístroji, na tom, kde byl koupený atp., takhle zobecnit to nejde ani náhodou.

    A ještě osobní připomínka – nejsem si zcela jist, zda je nejlepší házet všechna „telefonující zařízení s OS“ do jednoho pytle a říkat jim smartphone. Pak se totiž může stát, že vedle sebe máme malinké symbianové véčko od Nokia a HTC Universal či HTC Advantage. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale nejde o zařízení pro stejného uživatele.

    Je třeba myslet na tom, že WM Professional nebyl, narozdíl od verze Standard, určen pro telefony. To, že s příchodem iPhonu se výrobci i Microsoft zbláznili (ono se zas není čemu divit, když pomyslíme na prodeje iphonů) a snažili se z telefonujícího PDA, které velmi dobře sloužilo své cílové skupině, udělat „něco jako iPhone“, není dobré takřka pro nikoho – zkušení uživatelé starších verzí jsou často znechuceni nadstavbami ale TouchFLO, neznalé zase naopak nepotěší, že se WM Professional neovládá plně prstíky jako iPhone

  13. 13. Martin  10.4.2009  9:54:20

    Každému vyhovuje jiné řešení, o tom žádná… nemá cenu nikomu vnucovat jedinou možnost, je jedině dobře že je na výběr :)
    Sám jsem od klasických telefonů přešel na Symbian (předpokládám že od dob N3650 a SX1 urazil dlouhou cestu :), od něho na WM smartphone a nakonec zakotvil u WM Pocket PC.
    Rozhodně je pravda, že se k tomu musí přistupovat jinak než k obyčejnému telefonu, každý den připojit k PC a nabíjet apod.

    Jinak ohledně WM PPC:

    1) zařízení s WM PPC se opravdu zapíná dlouho, ale ono není děláno na to, aby se nijak často vypínalo/zapínalo. Aspoň já jej za dobu jeho používání mohl restartovat nanejvýše 5x, po instalaci software který to vyžadoval. Argument „nechci, aby mi někdo volal“ neberu, dá se vypnout GSM modul :)

    2) Co očekáváte od budíku? Ten ve WM6 mi nepřijde nijak hrozný..

    3) snižování počtu HW tlačítek je nešťastný trend, ale nebylo tomu tak vždy – doufejme že je to jen módní výstřelek. Ale teď je v nabídce několik přístrojů s HW klávesnicí…

  14. 14. Ondra[sej]  10.4.2009  16:45:24

    Když už je řeč o budíku na WM, tak mě na něm zaujala jiná zajímavá vlastnost: pokud je vypnuté zvonění, tak budík sice budí, ale je přitom zticha (TyTn II). A já většinou spím natolik tvrdě, že blikající displej na nočním stolku prostě nemá šanci. A myslím, že by tu šanci neměl, ani kdyby mi blikal rovnou do ucha. A to nemluvím o maximálně třech budících (ale to jde obejít doinstalováním dalších aplikací).

    Jinak pokud jde o rychlost, tak to je relativní – větší množství malých aplikací je v klidu, ale stačí spustit Operu a otevřít v ní tři až pět tabů a už to jede. Teda stojí. Zvlášť když na pozadí je otevřený ještě Internet Explorer a čtečka PDF (opět Kaiser).

    Před cca týdnem jsem začal používat iPhone a proti WM jde o hodně odlišný zážitek. Pokud najdu čas, zkusím sepsat nějaké subjektivní uživatelské srovnání – a časem snad i programátorské.

  15. 15. swarm  10.4.2009  17:28:11

    Pro ty čtenáře, kteří se nad článkem vztekají – je to psané s nadsázkou. Sám používám WM6 telefon a k hloupým telefonům už pravděpodobně v dohledné době přecházet nebudu. Jen jsem si trochu posteskl nad některými neduhy.

    Jinak Symbian nějak pořád ještě neberu vážně a přitom nevim proč. S80 se mi ještě hodně líbila, protože byla prakticky identická s tím, na co jsem byl zvyklý u PSIONu. S60 je taková zvláštní. Na druhou stranu, co jsem si zkoušel mockrát Nokii E90, tak jsem byl nadšen a neměl jsem žádnou zásadní výhradu proti použitému systému.

  16. 16. jenda  10.4.2009  17:43:53

    Symbian ma bracha na N51-1 a rikam si zlatej WM zase.

    frettie: N1112 mela GUI stopek na urovni klasickejch, coz bylo skvely ;) A k ty citelnosti na slunci: no notebook tam to pochopis ale mobil preci jen vytahujes vic a neni to notebook :D

  17. 17. swarm  10.4.2009  17:46:59

    Špatná čitelnost displejů mě vážně sere. Třeba stará Nokia 9300 má vnitřní i vnější displej transreflexní. Barvy sice nejsou tak děsně super, ale je to perfektně čitelné, i když do toho praží sluničko, jak nejvíc to umí. Nástupce, E90, má sice hezké barvičky, ale na obou displejích není na sluníčku skoro nic vidět.

  18. 18. skvedo  11.4.2009  17:34:12

    Asi 1,5 roku jsem používal Motorolu MPx220 (WM 2003SE) a už mě začínala štvát. Nové aplikace vyžadovali novější WM, když se mi podařilo rozběhnout nějakou java aplikaci, tak se nedokázala připojit k internetu.

    Když asi před měsícem přestala nabíjet, uložil jsem ji do šuplíku a 2 týdny používal starý Siemens M55 (malý displej, java jen 1.0, pomalý) potom týden SE T630 (java opět jen 1.0, Opera mini na tom fungovala jenom verze 3.5 a Bombus se nepřipojil za žádnou cenu) a teď už týden používám SE K700i a jsem velice spokojený (Java 2.0 je svižná, telefon vydrží i po 2 rocích v šuplíku-rozbitý displej-3 dny používání s tím, že využívám mobilní připojení k internetu. Jediné, co mi trochu chybí je 5 nezávislých opakovaných budíků, co jsem měl na MPx220.

  19. 19. chz  31.5.2009  7:16:25

    Dobrý den,pane Zímo,
    Vaše receneze,názory,sleduji.(Už jsem na základě nich,učinil několik dobrých rozhodnutí)Co říkate,srovnání symbianu a WM.Konkrétně,Samsung GT-i8910 HD,versus,Samsung SGH-i900 Omnia 8GB,Dám na Vaši radu,pokuď Vás to neobtěžuje.Vím,že toho máte dost jiného na práci.Přesto se nebudu zlobit,když nebudete reagovat.
    Předem děkuji za odpověď.
    PS:Stačí i zkušenosti v zkratce i zprostředkované.

  20. 20. badpimp  8.1.2010  2:01:23

    pred cca pul rokem sem koupil , za 5 000kc vyhodne novou original zabalenou nokia 5800.. casem prikoupil wi-fi router ..notebok me taky vali bezdrat.. ze skusenosti mohu porovnat leda s i.Phone 3g.. muj nazor je , že 5800 je proti Iphone fest multimedialni šupa..

  21. 21. riprex  16.8.2010  21:15:34

    Já mám již 5 let Nokii 9500 a jsem maximálně spokojen (až na velikost). Symbian S80 vychází z EPOCu, který používaly legendární a geniální PSIONy. Vše je dotažené, dobře ovladatelné a nabízí toho spoustu již v základu. Jinak celková kvalota zpracování a doladěnost Windows Mobile je katastrofální a to i ve verzi 6.5. Nechápu, jak se mohl takový systém udržet tak dlouho, ale nadruhou stranu nikdo nic lepšího nenabídl a nenabízí. Bohužel i Nokia ukončila výrobu i vývoj komunikátorů řady 9xxx, které byly asi jedinní důstojní zástupci PSIONů.

  22. 22. Chipp  3.2.2011  17:12:49

    No mam HTC touch DIAMOND a výhoda smartphone je taková že když není člověk debil a lenoch prohlédne si krabičku nastuduje manuál a vše si nastavý, jediný je ten problém že nastavení je opravdu mraky.Zato stupidphone(nic proti měl jsem je a mám je pořád rád, jen už mi zkrátka nestačej), mají nastavení bídně málo, zato jednoduše naleznutelné.


Napsat komentář