BIOS, jeho aktualizace a možné problémy

bios-toshibaMožná jsem se už v minulosti okrajově věnoval tomuto tématu. Teď se k němu vracím z jednoho důvodu – procházím si diskuze a až příliš často vidím, že někdo řeší problém s notebookem po aktualizaci („flashování“) BIOSu. Dnešní zápisek bude mířit spíše na ty, kteří se méně orientují v prostředí počítačů. Popíšu několik zásad, kterými se řídím sám, a nastíním několik řešení, když se něco pokazí.

Co je to BIOS?

Občas se mě někdo zeptá, co ten BIOS vlastně je a čím se liší od ostatních ovladačů. Zkusím to hodně zjednodušit – slovo BIOS je zkratkou od Basic Input/Output System. Zatímco jiné platformy v minulosti měly velké ROM paměti, ve kterých byl někdy uložen i samotný operační systém (něco podobného můžete i dnes vidět u PDA a mobilních telefonů), počítače typu PC šly cestou univerzálnosti a v paměti ROM obsahovaly pouze jednoduchý zavaděč, který provede základní inicializaci hardware a začne vykonávat kód v MBR vybraného disku, případně jiného zařízení (počítače IBM dříve v ROM měly také interpret jazyka Basic). Přes BIOS bylo možné ovládat některý hardware pomocí definovaných přerušení (obsluha disku, klávesnice,…). Zbytek si řešil operační systém a jeho ovladače přímo. BIOS měl většinou nějaké své nastavení, které se otevíralo stiskem určité klávesy ihned po startu, a umožňovalo v omezené míře hardware konfigurovat (některé notebooky měly utilitu pro nastavení BIOSu samostatně a zaváděla se z diskety, nebo přímo z disku).

bios-asus-rozsahly

v BIOSu tohoto notebooku lze změnit pokročilé nastavení časování

Základní filozofie se u PC od počátků příliš nezměnila. Slovo BIOS se dnes stále používá, ač dnešní notebooky a počítače již používají systémy označované jako EFI (Extensible Firmware Interface). Funkce BIOSu se stále emulují a zpravidla je možné vybrat, zda má EFI běžet v nativním režimu, nebo v režimu kompatibility, kdy se chová a tváří jako klasický BIOS (většina notebooků volí tu druhou možnost).

Další změnou je prostředek pro fyzické uložení tohoto BIOSu (tento výraz budu používat i pro EFI, dělají to tak i výrobci). Dříve byl vypálený do ROM paměti, ze které bylo možné pouze číst, a data v ní se měnit nedala. Během vývoje jsme se postupně dostali až k ukládání BIOSu do flash paměti, což má obrovskou výhodu v možnosti provádět aktualizaci tohoto základního programového vybavení bez dalších zařízení. Zpravidla se tak koná ze dvou důvodů: opravy chyb a přidávání nových funkcí. Dříve by se kvůli tomu musel vyměnit celý čip.

Jenže snadné nahrání nového BIOSu je dvousečná zbraň. Co se tak asi může stát, když se nahraje špatný BIOS, nebo dojde při nahrávání do flash paměti k problému? Pokud se vám poškodí disk, nebo si přepíšete jeho boot rekord, zobrazí se při startu počítače hláška na způsob „no bootable device“ hlásící, že není z čeho zavést operační systém. Jenže takové hlášky vypisuje právě BIOS (ten řeší, že se má nějaký operační systém vůbec načíst). Pokud v počítači nebude funkční BIOS, nevypíše se vůbec nic. Dočkáte se v lepším případě zapípání chybového kódu, v horším pouze rozsvícení indikačních LED. BIOS tedy není nejvhodnější cíl k experimentování.

Neaktualizuj, pokud vše funguje

Tohle je má první a zároveň nejdůležitější zásada. Pokud vše funguje, aktualizaci BIOSu nedoporučuji. Držte se toho, zejména pokud dostatečně nerozumíte problematice. Nikdy není 100% jistota, že se aktualizace provede, a pokud se něco pokazí, budete mít z notebooku kus nefunkční techniky, který si sami snadno neopravíte. Už jsem zažil několik případů, kdy znefunkčnila notebook i aktualizace BIOSu prováděná automaticky přes nějakou utilitu od výrobce (která se zpravidla stará o ovladače zařízení v OS) – v takových případech není problém s reklamací, ale samotná reklamace je také otravná záležitost.

Doporučuji řídit se heslem: „Don’t fix it, when it’s not broken.“

Pročítej si změny nových verzí

Jsou lidé, kteří mají potřebu vše bezhlavě aktualizovat, aby měli vše nejnovější. Tenhle přístup je hloupý a zbytečný. Pokud vás to k aktualizaci nějak táhne, protože výrobce vydal novou verzi, pečlivě si přečtěte přibalený výpis oprav a úprav, které přináší. S výpisem konfrontujte vaše poznatky, co vám na notebooku vadí a co by mohl právě BIOS opravovat. Pokud vám průnikem obou množit nevyjde ani jedna oprava/úprava, na aktualizaci BIOSu se vykašlete. Nemusíte opravovat něco, co vám do teď nevadilo. Nemyslete si, že nová verze opravuje něco, co není ve výpisu uvedeno. Obecně u nových aktualizací bývá méně intenzivní testování před vydáním (proti základní verzi v době vydání notebooku) a s novou verzí BIOSu se mohou objevit nové problémy a změny k horšímu.

Jako praktickou ukázku, kdy může nová verze BIOSu pomoct, bych mohl uvést řízení ventilátoru. Občas se stane, že si uživatelé stěžují na přílišnou hlučnost a výrobce to opraví.

Pořádně si zkontroluj kompatibilitu

Dejme tomu, že jste si někde našli BIOS, „který se vám líbí.“ Před jeho nahráním si ovšem dvakrát, nebo raději ještě vícekrát přečtěte poznámky k instalaci a výpis kompatibilních modelů (neplatí pro automaticky nabízené aktualizace, tam by to měl řešit výrobce). Zde je dobré být velmi pozorný. Někdy se dva podobně jmenující modely mohou zásadně lišit (třeba čipovou sadou). Někdy se také můžete setkat s požadavkem na instalaci pouze přes konkrétní verzi. Všechny tyto požadavky si určitě výrobce nevymyslel jen tak, takže je neberte na lehkou váhu.

Aktualizuj z DOSu, nebo přímo z BIOSu

Multitaskové operační systémy nejsou příliš vhodné pro aktualizaci BIOSu. Během nahrávání pracují i ostatní programy, což je v tomto případě nežádoucí (zejména u programů jako antiviry). Pokud to výrobce nabízí, je lepší aktualizovat z DOSu, který zavedete třeba z USB flash disku. Úplně nejlepší je možnost aktualizace přímo z BIOSu, ale tu jsem zatím viděl snad jen u ASUSu.

bios-asus-easy-flash

notebooky od ASUSu umožňují přímo v BIOSu aktualizaci a načtení souboru z NTFS disku

Pokud si nejsi jistý, nech to na servisu

Pokud už dojde na případ, kdy nová verze BIOSu má přinést výrazné zlepšení, a vy si nejste jisti, že to zvládnete sami, kontaktuje autorizovaný servis. Oni vám pomohou – buď vás navedou, nebo si vezmou notebook do servisu a aktualizaci BIOSu provedou sami. Pokud půjde o závažné chyby, udělají to zdarma (aktualizace většinou vychází, když je notebook ještě v záruce).

Už jsem to po**al :-(

Na fórech, kam chodím, se snad každý týden objeví někdo, komu se nahrání BIOSu nepovedlo, a skončil s nefunkčním notebookem. To už je pak těžké dávat nějaké univerzální rady. Občas bývá možnost využít něčeho, čemu se říká BootROM block. To je program, který je uložen v paměti vedle BIOSu, a nelze ho přepsat. Nevím, jak je to přesně implementované v dnešních BIOSech na PC, ale většinou bývá nějaký časovač, který aktivuje přerušení, pokud inicializace BIOSu z nějakého důvodu nedoběhne – tím se spustí BootROM block, což je podstatě takový nouzový režim.

Moc toho neumí a je pravděpodobné, že nerozpozná ani grafickou kartu, takže se nerozsvítí displej. Má v sobě ovladač na USB disketovou mechaniku, ze které se pokusí zavést systém. Pokud si připravíte záchranou disketu s DOSem, nahrajete na ni flashovací program, správný BIOS a autoexec.bat, ve kterém napíšete potřebný příkaz pro flashování, můžete provést nahrání „naslepo“. Pak už stačí jen restart a vše zas běží jako dřív.

Nemohu zaručit, že tohle bude fungovat na každém notebooku, ale už jsem to v praxi párkrát odzkoušel a vyšlo mi to. Kdysi jsem si tak zachránil taky svůj stolní počítač. To jsem byl ještě malý špunt a byl to můj první flash BIOSu… a just se nepovedl :-).

Pokud tohle u vašeho notebooku nepůjde, máte smůlu. Jiné snadné řešení, které by vás nestálo žádné prostředky, není (nebo mě aspoň nenapadá). Pak už zbývá jedině servis. Pokud půjdete do oficiálního servisu a řeknete, že jste si chtěli aktualizovat BIOS, dozvíte se, že na to se záruka nevztahuje (pokud nešlo o automatickou aktualizaci nějakou aplikací od výrobce). V autorizovaných servisech jsou tak „neschopní“, že vám budou chtít vyměnit celou základní desku, takže zaplatíte 5-10 tisíc podle konkrétního modelu. To už máte větší šanci na opravu, pokud pošlete notebook do servisu jen s popisem „nejde zapnout“ (vyzkoušeno). Oni jen vyzkouší, že to nefunguje, a desku vymění v záruce. Já vím, je to trochu nefér…

Druhou možností je navštívit nějaký specializovaný servis. Existují servisy, kde vám připájí zpět grafický čip, pokud se na některých jeho vývodech objevily namáháním desky přechodové odpory. Takové servisy jsou někdy schopny BIOS nahrát do čipu přímo. Zadarmo to dělat nebudou, ale určitě to bude levnější než výměna desky.

Závěrem

Snad jsem nikoho příliš nevyděsil. Jde mi jen o nastínění problematiky, aby si každý uvědomil možné problémy. Z tohoto zápisku byste si měli odnést, že je dobré se zamyslet, zda novou verzi BIOSu opravdu potřebujete (že vám něco konkrétního přinese), a že byste měli před vlastním nahráním pozorně pročíst přibalenou dokumentaci – pokud si nejste na 100% jisti, raději to přenechejte někomu jinému. Nejlépe autorizovanému servisu.

Komentáře k článku

  1. 1. Lukáš  10.3.2010  11:24:10

    Já nechápu, jak se někomu může nepovést aktualizace BIOSu. Pokud člověk dělá všechno, co je napsáno v readme nebo v release description, má plně dobitou baterii a zároveň je na zdroji, přeci se nemůže nic stát. Zdárným předpokladem je samozřejmě dodržování instrukcí samotného flashovacího programu a dostatek trpělivost. Přeci jen restartovat PC jen proto, že se flashovací program „zdál“ zatuhlý není zrovna moc rozumné.

  2. 2. Smety  10.3.2010  12:39:48

    [1] Lukáš
    Dojímá mě věta „přeci se nemůže nic stát“, obzvlášť u počítačů :-) Třeba spolehlivost disket není zrovna vzorová, pokud se bavíme o stolním PC. Flashkám už jsem taky přestal věřit.

    Z win jsem flashoval jenom jednou, a už to nikdy dělat nebudu. Za ty nervy (nekousne se něco, je BIOS správně stažený, neshodí to i jenom blbej prohlížeč ?) to fakt nestojí.

  3. 3. kubino  10.3.2010  13:22:33

    Není to dneska spíš „předsudek“, že je lepší aktualizace z DOSu? Flashování přímo ze systému je možné už dlouho, pokud by to bylo prokazatelně rizikovější tak výrobci tu možnost nenabízejí. Naopak z DOSu tam člověk může dát i jiný než originální bios, zatímco utility výrobce povolí jen ty správné (domněnka).

    Pokud má někdo špatnou zkušenost s flashováním z OS, ví určitě, že s dosu by to proběhlo ok?

    Osobně mi připadá stejně napínavý jakýkoli flashování.

  4. 4. mam  10.3.2010  13:51:06

    No prednedavnom som videl odpaleny thinkpad pri aktualizacii cez net, nechapem ludi co takto riskuju, ked lenovo ponuka iso obraz, ktory sa napali na cd a nabootuje pekne z dosu.

  5. 5. swarm  10.3.2010  16:44:02

    [1]+[3] Už jsem se setkal s případy, kdy nějaká aplikace/služba, nebo ovladač způsobovaly, že se flash nějak pokazil. Přímá vina uživatele přitom nebyla – on měl všechny aplikace v taskbaru pozavírané. Ve většině případů proběhne flash v pohodě, ale je tu určitá malá pravděpodobnost, že se to pokazí. Notebooků se prodává hodně, takže se ty nešťastníci objevují jednou za 1-2 týdny. Nedělejte si iluze, že by si výrobce dal zas tolik práce s testováním na všech možných instalacích OS a různých sadách nainstalovaných programů.

    [3] V DOSu běží pouze jedna jediná aplikace a ta má přímý přístup k hardware. Ve Windows běží mnoho aplikací najednou, které ty nemůžeš ovlivnit, a přímo k HW se přistupovat nedá. Stalo se mi, že ve Windows se flash podělal a přes bootROM jsem to z DOSu stejným ROM souborem obnovil do funkčního stavu. Zda za to mohli Windows, z toho vyvodit nemůžu, bylo by to přílišné zjednodušení situace.

  6. 6. HonzaCZ  10.3.2010  20:44:58

    Vždyť každá rozumná flashovací aplikace minimálně kontroluje CRC, tak jaképak špatné stažení nebo nespolehlivost disket? U ThinkPadu jsem flashoval jen 2x z CD, bez jakýhokoliv problému. Aplikace si i ošahá HW, jestli sedí model. Na velkym PC (deska Asus) je flashovací utitita mj. přímo v Setupu, umí načíst soubor z FAT/32 USB Mass Storage nebo diskety. Zase, zkontroluje CRC, ověří si, jestli sedí typ desky s tím, pro který je určený nový BIOS a už se flashuje. Má samozřejmě i ten nouzový systém, který koukne na CD/DVD mechaniku, disketovku, na USB Mass Storage a když někde najde v rootu soubor asus.bin nebo bios.bin (teď nevím), tak ho svépomocí naflashuje. Stav indikuje pípáním, grafika samozřejmě v tomto režimu nejde.
    A tomuhle vy říkáte nervy? :-)
    Víte co jsou nervy? Kolem roku 1998 jsem měl vypalovačku od HP – model 8250i (4/4/24), cena kolem 7000. Na cdr.cz jsem se tehdy dočetl, že pozdní kusy tohoto modelu jsou novější 9100 (8/4/32), ale softwarově (firmwarem) zabrzděné. Dalo se to poznat tak, že místo 24x četla 32x a měla dvojnásobný buffer (oproti specifikaci 8250). Samozřejmě cdr neotálelo a zveřejnilo i postup, jak z 8250 udělat 9100. Šlo o to, že na začátku programu firmware byly životně důležité funkce (inicializace, rozhraní, flashování…) a až někde uprostřed byl onen softwarový downgrade.
    Celý postup spočíval tedy v tom, že se začne update firmware (původní 8250, klidně i na stejnou verzi, jako byl) a v cca 1/3 progress baru (flashovalo se z Widlí) se komp natvrdo vypne (vypínač na zdroji, vypojí ze zásuvky, vypnout pojistky… :-) ). No a po opětovném spuštění mechanika bliká jakože závada. No stačí spustit znovu flash, tentokrát update pro model 9100, ten proběhl úspěšně, restart – tentokráte až po skončení a „legální“ a voila – mechanika se v BIOSu hlásila jako 9100.
    Nedokážete si představit ten pocit, když CD pálíte 10 minut místo 20 :-) Jo ale to vypnutí uprostřed flashování mechaniky za 7 litrů, to chtělo hodně odvahy ;-) To byly nervy! Dneska si s těma všema recovery funkcema při flashování budu klidně cvakat vypínačem na zdroji ;-)

  7. 7. Bajda  11.3.2010  0:30:42

    Tak nevim… zatim zkusenosti prevazne s BIOSy od Dell, Lenovo a HP, pokud jsem dodrzel instrukce, tak se mi nikdy nestalo, ze by se mi neco potento.. mluvim urcite o vice jak stovce BIOSu za nekolik let nazpatek… Ale treba mam stesti :)

  8. 8. HP  11.3.2010  8:29:52

    No s BIOSy od HP..mám tu několik kousků jejich desek, které po flashnutí přestaly bootovat(BIOS samotný najede a funguje, ale ve chvíli kdy má začít bootování, tak zůstane kouslá). Problém je ten, že bootblock nenaskočí(deska/BIOS funguje, klávesové zkratky pro uvedení BIOSu do flashování nepomáhají), takže v domácích podmínkách není možné naflashovat funkční BIOS :D. Ještě že HP má MB alespoň vývody na flashnutí BIOSu z programátoru :)

    Takže flashování BIOSu je v dnešní době „hračka“, ale né vždy je možné uvéct zařízení do provozu pomocí recovery utilitek :D.

  9. 9. Eugi  11.3.2010  11:27:39

    No ja jsem uz jednu takovou krizi zazil. Byla to moje prvni pentiova deska. Flashovani (z bootovaci diskety) probehlo v poradku, ale po restartu se mi pocitac nerozsvitil. Nastesti jsem mel na diskete zalohu puvodniho BIOSu, vytahnul jsem Epromku (ci co to bylo za brouka) a znamy mi ji v praci nahral na nejakem programovadle zpet. To byly nervy!

  10. 10. SlovaN  11.3.2010  21:07:03

    Swarme, jakou verzi biosu máš v Thinkpadu R61? :D
    Jsem přesně ten typ co hned aktualizuje jakmile vyjde nový bios a možná mi to způsobuje problémy s grafikou…tak se jen tak ptám…
    Vždy jsem si říkal, že třeba sníží spotřebu nějakou magií v nové verzi a ve výsledku se akorát objeví nějaké problémy :D

  11. 11. swarm  11.3.2010  23:48:03

    [10] SlovaN: Podívám se někdy zítra, až budu doma. Teď jsem u přítelkyně a mám po ruce pouze ThinkPad W700.

  12. 12. SlovaN  14.3.2010  15:13:02

    Jen se připomenu…jaká že verze biosu? :-)

  13. 13. Mem  17.3.2010  16:22:08

    Lukáš, Kubino a další zatím naivní: asi nejvíc mě rozesmál výrok o tom, že kdyby to nefungovalo, tak to výrobci nenabízejí. Se slzou v oku proto vzpomenu na flashovací utilitu Gigabyte pro Windows, která flashovala tak dokonale, že potom nenaběhl ani druhý BIOS (deska měla DualBIOS a ten druhý měl naběhnout právě v případě problému s prvním. Škoda, že si byl výrobce tím řešením tak sebejistý a nedal čipy do patice, kde by si je mohl uživatel vyndat, přehodit, nebo v něčem přeprogramovat (takhle leda odpájet z desky)).

    Ale i s „bezpečným“ a pečlivým flashováním z DOSu je to sázka do loterie. Jinak paradoxně jsem měl vždycky štěstí s flashováním všeho jiného než právě BIOSů v PC a NB (firmware v routeru, na grafické kartě, mnohokrát v PDA atd.)

    Proto apeluji na čtenáře tohoto článku, aby spíš dali na rady autora, než na rady uživatelů v diskuzi, kteří nikdy neměli problém ;)

  14. 14. glu  18.3.2010  18:06:59

    S clankem musim stoprocentne souhlasit, hlavne s heslem „neaktualizuj, pokud vse funguje“. Desku nebo ntb se mi jeste aktualizaci biosu znicit nepovedlo (pouze znicena mechanika po novem firmwaru), ale po forech se da na tema znicil jsem ntb aktualizaci biosu najit prispevku dost, hlavne u Aceru. Dalsi zkusenosti na tema aktualizovat bios ci neaktualizovat mam s deskou od Asus (M2R32-MVP), kdy biosy od urcite verze nefungovaly zcela korektne a pokus o downgrade zpusobil uplnou nefunkcnost desky. Timto se vracim na zacatek (neaktualizuj, …) a nakonec maly navod na oziveni ntb po neuspesnem upgrade biosu: http://www.gsm4u.cz/mrtvy-notebook-po-upgrade-biosu-neveste-hlavu-mame-pro-vas-reseni-clanek2174.htm

  15. 15. Lukes007  17.2.2011  18:18:08

    Dobrý den,potřebuju poradit mám takový problém.Při startu PC mi 2x pipne a nabehne mi toto: 163 – time & date not set …Na ruzných forech jsem se docetl ze je to udajne zpusobeno baterkou na MB,po vymene za novou mi to ale dela stale nevite nekdo co s tim?Jo a jeste kdyz zkousim instalovat xp(original) tak pri instalaci nabehne vzdy modra obrazovka s bilim pismem rekl bych ze je to modra smrt….Moc se v tom nevyznam,prosim

  16. 16. Parno  6.7.2011  14:33:48

    Zdar lidi tak presne se me toto stalo

    Mam HP Pavliondv7-2180ec

    Byl to oficialni update od HP:
    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-91874-1&lc=cs&dlc=cs&cc=cz&os=4063&product=3982443&sw_lang=

    Samozrejme se to pos…o :) NEE proste se to uprostred flashovani seklo a konec nechal jsem to stat cca. hodinu a nic mozna jsem udelal blbost, ale nic nez vyndat baterku neslo a momentalne pri zapnuti zapica a rozsviti se diody a konec .

    BootROM block me nic nerika a poravde jsem toto cetl poprve a jeste jsem tento odkaz dostal od kolegu na foru :NOTEBOOKY FORUM:
    Kde pan Zima je moderator :)
    Muj dotaz smeruje sem pujde jeste ozivit mate-li nekdo s timto zkusenosti a nebo zakladni deska a nebo novy chip s biosem stoji cca. 15€

    SAMOZREJME VOLAM uz sice pozde HELP:( diky za rady postrehy a pod. poripade pomoc jsem od Liberce diky .

  17. 17. Parno  6.7.2011  14:50:57

    Samozrejme i dojedu a zaplatim diky

  18. 18. petr  15.3.2012  23:50:48

    Je(rok 2012) ak neurobíš aktualizáciu biosu tak máš tesne po zaruke doma mrtvolu. napríklad vo všetkých notebookoch ktoré majú mob.grafické chipy typu nvidia 73xx,8xxx treba nutne urobiť aktualizáciu biosu. .Pravé preto urobili všetci výrobcovia nové verzie biosu aby zvýšili pomer medzi teplotou a otáčkami ventilátora,tým sa dostane grafický chip na normálnu teplotu a notebook nezomrie 3 mesiace po záruke.Verím že 90% userov nikdy nepočulo o kauze vadných grafických chipoch nvidia až do vtedy kým im doma neodíde nejaký notebook alebo 2 s uvedenou grafickou kartou.(daj do google: vadne chipy nvidia ) A neverte tomu že ak nie su problemy neaktualizujte bios, manželka ma HP DV9250us v pohode fungoval až everest prezradil že GPU má 85 stupňov ,flash biosu a teplota spadla na 65 stupňov síce viac hlučí ale funguje.

  19. 19. swarm  17.3.2012  11:40:38

    [18] Aktualizací pro defektní NVIDIA čipy (které samozřejmě místní čtenáři asi všichni znají) se článek nijak nerozporuje. Pokud je v souboru úprav napsaná podobně důležitá informace, má cenu upgrade BIOSu udělat (v některých případech dokonce bývá přímo doporučení od výrobce). Přesto je dobré v případě nejasností zavolat do servisu, ať to třeba posvětí, případně jim to nechat, pokud přesně nevíš, co děláš. Stále si stojím za tím, že pokud ve změnách není uvedené nic důležité, je lepší neaktualizovat.

    Mimochodem vůbec neplatí, že by všechny notebooky s defektními čipy (jo a je to NVIDIA 8xxx a některé 9xxx) měly nové BIOSy, které mění logiku chlazení. To vůbec ne.

  20. 20. honza  25.8.2012  14:50:37

    dobry den mam notebook acer aspire 5801t a normalne mi fungoval a za chvili sem tam neco zmackl a objevilo se mi tam aktualizace souboru a tet to vubec nejde zapnou kdyz to zapnu tak se mi tam objevi pres celou obrazovku windiws 7 nic vic prosim poradte mi

  21. 21. Kateřina  7.2.2013  15:54:10

    Dobry den,potrebovala bych poradit. Kdyz zapnu pocitac,mam cernou obrazovku a bilou mys … Uz asi 3 dny se nechce spustit ,vubec nevim co s tim je …:/ Potrebuju poradit . Dekuji … Kdyztak piste na cisli:737 468 369 … Jeste jednou mic Dekuji !!!

  22. 22. Michal  11.2.2013  19:37:24

    Zdravim, mam menší dotaz… Asi před 3-4 roky jsem si pořídil MB intel dx58so a procesor i7 920. Chci se zaptat jestli má cenu vůbec bios flashovat? Vše mi funguje ok a bez problému jen od té doby vyšlo asi 15 dalších BIOSů tak si nějak nevím rady… díky

  23. 23. swarm  11.2.2013  19:43:50

    [22] Velmi pravděpodobně nemá. Pokud vše funguje, nemá cenu do toho zasahovat, a to ani v případě, kdy by (ač je to nepravděpodobné) třeba nový BIOS přinášel 1% výkonu navíc.

  24. 24. robert  30.4.2013  15:58:30

    jen radim abyste sverili flashovani do servisu treba i stolniho dvd rekorderu s hdd, kde flesh mel probehnout z vlozeneho CD – vysledkem byl brick a v servise Sony mi rekli cenu opravy kolem 5.000,- Kc tak jsem to vyhodil .. bohuzel draze zaplacena zkusenost …

  25. 25. Peter  1.7.2013  8:34:30

    Dobrý den, mně se na notebooku hned při jeho spuštění objeví HP BIOS UPDATE a odpočítávají se sekundy. Zatím jsem vždy dal cancel. Proč se mi najednou tato obrazovka objeví při každém zapnutí notebooku, má to s něčím souvislost? Nemůže být důvodem i to, že jsem chytil vir, který jsem ale s pomocí IT úspěšně odstranil?

    Díky!

  26. 26. swarm  3.7.2013  10:37:44

    [25] Vir to nebude. Pravděpodobně jsi dříve někde v aktualizačním softu HP nechal aktualizovat BIOS a v rámci zabezpečení se to na těhle noteboocích provede tak, že se ve Windows jen provede jakési přednahrátí a následně flash proběhne až v prostředí firmware.

  27. 27. VLad  6.7.2013  6:27:42

    Každý rozumný človek vie že aktualizacia biosu je v 80% nutnosť, predsa by výrobcovia základných dosiek neplatili vývoj biosu bezdôvodne, dokonca aj po skončení zaruky vychádzajú nové verzie biosu, ako je možné že jedna doska má aj 10 aktualizácii biosu?l Ide o to že v novšej verzii biosu je opravená chyba a výrobca má menej reklamácii +ich doska vydrží dlhšie.Tie dosky reálne preveria až koncoví užívatelia a v priebehu 4 mesiacov čo sú dosky na trhu sa pri reklamáciach ukáže že väčšinou odchádzajú na rovnakú chybu, výrobca reaguje a vychádza nová verzia biosu.PS:npr.aktualizácia biosu je dokonca nutná pre všetky notebooky osadené mobilným grafickým chipom nvidia gforce 7300,7600,8400,8600 všetci výrobcovia DELL, HP, ASUS, ACER, atd. robili zmenu v biosoch pre vadné grafické chipy nvidia

  28. 28. VLad  6.7.2013  6:28:06

    Dodatok: výrobcovia nikdy nepriznajú seriovú vadu ako nvidia vadné GPU 7xxx, 8xxx(,škoda 200milion USD všetkým výrobcom na vadných GPU , zahmlievali veľmi dlho).Aktualizácia biosu obvykle slúži pre servisné strediská ked sa objavi seriova chyba obvykle je možné ju napraviť novším -opraveným biosom (Zmena napetia , frekvencie, otáčok fan, vypnutie-odstranenie nejakej funkcie).Tých seriových chýb je čím ďalej viac a verte mi výrobcovia ich riešia za pochodu. robím v servise a keď to vidím nechce sa mi veriť že toto je možné.

  29. 29. swarm  6.7.2013  9:44:43

    „Každý rozumný človek vie že aktualizacia biosu je v 80% nutnosť, predsa by výrobcovia základných dosiek neplatili vývoj biosu bezdôvodne“

    – Tohle je strašně hloupá logika. Aktualizace BIOSu vždy přináší riziko, a pokud má někdo podstupovat riziko, měl by si nejdřív zjistit, v čem je přidaná hodnota nového BIOSu. Pokud je přidaná hodnota, že je odstraněn problém s kartou, která v počítači nikdy nebude, nebo přidaný textový řetězec pro jiné konfigurace notebooku, pak každý rozumný člověk ví, že by byla hloupost aktualizaci provádět. Těch aktualizací, které řeší problém minority, bývá většina. Hnát se za každou aktualizací, která vyjde, je podle mě největší pitomost, jakou může uživatel udělat. Uživatelé ji dělaj, a proto tak často na fóru čtu, že si lidé bricknuli notebook.

    Btw ano, změna v souvislosti s vadnými grafickými čipy byla jeden z lepších případů pro aktualizaci. Takové BIOSy byly taky označeny jako kritické a bylo jasně popsané, co dělají. Takových bývá spíše méně.

  30. 30. Martin Kučera  25.10.2013  3:39:49

    Je pravda, že je lepší se na to vysr…
    Mám nového notebooka od HP s windows 8 často se mi kousal a padal.Po nainstalování aktualizací a nových ovladačů (vše automaticky)bylo po problémech. Říkám si v pohodě. Pak přišlo info, že jsou nové aktualizace včetně biosu. Takže baterie nabitá, kdyby něco,vše podle návodu v automatice. Po dokončení aktualizace je notebook mrtvej. Ani tuk. Zkoušel jsem všechno možný a nic. Přes delete, F8, ani F2 se nikam nedostanu. Nakonec jsem vytahal všechny kabely a pak naběhl. Nicméně pokud k němu připojím cokoliv, kromě klávesnice, myši a tiskárny tak prostě nenaběhne. Závadu nechápu. Asi s tím pudu do servisu ať mi tam technici vrátí ten původní bios.

  31. 31. Ladis  25.10.2013  10:36:00

    [30] Od toho ten servis je.

  32. 32. peter  19.12.2013  1:50:42

    Aktualizácie biosu silne doporučujem,výrobca notebookov sa musí zmestiť do určitej normy ak chybovosť presahuje dané percento automaticky vychádza nový bios,aby sa zmenšila chybovosť. Výrobcovia vzácne uvádzajú info o opravách v biose.(väčšina vôbec niektorí,napíšu iba podporu nových Cpu,GPU,kompatibilitu ram ,občas niekto prizná „zmenu“ EC firmware atd.

  33. 33. pepek  10.8.2014  22:06:31

    Jestli je u jednoho notebooku vice jak 3 aktualizace biosu jde o závažný problém s danou serii notebooku .(support)

  34. 34. michal  30.4.2015  20:41:49

    Dobry den chtel bych se vas zeptad procmi pri zapnuti pc vzdy objevi select boot key a realtek nemuzu ho ani naformatot na windows 7 a kdyz tam dam nejaky nacteny hdd tak se mi pri zapnuti objevi modra smrt physical memory

  35. 35. michal  30.4.2015  20:43:03

    prosim poradte prosimmmm

  36. 36. michal  30.4.2015  20:45:24

    a kdyz vytahnu devederomku tak uz se mi tam neobjevi select boot ani realtek ale to nemuzu tam windows kdyz potrebuju devederomku

  37. 37. swarm  1.5.2015  19:30:28

    [34] Těžko říct. Moc nerozumim dotazu, abych identifikoval, co je to za problém.

  38. 38. michal  7.5.2015  21:00:36

    tak problem se uz vyresil

  39. 39. michal  7.5.2015  21:02:53

    problem se uz vyresil

  40. 40. Patrik  30.5.2015  23:01:59

    Aktualizácia biosu je nutnosť a 100% v notebookoch.Všetky problémy notebooku výrobca rieši aktualizáciou biosu a verte že ich je obrovské množstvo a to neznamená že keď ich nevidíte že nie sú. Obzvlášť to platí pre notebooky vyrobené po roku 2011.

  41. 41. swarm  6.6.2015  15:08:33

    [40] Viz [29].

  42. 42. Petr  11.12.2015  9:56:24

    Otázka .Dá se nějak zjistit,jestli jsou v notebooku spuštěny všechny jádra procesoru?
    Mám HP s win7.Počítač se mi výrazně zpomalil a v servisu vyměnili HDD ,protože prý už špatně a pomaleji načítá .Prakticky se ale ukázalo ,že to vedlo jen k utracení korunek.
    Opravdu pomalu nabíhá a i na internetu se prakticky nestrhne.
    Jen často fouká ventilátor.
    Mohla by být třeba chyba v BIOSu?

  43. 43. swarm  12.12.2015  13:35:44

    [42] Stačí se podívat do správce úloh, nicméně pravděpodobně bude problém jinde.

  44. 44. Svitlana  18.12.2015  17:55:52

    Mam noutbook asus
    Uz dva dny mi pise aktualizace windows 10
    Co mam zmacknout.?

  45. 45. Martin  20.1.2018  15:19:19

    dobry den.
    tato stranka presne vystihuje pojem <>. a kedze clovek ostane clovekom, tak vzdy sa dozvie nieco nove … aj po rokoch, ked to „ONO“ uz bolo davno dobre zname … stalo sa aj mne :
    V zapale ‚boja‘ s aktualizaciami som doveroval original LENOVO odporucaniu „dolezitej aktualizacii“ bios-update … efekt, ako zo starej skoly => vysledok : CIERNA OBRAZOVKA A NEKONECNE SROTENIE !!!
    Keby som si bol vopred precital Vas web – tuto stranku, tak som nemusel cumiet na cierny displej ! ! !
    PRETO VSETKYM DOPORUCUJEM RESPEKTOVAT DOBRU RADU :
    <>
    S pozdravom a zelanim, aby Vam vsetko fungovalo!
    Martin

  46. 46. Martin  20.1.2018  15:24:00

    dobry den.
    tato stranka presne vystihuje pojem : UCIA SA SPOLOCNOST !!!
    … ale kedze clovek ostane clovekom, tak vzdy sa dozvie nieco nove … aj po rokoch, ked to „ONO“ uz bolo davno dobre zname … stalo sa aj mne :
    V zapale ‚boja‘ s aktualizaciami som doveroval original LENOVO odporucaniu „dolezitej aktualizacii“ bios-update … efekt, ako zo starej skoly => vysledok : CIERNA OBRAZOVKA A NEKONECNE SROTENIE !!!
    Keby som si bol vopred precital Vas web – tuto stranku, tak som nemusel cumiet na cierny displej ! ! !
    PRETO VSETKYM DOPORUCUJEM RESPEKTOVAT DOBRU RADU :
    KED VAM POCITAC FUNGUJE
    A NIE STE ODBORNIK
    TAK BIOS NEUPDATETUJTE ! ! ! ! !
    S pozdravom a zelanim, aby Vam vsetko fungovalo!
    a
    autorovi – spravcovi tejto stranky dakujem a drzim palce vo Vasej dalsej osvetovej praci.
    Martin


Napsat komentář