DELL XPS a příšernost jménem Dynamic Backlight Control

Je to zvláštní – někdy si dá výrobce tolik práce, aby udělal skvělý hi-end notebook a úplně na konci mu přidá nějakou funkci, kterou naštve většinu cílových zákazníků. Je to případ i DELLu s jeho 13“ modely XPS, kde je ve firmware funkce pro neustálou změnu jasu podle toho, co je zrovna na obrazovce. Prý to šetří energii…

firmware-update-1000px

Mám zrovna na test DELL XPS 13 2-in-1 (9365) s 3K displejem a implementace této funkce byla dohnána do krajnosti. Displej skokově přechází mezi různými stupni jasu tam a zpět takovým způsobem, že kdybych si něco takového koupil, šel bych to další den zas vrátit. Hlava mi nebere, jak je možné, že taková blbost prošla celou firmou a nikdo si v řetězci vývoje neřekl, že by bylo dobré dát aspoň možnost funkci deaktivovat. Výsledkem totiž je, že takový displej je nekalibrovatelný a nepoužitelný pro jakoukoli práci s fotkami/grafikou. Ne, že bych nutně potřeboval na malém displeji upravovat fotky (i když v 3K variantě si to dovedu dobře představit), ale obtěžující je to i při procházení webových stránek.

Vzhledem k tomu, že funkce je napevno ve firmware a jeho nastavení nenabízí volbu pro vypnutí, není řešení tak přímočaré, jak bych čekal. Nastavení v ovladačích Intelu pro dynamický kontrast má DELL vypnuté, takže zde byste také nepochodili. Naštěstí tím DELL naštval hodně uživatelů a v hi-end segmentu se málo odpouští, takže bylo nutné zjednat nápravu.

Firmware update utility

Výrobce vydal nástroj, který umožňuje zvolit, zda chcete funkci vypnout nebo zapnout, a následně nahraje upravený firmware do počítače. Trvá to celé několik minut a vyžaduje to připojení napájecího adaptéru. Proces je naštěstí automatizovaný, takže jej zvládne každý, kdo umí číst.

Výsledek

Až po deaktivaci Dynamic Backlight Control (DBC) vyniklo, jak pěkný 3K displej je v notebooku osazen. Až nyní totiž pracuje pořád ve svém plném barevném rozsahu, takže jsou barvy kontrastnější a sytější. Po vypnutí DBC se stane výhodou, že DELL kvůli této technologii zablokoval v ovladačích Intelovský dynamický kontrast. Jakmile je provedena oprava firmware, displej vždy zobrazuje v plné kvalitě bez ohledu na připojený napájecí zdroj a profil napájení v operačním sytému.

V tomto případě tedy zákazníci vyhráli, ale poslední roky je stále běžnější, že výrobci hardware a software přistupují k uživateli jako k naprosto nesvéprávné bytosti, která nemá žádný nárok na nastavení svého zařízení. Technologie na šetření spotřeby snižováním kvality zobrazení jsou stále agresivnější a jejich vypínání je pokaždé zas o něco komplikovanější. Vzpomínám si, jak někdy kolem roku 2003 jsem došel k závěru, že radši budu mít o hodinu méně výdrže na baterii, než abych mžoural do displeje se ztlumeným jasem. Pohodlí při práci mělo prioritu a nerad bych to teď po letech měnil.

Komentáře k článku

  1. 1. Wolferine  17.4.2017  15:47:19

    Tohle mi delat tak to snad rozmlatim…to zas nekdo premyslel patou. No aspon ze to nakonec jde vypnout.

  2. 2. Puppy  17.4.2017  16:17:24

    Takže nakonec dobrý konec. Spíš nechápu, jak to mohl někdo vůbec používat.

    Stejně teď vypadá, že Lenovo (snad) konečně pochopilo, že 200 Hz PWM frekvence podsvícení není to pravé. 2017 modely maji zatím v testech přes 20kHz :-)

  3. 3. Wolferine  17.4.2017  16:38:23

    Puppy: Jo to je taky radost, pritelkyne to ma na pracovnim NTB a nez sem si pogooglil tak sem myslel ze to LCD je vadne…

  4. 4. vojta  17.4.2017  17:43:51

    Plati to jen pro xps modely nebo se chysta neco podobneho i na nizsi rady typu inspiron atd?

  5. 5. RomusCZ  17.4.2017  17:51:30

    Full HD varianta XPS 13 to má taky?

  6. 6. AG  18.4.2017  6:49:30

    To bude nieco na sposob merania spotreby v autach. Tam ako je zname, sa vymyslaju nezmysly typu Start-Stop na papierove zlepsenie.

    Predpokladam, ze po vypnuti tej blbosti sa vydrz notesu skrati, ze? No, tak kedze funkcia je nepouzitelna a iba vdaka nej moze bateria dosahovat iste hodnoty, tak sa samozrejme nemoze vypnut, inak by sa ludia stazovali ze udavana vydrz je nerealna. Korporatna logika.

    Podobne napriklad medzi fotakmi je celkom bezne, ze aj inak slusne vybaveny fotak ma nejaky uplne trapny vstavany blesk (napr. zrkadlovka blesk so smernym cislom 4 a pod.). To je tym, ze dohodnuty system na meranie vydrze baterie rata s tym, ze polovica fotiek bude s bleskom (myslim ze na maximum). Takze sa to zacalo odrbavat tym, ze blesk sice je, ale nepouzitelny.

  7. 7. Michal  18.4.2017  14:17:40

    Tohle myslím platí jen pro QHD+ displej, na Full HD to údajně „nejde a nepůjde“ vypnout.

  8. 8. swarm  23.4.2017  11:48:01

    [2] Puppy: Vypadá to tak. Proto jsem si po letech ignorování zas zamluvil ThinkPada na test :)

    [4] Tak to netuším. Možná, že si majitelé Inpironů nestěžují dostatečně nahlas.

    [6] Upřímně – nepoznal jsem ve výdrži žádný rozdíl ve výdrži. Už předtím jsem to korigoval tak, aby se mi to dobře četlo, takže když se displej ztmavil, já to zase rozsvítil a naopak. Ten notebook má výbornou výdrž i bez toho.

  9. 9. Puppy  23.4.2017  15:00:07

    [8] Zkusíš i nový ThinkPad P51 ? Má tam být nový 4K displej od AUO, těch vrácených P50 s hrůzou od Panasonic asi bylo hodně :-)

  10. 10. Kam2  24.4.2017  10:21:35

    Softwarové omezení uživatelského nastavení podsvícení je mimo mé chápání. Stejně jako nízké PWM u některých modelů.
    Je to v pořádku a nejednou u nového modelu, nebo jen o trochu jiného je to špatně. Thikpad T460 se jeví v pořádku, T460s má nízké PWM. Ať mi nikdo netvrdí, že je to tak moc zkažené jen kvůli snížení nákladů.

    8. Jsem zvědavý jaký model a jak dopadne.

  11. 11. Jaroslav.henzely  28.4.2017  14:53:41

    Typicke chovanie vsetkych vyrobcov vsetkych vyrobkov.
    Jednoducho ak je nieco kvalitne a funkcne, tak to treba v dalsej modelovej rade cele dobabrat a pokazit.

    Toto uz hovorim roky.

    @2013: Prisli (konecne) do Bussiness notebookov IPS displeje.
    Samozrejme, treba ich kvalitu nejak znizit.
    Dynamic Contrast, Dynamic Brightness, whatewer…

    @2010: prisli do telefonov MicroUSB konektory a 3.5mm jacky.
    Konecne sme mohli pouzivat jedno prislusenstvo pre vsetky telefony bez redukcii.
    Samozrejme, teraz davaju na 3.5mm jack redukciu z USB-C.

    @2012: baterie sa uz v mobiloch vymenit nedaju.*
    @2013: baterie sa uz v notebookoch vymenit nedaju.*
    *Uzivatelsky

    @2017: V apple notebookoch sa uz neda vymenit nic, ani SSD. Vymiena sa cely notebook

    do 2008: kvalitne bussiness notebooky, ktore bez problemov prezili roky hruhebo zaobchadzania.

    od 2008: Tenke DIZAJNOVE sracky, ktore sa rozpadnu hned po vybaleni z krabice.

    Do 2012: Telefony a PDA, ktore mali Symbian a Win. Mobile a dali sa pouzivat na pracu.
    Po 2012: Blbosti, na ktorych sa da iba pozerat Youtube.

    Do 2013: Notebooky vybavene vsetkymi portami, polozim na stol a pripojim co treba.
    Po 2013: Jediny USB-C, plny batoh redukcii a bordel na stole.

    Co k tomu dodat ? It is not a bug, it is a feature !
    Bude este horsie !

    @Swarm, naozaj neviem ako inak reagovat na takyto clanok, jednoducho sa to deje a nic s tym nedokazeme spravit. Zial, priority dnesnych uzivatelov su uplne ine ako kedysi.
    Snazia sa implementovat rozne blbosti len aby usetrili milimeter na baterii a predlzili za kazdy cenu vydrz.

  12. 12. Nox  29.4.2017  9:28:21

    11. Jak jsem to cetl, tak jsem si rikal, hergot nepsal jsem to uz nekde ja? Takze naprosto souhlasim, cesta od pracovnich nastroju k hrackam pro retardovane.

  13. 13. Puppy  29.4.2017  9:46:11

    [12] Přepokládám že do pěti let zcela zmizí webové stránky běžných služeb pro masy (internetové bankovnictví, eshopy, prodeje vstupenek a letenek atd.), vše budou jen proprietální aplikace pro mobily. Kdo nebude chtít nepohodlně matlat objednávku na 5″ displeji, nebude nakupovat. Jenže ono to vlastně nikomu nepohodlné už ani nepřijde.

    V jednom videu Microsoftu se nedavno „prořekli“, že ani univerzální aplikace a propojení mobilu s klávesnicí a monitorem či možnost pokračovat v rozdělané práci na PC nemá příliš úspěch, protože masa už prostě doma žádný monitor ani klávesnici nemá. Maximálně tak ještě starý laptop, který stejně už nehodlají upgradovat. Takže pěkná budoucnost …

    Desktop a notebook bude jen pro velmi úzkou skupinu lidí, stejně tak webové stránky služeb. Kvalitní fotografie bude vytlačena na okraj, protože na malém displeji vypadá všechno stejně, jen „pokročilý“ uživatel je bude umět zobrazit alespoň na televizi.

    Zkrátka vývoj jde tak nějak zpět a pokles kvality/komfortu je šílený. Což samozřejmě vyhovuje výrobcům, nemusí vyrábět kvalitní výrobky ani moc inovovat technologie.

  14. 14. swarm  29.4.2017  12:17:42

    [9] Uvidíme. Záleží, jak bude čas, ale možná na něj taky dojde. Přece jen je teď problém, že už poslední rok testuju s poloviční intenzitou, abych stíhal i ostatní svoje povinnosti a projekty. Teď bych chtěl primárně nové 14″ Tčko, abych viděl, jak se to posunulo za poslední roky.

    [11] Asi bych nemohl souhlasit se všemi letopočty. Třeba můj pracovní EliteBook 840 G1 z roku 2014 je docela tenký a lehký, ale má všechny porty i dokování a z mého pohledu je pevnější než všechny staré ThinkPady. Takový Latitude 5480 je taky super pevný a má všechna rozhraní, která potřebuju.

    Navíc před rokem 2008 uměly vycházet taky neskutečně stračkové stroje. Některé si ještě pamatuju z testování. Měly kolikrát nějaké alternativní čipové sady, ventilátory bez regulace a vrzající plastové provedení, že se na to člověk bál sáhnout. Kolem roku 2003 si zas pamatuju ty různé OEM zmetky s desktopovými Celerony, které na baterku vydržely 1-2 hodiny (pokud nějakou vůbec měly).

    Nějaké trendy tu jsou, ale celkově IPS se dá koupit/nastavit i takové, aby tam žádná kurvící technologie nebyla aktivní, SSD dneska můžeme mít v každém počítači, operační paměti je „dostatek pro všechny“ a stroj s kvalitní konstrukcí je pořád na trhu dostupný (možná i ve větším množství než třeba před deseti lety). Chce to stejně jako kdykoli předtím, umět dobře vybírat a zjišťovat si maximum informací o jednotlivých produktech. Bylo tohle někdy jiné? Ani mi nepřijde.

    Že Apple nacpal USB-C do všech svých počítačů jako jedinou správnou variantu rozhraní a že ho někteří následovali aspoň v tenkých noteboocích? Nikdo mě nenutí si to koupit. Pořád tu mám dost alternativ. Pokud jde o baterky – dřív jsem je prohazoval, když jsem měl ThinkPada, ale stroje jako XPS13 mi dneska ustojí přes deset hodin na jedno nabití (klidně 20, kdybych ztlumil jas a jen na tom psal). Sice je baterka uvnitř, ale ve výsledku jsem mnohem spokojenější, než jsem byl s ThinkPadem, pokud jde o práci na cestách. To ani nepočítám, že velmi pohodlný stroj s pro mě přijatelným výkonem a skvělým displejem najednou váží jen 1,2 kg.

    [13] No vidíš, a já se třeba o náhradu webových služeb ani ve střednědobém horizontu nebojím. Množství lidí, které webovou variantu preferuje, je pořád obrovské a ani už neubývá tak, jak by si možná někteří výrobci mobilních aplikací přáli.

    Jak se teď už pohybuju primárně v hi-end enterprise segmentu, tak nic nevidím tak černě. Vidím, jak public cloud více méně velké firmy používat nechtějí, i to, jak se stále ve velkém používají technologie, po kterých už consumer svět delší dobu ani neštěkne. Stále mě rok co rok překvapuje, jak stoupá výkon, a když si třeba teď už týden hraju s krabicí, kde mám 80 Xeon E5 cores, 1TB RAM a 10TB rychlého storage, jsem doslova unešený, co dneska lze zvládnout s takovým výkonem.

  15. 15. Ladis  29.4.2017  14:40:59

    [13] S mizením webových verzí svých služeb mě nejvíc naštval Google. Jeho mobilní Office a Drive nedávno zrušil a existuje jen aplikace. Tu ale má jen pro pouhé 2 mobilní operační systémy, ostatní maj odteď smůlu. Jinak aplikace obecně maj význam jen pro větší přístup k hardwaru (nicméně přes javaskript lze dělat stále více, např. obraz z kamery) a pro použití offline (pro mnoho služeb nesmysl). Pokud ale ani jedno z toho nepotřebuju, tak jen zabírá místo, kterého je hlavně v levnějších mobilech velký nedostatek (zvlášť pokud nehodláte veškeré spotřebovat na aplikace a chcete ukládat i data, např. hudbu a video). Výrobci často nutí používat aplikace, protože z reklamy v nich je větší výdělek než v mobilním webu, ale kvalita těch aplikací je nízká (méně funkcí než mobilní web a padaj – smutné, že i ty od velkých firem jako Google a Facebook).

    PS: Na zobrazení videa, audia a fotek nepotřebujete být velcí profíci ani nepotřebujete zapojovat nějaký kabely. Spousta mobilů a TV se umí spojit bezdrátově.

    PPS: Continuum od MS nemá úspěch, hlavně protože 1) neumí skoro nic (skoro žádné aplikace – může vyřešit představená emulace Win32), 2) téměř neseženete mobil, který by to uměl (natož nějaký levnější) a v neposlední řadě 3) neumí okna (všechna „okna“ jsou jen jako maximalizovaná – přitom konkurence od Androidu tu umí – Remix OS a přímo od Googlu běh androidích aplikací v okně v Chrome OS).

  16. 16. Puppy  2.5.2017  0:56:04

    Kdyz uz je tu debata o korporatu, tohle vypada na radny prusvih Intelu https://semiaccurate.com/2017/05/01/remote-security-exploit-2008-intel-platforms/

  17. 17. swarm  2.5.2017  8:15:20

    [16] U klientských počítačů určitě. V případě enterprise serverů to asi mít velký dopad nebude, protože tam není možné používat intelí management a všechno musí jít přes speciální management čip (iLO, iDRAC,…).

  18. 18. Jaroslav.henzely  2.5.2017  14:56:00

    [14] Swarm, samozrejme. Produkty Applu nemusim pouzivat.
    Problem je, ze vsetci vyrobcovia kopiruju tie najhorsie praktiky Applu.

    Uvediem priklad:
    Microsoft zacinal s tabletmi davno pred Applom.
    Porovnaj si Compaq TC1000 s iPadmi a dalsimi tabletmi.

    Zatial co TC1000 bol profesionalny pracovny stroj s vymenitelnou bateriou, RAM, HDD, miniPCI, s displejom s aktivnym stylusom, RJ11 modemom, RJ45 LAN a VGA vystupom, vsetky dnesne tablety su uz iba hracky. Po vzore Applu.

    Vo vrecku mam HTC M8s s ktorym som zatial (relativne) spokojny.
    Pristroj je velmi zachovaly, kryt je kovovy, takze sa zatial nerozpadol. Ochranne sklo displeja nema ziadne praskliny.

    Zial, bateria uz nevydrzi ani jeden pracovny den.
    Pred rokmi by to vyriesila navsteva miestneho obchodu a kupa baterie.
    Dnes je to vec, ktoru nerobia ani vsetky servisy a ak ano, tak to stoji vela panazi.

    M8s sa tazko rozobera, vela casti je spojenych lepidlom.
    Presne po vzore vyrobkov Apple. Fuj…

    Uprimne, bol by som najradsej ak by firma Apple vobec nikdy neexistovala. Za svoju existenciu velmi negativne ovplyvnila cely svet koncovych elektronickych zariadeni vsetkych vyrobcov.

  19. 19. Nox  2.5.2017  15:51:38

    18. Bohuzel musim souhlasit, dneska se vyrabeji jen hloupe hracky, co vlastne k nicemu nejsou. At si Apple vyrabi co chce, at si ten smejd BFU klidne kupujou, ale ja bych si rad koupil neco uzitecneho, funkcniho a smysluplneho, aniz bych musel mit miliardy na to, abych si zaplatil vlastni fabriku a zaplatil vyvoj.

  20. 20. Puppy  3.5.2017  10:36:31

    [19] Na tom je nejhorší pokles povědomosti o věcech, které se dají k něčemu používat. My si je tu ještě pamatujeme, ale další generace už ani netuší, co všechno se nabízelo. A výrobcům to samozejmě vyhovuje. Tento „debilizační“ trend je patrný skoro všude, s vyjímkou foto přístrojů kde je stále (zatím ?) úžasná nabídka.

  21. 21. Jaroslav.henzely  3.5.2017  12:07:34

    [20] Puppy:
    Nehladaj v tom ziadnu zahadu. Bude to zniet smiesne, ale momentalne je v mode hipstersky styl.
    Dlhe brady, velke okuliare, kozene batohy a v nom velky fotak. Je to retro styl, ktory je momentalne popularny.
    Kazdy na FB alebo instagrame sa ukazuje ako sedi v kaviarni so svojou zrkadlovkou.

    BTW: Nemam proti hipsterom nic, nie je to sice pre mna, ale respektujem kazdeho styl.

    Dalsia skupina su ludia, ktori zistili, ze to uz nie je az take zlozite ako kedysi, fotoshop sa uz ovlada ovela jednoduchsie, existuje plno guidov na Youtube a vela veci zariadi automatika. Fotografovanie sa stalo masovou zalezitostou.
    Trh s (viac alebo menej) profesionalnymi fotoaparatmi prave rastie.
    O par rokov ked to vyjde z mody a mnohi „fotografi“ zistia, ze na to ich „umenie“ je zrkadlovka uplne nahovno, bude postupne vzrastat dopyt po kompaktnych fotoaparatoch s vymenitelnym objektivom (a vstavanou bateriou !!!) az sa prestanu klasicke zrkadlovky vyrabat. Teda, zostanu mozno dvaja vyrobcovia (Haselblad), ktori budu vyrabat pristroje pre specificku skupinu profesionalov. Vacsina sa jednoducho bude musiet prisposobit, tak ako sa to stalo v pripade notebookov a PDA.

  22. 22. Schumacher  3.5.2017  16:51:59

    20 jen aby to nebyla obdoba „Dvoulampovka je pro debily, kdežto my umíme drátem šťourat do krystalu“. Či „na superhetu umí chytat každej, ale nastavit zpětnou vazbu na audionu, to je kumšt.“ Nebo „co je to za šoféra, ksyž ani neumí seštelovat magneto.“

    Nebo fotografování. Od mokrého kolodiového procesu k digitální fotografii. Josef Sudek jako příruční „poznámkový“ fotoaparát měl malý deskový, nepřešel ani ke středoformátovému rollfilmu.

    …Vývoj v IT jde stejným směrem.

    Apple (nemám) dělá šikovné užitečné věci (třebaže dříve byl relativně lepší, protože tím konceptem velmi odlišný) pro užitečné činnosti lidí, kteří jsou vědomi ceny svého času. Ne aby se v nich hrabali.
    To je trend z kultury ve které se cení najeté kilometry, ne čas strávený hrabáním v motoru. Není určující, že některé z nás, kteří to nemáme jako profesi, to ještě tak nějak baví.

    Vypadá to, že vysněný retro Thinkpad asi nebude. Vývoj a zájem jde jiným směrem.

    21 Také se mi to tak jeví a také tím procházím. Po koupi zrcadlovky a postupně několika objektivů jsem zjistil, že sice ne úplně na nic, ale ve většině případů pro „obyčejné“ focení je nahraditelná kompaktem který netíží a nepřekáží, a lze ho mít pořád u sebe. Někteří zjistili, že jim stačí mobilní telefon. Lepší mobil v kapse, než zrcadlovka doma ve skříni.

  23. 23. Puppy  3.5.2017  18:10:49

    [22] Retro ThinkPad má být v říjnu, otázka ovšem zda v „retro“ či „apple“ kvalitě.

  24. 24. Schumacher  3.5.2017  18:42:48

    [23] Nevím co by museli nabídnout úžasného za jakou cenu že bych „musel mít“. Aktuálně i výhledově jsem dobře vynotebookovaný.

  25. 25. Puppy  3.5.2017  18:49:55

    [24] Mě stačí použitelná klávesnice a neblikající displej.

  26. 26. Nox  3.5.2017  18:51:21

    22. Docela by me zajimalo, co jsou pro Vas ty „uzitecne cinnosti“. Krome exhibovani na FB, foceni jidla a zabijeni casu hrama me toho moc nenapada. Ano, v Apple vecech se nemusite hrabat, v nich proste spousta veci jednoduse nejde. Osobne mi prijde, ze kdyby dali streva v Nokia 3310 do obalu od iPhone, vetsina uzivatelu by si ani nevsimla zmeny. Ne, ze bych nezazil par Androidaku, kteri meli problem poslat SMS a podotykam, ze byli vekove pod 30 let.

  27. 27. Jaroslav.henzely  4.5.2017  14:16:42

    [22]Schumacher
    Pointa je v tom, ze ono to bez problemov fungovalo, nebolo potrebne nic „stelovat“.

    Ak to nahodou nefungovalo, tak nebol problem stelovat.
    Teraz to nefunguje a neda sa ani stelovat.

  28. 28. Schumacher  5.5.2017  11:44:14

    [25]To splní lecjaký, třeba Acer. Mně vyhovuje Thinkpad T460. nebliká, IPS použitelný, až na gamut, kdybych se v tom chtěl hrabat, jakože ne, na to jsem použil jiný, vyměnil bych displej za AUO HAN 140…. Akorát ten zas trpí na vypalované duchy, třebaže jen přechodné.

    [26]Zpracování textu, fotek, audia, videa, internetová komunikace (ne nutně FB)…

    Mobil Lumia 640. Z „chytrých“ funkcí mapy, navigace, foťák, občas wifi a internet.

    [27]Ano, to je pěkně vystiženo.
    Dávám přednost věcem méně elegantním, zato praktickým.

  29. 29. Nox  5.5.2017  14:37:56

    28. Pravda, to je ale spis pro MacBooky nebo ty nove 2v1, predstava treba zpracovani textu na iPhonu je spise desiva.

  30. 30. swarm  13.5.2017  18:05:49

    [5] a [7] Mám teď doma XPS13 2-in-1 ve variantě s full-HD displejem a technologie dynamického kontrastu se dá vypnout úplně stejným postupem, jaký jsem tu uvedl pro QHD+ displeje.

  31. 31. dubst  23.6.2017  21:33:36

    @swarm: Mam takovou mensi prosbu. Na mem Inspiron 13z (7348, pro upresneni) jsem deaktivoval vsechny hruzy jako adaptivni jas a dalsi. Kdyz mam ntb pripojen do nabijecky, tak se mi jas nemeni. Avsak pokud jedu z baterie, tak se mi pri prechodu z cerneho na bile pozadi upravuje jas. Vubec jsem neprisel na to, co to zpusobuje, nevite proc se to deje? Je to dost otravne a uz jsem stravil nekolik hodin prochazenim nastaveni a kde nic tu nic..

  32. 32. Kamil2  26.6.2017  15:25:31

    [31] Dymamické podsvícení. Napadá mě nastavení ve správě spotřeby a výkonu při chodu na baterii, ale tos nejspíš zkoušel. Pak nastavení v biosu. Jestli Dell nemá ještě vlastní utilitu pro správu kde to jde nastavit, mohlo by to být delláckým ovladačem grafiky. Možná by pomohl standardní z Windows.

  33. 33. dubst  1.7.2017  17:57:14

    To jsem prave vsechno prosel. Jeste kouknu do biosu, to me nenapadlo.
    Ovladace na grafiku jsem prave menil na original intelacky, nejakou dobu to fungovalo a ted to zase zaclo prudit. Zahadou je pro me to, ze to dela jen na baterii. Nastavoval jsem to, aby to bylo stejny nezavisle na napajeni.
    Kazdopadne diky za nasmerovani, uvidim jak pochodim

  34. 34. Puppy  8.1.2018  17:57:37

    To vypadá, že nový ThinkPad X1 Carbon to dostane také :-)
    https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/7ozc0a/anandtech_just_posted_and_then_removed_an_article/dsdb1cr/

    Co jiného asi je ten Dolby Vision HDR?


Napsat komentář