Kontrastnější kurzory pro hi-dpi displeje pod Windows 8.1 (ke stažení)

Konečně mám doma na delší dobu notebook vybavený displejem s velmi vysokým rozlišením (3200×1800). Spousta podobných notebooků čekala na uvedení Windows 8.1, neboť není tajemstvím, že všechny starší verze mají s podobnými displeji problém. U Windows 8.1 má bohužel situace k ideálu také hodně daleko. Chystám k tomu rozsáhlejší článek, ale dnes se zaměřím na to, co mě vytáčelo nejvíce.

Už se začínají prodávat nové notebooky s velmi vysokým rozlišením. Zatímco na 24“ monitoru mám 1920×1200, právě teď píšu ze 14“ notebooku, kde výrobce osadil rovnou 3200×1800. Očekával jsem, že s Windows 8.1 bude situace podobná tomu, na co jsem zvyklý z nových MacBooků vybavených hi-dpi displeji. Bohužel se to neděje.

K notebookům s vysokým rozlišením je potřeba přistupovat tak, že vše by mělo být v obou směrech dvakrát prokreslenější. Pokud tedy můj 14“ Fujitsu LifeBook U904 má rozlišení 3200×1800, měl bych při výchozí zvětšení DPI na 200% dosáhnout stejné plochy jako při rozlišení 1600×900. Tedy aspoň taková je teorie (a praxe u Applu).

Microsoft ovšem spoustu věcí sice zvětšil, ale ponechal u nich tloušťku hran jediný pixel. Některé dělicí čáry v GUI se tím stávají hůře viditelné, ale dá se nad tím ještě mávnout rukou (zejména s ohledem na řadu dalších problémů, které s hi-dpi displeji pod Windows jsou). Je však jedno místo, kde jsem se přes tento ergonomický nedostatek nedokázal přenést – je to kurzor myši.

V případě myších kurzorů jsem celkem konzervativní. Na všech svých noteboocích používám ten, který má v mírných obměnách kořeny už ve Windows 95. Oproti tomu novému (od Visty) je kontrastnější. Na rozdíl od něj má totiž okraje čistě černé a neprůhledné (aero kurzor nesplňuje ani jedno). Navíc na některých grafikách se tento kurzor vykresluje rychleji mimo kompozitní desktop (tj. má menší zpoždění). Nicméně ani ten nový mi moc nevadí, dokud se bavíme o klasických displejích.

Kurzory ve vyšším rozlišení

Původní velikost kurzorů by na hi-dpi displeji nebyla příliš vhodná (tedy pokud vám nevadí výška jen asi milimetr). Microsoft tedy oba typy kurzorů překreslil pro dvojnásobné zvětšení. Výsledek? Retro kurzor je nejspíš roztažený jen v malování bez vyhlazení z už tak dost hnusné 1,5násobné varianty, protože vypadá otřesně. Aero kurzor (tedy ten výchozí) sice není kostrbatý, ale Microsoft zachoval tloušťku hran jeden pixel. Výsledek? Bílý kurzor na bílém pozadí je v určitých situacích hůře rozpoznatelný a hlavně vůbec nevypadá dobře, když i malá písmena mají větší tloušťku čar (prostě nikam nesedne).

Starší varianta kurzoru známá od Windows 95 ve verzi 64×64.

Výchozí kurzor ve Windows 8.1 ve verzi 64×64.

Kurzor myši je něco, co je na obrazovce pořád, a tak mě to i pořád dokáže vytáčet. Nakonec mi to nedalo, stáhl jsem editor kurzorů a udělal úpravu, aby měl kurzor tu správnou tloušťku. Pokud má původní verze pro základní displeje tloušťku čar jeden pixel, moje verze pro hi-dpi má dva pixely, čímž je zajištěno, že pro uživatele vypadá stejně kontrastně.

Můj upravený kurzor ve verzi 64×64.

Instalace

Dají se vytvořit .inf soubory, kterými se kurzory nainstalují pouhým poklikáním. Tak daleko jsem nezašel (jestli někdo zajde, ať mi pošle vhodný soubor). V archivu jsou ke stažení samotné .cur a .ani soubory s upravenými kurzory. Vychází z výchozí verze pro Aero a překreslená je pouze dvojnásobná varianta. Pokud tedy nemáte hi-dpi displej, neuvidíte žádnou změnu.

http://swarm.cz/tmp/swarm-aero-cursors.zip

Soubory z archivu si zkopírujte třeba do C:\Windows\Cursors (případně uvnitř do nějaké podsložky). Pak klikněte pravým tlačítkem myši na plochu, vyberte spodní možnost (Přizpůsobit), v levém panelu zvolte Změnit ukazatele myši a dostanete se do obrazovky, kde lze měnit libovolně kurzory.

Pravděpodobně budete mít vybrané schéma Výchozí nastavení (Systémové schéma). Pokud ne, vyberte jej. Následně postupně musíte projít těch jedenáct položek. Dvojitým kliknutím se otevře nabídka pro výběr jiného souboru. Pokaždé vyberte odpovídající tvar z nových kurzorů (překresleny nejsou všechny – týká se to pouze těch, kde jsou 1px hrany, jinde není úprava potřeba).

Až budete na konci, zvolte uložení schématu, zadejte si libovolný název a vše je hotovo. Pak stačí zvolit OK a můžete si užít lépe viditelné kurzory.

Snad to někomu pomůže. Sám si teď budu tyto upravené kurzory nahrávat do každého notebooku s hi-dpi displejem. Je mi až trapno za ty kluky v Microsoftu, který nenapadlo, že by něco podobného mohlo být potřeba (aspoň na výběr jako alternativa). Nemyslim si, že jsem sám, kdo bude mít s vychozími kurzory na hi-dpi displeji problém.

Komentáře k článku

  1. 1. r4in  13.12.2013  13:23:17

    Typický MS, dobastli si sám. BTW nestačilo by změnit barvu kurzoru na černou?

    Jinak předpokládám, že kurzory nebudou jediný problém u hi-res displejů (byť je absurdní, že takto triviální a na první pohled viditelnou věc MS neošetřil).

  2. 2. r4in  13.12.2013  13:30:34

    Jo a ještě by zajímalo, jak by takový hi-res displej zvládalo nějaké Linuxové distro (resp. grafické prostředí – Unity, GNOME3, KDE4 apod.) budeš mít šanci to prubnout?

  3. 3. swarm  13.12.2013  13:39:54

    Změnit barvu by nestačilo. Kdybych to jen invertoval, měl bych stejný problém pro změnu na tmavých podkladech. I v Macu, kde je kurzor černý je tloušťka bílého okraje 2px v hi-dpi verzi. Nebude to bezdůvodně. Kdyby to MS lépe okopíroval, nemusel jsem to včera půl hodiny tvořit.

    Pokud jde o linuxová distra, je to divné, ale jak si pamatuju z dávných dob, že tam fungovalo škálování DPI úplně skvěle, současný desktopy jsou jedna velká bída. Zkoušel jsem unity a xfce a bylo to nepoužitelné (nemožnost to globálně zvětšit, když už zvednu někde DPI nebo zvětším fonty, grafické prvky programů zůstanou pořád drobounké) – tedy aspoň taková situace byla před pár měsíci, když jsem měl doma ChromeBook Pixel.

    A jinak ano – není to jediný problém. Problémy s podobnými displeji pod Windows jsou tak četné, že to vydá na docela dlouhý článek. Dělám si poznámky a obrázky a pak to nahodim. Na jednu stranu je to vážně pěkné, jak vypadá písmo na podobných displejích, ale těch proti je teď tolik, že bych asi hodně váhal, jestli bych to dokázal používat na svém hlavním stroji. Teď to pořád nějaké zkoumání a řešení problémů… třeba ještě změním názor.

  4. 4. r4in  13.12.2013  13:50:13

    [3] Ad distra: Zkusil bych třeba Mint s MATE (fork GNOME 2). Právě Gnome 2 bylo ohledně DPI (aspoň pro mě) vždy OK. To že Gnome 3 & KDE4 šlo IMO celkem do řiti je na jinou debatu.

    Ad rozlišení: Chápu to tak, že Retina u Applu je (zatím) výrazně použitelnější?

    Jinak pochopitelně díky za kurzory, já to sice nevyužije, ale někdo určitě (možná by stálo udělat tenhle článek i v AJ, kdyby někdo ze zahraničí googlil).

  5. 5. Ladis  13.12.2013  16:29:11

    [4] Ano, u Applu je Retina zcela správně (GUI OS je prokreslenější, vnitřek oken aplikací, které Retinu podporují, je prokreslenější, vnitřek těch, co ne, je double-pixelovaný, tj. ne zmenšený, ani rozmazaný, ani něco ok a něco blbě – prostě jako bys měl ne-high dpi displej).

    Stáhl jsem pro Swarma poslední Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu a openSUSE KDE a GNOME 3, tak je všechny vyzkoušíme ;-) Taky mě to zajímá. Prej poslední GNOME 3 už umí Retina displeje, ale kdo ví, jestli to je už ve stávajících distrech (instalovat linux na disk a kompilovat něco z GIT/SVN fakt nehodlám).

  6. 6. kubisz  16.12.2013  15:06:28

    v zipu ke stazenu upravenych kurzoru „Ubuntu“ pro Win je i INF soubor a funguje, takze po uprave by melo i pro tyto kurzory…

  7. 7. kubisz  16.12.2013  15:06:47

    odkaz – http://www.deviantart.com/download/35930998/ubuntu.zip?token=0e66023cbcf4b69b0fa1f946ddb0ae09c39d0e6f&ts=1387199610

  8. 8. kubisz  16.12.2013  16:28:03

    ja masa bob a neumet sesky, uaaa, prosim swarma o nejakou rozumnou upravu, pokud je prispevek k necemu, jinak kdyztak smazat, ach jo…

  9. 9. AG  18.12.2013  8:27:56

    [5] Ked budete skusat tie Linuxy, mozete vyskusat aj Trinity (KDE3)? Pripadne LXDE :) Ale hlavne to Trinity. Diky… Ja nemam hires displej tak si to nevyskusam.
    BTW netreba stahovat vsetky distra *buntu jednotlivo, staci jedno a doinstalovat ostatne prostredia (kedysi sa gnome a xfce do kubuntu doinstalovalo balickami ubuntu-desktop a xubuntu-desktop, neviem ako teraz).

  10. 10. Jaroslav Bereza  21.12.2013  0:16:10

    Ahoj, občas mívám problém najít kurzor na dvou fullHD displejích. Jsem grafik a tak jsem si udělal vlastní velmi, kontrastní, velké a dobře viditelné kurzory.
    32×32px, černá barva, 2px bílé obtažení a kolem toho pro jistotu ještě 1px černé obtažení.

    http://jardic.deviantart.com/art/Big-visible-cursors-409890820

  11. 11. Nox  21.12.2013  20:03:27

    Jaroslav Bereza: Jak to vidis s licentci tech kurzoru? Libi se mi a chtel bych je soukrome pouzivat, budes s tim mit problem? A kdyz si na nich neco pripadne pro sebe upravim?

  12. 12. Jaroslav Bereza  24.12.2013  12:09:14

    Nox: udělal jsem je s tím, že je lidi můžou pro svoje osobní potřeby používat. Na DeviantArtu je odkaz a stažení. Nevadí mi když si někdo něco upraví. Ale pokud by upravenou verzi chtěl někdo vydávat za svojí vlastní tak, by to mělo vypadat alespoň z 50 % jinak.

  13. 13. Nox  24.12.2013  13:27:32

    Jaroslav Bereza : Diky. No za vlastni to vydavat nebudu, jen jsem mel problem chapat, ktery kurzor je ktery a pojmenoval ty soubory podle ceskych Windows. Ze souboru mi zbyl psat_invert.cur a ve Windows Psani rukou a Alternativni vyber. Smim se zeptat, k cemu to patri?

  14. 14. Jaroslav Bereza  24.12.2013  23:27:38

    To pojmenování není úplně dobré, to je pravda.
    Ono to původně bylo vytvořený pro vlastní potřebu, takže jsem to poskytl tak, jak jsem si to udělal a zas tolik péče jsem tomu nevěnoval.
    S tím psacím kurzorem jsem musel udělat výjimku z celkového stylu, protože s tlustým kurzorem se špatně trefuje mezi písmenka. Vyber si se kterým se ti bude líp pracovat. Já dávám přednost černému s bílým obtažením, protože většinou označuji text na bílém podkladě a takhle je tam vidět ta tenká 1px čára. Ale pro tenhle typ je i systémový kurzor ok. Napadá mě ještě jeden způsob jak by se to dalo řešit… možná potom vyzkouším.

    Psaní rukou a alternativní výběr jsem nedělal. Nepamatuji si, že bych kdy kurzor „alternativní výběr“ viděl nebo používal a psaní rukou jenom když používám tablet.

  15. 15. Jaroslav Bereza  26.12.2013  18:49:40

    Nox: udělal jsem novou verzi: http://jardic.deviantart.com/art/Big-visible-cursors-1-2-422379275

    Pořešil jsem ten psací kurzor. Dodělal ostatní a přidal instalátor. :-)

  16. 16. Nox  27.12.2013  14:56:45

    Jaroslav Bereza: Perfektni dekuji. Mam cernosede Tema od Dellu a bajecne se k tomu hodi.

  17. 17. Pavel Riedl  16.1.2014  20:06:00

    Asi budu za úchyla… ale protože myšuji levou rukou, tak jsem si stranově kurzory převrátil. Nějak mi přišly divné, když šipkovali z pravé strany.

    Jo, a taky jsem prohodil tlačítka, nějak se to v mozku lepší srovnává, že ukazováček je klikací.
    ;-)

  18. 18. Ladis  16.1.2014  20:59:11

    [17] Já aby mě nebolela ruka, tak v práci myšuju levou rukou a doma pravou – jsem pravák. V práci ale nechávám standardní šipku „z pravé strany“ a neprohazuju tlačítka myši :-)


Napsat komentář