Více externích monitorů k notebooku (aktualizace 2013)

Všiml jsem si, že hodně lidí chodí na můj starší článek o tom, jak lze připojit k notebooku více než jeden externí monitor. Od roku 2010 se hodně změnilo a tento zápisek berte jako aktualizaci problematiky a uvedení praktických příkladů zapojení.

Dle nějakých průzkumů prý řeší připojení více než jednoho externího monitoru k notebooku méně než 4 % uživatelů. Uznávám, že to není moc, ale současně je potřeba brát v úvahu, že drtivá většina prodaných počítačů jsou dneska spotřební tretky pro sledování sociálních sítí a přehrávání zábavných videí. Pro spoustu pracovních oborů je více velkých monitorů znatelné zlepšení ergonomie, a kdo jednou okusil, jen nerad se vrací zpět.

Až tři monitory na jedno grafické jádro

Když jsem psal dříve článek, zmiňoval jsem, že drtivá většina grafických čipů zvládne obsloužit maximálně dva výstupy současně (mezi výstupy se počítá i interní displej notebooku). Tedy v notebooku jste mohli mít vedle interního displeje ještě VGA a HDMI, ale vždy jste si z těchto tří mohli vybrat pouze dva, které budou zapnuté a roztáhne se přes ně pracovní plocha.

V posledních generacích grafik však výrobci vestavěli třetí screen pipeline (komponenta pro obsluhu obrazového výstupu). Týká se to také integrovaných řešení od Intelu (kromě těch v Atomech). Má to pouze jednu nevýhodu – opět zůstaly pouze dva časovače pro řízení synchronizace signálu v obrazových výstupech.

Co to v praxi znamená? Že při modelové situaci displej notebooku, VGA a HDMI opět budete moct použít pouze dva výstupy současně. Výhodu třetí screen pipeline poznáte pouze při použití výstupů DisplayPort, které mohou všechny dohromady sdílet jeden časovač.

Aby byla situace ještě o kousek složitější, DisplayPortem může být připojený také interní displej. Pro jeho spojení s grafickým jádrem se spoustu let používá přenos LVDS a v principu jde o nízkonapěťovou obdobu DVI. Poslední dobou se však objevují také notebooky s připojením eDP (embedded DisplayPort) a jde hlavně o ty s lepšími LCD panely (převážně IPS). U eDP je navíc jedna výhoda – pokud není vyvedené z čipové sady, ale přímo z procesoru, má svůj vlastní oddělený časovač. (Dodatek: S platformou Haswell se již objevuji i TN panely s eDP.)

Možné konfigurace na příkladech

Stačí-li vám pouze dva externí monitory, máte dnes vyhráno v podstatě s jakýmkoli notebookem, který na sobě má dva obrazové výstupy. Pozor, s ústupem VGA už to není pravidlem a tam, kde je pouze jeden výstup, si rozšířenou plochu logicky užijete maximálně v kombinaci monitor a interní displej.

V případě, že chcete tři externí monitory a máte běžnější notebook s obyčejným displejem (LVDS zapojení), můžete tři monitory připojit následujícím způsobem:

  • První výstup: DisplayPort 1
  • Druhý výstup: DisplayPort 2
  • Třetí výstup: DisplayPort 3 (pokud máte dva v doku a jeden na notebooku), VGA, DVI, HDMI, nebo interní displej (LVDS)

Vzhledem k tomu, že dva DisplayPorty (DP) na sobě žádný PC notebook nemá, je jasné, že v takovém případě bude nutné vzít za vděk dokovací stanicí, a to pravděpodobně nějakou větší verzí, která je dvěma DP vybavena (DELL, Fujitsu, HP i Lenovo takovou mají v nabídce, ostatní, pokud je mi známo, ne). Méně pohodlnou možností je koupit základní dokovací stanici (s jedním DP) a vybrat notebook, který má jeden DP na sobě (dokovatelné notebooky s DP na těle jsou hlavně u Fujitsu, HP a Lenova). Jen se tím vytrácí výhoda doku, když se část kabelů musí připojovat na porty notebooku.

V případě, že máte notebook vybavený displejem připojeným pomocí eDP a chcete, aby jeden z výstupů byl právě interní displej, odpadá díky jeho vlastnímu časovači omezení, že další dva displeje musí být přes DP. Můžete tak klidně mít rozšířenou plochu přes interní displej, VGA monitor a DVI monitor. V případě, že vám jde čistě o externí monitory, nemá způsob připojení interního žádný vliv.

Zrada v podobě vnitřního zapojení doku

Když už tři monitory, nejspíš je budete chtít všechny připojit digitálně, aby byl obraz vždy 100% kvalitní. Vyberete si tedy notebook, ke kterému je dokovací stanice se dvěma DP a nějakým tím DVI. Bohužel zde přichází velká zrada. I velké dokovací stanice mají dokovacím konektorem vytaženy pouze dvě digitální linky a jednu analogovou (VGA).

V případě DELL Latitude, HP ProBook/EliteBook a Lenovo ThinkPad L/T/W/X platí, že malá dokovací stanice má DP, DVI a VGA. DP a VGA jsou nativní výstupy a DVI je ve skutečnosti druhý výstup DP s pasivní konverzí. Konektory označené logem DP++ se totiž umí přepnout do režimu DVI (s omezením na maximální rozlišení 1920×1200, navíc v DVI režimu je vyžadován vlastní časovač pro výstup, a odpadá tak výhoda DP).

Velké varianty dokovacích stanic pro zmíněné notebooky mají dvě DP, dvě DVI a jedno VGA, ale můžete si všimnout, že konektory jsou organizovány do dvojic s DP a DVI vedle sebe. Z této dvojice lze vždy využít pouze jeden konektor. Fakticky to totiž je pouze jeden výstup, který můžete zapojit buď přímo, nebo přes pasivní DP-DVI redukci vestavěnou v doku. Vyplývá z toho, že pokud obsadíte oba výstupy DP, třetí externí monitor už můžete připojit jedině analogově pomocí VGA, nebo přímo k notebooku.

U poslední generace notebooků Fujitsu LifeBook má základní dok dva DP, HDMI a DVI. Situace je pravděpodobně stejná jako u DELLu, HP a Lenova. Tedy HDMI a DVI jsou jen odbočky z DP a platí tedy to samé.

Dokovací stanice od Aceru má pouze jeden DP a k němu DVI, HDMI a VGA. HDMI je zde nativní ve verzi 1.4a (až 2560×1440) a z něho je odbočkou sdílené DVI. Tři monitory tedy můžete zapojit v konfiguraci: DP + DVI/HDMI + VGA.

Jak můžete vidět, stanice, která by podporovala tři externí monitory digitálně, zatím není na trhu. Nejspíš za to může malá poptávka ze strany uživatelů. Pokud máte kvalitní monitor, pravděpodobně z běžného doku dostanete až 1920×1200 (24“) v rozumné kvalitě i přes VGA.

Chcete-li s DP výstupy použít monitory, které ještě nemají vstup DP, není to neřešitelný problém. Musíte si dokoupit aktivní redukce. Vypadají stejně jako ty pasivní, ale uvnitř je čip, který konvertuje signál z DP na cokoli jiného. Aktivní redukce jsou dražší, ale pro notebook se pak monitor chová jako nativní DP.

Více grafických karet v notebooku

S příchodem přepínatelných grafik najdete nezřídka kombinaci integrovaného jádra a dedikovaného čipu. Změnilo se však to, že u běžných notebooků jsou dnes všechny výstupy připojeny pouze k integrovanému jádru a platí tedy stejná omezení, jako by uvnitř žádný dedikovaný čip nebyl.

V případě pracovních (vyšší řady DELL, HP a Lenovo) a top výkonných herních notebooků (MSI, Clevo, ASUS) může být část výstupů přivedena přímo k dedikovanému grafickému čipu. K integrovanému jádru je připojen například interní displej a VGA, zatímco dedikovaný čip obsluhuje všechny digitální výstupy. Vzhledem k tomu, že obě jádra mají svoje dva časovače, můžete připojit více externích monitorů bez omezení na DP, což je jedna výhoda. Druhou výhodou je, že dedikované grafiky často umí vyšší verze digitálních výstupů (vyšší rozlišení, 3D výstup, větší bitová hloubka).

U takových notebooků můžete mít připojené klidně tři monitory a k tomu ještě aktivní interní displej. Narazíte zde pouze na limit fyzického počtu konektorů, případně zmíněných omezení v zapojení dokovací stanice.

Maximální konfigurací tedy mohou být tři externí monitory připojené k doku (2x DP + VGA), displej notebooku a čtvrtý externí monitor přes digitální výstup z těla notebooku. Více dnes z notebooku nejspíš nedostanete.

USB grafiky jako univerzální řešení

Limity notebooku můžete vždy obejít koupí USB adaptérů. Stojí pár tisíc, uvnitř je speciální konvertor od společnosti DisplayLink a k němu je obvykle připojen jeden, nebo dva výstupy DVI/HDMI. Nejsou to plnohodnotné grafické karty, ale pouze konvertory, které nechají obraz spočítat grafickou kartou ve formě virtuálního výstupu a následně jej zkomprimují pomocí procesoru pro přenos po USB. Pro méně náročné nasazení u monitorů, které nejsou primární, takové řešení stačí, ale není všespásné.

Předně bez USB 3.0 je rychlost příliš nízká. S USB 3.0 sice je znát mírná trhanost při posunu oken, ale třeba video běží relativně plynule i v celoobrazovkovém režimu (za cenu větší zátěže procesoru). Jestli se ovšem v poslední době něco nezměnilo, tak si tyto USB adaptéry příliš nerozumí s notebooky, kde je přepínatelná grafika od NVIDIE. Místo 3D akcelerovaného obrazu ukazují pouze černou plochu a sem tam hází chyby ovladače.

Po USB adaptérech je dobré sáhnout tam, kde jde hlavně o informační panely a business aplikace typu Excel a PowerPoint. Určitě je nedoporučuju tam, kde se pracuje s videem a 3D grafikou.

Výhodou USB adaptérů je možnost kombinování jejich většího počtu.

Závěrem

Možností, jak připojit k notebooku více externích monitorů je stále více a situace je tím lepší, čím více se nasazují notebooky tam, kde dříve dominovaly stolní počítače. Dva externí monitory dnes zapojíte v podstatě ke všemu (i k levnému Atomovému netbooku, pokud má HDMI a VGA).

Se třemi je situace trochu složitější, ale nejlevnější pracovní notebook s dokem a podporou tří monitorů vyjde na 20-25 tisíc korun s DPH, což je stále přijatelné. Kdo chce mít ještě čtvrtý monitor, musí jít cestou dokovatelného notebooku s přepínatelnou dedikovanou grafikou, nebo koupit USB adaptér. Řešení tedy je pro většinu situací.

Komentáře k článku

  1. 1. kolemjdouci  10.9.2013  23:25:05

    Nad pripojenim 4 monitoru k ThinkPadu T420 jsem kdysi take hloubal. K memu prekvapeni jsem zjistil, ze vyssi model dokovaci stanice je v kontextu monitoru uplne k nicemu. Nicmene existuje relativne levna, ale nepohodlna cesta, jak pripojit 4 monitory. Jak je zmineno v clanku – 3 pripojit do doku a ctvrty se musi pripojit do DP na notebooku, coz (pokud ma notebook nvidia optimus) zajisti 4 funkcni monitory. Osobne bohuzel nemam odzkouseno ale jit by to melo.

  2. 2. swarm  11.9.2013  0:39:08

    [1] Myslim, že zrovna u T420 by tohle nebylo možné. NVIDIA grafika v té generaci ještě pravděpodobně neumí tři nezávislé výstupy (to v té době uměly jen grafiky od AMD) a DP na těle notebooku i oba DP do doku jsou zapojeny právě do té NVIDIE.

    Na T430, nebo lépe T440 by to mohlo jít, ale je otázkou, zda tam není DP na těle notebooku sdílený přes multiplexor s jedním DP z doku. Co vím, tak na nějakých HP tohle funguje (8470w?), ale jinde by se to muselo odzkoušet.

  3. 3. Michal  11.9.2013  19:28:57

    Jojo, tím se chlubily Elitebooky 8x60p , že s AMD grafikou a dockem umí až pět monitorů ( předpokládám, že ten pátý byl myšlen interní). To byl i hlavní důvod, proč se tam dávali relativně slabé AMD 6470.

  4. 4. kolemjdouci  12.9.2013  16:55:12

    [2] Spatne jsem se vyjadril, misto 3 v docku tam melo byt dok(VGA – Intel,DP/DVI – Nvidia), integrovany v ntb – Intel a ctvrty na DP notebook – Nvidia. Toto je schudna cesta a maximalni vyuziti, takze 4 monitory mozne jsou, ale holt tam jsou ustupky.

  5. 5. spojovák  9.10.2013  17:23:57

    Zkoušel jsem více monitorů, ale nakonec jsem zůstal u jednoho velkého. Nějak ztácím přehled co je na které obrazovce když ještě k tomu používám více panelů. Kombinace několika panelů na více monitorech je vražedná kombinace = uklikání se k smrti :) Ale věřím že jsou obory kde je to nutnost.

  6. 6. Pšik  28.10.2013  19:28:19

    Zdravím,
    v notebooku mám 2 grafické karty a HDMI a VGA výstupy. Když připojím HDMI k televizi a VGA k monitoru, tak mám problém že fungují max 2 monitory. Jestli mám oba dva výstupy spojené s integrovanou grafikou, tak by měl jít nějak přiřadit monitor notebooku k druhé grafické kartě, ne? Prostě mi nefungují všechny tři zároveň a myslím že s dvěma grafárnama by to nějak jít mělo. Díky za radu….

    Notebook: LENOVO G780
    Grafiky: Intel HD Graphics 4000
    NVIDIA GeForce GT 635M

  7. 7. swarm  28.10.2013  23:41:21

    [6] Pšik: Psal jsem, že obě grafiky bývají zapojené pouze u business notebooků. IdeaPad G780 je „domácí“ notes, kde se všechno připojuje pouze na integrovanou grafiku. Dedikovaná GeForce komunikuje s integrovanou pouze přes PCIe sběrnici, a to pouze k tomu, aby poslala zpracovaný 3D obraz (OpenGL, hry,…).

    Fakticky tedy pro tvůj notebook platí to co pro notebooky pouze s integrovanou grafikou. Dva výstupy současně jsou maximum.

  8. 8. jarin  19.12.2013  3:56:28

    Zdravím,
    na obrázku u článku je (jestli se nepletu) klávesnice ThinkPad Full-Size UltraNav USB Keyboard.
    Netušíte někdo kde by se dala sehnat, koupit?
    Případně pod jakým označením ji na netu hledat? Pod výše uvedeným názvem najdu jen články, ale žádný odkaz na obchod, bazar, aukci, kde by byla v nabídce.
    A nebo i klidně jinou s numerikou a trackpointem.
    Díky

  9. 9. swarm  19.12.2013  21:48:37

    [8] Ano, je to ona. Koupit se už v podstatě nedá. Tuhle konkrétní jsem dostal darem od jednoho člověka z Lenova v době, kdy se přestávala prodávat, což bylo někdy snad v roce 2009. Chce to hledat někde na ebay a smířit se s tím, že nebudou české popisky (za předpokladu, že se nevytrhají klávesy z nějaké jiné ThinkPadí klávesnice – ideálně z T4x). Na českých aukcích se neobjevují snad vůbec. Mně už dost lidí nabízelo skoro nesmyslné sumy za tu mou, ale já ji z ruky nedám – žádný její nástupce už není tak dobrý a kombinace trackpoint + numpad je super.

  10. 10. jarin  20.12.2013  0:06:14

    Tak to věřím, že se jí nezbavíš za žádnou cenu :D
    na ebay momentálně taky není ani jinde, nejspíš všichni co tenhle zázrak jednou dostali do ruky se ho už nikdy nevzdají.
    Snad už zítra mi dorazí dlouho vytoužená X200 s dokinou, (po předchozí cca šestileté zkušenosti s R61i jsem nemohl jinak než zase ThinkPad :D) tak k docku hledám klávesnici s numerikou a ideálně trackpointem na doma a do kanclu. Nedělá nějakej jinej výrobce něco podobnýho?
    Moc se mi líbil tvůj článek „ThinkPad X200 Tablet: nedostupný upgrade?“

  11. 11. jarin  20.12.2013  0:11:30

    Mimochodem, má nějaký číslo modelu – kód výrobce, nebo tak něco, podle čeho bych jí ještě mohl vyhledávat na netu?
    Dík.

  12. 12. swarm  20.12.2013  0:21:28

    [10] X200 je dobrý noťas. Pořád mám na něj dobré vzpomínky, když mi dělal společnost během mých pobytů v Belgii. Jen teda zmiňovaný článek psal kolega Lubor (elzet).

    Na spodku klávesnice je napsáno model no.: SK-8835 …zkus hledat podle toho. Alternativa bohužel není. Lenovo další klávesnici udělalo jen bez numeriky a ještě tam byl problém se sticky shiftem (občas se podržel i na další písmeno), navíc trackpoint tam tuším už nebyl od synaptics. Ještě novější verze zas má ten nejhorší layout (tedy z generace 30, kde nejsou mezery u funkčních kláves).

    Dobrou, ověřenou a funkční alternativu s trackpointem thinkpadí kvality jsem bohužel žádnou nenašel. Ani nevim, co budu dělat, až se tahle klávesnice rozbije :) …ale nemám u ní nikdy žádné tekutiny a mechanicky mi zatím vydržely snad všechny klávesnice, takže doufám v její dlouhý život.

  13. 13. jarin  20.12.2013  23:53:30

    - díky za označení modelu, hned má hledání více výsledků
    na ebay zatím není, ale na pár místech (většinou v Číně) by se asi dala pořídit. Uvidíme.
    – Pošta před vánoci nestíhá, takže X200 dorazí až v pondělí :(
    – omlouvám se tobě i kolegovi za záměnu autorství, postupně čtu další články na vašem webu, pěkná práce dík a prima svátky.

  14. 14. Martin  7.3.2014  23:09:30

    Ahoj,

    vyznám se v PC jako v jaderné fyzice (takže vůbec) tak se zeptám chytřejších zda by tento 1 rok starý notebook zvládnul sebe a dva externí monitory?? :

    MSI GE70
    cpu: intel core i7-3610QM
    vga: GeForce GT 650M/2GB GDDR5
    ram: DDRIII 4GB*2 (8)
    rf: 802.11 b/g/n

  15. 15. Jirka  12.3.2014  8:20:44

    Dobrý den, máme v práci PC Dell Optiplex 7010 s W7, toto PC má integrovanou grafickou kartu Intel HD Graphics 2500 se třemi výstupy. Po rozjetí origo předinstalace fungovali všechny tři monitory. Po připojení do domény fungují současně vždy jenom dva. Nenašel jsem žádný způsob, jak opět rozchodit všechny tři současně. Může být nějaké nastavení např. v registrech, které to znemožní?
    Děkuji

  16. 16. Martin  1.4.2014  14:16:50

    Půjde plnohodnotně zobrazovat na 3 externích monitorech u notebooku lenovo thinkpad edge E531?

    HDMI, VGA, a dokoupiut DOCK, který má další HDMI??

    Děkujiiiii

  17. 17. swarm  1.4.2014  15:34:59

    [16] Ne. V článku (btw doporučuji přečíst) je vysvětlen důvod – dva ze tří monitorů by musely být zapojeny přes DisplayPort.

  18. 18. Martin  1.4.2014  21:01:44

    Článek jsem samozřejmě četl a pochopil jsem tak, že pokud by integrovaná grafika a dedikovaná podporovala každá 2 monitory mělo by to jít, ale tuto informaci o mém ntb jsem nikde nenašel.
    Příští měsíc budu pořizovat notebook (procesor alespoň i7-4700MQ, min 8GB RAM, grafika alespoň 750M raději 840M a výše – bude to pracovní stanice na CAD) a rád bych aby uměl zobrazovat na 3 externích monitorech, mohu poprosit o nasměrování, které kusy by měly vyhovovat v tomto kritériu?

    Velice děkuji

  19. 19. swarm  2.4.2014  14:53:40

    [18] E531 má všechny výstupy do integrované grafiky. Mají to tak v podstatě všechny notebooky s výjimkou několika dražších herních (MSI, Clevo) a několika workstation/top-business, kam ThinkPady Edge rozhodně nepatří.

    Btw pokud jde o grafiku na CAD – tam bude 750M výkonná stejně jako třeba 730M. Když neni na profi kartu, tak stačí z těch herních libovolný lowend.

  20. 20. Martin  2.4.2014  20:57:30

    Jde mi o to, když už budu investovat do nového ntb rád bych, aby ty 3 externí monitory zvládl, zatím jsem našel tento:

    http://www.czc.cz/msi-gs70-stealth-2od-255xcz-cerna_2/141803/produkt

    Ale rád bych něco kolem 25-26.000,- a tam už nevím aby splňoval výše uvedené.
    Děkujiiiii

  21. 21. Tomáš  14.4.2014  18:52:01

    Dobrej mam rozbytý display na notebooku jak zapojím k tomu monitor musí se to nějak přepnout v nastavení ? Děkuji za odpoved Nisty5@seznam.cz

  22. 22. danny  13.5.2014  20:18:59

    ahoj, rad by som sa opytal na notebook asus K55V s grafikou GT 635M. notebook ma vystup HDMI aj VGA, no po pripojeni monitorov na oba vystupy sa na monitore pripojenom cez VGA nezobrazi nic a v Nastaveni rozlisenia je tento monitor cierny… myslite ze by sa to dalo nejako poriesit aj bez kupy externej grafickej karty alebo nie? dakujem

  23. 23. swarm  14.5.2014  9:46:00

    [22] Je potřeba nastavit, že se vypne interní displej a obraz se roztáhne pouze přes monitory 2 a 3. To by mělo fungovat (na rozdíl od všech tří aktivních současně).

  24. 24. danny  14.5.2014  11:32:03

    dakujem za odpoved, no islo mi hlavne o to, aby som mohol pouzivat vsetky 3 displaye sucasne… to asi bez externej grafickej karty nepojde, vsak?

  25. 25. swarm  14.5.2014  11:42:32

    [24] Ne, nepůjde.

  26. 26. Jakub H.  27.5.2014  16:11:25

    Dobrý den,
    mám podobný dotaz jako kolega danny předemnou.
    Chtěl bych na HP Probook 4710s s GPU ATI Mobility Radeon HD 4330 rozjet další dva monitory (jeden přes VGA, druhý zapojený sice do HDMI ale přes redukci z VGA) a zároveň, aby obraz fungoval i na interním displeji? Bohužel jsem nikde nedokázal vyčíst, kolik screen pipeline má tato grafika. Můžete mi prosím poradit, říct, zda to půjde či nikoliv? Předem díky

  27. 27. swarm  27.5.2014  17:33:40

    [26] Taková konfigurace nepůjde. Jednak je to notebook z doby, kdy všechny grafiky zvládaly maximálně dvě obrazovky současně, a jednak tři obrazovky fungují na nových NB pouze v případě, kdy dvě z nich jsou přes DisplayPort, nebo je jedna z nich eDP interní displej (což je opět spíše novinka).

  28. 28. Honza Vaněk  27.6.2014  8:36:17

    Jak to tak všechno čtu, tak musím koupit externí grafiku.Na vstupu 1x VGA a výstup 4 x VGA nebo DVI. Doporučíte mi něco, kluci? HONZA

  29. 29. Daniel  23.11.2014  9:49:04

    Dobrý den, Mám už nějakou dobu asus n56vz (I HD4000 a NV GT650)a mám připojené 3 monitory. HD4000 – LVDS a VGA, GT650 – HDMI. Vše funguje jak má jeden mám vpravo, druhý vlevo do NB. Chtěl bych si zahrát na všech 3, ale hra se mi maximalizuje pouze na jednom monitoru. Pokud chci mít hru přes všechny tři tak musím mít hru v okně a ručně ji protáhnout přes všechny monitory. A proto se ptám, šlo by aby se všechny monitory (VGA,HDMI,LVDS) se tvářili jako jeden? abych měl třeba i spodní lištu přes všechny 3? Teď ji mám pouze na monitoru, který je označen jako hlavní.

  30. 30. Daniel  23.11.2014  9:53:44

    Ještě jeden takový dodatek. Stáhl jsem si DLL knihovnu od SoftTH d3d9.dll, který mi ve hře povolil dát rozlišení 5760×1080 ale stejně to bylo pořád v jednom okně.

  31. 31. Tom  23.11.2014  18:39:13

    Díky za pěkné shrnutí.

    Měl bych dotaz k těmto věcem (které v článku nejsou)

    – jaká problematiky ohledně WiDi (když se pomine nevýhoda jako vysoké zpoždění a občas viditelná komprese)? Je to další výstup navíc a neodebírá z celkového počtu dovolených monitorů? Je možné se připojit k více Widi monitorům zároveň?

    – jaký je situace u DisplayPortu v případě použití Daisy chain topologie? Mělo by to umět technologii MST( Multi stream) a tedy propojit více displejů?

  32. 32. swarm  23.11.2014  19:04:59

    [31] Hlavní nevýhody Widi jsou zpoždění, komprese a omezené maximální rozlišení (u posledních grafik tuším 1920×1080). Obávám se, že intelovská grafika více než tři obrazy neobslouží, takže nejspíš není možné. Nicméně s Widi už jsem dlouho nepracoval, takže netušim, jak je to dnes. K více Wifi monitorům se nelze připojit současně.

    Daisy chain funguje od DP 1.2. Pokud jej notebook podporuje, tak by to mělo fungovat. Obávám se, že více než dva monitory na jeden výstup nepůjdou zapojit a současně u Intelovské grafiky patrně bude přetrvávat omezení na 3 nezávislé obrazy.

  33. 33. Kirtap218  5.1.2015  13:29:55

    Ahoj mám problém ohledně svého notebooku: i když mam dva výstupy na monitory jsou tak nevhodně umístěné že pokud používám HDMI tak nemůžu použít VGA a obraceně je nějaký způsob jak to vyřešit. Dík za radu. (chci používat pouze dva monitory což by nebyl problém při využití obrazovky notebooku ovšem to nechci kvůli její velikosti)
    můj notebook:
    ASUS K55VM sx180v

  34. 34. Ladis  6.1.2015  10:01:20

    [33] Uříznout pravý držák na šroubek na VGA konektoru ;-)

  35. 35. Daniel  13.1.2015  17:32:29

    K55VM to má tak schválně, protože u ní jdou požívat maximálně 2 monitory. Asus to navrhoval buď LVDS a VGA nebo LVDS a HDMI a nenapadlo je, že by někdo chtěl pouze 2 externí monitory (vím to, pracuji tam). Proto jsou ty konektory tak nesmyslně blízko, aby si náhodou někdo nestěžoval, že například nejdou 3 monitory součastně.

  36. 36. swarm  13.1.2015  18:33:19

    [35] Hehe, tak to je skoro smutný, ale takový věci se bohužel stávaj, kdy ž se někdo moc snaží pomáhat u zařízení, které lze používat tolika rozličnými způsoby.

    [33] Volil bych to, co doporučuje Ladis. Nejdřív bych se podíval, jestli se někde prodává VGA kabel, který nemá ty šroubovací zámky. Pokud ne, tak bych zkusil použít pilku. Kabel je levný a je jich všude dost, takže za pokus nic nedáš. HDMI lze sehnat minimalistické tak akorát přes samotný konektor. Pamatuju si tuhle generaci ASUSů, kde se to vyskytovalo a vždycky mě to štvalo. Jde na trhu v podstatě o výjimku.

  37. 37. Pavel  14.6.2015  12:23:14

    Ahoj, Super článek, ale co jsem se chtěl dovědět jsem se nedověděl :(.

    Mám Lenovo Z500 ideapad CPU core i7 s Intel HD grafikou 4000 , a GPU Geforce GT740 (nic moc já vím):(.
    výstupní Porty mám dva 1x HDMI a 1x DSUB.
    Když zapojím jak velkou fullhd tv a maonitor HD redy
    Tak se nikdy nazapnou všechny 3 zobrazovací zařízení, ale jen vždy 2 ať už je to TV-display,tv-monitor,monitor-tv,dispaly-monitor.
    Pomůže a zachraní mě dokovací stanice? nebo převodník? nemyslím ted USB.
    Děkuji

  38. 38. swarm  15.6.2015  17:47:20

    [37] V článku je všechno potřebné, ale prostor pro vypsání typu připojení interních displejů všech notebooků v něm není…

    Z500 má připojený displej přes LVDS, takže můžeš využít maximálně dvě obrazovky současně. Dva monitory + interní LCD lze mít pouze v případě, že interní je zapojeno přes eDP (novější rozhraní než máš ty), nebo že jsou oba externí monitory připojené přes DisplayPort. Ty nesplňuješ ani jednu z podmínek, takže smůla.

    Dokovací stanice se pro tvůj notebook nevyrábí (ostatně nemáš dokovací konektor). Jediná možnost je nějaký USB adaptér.

  39. 39. Pavel  20.6.2015  14:10:00

    Ahoj,
    Děkuji za odpověď. To je teda na pytel že mám smůlu. on USB bazmek by mi asi taky moc nepomohl :/. hold budu muset se už dokopat k výměně stroje.

    Děkuji

  40. 40. Jarda  8.3.2016  4:49:01

    Dobry den.

    Potreboval bych ke starsimu notebooku Acer Aspire 5820TG Timeline pripojit dva externi monitory.
    http://www.czc.cz/acer-aspire-timelinex-5820tg-434g64mn-lx-ptn02-021/76270/produkt
    Jiz mam pres HDMI jeden od Asus a jaky bude druhy je mi jedno jen aby to tak nejak fungovalo.

    Diky

  41. 41. swarm  8.3.2016  7:22:25

    [40] Stačí libovolný, co má VGA vstup a rozlišení do 1920×1200 (čím vyšší, tím větší šance, že obraz bude nekvalitní – mázlý). V režimu rozšířené plochy pak bude fungovat obraz na obou monitorech, ale interní bude vypnutý.

  42. 42. Foton  24.6.2016  13:24:55

    Ahoj,
    pokud mám notebook s jedním DisplayPortem a nemám dokovací stanici je možné připojit dva monitory? A nepoužívat pak ten interní displej notebooku.

    Nebo to jde jen přes dokovací stanici?

    Foton

  43. 43. lukas  14.1.2017  13:05:40

    zdravim, muzete mi prosim nekdo poradit, jak propojit dva externi monitory pres dokovaci stanici tak, aby mi sly jak oba dva externi, tak diplay na tele notebooku?

    zatim se mi podarilo rozebehnout vzdy pouze dva – bud oba externi, nebo jeden externi a druhy na notebooku. tri najednou mi to nikdy nevzalo.

    mam notebook fujitsu s752 + dokovaci port, ktery ma DVI, DP a VGA. pripojeno to ted mam na externi displaye pres DVI a VGA – funguji mi oba ale display na notebooku nejde.

    pritom mi window normalen najde tri monitory – viz skreen http://prntscr.com/dvi1rm

    jdou ale jen dva. nabizim princeznu za zenu a pul kralovstvi tomu, kdo mi pomuze to rozchodit :-)

  44. 44. swarm  14.1.2017  13:32:11

    [43] Nejdřív je potřeba ověřit, že to notebook vůbec zvládne. Jak je napsáno v článku, v kombinaci s DVI a VGA je nutné, aby byl interní displej zapojený pomocí eDP. To lze ověřit například programem HWiNFO32.

    Řekl bych, že v tomto konkrétním bude místo eDP ještě starší zapojení LVDS, takže tři monitory současně nebudou fungovat.

  45. 45. lukas  14.1.2017  16:44:50

    aha diky za reakci, program jsem si stahnul ale .. jak konkretne toto overim – kde to v tom programku najdu?

    omlouvam se ze se tak hloupe ptam, moc se v technice nevyznam..

  46. 46. UUKRAP  29.5.2018  7:12:42

    Zdravím. Používám Precision 7720 s grafickou kartou NVIDIA Quadro P5000 dokovací stanici dell se dvěma DisplayPorty. K DisplayPortům jsou připojeny dva stejné monitory. V nastavení Nastavit více monitorů je natvrdo jeden monitor připojen k dedikované grafické kartě a druhý k interní grafické kartě. Chtěl bych mít oba monitory připojené k dedikované kartě. Nepomohl ani zákaz používání interní grafické karty. Setkal jste se někdo s tímto problémem?
    Děkuji za reakce.

  47. 47. swarm  29.5.2018  17:09:59

    [45] Je to u výpisu v sekci monitor (je potřeba vybrat interní displej).

    [46] Je možné, že DELL takto dokovací stanici zapojil, aby lidé s jedním monitorem nemuseli mít zbytečně aktivní dedikovanou grafiku, když zrovna nedělají nic ve 3D. Pokud to tak je (jakože asi jo), tak s tím nic neuděláš.

    Na druhou stranu je otázka, jestli to vadí. Stejně ti všechno ve 3D programech bude počítat dedikovaná grafika bez ohledu na to, na kterém monitoru okno programu je. Integrovaná pouze obsluhuje výstup a tahá obraz přímo z paměti dedikovaného čipu, aby to rovnou poslala na obrazovku. Pokud tedy není problém s ovladači, nemělo by to být nijak poznat (kromě asi 2-5% snížení výkonu).

  48. 48. vaipi  23.9.2021  14:45:55

    Mám ntb HP ProBook 430 G4 s procesorem Intel(R) Care (TM) i3 RAM 8 GB. Grafiky Intel (R) HD Graphics 6200 a nVidia GeForce 930Mx. Přikoupil jsem si USB-c Metal Nano Dock HDMI/VGA a přesto k tomuto ntb nemohu připojit dva monitory HP 24″. Obraz mám pouze na interní obrazovce a na prvním monitoru připojeném přes HDMI ntb. Druhý monitor nic nezobrazuje ani při pžipojení kabelem HDMI ani kabelem VGA. Připojené flešky do Nano Dock vidím.

  49. 49. swarm  23.9.2021  15:09:46

    [48] Problém je, že ProBooky 4×0 G4 neumí přes USB-C posílat obraz. Quickspecs dokumentace zmiňuje externí monitory pouze přes VGA a HDMI. Bohužel i dnes lze ještě koupit úplně nové notebooky, které nemají podporu přenosu obrazu typu DisplayPort přes USB-C.

  50. 50. Laik  2.10.2021  13:07:49

    Mohl by někdo vysvětlit, nebo dát odkaz, k čemu se používají 2 nebo víc monitorů?
    Tedy ne možnosti připojení, ale zda se používá několik zcela odlišných stránek na víc monitorů, nebo se 1 obsah roztáhne? A podobně.

  51. 51. swarm  2.10.2021  21:27:08

    [50] Když se připojí dva monitory, lze nastavit, že vytvoří rozšířenou plochu, kdy lze okna programů volně přetahovat z jednoho monitoru na druhý. Není to nic víc, než jen větší plocha pro okna programů. Kdo potřebuje mít otevřených hodně oken, si tímto může pomoc, aby měl všechno na očích. Nic víc v tom není.


Napsat komentář