Vybírám si notebook – 3. díl: Co tu máme na trhu

Analýzu stávajícího notebooku jsem si provedl už v prvním a druhém díle. Dnes se tedy konečně mohu věnovat čistě jen jeho možným nástupcům. Rozhodl jsem se vybrat těch notebooků trochu více jako takovou malou sondu do části trhu, která se částečně blíží tomu, co hledám. Proti běžným recenzím budu podstatně kritičtější. Na každý notebook totiž budu nahlížet čistě ze svého pohledu a svých potřeb. Doufám tedy, že se třeba nikdo neurazí, že právě ten jeho notebook jsem sjel. Při výběru člověk musí být kritický, aby pak měl z čeho slevit :-).

Jaké mám priority

Ačkoli popis v předchozích dvou dílech byl jistě vyčerpávající, určité stručné shrnutí mých požadavků nebude na škodu. Zde je tedy to, co u nového notebooku hledám a na co se zaměřuji (není tu všechno):

  • Malé rozměry: Nejen váha, ale také aby na stole (nebo v autobuse/vlaku) nezabíral moc místa. Úhlopříčka 12-13,3“ (11,1“ je už příliš málo a 14,1“ je zas zbytečně velké) – rozlišení je preferováno WXGA.
  • Dobrá výdrž na baterie: Chce to aspoň „až 4 hodiny“ pro rozumnou práci. Přídavná baterie je krajní možnost, kterou bych uvítal až v případě, kdy budu potřebovat kolem 6 hodin provozu. Přesahující primární baterie z těla notebooku nevadí (naopak se celkem líbí).
  • Dostatečný výkon: Bude to můj jediný počítač, takže i to je potřeba zohlednit. Nic dalšího doma nevedu, protože se to ukázalo jako zbytečné a neefektivní.
  • Použitelná klávesnice: Nejlépe samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech (PgUp,…) a tichý, jistý stisk.
  • Digitální výstup: Je obrovskou výhodou, ale stačí i na dokovací stanici. TV výstup hodně potěší, ale není vyžadován.
  • Dotykový displej: Nakonec jedna z věcí, kterou bych vážně chtěl a vzdal bych se jí jen kvůli jiným speciálním vlastnostem (extrémně nízká váha, výdrž,…).
  • Solidní konstrukce: Nedělám si iluze, ale mělo by to snést nošení v otevřeném stavu za roh základny a měl by být dostatečně chráněn displej z vnější strany víka.
  • Tichý chod: Napsal jsem ho sice na konec, ale je to jeden z nejdůležitějších parametrů. Pasivní chlazení obrovskou výhodou, ale to je spíš utopie. Pokud už větrák běží, tak nejlépe ať to není pořád a ať není moc slyšet.

HP Compaq 2710p

Velmi zajímavý počin z dílny HP. Jde o velmi elegantní stroj, který jde vzhledově trochu dál proti ostatním modelům HP Compaq. I přes světlejší povrch vypadá stále seriózně a navíc je i velmi elegantní. Mluví pro něj rozhodně tichý chod (ventilátor běží, ale je téměř neslyšitelný). Zklamáním je absence touchpadu (který by se tam v klidu vešel) a v souvislosti s tím i z možnosti používat dotykový displej jen perem (není tak pohotové, když se má střídat se vstupem z klávesnice). Slabý ULV procesor a především 1,8“ disk je už jen nutným zlem vyvažujícím nižší hmotnost (SSD je stále velmi drahé).

Slabší je to s konektory. Na notebooku není skoro nic a dokovací stanice nic nezachraňuje. Moc toho nenabízí a chybí jí i DVI výstup. Na cesty je ale uzpůsoben dokonale. Váha i výdrž jsou na velmi dobré úrovni.

  • Klady: tichý chod, (kapacitní) dotyková obrazovka, pěkný vzhled, velmi dobrý displej, výdrž skoro 5 hodin, podsvícení klávesnice lampičkou
  • Zápory: chybí DVI, není touchpad, pomalý 1,8“ disk
  • Zájem: 80%

Toshiba Portégé R500

Neuvěřitelně tenký a lehký ultraportable, který kupodivu ve své těžší kilové verzi dokáže nabídnout i optickou mechaniku, 2,5“ rychlý disk a velkou baterii. Daní za to jsou měkčí plasty. Zejména při mírném kroucení vznikaly na „obrazovce fleky“, které mizely klidně i půl minuty. Vzhledově je na tom R500 velmi dobře – určitě bych se za ni nikde nestyděl.

S výdrží kolem 6 hodin už je možné občas nechat napájecí adaptér doma. Výkon ULV procesoru však asfalt určitě trhat nebude. Při běžné kancelářské práci by být problém nemusel. Systém je závislý především na disku a zde má R500 výhodu. Na výběr je SSD nebo plnohodnotný disk, který lze klidně vyměnit za něco s 7200 rpm. Na těle notebooku by se sice DVI hledalo marně, ale dokovací stanice má na sobě DVI i VGA, o kterém Toshiba tvrdí, že prý nejde používat současně. Samozřejmě kecá. Funguje to perfektně a připojené dva externí monitory zvládaly bez problému zobrazovat každý jinou část plochy.

Největší problém je asi displej. Pro použití venku je super, ale v místnosti má naměřený kontrast jen 80:1. Vracet se k ergonomii notebooků přes patnácti lety? To mě trochu děsí. Pro nízkou váhu bych se jinak možná i vzdal Tablet PC schopností.

  • Klady: design, 6 hodin výdrž, rychlý disk, nízká váha, dokovací stanice s DVI+VGA
  • Zápory: displej, měkké víko, ULV procesor
  • Zájem: 60%

UMAX VisionBook TN121R

Nabídka tabletů je poměrně chudá. V nabídce levných zařízení je ale možné spatřit výrobek společnosti Clevo prodávaný u nás pod značkou UMAX. Ten nabízí solidní výkon plnohodnotného notebooku. Bílá verze působí neuvěřitelně kýčovitě. Černá už je o něco pěknější. Bohužel sází na pozlátko v podobě lesklých plastů (displej je matný), takže se jednoduše upatlává. Ani celkové dílenské zpracování není na nejvyšší úrovni a obavy mám nejvíc z otočného kloubu, který ve mě moc důvěry nevyvolal (s tím mám problém v určité míře u většiny tabletů). Samotné víko displeje je ovšem dostatečně pevné a displej chrání dobře.

Pro připojení bude muset stačit VGA výstup. Stejně tak chybí možnost dokování. Velkým záporem budiž ubohá výdrž baterie (něco málo přes 2 hodiny). Větší baterie by tuším byla možná (ne-tablet verze ji má), ale přesahuje dozadu i dolů a to není pro Tablet PC využití vhodné. Největší problém bych měl s hlučným ventilátorem, který má ještě takové zvláštní rozjezdy, aby o sobě dal co nejvíc vědět.

Kdybych se orientoval čistě na cenu a chtěl Tablet PC, tak by mohl být tento UMAX zajímavou volbou. Já bych ale v této ceně asi raději dotykový displej vypustil (mimochodem tento neumí snímat sílu stisku).

  • Klady: velmi nízká cena, vysoký výkon, dotyková obrazovka
  • Zápory: ubohá výdrž na baterie, hlučný ventilátor, chybí dokování, pouze VGA, ztísněná klávesnice s velkými okraji
  • Zájem: 40%

Toshiba Portégé M700

Podobně jako předchozí jmenovaný nabízí M700 kombinaci výkonného notebooku s Tablet PC schopnostmi. Pro mluví jednoznačně dotykový displej schopný reagovat odděleně na prstíky a na (kapacitní) pero. Pochvalován je také displej, který jsem bohužel neviděl, ale dle ohlasů je velmi kvalitní (předpokládám podobný jako u zmíněného HP). Reference také mluví o neslyšitelně tichém chlazení. Vzhledem k tomu, že jde o stejné lidi, co si stěžovali na hluk M400, tak bych i dal na jejich slova (ale slyšet M700 sám, byl bych jistější).

Pro mé potřeby potěší dokovací stanice s DVI i VGA výstupem (stejná jako u R500), které bych snad i mohl prominout absenci audio konektorů (USB zvukovka řeší). Kombinace výkonného počítače s dokováním a Tablet PC vymožeností je velmi lákavá pro mě jakožto uživatele, který hledá univerzální řešení. Mobilní vlastnosti podporuje i výdrž necelých 5 hodin. Zápory tak vidím dva – větší hmotnost (2,0 kg) a nepříliš oslnivý design. Uživatelé mi reportovali, že vypadá levně. Na fotkách se mi celkem líbí, i když být celý v černé barvě, tak se mi líbí podstatně víc.

  • Klady: vysoký výkon, až 5 hodin výdrž, dotyková obrazovka (prsty i pero odděleně), DVI+VGA na doku
  • Zápory: design, váha
  • Zájem: 85%

Lenovo Thinkpad X61

Jediný Tablet PC Thinkpad také neunikl mé pozornosti. Mluví pro něj pěkný černý konzervativní vzhled a solidní klávesnice. Low Voltage (bez Ultra) procesor na 1,6 GHz nabízí vyvážený poměr mezi úsporou energie a výkonem. Velký zápor vidím v displeji. Jednak není širokoúhlý (často mám dva dokumenty/programy vedle sebe), a pak také nabízí dvě trochu „extrémní“ rozlišení. 1024×768 je už málo a 1400×1050 bych měl problém přečíst. Je otázkou, zda bych si na to vyšší dokázal zvyknout třeba časem.

Nevýhody jsou pro mě jasné. Slabá výdrž baterie a hlučnosti ventilátoru (která mi byla reportována jako poměrně velká). Rozdíl ve váze proti Toshibě není moc velký a s větší baterií by se asi úplně smazal. Je tak otázkou zda slůvko „Thinkpad“ opravdu stojí za 10 tisíc standardní ceny navíc, nižší výkon a slabší baterii. Být cena nižší, tak se na něj dívám možná zas trochu jinak.

  • Klady: je to Thinkpad, výborný „IBM“ trackpoint, dobrá klávesnice, design
  • Zápory: hlučný ventilátor, slabá výdrž, dokovací stanice nemá DVI, rozlišení displeje, chybí touchpad
  • Zájem: 65%

Závěrem

Tímto (možná) finálním dílem jsem vypíchl několik modelů, co mě zaujaly (jakýmkoli způsobem). Určitě jsem některé přehlédl a zapomněl na ně. To se stává. Zajímavý Tablet PC má třeba DELL (Latitude XT), jenže tam začíná cena někde na 50 000,- Kč bez DPH (ten se mi vůbec hodně líbí). Stejně tak dotykový displej bych byl schopen oželet u některých notebooků, které zas umí nabídnout i jiné vymoženosti. Třeba takový Thinkpad X300 se mi líbí a také Sony VAIO SZ (oba s vahou kolem 1,5 kg). Oba dva zmíněné jsou ale za přijatelnou cenovou hranicí.

14“ notebooky jsem nakonec úplně vynechal, protože už jsou na mě zbytečně velké a neohrabané. Zní to možná hloupě, ale tak velkou obrazovku nepotřebuji a zbytečně mě to omezuje s manévrováním v některých prostředích, kde jsem nucen notebook vytáhnout. Tam je pak zpravidla nejlepší to nejmenší.

O 15,4“ noteboocích vůbec neuvažuji. Takové už na zádech tahat každý den vážně nemíním. Na cestách tak jejich výhody neocením a na doma mám podstatně pohodlnější externí periferie včetně výborného 21“ LCD panelu s 8bit S-PVA obrazovkou.

Komentáře k článku

  1. 1. sirius1983  11.5.2008  18:36:40

    pokud vím, tak toshiba chystá nástupce R500, takže možná přijde i nějaký tablet, ale nevím jak moc na to spěcháš. Noox určitě bude vědět víc…

  2. 2. Bajda  11.5.2008  20:32:53

    ad Dell Latitude XT – a zkousel jsi poptat primo Dell, pozadat je o slevu, ze jsi "chudy student" a zaroven "novinar" ? Ona by asi sla vykouzlit zajimava sleva…

  3. 3. Lockhard  11.5.2008  20:53:34

    Spíše by to chtělo vědět kolik chce swarm do nového notebooku (zhruba) investovat.

    Jinak co se dokování týče, tak si myslím, že vše řeší univerzální dokovací stanice typu Toshiba Dynadock a jiné, které by měli bez problémů fungovat na jakémkoliv notebooku a mají i (pro swarma důležitý) DVI výstup.

    Chválím pěkný seriál na výběr nového notebooku! Myslím si, že mnohým pomůže a usnadní jejich volbu.

    Osobně si myslím, že je škoda nevzetí v úvahu například HP COMPAQ 6910p, který má sice 14,1'', ale zase jen 2 kila a (alespoň z mého pohledu do budoucna důležitý) integrovaný 3G modem, který z notebooku opravdu dělá to pravé mobilní řešení.

  4. 4. titan4  11.5.2008  22:13:36

    No musím říct, že po M700 taky pokukuju. A podle fotek v recenzi (http://www.tabletpcreview.com/default.asp?newsID=1077&review=Toshiba+Portege+M700…) se mi i celkem líbí vzhledově. Osobně preferuju jednodušší design.
    Dell Latitude XT bych taky nejradši ovšem ta cena, obzvlášť po přidání nějakých věcí v konfigurátoru na stránkách dellu je fakt hodne vysoká :(
    Ještě zajímavá mi přišel HP tx2000 (http://www.tabletpcreview.com/default.asp?newsID=1064&review=HP+Pavilion+tx2000…), akorát mi u něj nesedí ten lesklý vzhled. Krom toho se u nás (aspoň co sem naposledy koukal) neprodává.

  5. 5. swarm  11.5.2008  23:34:13

    [2] Dobrý nápad. Zkusím tam poslat maila. Líná huba, holé neštěstí. Jinak je XTčko drahý teda fest dle jejich webu a obávám se, že tak velkou slevu, aby se to vyplatilo bych asi nedostal (zas teda je ty slevy tolik nebolí, takže se zeptám). Přiznám se, že na jiných místech už jsem "sítě" rozhodil.

    Na DELL Lat XT se mi hrozně líbí ten ultrabase – s tim se to dá i nosit proti normálním replikátorům a s přenosným notebookem má najednou člověk přístupný DVI i VGA výstup a hlavně RS232 sériový port, který by se mi celkem taky hodil.

    [4] Jako jo. Co tak koukám na ty fotky, tak se mi ta M700 nakonec asi i líbí jako jedna z nejvíc :-).

    tx2000 je zajímavá, ale tady k dostání opravdu není. Lze ji zakoupit jen od některých dovozců, což by mě úplně netěšilo kvůli nemožnosti reklamovat v ČR v autorizovaných servisech

  6. 6. swarm  12.5.2008  0:05:52

    [3] Jenže Compaq 6910p neváží 2kg, ale 2,4kg a to už je trochu moc. Jinak je pravda, že 3G modem bych využil. Teď mám na to vyhrazený jeden extra mobil a používám ho přes BT.

  7. 7. Lockhard  12.5.2008  6:55:02

    [6] Nejspíše jste si ho spletl s HP COMPAQ 6510b, který opravdu váží 2,4 kila, ale u HP COMPAQ 6910p jsem si jeho hmotností (2 kg) opravdu jist, což mi nakonec potvrzuje i recenze na webu, kde i vy vydáváte své recenze (viz http://notebook.cz/clanky/recenze-notebook/2007/HP-Compaq-6910p…).

    Nicméně se zdá, že vidíte možnost dotykového displaye jako velice důležitou, takže tento notebook stejně vypadává.

    Proto pro vás bude opravdu nejlepší Dell Latitude XT, na který věřím, že dostanete slušnou slevu, jelikož Dell podporuje i různé firmy/instituce klidně i 20 – 40% slevou, což je již viditelně poznat. Navíc dobře slyší na své vlastní zviditelnění, které mu též můžete dopřát. Škoda jen, že jsem v ČR nenarazil na Dell Latitude XT s integrovaným 3G modemem, jelikož by se tak stal též jedním z hlavních kandidátů na koupi. (Připojení přes mobil pomocí Bluetooth se mi zdá dosti "neohrabané" a navíc je nutno s sebou stále nosit další zbytečný mobil.)

  8. 8. swarm  12.5.2008  15:11:15

    [7] ad 6910p: Vzhledem k tomu, že je tam jen 2 kg a ne 2,0 kg, tak bych řekl, že to pan Janeček vůbec nevážil a spolehl se na to, co praví výrobce.

    Zde:

    http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=3960

    …se píše "Weight: 5.2 lbs", což podle výborného konverzního programu ve Wordu dělá 2.36 kg. HP 6510b váží ještě o kus víc.

  9. 9. Lockhard  12.5.2008  17:12:58

    [8] V tom případě se omlouvám. Tuto dezinformaci jsem našel na vícero (doposud vždy důvěryhodných) zdrojích, tak jsem ji bral jako fakt.

    Nicméně jsem zvědav, jaký notebook si nakonec vyberete a již se těším na další vaše články.

  10. 10. swarm  12.5.2008  18:39:31

    [9] Sám mám někdy problém věřit recenzím, co jsem si nenapsal já. Ale to už je asi ta paranoia u mě povýšená na další úroveň :-).

  11. 11. Lockhard  16.5.2008  12:57:22

    [10] Chápu. :-)

    Mohu se zeptat, jakému notebooku byste dal přednost, kdyby jsem měl vyšší "rozpočet": Lenovo X300 či Sony Vaio SZ71XN/C?

    Sám bych dosti váhal, jelikož pro Lenovo mluví menší váha a o něco pevnější konstrukce, ale Sony Vaio má výkonnější procesor i grafickou kartu.

    Předem děkuji za odpověď!

  12. 12. swarm  16.5.2008  13:30:54

    [11] VAIO SZ jsem měl v ruce a je to výborný notes. Asi bych šel do něj. Na druhou stranu dneska si jedu pro X300 do redakce, takže třeba bych ještě změnil názor :-).

    X300 je pro mě ale stále jen něco jako MacBook Air – tam prostě chybí PCMCIA/ExpressCard, DVI a dok.

  13. 13. Lockhard  17.5.2008  18:05:29

    [12] Asi bych též volil Sony Vaio SZ71XN/C. Co jsem s ním zhruba 30 minut pracoval, tak na mě udělalo výborný dojem. Skvělý display, příjemná klávesnice, váha a dostatečně velký výkon i co se grafiky týče (tu jsem ale tedy neměl možnost nějak otestovat). Jediné minus vidím v drahé ceně nejen samotného notebooku, ale i jiného Sony příslušenství (baterie, dock atd.).

    Jinak co se týče X300, tak PCMCIA/ExpressCard jsem osobně nikdy nepoužil a DVI by snad vyřešil nějaký univerzální replikátor portů (například TOSHIBA Dynadock). Když teď budete mít X300 doma, tak by to stálo minimálně za vyzkoušení. Je to možné?

    Předem děkuji za odpověď!

  14. 14. Tobias Rieper  18.5.2008  15:50:30

    Zdravim. Sám mám asi tři měsíce Vaio SZ6 a jsem naprosto ohromen z jeho schopností. Jelikož mám kolem sebe dost ajťáků tak často vídám různé notebooky a SZ mezi všema naprosto vyčnívá. Konkurencí je snad jen m1330.. Všechno funguje na 100%, baterie má skvělou výdrž a display je na slunci velmi dobře čitlený. Snad jen klávesnice je poněkud hlučná, notebook je zbytečně těžký a kolem některých prvků (klávesnice, touchpad) jsou podezřele veliké škvíry. Přesto můžu jednoznačně doporučit. Na druhou stranu mám opačný problém než Swarm. Mám notebook jako sekundární počítač. V kombinaci s Win XP vůbec nevyužívám jeho výkon. Permanentně mám nastaven mód minimální spotřeby a dedikovanou grafiku jsem zapnul jen když jedu na Mac OS X. Takže já osobně bych teď volil Toshibu R500. A propos kdyby měl někdo možnost sehnat tudle Toshibu levně, nebo chtěl vyměnit kus za kus za mé tři měsíce staré Vaio v perfektním stavu, tak mi dejte prosím echo.


Napsat komentář