Ergonomický přínos barevně podsvícených klávesnic

Vzpomene si ještě někdo na lampičky ThinkPadů, které svítily oranžově? Mělo to pár modelů řady R a bylo to dle výrobce praktičtější, ale uživatelé měli pocit, že jen bílá je ta správná. Říkám si, že by možná nebylo na škodu oprášit starý nápad u dnešních podsvícených klávesnic.

Původní oranžové lampičky měly výhodu v tom, že neoslňovaly. Jejich osvit stačil na přečtení popisek klávesnice, ale vlastní svícení diody nebylo pro oči nepříjemné. Nakonec se to neuchytilo, protože lidé lampičky využívali i k jiným účelům než jen osvícení klávesnice. Sám jsem byl několikrát v situaci, kdy jsem si ThinkPadí lampičkou svítil na různé vytištěné dokumenty. Na druhou stranu musím uznat, že někdy, když výrobce lampičku dostatečně nezakryje, aby nešlo světlo, kam nemá, může být ostrá bílá barva nepříjemná.

V případě podsvícení klávesnice je to jiné. Podsvícenými popiskami si nikdo dokumenty neosvítí, i kdyby se snažil sebevíc. Zůstává vlastně pouze ten primární účel. Když k tomu připočtu, že většina výrobců má problém zkonstruovat podsvícení tak, aby ostré světlo diod neprocházelo i mezi klávesami, ne vždy je takové podsvícení výhra.

Problém je mimo jiné zase v bílé barvě. Měl jsem teď na testy nějaké velké herní notebooky. Jeden s červeným podsvícením (Lenovo) a jeden s barevně nastavitelným (MSI). Musím uznat, že kdyby to šlo, rád bych i v pracovních noteboocích viděl jiné diody podsvícení než bílé.

V obou případech totiž rozsvícená klávesnice v noci „netahala“ oči a nerušila. Čitelnost přitom zůstala prakticky stejná. Kupodivu mi celkem vyhovuje podsvícení azurové/modré (kombinace zelených a modrých diod).

Kéž bych se dočkal barevných klávesnic i v pracovních noteboocích (nemusí být nastavitelné). Je to ve všech ohledech pohodlnější a vypadá to dobře. Jen to člověk pochopí až ve chvíli, kdy si to doopravdy vyzkouší.

Komentáře k článku

  1. 1. Jirka  17.6.2013  20:51:14

    Sám používám červeně podsvícenou klávesnici Sidewinder X6 a neměnil bych. Oproti Logitech G15, která má modré podsvícení, mi toto červené přijde příjemnější a jaksi celkově mi vyhovuje do černé klávesnice lépe. Navíc i při malém osvětlení v noci mi to přijde lépe viditelné, než modré podsvícení. Určitě by bylo fajn mít možnost volby..resp. mít aspoň možnost podsvícené klávesnice.

  2. 2. Lukáš  17.6.2013  21:52:07

    Vzpomene :-) Jsem vlastníkem právě jedné takové R61. Zažil jsem i bílou na T23 a je fakt, že oranžová je pro oči rozhodně přívětivější.

  3. 3. Tomshon  18.6.2013  3:04:38

    IBM R51, žlutá či oranžová, nevím, kamarád R500, podobná barva. Velmi příjemné a číst se s tím v nouzi dalo. Teď mám Microsoft Reclusa, podsvit modrý, a je to skoro kontraproduktivní. Až se naštvu, udělám pájkotuning a bude taky něco mezi žlutou, oranžovou a červenou. Osobně jsem ale příznivce nadsvitu, tj lampiček, u notebooků.

  4. 4. Puppy  18.6.2013  10:54:33

    R51 ma tmave oranzovou a X31 bilou. V obou pripadech sviti presne na klavesnici, tedy minimalne kolem. Coz se uz neda rict o X220 (bila), kde sviti i dost do stran a navic se zdroj svetla pri urcitem uhlu neprijemne odrazi od vestavene kamery. Ocenil bych moznost regulace jasu.

  5. 5. elzet  18.6.2013  18:40:08

    V „R“ TP byla oranžová (amber) LED čistě z ekonomických důvodů (bylo potřeba „katovat kosty“ ), na Lenovo Blogs to kdysi psal v článku/komentáři Matt Hill.

    Na barvě mi jinak moc nezáleží, hlavně, když mě neoslňuje (případ některých HP s výklopnou lampičkou – 2650p například). Úplně by mi stačily fluorescenční popisky klávesnice nebo jiný pasivní systém (něco jako tritiová mířidla, třeba).

  6. 6. Kamil  19.6.2013  10:28:39

    Kdybych si mohl vybrat, tak červené podsvícení. S ohledem na vlastnosti oka nezpůsobuje oslnění, proto se používá jako tzv. bojové osvětlení na ponorkách, pro čtení map v noci a podobně, ve všech případech ve kterých je nutné vyloučit čas nutný k adaptaci oka na šero. To po oslnění může trvat i dvacet minut. Při použití červenho světla je adaptační minimální.

    Podsvětlená klávesnice je zajisté příjemná ale ne nutná. My praktičtí skrblíci používáme čelovku. Dá se pěkně naklopit aby svítila jen na klávěsnici. Lepší typy mají nastavení výkonu a některé i navíc červenou ledku. když ne, stačí doplnit červeným filtrem. A je univerzálně využitelná. Zkuste se jít v noci vyčůrat do lesa, nebo vyměňovat kolo u auta a svítit si notebookem.

  7. 7. Kamil  19.6.2013  10:34:09

    5.elzet, to je výborný nápad! Jednoduché, levné, elegantní. Fluorescenšní potisk kombinovaný s ultrafialovou ledkou ve víku. Při dostatečném rozptylu a nízkém výkonu by to nemělo zdraví škodlivé. Svítící barvy potisku by mohly být různé a bylo by to levnější, výrobně jednodušší i energeticky méně náročné než podsvícení.

  8. 8. Petr Mach  20.6.2013  22:46:56

    Vzpomínat ani nemusím, protože jej aktuálně využívám pod pergolou v zapnutém stavu na stařičkém ThinkPadu R40e a pohrávám si s řídící jednotkou AT89C2051, tedy součástí mého „kutilského“ porouchaného zavlažovacího systému :-)

    Ačkoliv starý a bičovaný ergonomicko uživatelskými názory si nemohu ono oranžové světlo vynachválit a nevyměnil bych jej ani za podsvícení, které mám u Dell Latitude E6430. Estetické hledisko převálcovalo ergonimický úhel pohledu. Ovšem nápad opatřit klávesnici stejným systémem, které mají výše zmíněná mířidla si neumim v legislativní praxi příliš dobře představit, protože ony látky podléhají přísným normám a minimálně by člověk narazil na problém během cestování – letiště. Myšlenaka pasivního systému zní velmi dobře, jen nesdílím optimismus, který s sebou přinese cena a regulace v kontrastu reálného používání.

  9. 9. Puppy  20.6.2013  23:38:28

    [7] Ano, „pri dostatecnem rozptylu“. Jenze jinak to muze byt dost nebezpecne, zvlaste pri delsim vystaveni se vice smerovanemu paprsku ktery na prvni pohled „neni videt“. To co nevadi jednomu muze vadit nekomu jinemu. Pro priklad, byt trochu odlisny, neni treba chodit daleko, treba pro mne zcela nesnesitelne jednocipove DLP projektory (rainbow effect) nebo vetsina levnych LCD monitoru (presvicene, flekate, hnusne, blikajici podsviceni). Nove technologie maji ruzne vady a nedostatky (hlavne aby to bylo levne), ktere sice v masovem meritku vypadaji nevyznamne, ale vzrusta pocet lidi kteri s ni maji zasadni problem. Zarovka versus jine zdroje svetla, projekce z klasickeho filmu vs ruzne osizene video projektory (DLP duhy, komprese zpusobujici neplynulost, ctvereckovani), prilis agresivni audio komprese, rozmazane „cleartype“ necitelne pismo … A neni pred tim uniku, protoze zkratka nic jineho (kvalitnejsiho) pomalu neni na trhu dostupne.

  10. 10. elzet  20.6.2013  23:48:46

    [7] – ta UV LEDka je podle mě zbytečná, bohatě by mělo stačit světlo z displeje/okolí. Když máš budík, co má „svítící“ konce ručiček, taky tam není žádný zdroj světla, stejně jako na těch zmiňovaných mířidlech.

  11. 11. elzet  21.6.2013  21:04:48

    [8] Tohle (legislativní hledisko) mě nenapadlo. Ale třeba: http://www.amazon.com/Glowing-fluorescent-English-keyboard-stickers/dp/B004CEN1VU jsou klasické fluorescenční samolepky (to samé, co je na ručičkách budíku třeba) a nemělo by to představovat žádný bezpečnostní/legislativní problém, ne? Jinak Google „fluorescent keyboard sticekrs“ – evidentně nejsem první, koho to napadlo :)

  12. 12. Ladis  24.6.2013  11:53:07

    [11] Koukl jsem na ty fluorescenční samolepky v tvým odkazu: „vůbec nelepí“, „pokud displej nemíří na klávesnici, vůbec nesvítí“, „po 2-7 dnech jsem je ošoupal, sundal jsem je, ale mám teď upatlanou klávesnici“ :-) Pro mě osobně je podsvícení klávesnice požadavek, přes který nejede vlak, takže těhle problémů se vyvaruju.

  13. 13. elzet  24.6.2013  14:34:27

    [12] přiznávám, že je to první odkaz, co na mě vypadl z Google. Třeba jsou i opravdu funkční verze – moc jsem se tomu nevěnoval.

    Taky bych rád měl nasvícenou klávesnici, jenže s mými Tablet PC to nejde (Lenovo X200 a X201), takže jsem se toho musel vzdát, resp. se chytám každého stébla „naděje“, jak ji rozsvítit. Třeba se někdy naučím psát všemi deseti :)

  14. 14. Kamil  15.1.2014  13:56:18

    Jak píše elzet, nejjednodušší, nejméně technicky komplikované, a nejlevnější i s ohledem na lokalizaci je luminiscenční potisk s dosvitem a UV led ve víku.


Napsat komentář