ExpressCard a nedomyšlené vysouvání karet

PCMCIA sloty se nám v noteboocích drží už sakra dlouho a lze je nalézt v lecjaké „tři-osm-šestce“. Před pár lety nám byla nabídnuta náhrada v podobně slotu ExpressCard, který však provází několik nedostatků. Onehda na něj přešli skoro všichni výrobci a vše vypadalo velmi slibně, jenže ouha – většina karet se stále dělala jen pro PCMCIA a ještě před pár měsíci nebyla možnost si k paušálu u mobilních operátorů dokoupit modemovou kartu pro nový slot. Reakce výrobců notebooků byla jednoduchá – začali se vracet zpět k PCMCIA. Dnes už tak je velký problém najít nějaký business notebook, ve kterém by šlo ExpressCard nalézt.

O tom jsem ale ani mluvit nechtěl. Dejme tomu, že totiž máte příslušný notebook i kartu, kterou chcete používat – například ten 3G modem. I tak se můžete s tímto slotem velmi natrápit. Problém je totiž s mechanismem, kterým se karty vysouvají ven. Referenční mechanismus totiž nemá vysouvací tlačítko. Musí se a kartu zatlačit a ona se částečně vysune sama. Pokud vám ale modem přesahuje z notebooku ven, tak není vůbec problém něčím o kartu zavadit a nechtěně si ji vysunout. Zní to šíleně, ale dokáže to naštvat. Ještě horší to je, pokud dáváte úzkou kartu do širokého slotu. V mnoha noteboocích totiž pořádně nedrží.

ExpressCard jako takový je jednoznačně nutnost, protože PCMCIA už svou rychlostí nestačí. V některých věcech je ale nedomyšlený a je to škoda, protože se pak musíme spoléhat na výrobce notebooku, který se nemusí držet referenčního řešení. Někteří tak dokonce i činí a musím za to pochválit. Mnou aktuálně recenzovaná „AMD-based“ Toshiba Satellite A210 třeba používá stejný systém jako známe z PCMCIA. Prázdný slot je krytý odklápěcími dvířky a kartu lze vysunout prostřednictvím tlačítka. Kéž by to tak dělali všichni.

Napsat komentář