HP a jeho problémy kolem recovery

Je to tak 5 let, co se někdo z výrobců rozhodl, že by se mohlo šetřit na dodávaných CD/DVD k notebooku. Plán byl jednoduchý. Recovery (obnova systému do továrního nastavení) se umístí na speciální oddíl někam na konec disku s tím, že uživatel si případně potřebná média vypálí z notebooku sám. Do této doby nebylo výjimkou dostat k notebooku klidně 5-10 placek s kdejakou blbostí.

V dnešní době se zas někteří výrobci rozhodli vrátit k dodávaným médiím, ale jiní naopak přitvrdili. Asi nejhůř je na tom momentálně HP. To totiž u svých notebooků HP Compaq nabízí recovery jen z disku a u nových notebooků zrušilo možnost vypálit si ho na DVD. Pouze v případě Windows Vista Business se přidávají média na obnovu Windows XP (downgrade). To ovšem znamená, že po nainstalování Windows XP už není možné přejít jednoduše zpět na Vistu. Stejně tak čachrování s oddíly znamená nemožnost vrátit systém do původního stavu. Nabízí se otázka, zda je to u HP záměr. Začínám mít pocit, že ano.

Jak jsem jednou prováděl recovery

Řekl bych, že pokud jde o notebooky HP, mám nějak vždycky smůlu. Chtěl jsem teď o víkendu provést recovery na notebooku HP Compaq 6530b. Po zjištění, že na DVD si obnovu prostě nevypálím, jsem vyzkoušel obnovu z disku, kterou lze vyvolat pomocí F11 při startu notebooku.

HP má systém obnovy hezky graficky zpracovaný a využívá jakousi ořezanou verzi Windows Vista. Asi ten systém ale není úplně neprůstřelný. Ačkoli byl notebook nainstalovaný přímo z HP a za celou dobu mého působení bylo pouze nainstalováno pár uživatelských programů, po odklepnutí dvou dialogových informačních oken a potvrzení, že mi to může smáznout původní data z disku, došlo jen k restartu. Opětovné spuštění obnovy skončilo několika chybovými hláškami a následným vypnutím. No nic, řekl jsem si, že se na obnovu vybodnu, jenže on už nechtěl nastartovat ani původní systém.

aha, tak tohle už asi bude konečná…

Nějak se mi celá ta situace vůbec nelíbí. Pokud bych byl majitelem toho notebooku a chtěl zpět Windows Vista, musel bych si nechat poslat z HP potřebná DVD. Jen je potřeba se připravit na delší čekání, než tato DVD přijdou (slibuje se do dvou týdnů). Připadá mi to jako docela velké házení klacků pod nohy uživatelům. Když už tedy je standardně jen možnost obnovit z disku, mělo by se to udělat pořádně, aby se ani ve výjimečných situacích nemohlo stát to, co se stalo mně. Nakonec jsem do notebooku musel nahrát Linux, abych mohl některé věci vůbec dotestovat (ten mimochodem běží dvakrát rychleji jak Vista). Po zásahu „obnovy“ byl totiž file system všech oddílů disku rozbitý.

Komentáře k článku

  1. 1. POLO  16.11.2008  13:16:55

    Nedavno som dopadol podobne s bookom HP Comaq 6730b a kamarat s podstatne drahsim 8530 a ako si tak prechadzam fora vydim ze je to docela casty problem (HP a recovery)…
    Uz fakt nevedia kde setrit par lisovanych DVD to musi strasne predrazit…Ked si tak spominam tak k mojmu prvemu booku bolo v baleni 11 CD s roznym uzytocnim aj uplne neuzitocnym obsahom aspon som mal z takeho balenia odbry pocit(nehovoriac ze tam bolo celkom slusne kablov, hadrik na displej atd. )
    Ale je pravda ze je to uz davno a cim dalej je to chudobnejsie akurat nedavno som kupil pomerne drahy panel a jedine co ma nasralo boli strasne kable zastrelil by som toho co ich vymyslel…

  2. 2. Damianus  16.11.2008  14:01:53

    No celkem nehezka situace. Zive si dokazu predstavit BFU jak pomrvi OS a pak 2 tydny ceka na dvd. Se pak divi ze se OS upirati kdyz ma clovek dva tydny nefunkcni zelezo doma.

  3. 3. CeCo  16.11.2008  14:29:11

    Damianus:
    Prvotna instalacia prebehne v poriadku. Problem je len s Recovery (ktore BFU nema preco robit).

    Inac, s tymi mediami nejde ani tak o setrenie casu (holt, media treba vyrobit, otestovat, doviezt do tovarne, pribalit a cele to zmanazovat) a nakladoch (kazda vec nieco stoji), ako skor o marketingu.

    Mam vsak pocit, ze sudruhovia inzinieri nieco dokaslali pri obnovovacom oddieli. Pomoze len jedno – stazujte sa. Polo, za kazdy notas to sprav. (a pre info – moj Elitebook Recovery v pohode zniesol).

    Polo:
    Kup si „double shielded extra flexible“ kabel, ktory urcite najdes ako „optional accessory“, ked si ten produkt kupujes na americkej stranke vyrobcu ;-) O tom to je.

    C

  4. 4. Damianus  16.11.2008  15:31:59

    CeCo: Spatne jsi me pochopil ano prvni instalace probehne ok. BFU bude uzivat notas mesic nebo pul roku a pak treba exne po instalaci nejakeho softu nebo sam. Staci pastne vypnout ze :) no a pak uz BFU bude cekat nebo piratit

  5. 5. Tomas  16.11.2008  15:50:19

    tie zmam hp compaq … v oviste som si cez spravcu diskov odrezal z povodneho cca 140GB C:\ 90GB a vytvoril som si teda D:\ …
    chcete touto vetou „čachrování s oddíly znamená nemožnost vrátit systém do původního stavu“ povedat, ze HP recovery uz nebude fungovat ??

  6. 6. CerKar  16.11.2008  16:43:14

    Ne všichni výrobci šetří, u Dellu jsou všechna DVD, BT sluchadla i brašna… u HP jsem recovery řešil skrze Acronis True Image. Je to otrava, ale jediná ceseta.

  7. 7. swarm  16.11.2008  17:15:50

    [5] No, neřeknu ti to se 100% jistotou, ale mám tušení, že asi ne. Problém je, že to zjistíš až ve chvíli, kdy se jí už opravdu rozhodneš použít. Mimochodem po změně partition neběží třeba ani recovery u Aceru a možná i ASUS. Na ThinkPadu jsem dělil disk pomocí partition magicu a kupodivu zdá se recovery stále funguje (ale někteří lidé prý ani zde takové štěstí neměli). Naštěstí na ThinkPadu mám vypálené placky pro Vistu (asi nikdy nepoužiju) a lisované pro XP.

    [1] „aspon som mal z takeho balenia odbry pocit“ – Ano, také na mě tohle docela působí. ASUS se toho často ještě drží a zejména u nejdražších řad je radost notebook rozbalovat. Třeba ASUS Lambo VX3 byl tuším v dřevěné „truhle“, ve který bylo tušim i to rozsáhlé příslušenství.

    Dneska se šetří i na manuálech. Dřív jsem si ještě mohl v manuálu přečíst podporované video módy grafické karty přes VESA, maximální refresh pro každé rozlišení, nebo třeba i AT příkazy modemu, které fungujou (a kopec dalších věcí). Jasně, nevyužije to každý, ale je to manuál k tomu zařízení a neměl by být jako u Fujitsu-Siemens, kde je to snad jen 3 stránky na jeden jazyk a končí to zapojením napájecí šňůry a zapnutím notebooku.

  8. 8. skvedo  16.11.2008  19:27:09

    „To totiž u svých notebooků HP Compaq nabízí recovery jen z disku a u nových notebooků zrušilo možnost vypálit si ho na DVD.“

    A pak co má člověk dělat, když chce využít opravdu celý disk. Asi 10GB (nevím přesně, nepoužívám) zabere samotná Vista a dalších 10GB ještě recovery. U 160GB disku už je to celkem 1/8 a když je disk plný, hodí se každý uvolněný GB.

  9. 9. Ondra[sej]  16.11.2008  20:49:48

    [7] Nevím, jak u současných modelů, ale 5 let starý TravelMate 8004 se na zmenšenou partition obnovil úplně v pohodě.
    Btw. vypalování recovery DVD je beztak špatný vtip, protože vypálit jdou jen jednou a jaká je průměrná životnost vypáleného DVD? Dva roky? Tři?

    Jinak na tom HP přístupu mě irituje i to, že po instalaci jsou zabrané všechny 4 primary partitions, takže když člověk chce doinstalovat linux a přitom nechce zrušit windows ani přijít o recovery, tak musí vytvářet extended a plánovat, co se kam vejde. Aspoň, že windows jsou na začátku disku a recovery na konci. Jinak by to už fakt bylo na odstřel.

    A to nemluvím o tom, že ta recovery je nafouknutá o hromadu sra***, které člověk pak musí pracně odinstalovat a bez kterých by mohla být výrazně menší (mj. i MS Office zkušební verze).

  10. 10. Krevety  16.11.2008  21:58:28

    Teda s nazorem, ze BFU nema recovery provadet bych nesouhlasil. Prave recovery by podle manualu mel byt schopen snadno udelat prakticky kdokoliv… tim padem je jasne, ze by mel fungovat :-)

  11. 11. Smety  17.11.2008  12:01:27

    Tentýž problém s recovery jsem měl se svým ASUSem (konkrétně F3KA), recovery ani nešla vypálit. Nakonec jsem recovery oddíl smáznul Partiton Magicem, stáhl na torrentech Vistu a zadal svoje legální serial number (i když Vistu jsem měl chvíli, teď mám XP a spokojenost). Tohle šetření na médiech je hrozná úchylárna.

  12. 12. dejwy  18.11.2008  23:37:53

    Ono nejenze HP nedava CD s OS k notebookum, ale ani k serverům.
    Kupoval jsem HP server s Win2003 Storage Server a je k tomu jen DVD pro recovery and install, coz je jedina cesta jak nainstalovat (z jejich image na DVD) serverovy OS na HP server.

    Navic, pokud zmenite predrozdeleni diskovych oddilu z vyroby (protoze to proste chcete mit rozdeleno jinak) tak Vas to posle do haje a zadna instalace se neprovede, protože … počet či velikost oddílů je jiná než očekávaná … a jediné tlčítko … konec.

  13. 13. Quiark  22.11.2008  21:08:21

    Aha, takže když kupovat notebook, tak bez OS a pak si k tomu koupit zvlášť OEM Windows a nainstalovat ručně.

  14. 14. Hopik  9.12.2008  12:44:27

    Koupil jsem 1.12.2008 HP 6730, prováděl jsem už 2x Recovery, nějak se to schrulo. Nyní se pokouším instalovat Mozillu FireFox 3, ale chodí pouze ver.2 a QIP se po spuštění přihlašuje, ale nic se neděje, ani Google Earth není možné spustit. Není mi úplně jasný problém.

  15. 15. Neo.22  10.12.2008  14:11:03

    ja jsem si koupil 3.12.2008 notebook HP dv5 1160 a 1x jsem delal Recovery ,ale nerozjel jsem uz wi-fi porad mi to pise spatny ovladac. Zkousel jsem snad vsechny ovladace i od jiných typů notebooku a nic. Asi to vidim na reklamaci :-(

  16. 16. Wlashack  13.12.2008  15:48:34

    Už dlouho jsem přemýšlel že podobný článek napíšu. Recovery partitions jsou opravdu hrozná věc. K dokonalosti má (nebo měla) tuto věc dotaženou Sony. Když si přítelkyně omylem odstranila oddíl s Recovery (média samozřejmě dodána nebyla, vše na HDD), řekli ji v servisu, že náhradní CD NEPOŠLOU a že má možnost si nechat obnovit Recovery oddíl v servisu za 2000 Kč BEZ DANĚ (Book stál 35 000 Kč)!

    Osobně Recovery systémy nenávidím. Originální softload je plný bloatware a jiných rádoby užitečných „must have“ kravin, jeho reálná použitelnost je ve většině případů rovna nule. Vždy když koupím nový notebook s OEM OS, sháním se po čistém OEM instalačním disku od daných Windows. Nainstaluji, použiji klíč z certifikátu, aktivuji, nahodím ovladače a utilitky které využiji a Acronisem udělám si udělám vlastní Recovery.

    Kde jsou ty časy, kdy se dodával jeden disk s origo OEM Windows a druhý s ovladači na všechny podporované OS …

    Nejlépe je na tom asi Apple, jeho recovery je právě instalace čistého systému bez balastu, která je ještě plně přizpůsobitelná …

  17. 17. Venca  3.1.2009  16:21:03

    Mám HP pavilion dv5-1065ec. Po samoinstalaci při prvním zapnutí notebooku jsem se vypálil nějaká 2 dvd – asi to recovery a tak se ptám jak odstraním ten zbytečný recovery oddíl, který zabírá 8GB?

  18. 18. skvedo  3.1.2009  17:44:27

    [17] Tohle by mělo jít ve Správci disků nebo jak se ta aplikace jmenuje. Hledej to se správě počítače. Nejsem si ale jistý, jestli dokáže přidělit to uvolněné místo jiné partition bez ztráty dat (umí specializované programy).

  19. 19. Mlhoš  17.1.2009  16:45:52

    Mám HP Compaq 6730s koupený 12/2008, trochu jsem se v něm pohrabal – úpravy přes administrátora a začal nějak dělat problémy (připojoval se nekontrolovaně přes bluetooth na spárovaný mobil a chtěl odesílat data na čísla 22, 822, 922, (???), v průběhu práce hlásil ukončení rundll32) rozhodl jsem se pro obnovu. Recovery manager je dostupný pouze při startu klávesou f11. Udělal jsem zálohy D: HP_RECOVERY na DVD přes Nero-jiný způsob jsem nenašel. Vše proběhlo bez problému, zatím O.K.

  20. 20. Ahasweb  24.2.2009  0:50:03

    A co tohle:
    http://www.creanet.cz/?p=p_36&sName=Windows-Vista-recovery-a-oprava-systemu

    ???

  21. 21. kmozis  13.3.2009  2:53:58

    Tak přesně to samé s vytáčením čísel 22, 822 a 922 se mi stalo také. Vůbec netuším, jak se mi to podařilo. Začalo to dělat z ničeho nic, jak u mé Nokie, tak u Sony Ericssony. Mám notebook HP EliteBook 8530p, ale že by se mi chtělo kvůli tomu přeinstalovávat Visty, to se mi moc nechce. Takže jsem to dočasně vyřešil tak, že jsem v nastavení Bluetooth u těchto telefonů zakázal používání služby telefonického připojení sítě. Ale stejně by mě zajímalo, čím to je…

  22. 22. Patrik  19.8.2009  23:35:42

    Přidávám nový link na opravné CD k Vista kdyby někdo potřeboval, měnil jsem URL.
    http://www.creanet.cz/odkazy-a-rady/Opravne-CD-Vista.aspx

  23. 23. sagotek  6.11.2009  14:15:43

    Mám problémm, který souvisí s výše uvedeným tématem.
    Zakopil jsem Notebook se systemem Vista a jeho zalohou na disku C:/HP_RECOVERY. Bohužel, bylo to v době, kdy se Visty rozjížděly a neměly potřebnou fotwarovou podporu od jinych programů. Dost mě to vadilo, tak jsem oddíl se systémem naformátoval a nainstaloval staré dobré XP. Momentálně bych se chtěl vrátit zpět k Vistám (které jsou stále na onom disku – C:/HP_RECOVERY). Problém je v tom, že nevim jak. Tento disk(C:) se tváří, že je prázdný (žádné složky), přesto mě ve vyvolaných vlastnostech ukazuje, že je plně obsazen. Smazat také nelze. Čili Visty tam stále jsou, ale jsou jaksi „zakonzervované“ a nelze je vyvolat, spustit, nainstalovat – možná ano, ale netuším jak. Otázka zní – lze tuto zálohu nějakým způsobem /asi to nebude jednoduché) spustit a Visty nainstalovat zpět? Díky za odpoved

  24. 24. dáša  13.1.2012  20:37:21

    omylem vymazán program hd disku windows a proto nyní nemohu obnovit systém,protože mi chybí obnovovací systém windowsu.Jak ho mohu znovu nainstalovat,když nemám k tomu instalační disk?To vše tam bylo předinstalováno a nyní je to prázdné.Můžete mivýro poradit.Chtěla bych ten pc nastavit do továrního nastavení a celý pc reinstalvat pokud to půjde.

  25. 25. dustojnikhummer  13.5.2014  18:48:38

    Mam HP Probook 4540s ale trochu mi zlobí výkon. Chtěl sem provést obnovu z Recovery Disku ale nemůžu najít nikde ve win7 HP Recovery Manager. Dá se vůbec HP notebook nějak bezpečně převést do stavu jako po koupi? (např u Androidu je to mnohem jednodušší)

  26. 26. swarm  14.5.2014  9:45:03

    [25] Zkusil bych restart a při něm mačkat F11. Pokud nenajede recovery ještě před systémem, tak máš smůlu.


Napsat komentář