Je Bluetooth úspornější než Wifi? Ani náhodou

Většina dnešních notebooku je vybavena dvěmi základními bezdrátovými technologiemi – Wifi a Bluetooth. Zatímco Wifi dokáže posloužit i na větší vzdálenost a i z obyčejného routeru lze chytat signál i přes několik stěn, Bluetooth je záležitost spíše jen na pár metrů. Člověka tedy logicky napadne, že to Bluetooth bude asi úspornější. Teoreticky i je, ale prakticky to právě u notebooků vůbec neplatí.

wifi manager na lenovu

utilita zobrazující spotřebu na ThinkPadech

Kde je zakopaný pes?

Wifi adaptér je na většině zařízení připojen rovnou na PCI(-e) sběrnici, kde není žádný problém. Bluetooth adaptéry jsou ale vždy připojeny interně na USB. USB je výborná sběrnice a jsem moc rád, že tu je, ale má i své nevýhody. V případě, že totiž adaptér zapnete a on se připojí na USB sběrnici, samotná komunikace s adaptérem přes USB vyžaduje po procesoru, aby se nepřepínal do svých nejúspornějších stavů.

Slabý Wifi signál tedy schopnější karta dokáže přijímat i se spotřebou do 50 mW, což je celkem nic, když běžný notebook s integrovanou grafikou má spotřebu kolem 10 Wattů (samozřejmě nějaké vzdálené sítě na tom jsou hůř a spotřeba je vyšší). U Bluetooth je samotná spotřeba vysílače v modulu ještě menší. Problém však začne dělat procesor. Tam je totiž potom spotřeba při nečinnosti o celé 2-3 Watty vyšší. Což už je zcela logicky znát.

Úsporný stav?

Dnešní procesory mimo regulace frekvence a napětí přepínají mezi různými úspornými stavy, kdy se snaží snižovat spotřebu i na úrovni jednotlivých bloků uvnitř procesoru. Nejúspornější stav se mimochodem na některých noteboocích pozná podle nepříjemného pískání (s různou hlasitostí dnes píská snad úplně každý notebook) – až na základě toho jsem vlastně problém s Bluetooth začal řešit, když jsem zjistil, že po jeho zapnutí procesor přestane pískat.

Závěrem

Mám dva důvody, proč jsem tento zápisek napsal. Jednak jsem chtěl uvést na pravou míru, jak to s tím Bluetooth je, ale zároveň jsem také chtěl upozornit některé uživatele, kteří zapínají a vypínají Wifi s BT najednou, ačkoli potřebují jen jedno z toho. Pokud potřebujete jen jedno, tak to druhé určitě vypněte. Na drtivé většině notebooků to jde bez problému.

Komentáře k článku

  1. 1. War  10.6.2008  21:41:36

    Zajimala by mě u lenova jedna věc. jsi schopen u Notebook Hardware controll měnit takt a napěti procesoru ? jake napěti mužeš nastravit ? mě to u Asusu udělalo asi 4W vykonu ( proti asus utilitam ) tak by mě zajimalo co to umi. Dik

  2. 2. Ironjoe  10.6.2008  23:42:09

    http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=cs&FamilyID=78e80592-3c1d-46be-99c2-b0dabaae4370

  3. 3. maros  11.6.2008  12:06:18

    to Ironjoe:
    máš to vyskúšané? Klesne spotreba bluetoothu?
    Mám totiž nainštalované nelegálne windows, ale mám windows vista bussiness – takže môžem legálne downgradovať na xp. Musel by som preinštalovať windows. Stojí mi to za to?

  4. 4. swarm  11.6.2008  13:46:50

    [2] Vyzkoušim v dohledné době a dám vědět, zda to nějak pomohlo. Když tak ale nad tím přemýšlím, tak problém s pískáním se dá řešit i na noteboocích s Windows Vista, takže i tam se ten procesor po jeho zapnutí tolik nešetří. Na výsledek aplikace hotfixu jsem tedy zvědav (jen teda nechápu, co vlastně stahuju automaticky přes Windows Update, když všechny důležitý věci jsou vždycky samostatně jako hotfix… heh).

    [1] NHC určitě ani zkoušet nebudu. Maximálně zkusim RMclock, ale nevim, jak se bude hádat s utilitou od Lenova. Ta se zdá, že svou práci teď dělá dobře, tak jí do toho zatím moc nezasahuju. Faktem je, že mi ta výdrž teďka stačí a to ani nenabíjim kapacitu přes 80%.

  5. 5. MadCap  11.6.2008  14:12:19

    [2] Tento hotfix je sucastou SP3 …
    [4] RMclock spolupracuje bez problemov, ale na modernom HW uz nema moc velku vahu – nejde znizovat voltaz pod hodnoty co tam uz su, jedina uspora vznikne pri vyssich frekvenciach, ktore po podvoltovani menej pecu :)

  6. 6. War  11.6.2008  14:41:14

    ja jsem byl taky k NHC skepticky ale jak CPU schladlo k 50 stupňum tak jsem uznal že to ma smysl… Ted mi hřeje vice HDD a interni grafika…

  7. 7. Ironjoe  12.6.2008  18:24:21

    [3] vyzkoušené v praxi to nemám, při mém způsobu použití notebooku je úplně jedno, zda vydrží 150, 155 nebo 50 minut při běhu na baterie. Jen vím, že kolem problémů s CPU nepřecházejícímu do úspornějších režimů ve WinXP kvůli buzení z USB byl cca před rokem či déle velký humbuk následně na to vyšel daný patch, víc bohužel nemohu sloužit


Napsat komentář