Konec plnohodnotných klávesnic v pracovní řadách notebooků DELL

Snaha moderních designérů změnit tradiční rozložení klávesnice je dlouhodobě viditelná a s každým rokem sílí. Zatímco dříve byly snahy o změnu patrné hlavně u běžných spotřebitelských notebooků, dnes jsou nejvíce patrné tam, kde byste to čekali možná nejméně – u business notebooků. DELL se odhodlal k výrazné změně a jako první ji v nové generaci aplikoval rovnou na všechny modely.

dell-klavesnice-01

S rozložením klávesnice je to těžké – lidé mají různé názory na to, jak vypadá to ideální. Každý má jiné potřeby, začínal na jiném stroji a tak vůbec. Postupně jsem používal a zrecenzoval asi 500 notebooků a v mém mozku to vytvořilo schopnost sednout téměř k čemukoli a rovnou to začít používat bez nějakých přehmatů, přestože se při psaní dívám na klávesnici tak maximálně periferně (spíš vůbec).

I já mám však nějaké preference a ty plynou spíše z toho, které klávesy při práci potřebuji. Píšu hodně textů, takže chci mít základní klávesy pro pohyb v dokumentech (PageUp, Home, …) vyvedené samostatně a ne pouze jako funkce Fn. Používám hodně klávesových zkratek a řadu úkonů se snažím dělat tak, abych nemusel sáhnout na myš/touchpad, takže je pro mě užitečná třeba i klávesa kontextové nabídky a přístup ke klávesám F1-F12 bez použití Fn. Ideální stav je takový, když jsou bloky kláves nějak rozumně odlišeny, aby bylo možné hapticky poznat, kde mám na klávesnici prsty i bez dívání. Přestože si dokážu zvyknout na skoro cokoli, podobně prvky mi umožňují dosáhnout plné produktivity.

Loni to bylo HP, kdo přišel s několika změnami v klávesnicích pracovních notebooků EliteBook. V HP se rozhodli odstranit většinu méně používaných kláves a nahradit je někdy až utajenými zkratkami přes Fn. Takový Insert byl třeba nahrazen pomocí Fn+E, což v prvních měsících byla informace, kterou pro jistotu nezmiňoval ani manuál. „Staré“ klávesy musely jít pryč, aby se na klávesnici udělal prostor pro nové, „svěží“ klávesy jako například přijímání a odmítání Skype hovorů, zapnutí PowerPointové prezentace a podobně. Celé se to nazvalo Productivity Keyboard. Mám takovou klávesnici v HP EliteBooku 840 G5 a můžu říct po roce používání, že ty nové klávesy jsou k ničemu. Nestalo se mi ani jednou, že bych si řekl, jak je super mít takové dedikované klávesy a jak mi to šetří čas. Nicméně se změnami se dá žít, a přestože nevedly k žádnému zlepšení, zhoršení je pouze mírné a pro mě nepodstatné. Klávesnice je jinak velmi dobrá (a to i mechanicky v porovnání s Latitude a ThinkPady).

DELL: Home a End, nebo F1-F12?

DELL se rozhodl k zásadní změně letos. Původní klávesnice modelů Latitude mi přišly rok od roku mírně horší s každou změnou. Zatímco ještě tak na modelech jako E7440 byla přímo radost psát, další změny vedly jak k horší mechanice, tak i k některým zvláštnostem, jako je například Home a End přes Fn na šipkách i u velkých notebooků.

Změnu klávesnice jsem tak nějak čekal a doufal jsem, že půjde v duchu loňského 13“ XPS 13, které je sice malé, ale všechny klávesy pro pohyb v dokumentech se na něj vešly. Výsledek je ale úplně jiný. Nové Latitude kvůli změněné klávesnici silně připomínají notebooky Fujitsu LifeBook. Chybí už jen ozdobná červená linie.

dell-klavesnice-05

Odstranění trackpointu v sedmičkové řadě byla u DELLu jen otázka času. Doufal jsem, že to bude provázeno použitím touchpadu z XPS, který má proti tomu v Latitudech mnohem rychlejší reakce. To se ovšem nestalo. Ale to jen na okraj. Dlouholeté uživatele Latitude to asi nepřekvapí – polohovací zařízení jsou dlouhodobou bolístkou této řady ve srovnání s konkurencí.

V případě klávesnice se hlavní změna odehrála v horní řadě. Kláves je tam totiž méně a jsou širší než u předchozí generace (případně jiných notebooků). Primárně jsou horní klávesy nastaveny na multimediální funkce jako změna hlasitosti, nastavení jasu displeje a podobně. Vpravo od nich jsou PrintScreen, Home, End a Insert. Problém přichází ve chvíli, kdy se rozhodnete mít funkce F1-F12 jako primární, tedy bez nutnosti držet při jejich stisku Fn. To je samozřejmě možné pomocí Fn-Locku (Fn+ESC, bez vizuální indikace), ale jakmile primární funkci přepnete, přijdete o dedikované klávesy Home a End – ty se totiž překrývají s F11 a F12.

dell-klavesnice-04

Celé je to tedy buď, anebo. Není možné bez Fn používat F1-F12 a zároveň Home/End. Možná že i na tohle bych si zvyknul, protože nepatřím mezi skalní vyznavače Total Commanderu. Na druhou stranu, základní zkratkou pro zavření okna ve Windows je Alt+F4, a pokud ovládáte počítač primárně z klávesnice, je vám tato zkratka jistě velmi dobře známa.

Máte-li klávesnici nastavenou tak, abyste mohli přímo používat Home a End, stisk Alt+F4 způsobí akorát tak ztlumení mikrofonu. Chová se to tedy stejně hloupě jako na ThinkPadech (a vyžaduje to nešikovnou kombinaci Fn+Alt+F4). Chytře tento problém vyřešily jen notebooky od HP (už dávno) a některá ne-ThinkPadí Lenova. Multimediální funkce nepotřebují žádné alternativy s přepínači. Po dobu držení libovolného přepínače (Shift, Alt, Ctrl) počítač automaticky přepne funkci horní řady na F1-F12, takže zkratky jako Alt+F4 fungují i bez Fn. Takové řešení je velmi šikovné a bude se hodit minimálně do doby, než Microsoft najde za Alt+F4 nějakou chytřejší náhradu.

dell-klavesnice-03

Záchranou před redukovaným rozložením nejsou v řadě Latitude ani 15,6“ modely. Ty mají základní blok identický a větší šířka počítače je vyplněna numerickým blokem, nad kterým jsou klávesy specificky zaměřené na ovládání kalkulačky (spuštění kalkulačky, +/-, CE a druhý BackSpace).

XPS 13

Mimochodem už jsem si vyzkoušel i nové XPS 13, které má také takto redukovanou klávesnici, a tam byli evidentně návrháři prozíravější. Alt+F4 funguje i bez držení Fn, a to stejným způsobem jako na noteboocích HP. Redukce klávesnice tedy není tak fatální a asi bych se přes ni dokázal přenést.

Nové XPS si zaslouží ještě pár slov. Touchpad je velký, pohodlný a s perfektními reakcemi, které se s Latitude nedají srovnávat. Klávesnice je velmi mělká – v podstatě podobně jako u nových MacBooků, ale stisk má příjemnější a díky odlišné konstrukci se dost možná klávesnice nebude tak hodně kazit. Chování klávesnice je téměř až návykové a novou mechaniku jsem si zamiloval už po pár prvních úhozech. Jestli obstojí v delším testu, to se ještě uvidí časem, pokud mi ten stroj někdo půjčí. Zatím jsou mé dojmy pozitivní.

dell-klavesnice-06

Celkově stojí za zmínku, že XPS je prostě i v nové generaci velmi sexy počítač. Konvertibilní varianta, kterou jsem měl v ruce, vypadá ještě mnohem lépe díky méně širokoúhlému displeji s vyšším vertikálním rozlišením.

Možná že návrháři řady Latitude by se měli podívat ke svým kolegům, jak udělat pěkný pracovní počítač. Uvnitř firmy to totiž evidentně někdo ví. Ještě teď vzpomínám na doby, kdy DELL představil modely jako E7400 nebo E7440, které byly na svou dobu v pracovním segmentu co do designu asi nejzajímavější počítače. Co se stalo s těmi lidmi, kteří je navrhli?

Závěrem

Bylo jen otázkou času, než DELL znesnadní používání F1-F12. Zasvěcení něco takového čekali už od chvíle, kdy o horní řadu kláves přišly MacBooky Pro, protože právě u Applu si DELL vždy rád bral inspiraci. Věřím, že se nakonec najde dost uživatelů, kteří u klávesnice potřebují tak akorát písmena, čísla, Mezerník a Enter, a těm bude tato změna úplně fuk. Jestli ovšem byla na tento krok připravena majorita firemních uživatelů, to se ukáže nejdřív za několik let. Za sebe ovšem mohu říct, že současné provedení klávesnice DELL Latitude by pro mě bylo zásadní překážkou při nákupu.

dell-klavesnice-02

Vsuvka: herní notebooky

Celý článek jsem napsal na ASUS Zephyrus GX502G, což je čistokrevný herní notebook v tenkém provedení (6jádro, RTX 2070, …). Je až ironické, když srovnám jeho klávesnici se zmíněnými pracovními notebooky. Je velká, prostorná a jednotlivé bloky kláves má odděleny výraznými mezerami. Kromě toho její RGB podsvícení neprosvítá v mezerách mezi klávesami ani pod velkým úhlem a jsou zde dokonce dedikované klávesy pro nastavení hlasitosti zvuku. Rozložením Latitude prohrává na plné čáře.

asus-zephyrus-klavesnice

Zephyrus je vůbec zajímavý počítač. Po dlouhé době něco, nad čím přemýšlím, že bych si to možná měl koupit jako náhradu současného, pět let starého Nitra. Klávesnice totiž zdaleka není jeho jedinou předností. O tom ale třeba až v nějakém příštím zápisku.

Komentáře k článku

  1. 1. Michal Dobrodenka  3.8.2019  21:15:44

    Tragédia v tomto je, že dobre už bolo. 5 rokov dozadu som mal hp elitebook, kde F klávesy boli oddelené do štvoric. Potom hp inovovalo a spravili neproduktivne rozloženie podľa vzoru Apple.

    Chvíľu som mal dokonca hruzu, vpravo hore aj power button nad Home, zase podľa vzoru Apple, pár krát som nechcene uspal ntb. Aj xiaomi air to tak má.

    Diki za tip na tu super klávesnicu!

    Apple neproduktivnost ťahá ďalej Touch barom. Poznám ľudí ktorí by doplatili 500eur za f keys namiesto touch baru. (možnosť hmatom nájsť správnu klávesu a nestlacit na dotyk 4 pri tom)

  2. 2. Puppy  4.8.2019  19:54:29

    Zrovna nedavno jsem si všiml, že jeden z těch levných „notebooků“ – UMAX VisionBook 14We Plus za 5 tisíc, má paradoxně ideální rozložení kláves: https://b2b.cqe.cz/db/wysiwyg/Media/14We%20Plus/umaxvisionbook14WePlus06RGB1500x1500.jpg

  3. 3. swarm  4.8.2019  20:20:37

    [2] Bohužel nemá. Je tam vypínač na místě Delete.

  4. 4. Nox  5.8.2019  17:18:41

    Proste k povinne vybave k notebooku vedle USB hubu a redukci na RJ45 odted pribyva i poradna klavesnice.

  5. 5. Puppy  5.8.2019  18:16:16

    [3] Tak ano, není to stoprocentní, ale pro mne rozhodně lepší, než třeba ten strašný layout Lenova s rozházeným Home/End a PgUp/PgDn.

    [4] To už je asi 7 let od konce sedmiřadého rozložení klávesnice na ThinkPadech :-/

  6. 6. mixal11  9.8.2019  10:13:20

    Pre mna idealna klavesnica bola HP 8440p

    https://www.lapts.ae/product/hp-elitebook-8440p-keyboard/

    Oddelene Fka, lahko nahmatatelny enter atd…

  7. 7. swarm  9.8.2019  12:38:39

    [6] Jo, tenhle layout jsem měl asi nejradši a HP ho používalo fakt dlouho. Když pak přišli s tou variantou s dvojnásobnými šipkami do strany a odstraněním všech mezer, tak jsem to vnímal jako hodně velkou chybu.

  8. 8. Lukáš Kotek  11.8.2019  13:48:07

    Jako hlavní stroje na soukromé použití mám ThinkPady X220 a T410, takže stále užívám výhod sedmiřadé klávesnice. Pracovní Precision 5520 sice už co do klávesnice pár kompromisy trpí, ale naštěstí ho 90 % času používám v dokovací stanici… No když čtu tento a podobné články, trochu se bojím budoucích upgradů :(

  9. 9. mixal11  13.8.2019  10:57:14

    Inak budem vdacny za odporucenie na kazdy moderny notebook s dobrou klavesnicou.

    Skoda, ze ten Zephyrus sa nerobi s integrovanou GPU :)

  10. 10. Puppy  13.8.2019  16:28:39

    [9] Prakticky neexistuje. Vrátil jsem se ke kombinaci klasické PC (většina času) a k tomu levný notebook na nezbytné práce mimo PC – Huawei MateBook 13 kvůli pěknému 3:2 2K displeji za slušnou cenu (20600 Kč v 10% slevové akci v Datartu). Cenově to vychází stejně jako nějaký jediný workstation notebook, který by mě ale stejně štval jak klávesnicí, tak displejem.

    Vcelku přijatelné rozložení klávesnice mají HP x360 modely (4 navigační klávesy nad sebou) i mechanicky byla vcelku ok, naopak u Dell XPS mi přišla příšerně houbovitá. Což je škoda, protože XPS 13 7300 s 16:10 4K displejem bych bral. Lenovo má strašné rozložení (rozházené Home/End a PgUp/PgDn na opačné straně) a klasicky příšerné displeje i za vysoké ceny, to už je na tom lépe i Acer Swift.

    15.6″ modely mají buď numerický blok, takže je klávesnice mimo střed nebo má dost děsný layout. Navíc tam by bylo 4K pro mě už nutností, protože FHD je na té úhlopříčce moc hrubé. A zase tu máme jen ty hrozné 16:9 videopřehrávače. Jediná vyjímka je 17″ 16:10 WQXGA LG Gram, který se tu ale neprodává.

    Alza Showroom v Praze má asi největší nabídku, kde se dají klávesnice vyzkoušet. Mají tam vedle sebe i Dell XPS 13 s FHD a 4K displejem, ideální srovnání pro ty, co považují FHD na 13″ za dostatečné :-)

    Neexistuje notebook, který bych si dnes vyloženě chtěl koupit (bez ohledu na cenu), jako třeba kdysi ThinkPad T60p s UXGA displejem.

  11. 11. mixal11  14.8.2019  13:06:51

    [10] Tak to sme na tom podobne. Presiel som po dlhsej dobe a euforii na notebookoch na stolne PC. Mam nejaky HP notebook s beznou trapnou klavesnicou na nutne veci na cestach. Velmi by som ocenil 16:10 alebo 3:2 display.

  12. 12. swarm  15.8.2019  14:25:10

    [9] Tak je to vždy. Žravé procesory má výrobce vždy potřebu doplnit také o nějakou grafiku. Precision odvozený od XPS 15 je (v základní konfiguraci) vlastně takovou výjimkou.

    [10] Pokud si většinu času vystačíš se stolním PC, tak skutečně notebook moc nepotřebuješ a chápu, že vystačíš si s něčím tak osekaným jako je MateBook. Tenhle článek je spíš pro ty, kteří notebook k práci potřebují a tráví na něm hodně času.

    K té houbovitosti klávesnice XPS – to už platí jen u 15,6″ modelu. Ta nová v 13″ modelu je přesný opak „houbovitosti“.

  13. 13. Puppy  16.8.2019  11:45:10

    [12] Poslední notebook který jsem používal místo desktopu byl ThinkPad R51 s tehdy pěkným SXGA+ IPS displejem a rozumnou klávesnicí.

    Když vidím ve firmách někoho pracovat (ne jen konzumovat obsah) na notebooku, tak k němu má minimálně připojenou externí klávesnici a myš (což plně chápu), pokud už není rovnou s dockem a monitorem. Trávit hodně času s notebookem ještě neznamená jej „jako notebook“ celou tu dobu používat. Proto mi dnes nepřipadá účelné utrácet za workstation notebook (pokud nepotřebuji být většinu času mobilní), který má řadu kompromisů a cenově je dost vysoko. Tedy alespoň pro nás koncové uživatele, firmám to prodají samozřejmě levněji :-/

  14. 14. Michal Dobrodenka  30.8.2019  6:07:54

    Toto ma zaujalo. V batohu si nosiť s notebookom aj klávesnicu. Hlavne pri macbooku pro s touch barom.

    https://www.keychron.com/products/keychron-mechanical-keyboard

    https://www.newbecca.com/product/536097561070

  15. 15. Puppy  22.9.2019  22:20:37

    A nakonec nebudou možná klávesnice žádné https://www.notebookcheck.net/A-Dell-XPS-15-with-a-foldable-dual-screen-OLED-display-could-be-a-reality-in-the-near-future.435042.0.html

  16. 16. Puppy  17.11.2019  12:23:11

    Lenovo už neumí vyrobit ani funkční klávesnici https://www.notebookcheck.net/Lenovo-s-struggle-with-keyboards-on-its-AMD-powered-ThinkPads.442790.0.html

    Trvalo půl roku než přišla oprava, která ale některým stejně nefunguje.

  17. 17. swarm  17.11.2019  13:26:48

    [16] Zajímavá chyba. Není to snad ani prvně, co něco takovýho řešej. Mít to já, tak odstoupím od smlouvy a jdu někam jinam.

  18. 18. Puppy  28.1.2020  12:38:25

    Ideální rozložení klávesnice na 14″ notebooku? Ne, není to samozřejmě ThinkPad, ale MSI https://www.notebookcheck.net/MSI-Modern-14-A10RB-Laptop-Review-Lighter-than-it-Looks.451093.0.html

    Nezmenšené kurzorové klávesy a samostatné navigační klávesy seskupené na jednom místě. Proč něco takového nedokážou ostatní je mi záhadou.


Napsat komentář