Lenovo ThinkPad E531 přináší dokování do low-endu

Jeden ze způsobů, jak odlišit střední pracovní třídu od nižší je po generace možnost dokování – tedy snadného připojení notebooku ke všem externím periferiím. Univerzální USB doky jsem už testoval mockrát, a ač jde o zajímavé řešení, nikdy to nebude praktičností a použitelností dostatečnou náhradou. To, co Lenovo předvedlo u nových Edge, by ovšem mohlo.

Někdy z jara jsem prorokoval určité změny na poli business segmentu a slíbil jsem, že se aspoň v rychlosti budu věnovat novým modelům, které budou nějakým způsobem zajímavé. Teď jsem dostal do ruky ThinkPad Edge E531 a s ním jsem měl možnost vyzkoušet také low-cost dokovací řešení Lenovo OneLink. Zatímco se připravují recenze na oba produkty pro NOTEBOOK.cz, zkusím letmo vylíčit, co zde můžete očekávat.

Lenovo ThinkPad E531

Edge ušly od první generace pořádný kus cesty. Kdysi jsem sepsal důvody, proč bych si Edge nekoupil. Dnešní modely už jsou ale jinde a z mého seznamu se postupně ty nejpalčivější nedostatky napravily. Když vidím poslední generaci v podobě E531/E431, už jde podle mě o plnohodnotné pracovní notebooky, které svou nižší třídu v něčem převyšují.

Konečně už nemůžu mít výhrady k mechanickému zpracování. Příkladné je také tiché chlazení (dokonce i v plné zátěži). Lenovo začalo nabízet i vyšší konfigurace s full-HD displeji nebo čtyřjádrovým Core i7. Když se teď k tomu přidalo dokování, dává mi to tušit, že za čas už neuslyšíme o řadě ThinkPad L (pokud se u ní něco zásadně nezmění), protože už pro ni nebude místo. Už teď se budou v lecčem krýt nejvyšší konfigurace Edge a nejnižší od z řady T.

Lenovo mě sice trochu štve s rozložením klávesnice, kde vymýšlí prvky, které narušují zaběhlé zvyky (Fn v rohu, PrintScreen ve spodní řadě a některé chybějící klávesy), ale v poslední generaci aspoň opravilo mou výtku ke slepené horní řadě kláves – konečně se vrátily mezery, které tak usnadňují hmatovou orientaci.

Největší bolístkou je pro mě, dlouholetého uživatele ThinkPadů, nový beztlačítkový trackpoint. Touchpad má nově mechaniku jako klávesy, což umožňuje mačkání co celé ploše, ale virtuální tlačítka trackpointu na dotykové ploše znamenají, že místo malého tlačítka teď musíte vždy zmáčknout celou velkou plochu. Je logické, že taková plocha je výrazně tužší. Kromě toho kvůli velikosti se právě u kraje mačká znatelně hůř. Když k tomu přičtu různé problémy, kdy jsou někdy prsty špatně vyhodnoceny (nebo úplně ignorovány), a nemožnost zúžit prostřední tlačítko, abych palcem dosáhl i na to pravé, řekl bych, že vyznavači trackpointů budou pořádně nasraní.

Pokud si tento problém odmyslím (z pohledu běžného „touchpadovského“ uživatele), pořád vidím stroj, který je výbornou volbou v kategorii pracovního low-endu. Zvláště zajímavý je hlavně v konfiguracích s full-HD displejem. Výkon už dnes spousta lidí nepotřebuje, ale levný notebook s full-HD displejem a dokem je něco, co rozhodně stojí za pozornost.

Lenovo OneLink Dock

Plnou náhradu klasického doku v OneLinku nároční uživatelé asi nenajdou. Pouze čtyři porty (jen dva 3.0) by se daly řešit nějakým dalším USB hubem, ale pouze jeden obrazový výstup by byl pro mě málo. Dva monitory jsou něco, co speciálně při 3D modelování využívám s velkou oblibou. Na druhou stranu pro běžného uživatele jeden monitor stačí a OneLink může být vstupní branou k výhodám dokování pro ty, kteří už jsou otráveni neustálým připojováním a odpojováním hromady kabelů k nedokovatelnému notebooku.

Vzhledem k tomu, že E531 začíná někde u 12 tisíc s DPH, vidím jako možnou cílovku třeba svou humanitně vzdělanou přítelkyni, která sice není technicky založená a počítače ji vůbec nezajímají, ale když si připravuje materiály do práce, chápe, že je lepší připojit 20″ externí monitor (než pracovat na jejím interním 13″ displeji s nižším rozlišením). Když už se připojuje monitor, znamená to mít taky klávesnici a myš. Při práci navíc vyžaduje tiskárnu, tedy další USB, a poslední USB představují externí reproduktory, protože člověk nemusí být počítačový expert, aby poznal nedostatky vestavěných repráčků notebooků. Když k tomu připočtu kabel pro připojení do sítě a napájení, bavíme se tu o šesti kabelech, které se musí připojit/odpojit při každé manipulaci s notebookem. Když zjistila, že doma dokážu všechno připojit položením notebooku na dok, začala se vyptávat, jak získat podobné řešení.

Moje přítelkyně ovšem není zrovna ten typ, co by si šel koupit dražší pracovní model s plnohodnotným dokem. Zas tolik pro ni počítače neznamenají a peníze může utratit i jinak. Pro tuto početnou skupinu obyčejných uživatelů je OneLink dobré řešení. Není levnější než klasické doky (2,5 tisíce), ale levnější je jeho implementace do notebooku – to je také důvod, proč se objevuje v business low-endu.

V čem spočívá snížení nákladů na implementaci? Je to v tom, že nejde o klasický nativní dok, který by multiplexoval všechna rozhraní notebooku do jednoho velkého konektoru. Místo toho jde po technické stránce jen o kombinaci USB 3.0 a DisplayPortu. Díky tomu, že je OneLink konektor z poloviny stejný jako zdířka napájení, není nutné duplikovat ani napájecí část. Takové řešení může být vhodné i do budoucna, protože není závislé na žádné speciální technologii, která by se v měla brzy měnit. Takto je možné snadno měnit dok i notebooky při zachování stejného konektoru.

Vedle výstupu HDMI (který je pasivně konvertovaným DisplayPortem) je tedy zbytek doku jeden velký USB 3.0 hub, na který je kromě klasických portů napojena také dvojice čipů, kdy jeden zajišťuje USB audio a druhý gigabitový ethernet. Pro tato zařízení nepředstavuje USB 3.0 výkonový limit a hlavní problém USB doků – pomalé obrazové výstupy – zmizel. K tomu si připočtěte možnost notebook zapnout tlačítkem na doku (nemusíte notebook kvůli tomu otevírat) a napájení přes dok a je jasné, že 80% uživatelů si s tímto řešením vystačí.

Závěrem

ThinkPad Edge E531 je díky OneLinku příjemnou změnou v nižší pracovní třídě. Když se podívám na současnou nabídku, zejména mezi stroji okolo 15 tisíc jde o skvělou volbu. Přímý konkurent je HP ProBook 4540s, který nabídne podobnou odolnost, ale je tlustší, má hlučnější chlazení, ale navíc nabídne přihlašování otiskem již na úrovni BIOSu a lepší integrovaný bezpečnostní software (ten v ThinkPadech je velmi primitivní). Pak tu máme LifeBook A – tam je slabinou nemožnost sehnat matnou verzi s grafikou a hrozné integrované repráčky. Na druhou stranu LifeBooky ze všech strojů vynikají nejmenší poruchovostí. Poslední z větších konkurentů je tu TravelMate P4xx, který má dobré konfigurace za rozumné peníze, ale výdrž baterie je slabá a ventilátor je pořád slyšet a nikdy se nezastaví.

Každý ze zmíněných strojů má určité výhody, ale ani jeden z nich nenabídne dokování. Jakmile plánujete připojovat k notebooku externí periferie, je těžké Edge v této třídě porazit.

Jsem tedy zvědavý a současně natěšený, s čím ještě přijde konkurence, až se uvolní poslední procesory generace Haswell. Až nějaký z nových notebooků dostanu do ruky, určitě se mu zde budu věnovat. Měl jsem zatím možnost na chvíli oťuknout jeden z nových ProBooků S a je to pokrok proti současné generaci (na rozdíl od ThinkPadů budou mít i nové ProBooky tlačítka touchpadu a dokonce psaní čísel na zástupné numerice při držení Fn). Novinky u zbylých konkurentů jistě budou také stát za pozornost.

Komentáře k článku

  1. 1. Chlebovnik  22.7.2013  12:06:52

    Ahoj, máš k dispozici tu high-end verzi s i7+nVidia? Je tam tedy skutečně ta osekaná 740M-ka s 64bit sběrnicí? Díky.

  2. 2. ThinkPro  22.7.2013  12:26:03

    verzia s i7 má tu „osekanú“ 740ku GK208 64bit

  3. 3. r4in  22.7.2013  12:28:20

    Hm, takže Trackpoint je už fakt jenom na ozdobu (aspoň pak budou moci soudruzi z Lenova jeho zrušení zdůvodnit tím, že ho přece nikdo nepoužíval aneb sebenaplňující se proroctví) a beztlačítkový touchpad – proč? „Clickpad“ dává smysl pouze u Macbooků, kde neexistuje pravé tlačítko myši.

    Jinak displej s vyšším rozlišením už měly předchozí Edge, ale v ČR pouze v nejdražší konfiguraci (třeba v Německu Lenovo mělo konfigurátor, kdy bylo možné dostat vyšší rozlišení i do nejnižší konfigurace).

  4. 4. swarm  22.7.2013  12:29:51

    Ahoj, ano, mám tuhle nejvyšší dostupnou. Grafika je opravdu osekaná a má 64bit DDR3. Například v Crysis 3 jsem měl stejný framerate jako na lepších GT630M. V průměru mi v testech vycházela o 20% lepší než GT630M, ale na výkon původní GT640 třeba nedosahuje.

    Dobrý výkon je vidět jen v 3D Mark 2011 (P1925) a přijde mi, že byl záměr udělat čip, který má dobrý výkon právě v tomhle testu. Pro srovnání Fire Strike (DX11) = 973 bodů a Aliens vs Predator benchmark jen 21,5 fps v 1366×768 (11,9 fps ve full-HD).

    V 1366×768 u AvP má GT630M výsledek 19,2 fps, ale třeba hluboko podtaktovaná GT640M LE dá při stejném nastavení 29,7 fps. Pro mě je takhle nová GT740M jednoduše nová generace low-endu, ale v business noteboocích nám asi není souzeno mít něco lepšího, jak se zdá, protože ani konkurence kromě Aceru nenabízí výkonnější čipy.

  5. 5. -mb-  22.7.2013  16:17:45

    [3]Překvapivě na macbooku jde na touchpadu stisknout pravé tlačítko velice elegantně, což lze využít jak v OS X, tak ve virtualizovaných systémech.

  6. 6. polo  22.7.2013  22:50:52

    onelink dock , ktory som zatial vydel v shopoch ma dva DVI (D a I ) http://www.alza.sk/lenovo-usb-3-0-dock-d361783.htm#popis nepredpokladam ,ze by sa dali pouzit sucastne.
    Zaujimavejsi ako E531 mi pride E431.

  7. 7. swarm  22.7.2013  23:40:36

    [6] Tohle je univerzální USB 3.0, na alze jsou pozadu, ale všude jinde už normálně můžeš najít OneLink ve třech barevných provedeních a stojí méně než tenhle.

    Já bych si pro sebe určitě USB 3.0 dok nekoupil. Má sice víc výstupů, ale to překreslování není tak rychlé přes USB video převodníky a jsou s tím i různé další problémy (třeba jako že na tom nefunguje NVIDIA Optimus).

  8. 8. polo  23.7.2013  0:12:21

    Uz som ho nasiel , sa mi to ani velmi nezdalo, tiez by som univerzalny nebral, aj ked s prichodom USB 3.0 to zase moze byt o nieco pouzitelnejsie, skor som zvedavy ako zareaguju ostatny vyrobcovia na onelink, je to lacne riesenie s pohladu zmien na notebooku samotnom a pritom napr. mne by to stacilo vsetko co pouzivam na docku to ma.

    Neviem ci si spravne spominam ale kedysi mali dokovanie aj HP pavilion cez konektor na strane ( a pomerne hruby kabel)

  9. 9. elzet  23.7.2013  18:20:04

    [8] ten dock se jmenoval xb4 a nebyl vůbec špatně vybavený (na multimediál): http://lahore.hafeezcentre.pk/ads_images/1293792055_su83/hc130139945632.jpg

    Kabel k tomu byl jak přívod k míchačce, ale konektor samotný na mě nepůsobil moc trvanlivým dojmem.

  10. 10. kolemjdouci  23.7.2013  20:20:37

    I acer mel svuj dock v tomto smyslu viz:

    http://www.arrowcomputers.com.au/wp-content/uploads/2011/07/adaezporivace.jpg

    http://www.notebookcheck.net/typo3temp/_processed_/csm_DSC09105_01_b3c1ca26a5.jpg

    Mi prijde, ze znovu objevujeme zarovku… No ale cas jde dal a ty dnesni replikatory maji mnohem zajimavejsi vybavy…

  11. 11. AG  25.7.2013  22:35:28

    Sa mi zda, ze v poslednej dobe zacinaju notesy byt zase normalne.

    Po uplne sialenej epoche, kde sa nedalo kupit nic poriadne (zacalo to tusim lesklymi displejmi a kopirovanim Macov) zacinaju vyrobcovia trochu pocuvat.

    Mozno sa niekedy bude dat znova kupit aj displej/monitor 4:3. Aj ked v poriadneho nastupcu starych IBM radsej nedufam.

  12. 12. r4in  27.7.2013  23:10:30

    [11] 4:3 nevím, ale 16:10 by se vrátit mohly. iPady stranou, většina tabletů je 16:10; MS se sice snaží tlačit s Windows 8 16:9, ale v řadě recenzí W8 tabletů zmiňovali, že tenhle poměr stran je pro tablet absurdní, dokonce i Acer do toho malého W8 tabletu dal 16:10. Plus, Chromebook Pixel je 3:2.

    Fingers Crossed.

  13. 13. swarm  28.7.2013  2:51:44

    [12] Jo jo, ChromeBook Pixel mám doma a těch 3:2 je opravdu pěkný poměr stran. Líbil by se mi takový na vlastním notebooku. Jinak 16:10 mi vyhovovalo, ale teď těch 16:9 na tabletu je takový průser, že ty nové Win8 tablety už nejdou použít pro práci na výšku. Už je to moc úzká nudle a nepoužívá se to dobře. Co mám teď přes léto Win8 tablet, ani jednou jsem ho kvůli tomu na výšku nedal, přitom v dobách 4:3 jsem to měl tak rád. Doufám, že se nakonec výrobci chytnou za hlavu.

  14. 14. r4in  28.7.2013  11:10:06

    [13] Šťastlivec. Máš zapůjčený od Googlu, nebo jsi importoval? Bude recenze/dojmy?

  15. 15. swarm  28.7.2013  13:09:23

    [14] Nevim, jestli šťastlivec. Bratr to přinesl jako takovou zajímavou blbůstku, že by mě to mohlo zajímat. Zatím jsem tomu dal asi 3 minuty, ale asi něco sepíšu aspoň na blog.

  16. 16. Puppy  29.7.2013  22:15:07

    [15] Jde do toho dat nejaky normalni OS ?

  17. 17. swarm  30.7.2013  2:02:45

    [16] Je tam hrozně malý SSD, takže na Windows to není. Druhý bratr mi do toho nacpal speciálně upravený Linux, ale tam zas některé věci nefungují korektně a navíc je to všechno hrozně drobné. Zítra na to mrknu, jak moc je to s tím použitelné. Chrome OS mě jinak moc nenadchnul a představa, že si koupím tak drahé zařízení jen na prohlížení webu, je pro mě spíš úsměvná.

  18. 18. Ladis  30.7.2013  9:58:11

    [16] [17] Interní disk je moc malý pro Windows, do mSATA se disk dát nedá, aniž byste něco pájeli (?) (mSATA je myšlen jen pro 3G), na SD kartu nemůžete dát OS (zničili byste ji stejně jako USB flashku častým přepisováním), tak leda na externí disk přes USB :-) Ten Linux je v pohodě, používá kernel Chrome OS, takže neřešíte ovladače (kromě toho, že touchscreen chápe jako myš, ale už se na driveru pro Linux pracuje). Tím jak je to ve skutečnosti chroot, tak jde mezi oběma OS přepínat za běhu klávesovou zkratkou (pracujete v Chrome OS a vedle toho máte otevřen dokument v LibreOffice v Ubuntu). Jedinej problém, a to by byl problém i ve Windows, je že neumí pracovat s „4x pixely místo jednoho“, tj. místo aby vše bylo detailnější, tak je to prťavější. Tak 90 % textů poladíte nastavením fontů v Ubuntu a výchozím zoomem v aplikacích (LibreOffice si pamatuje poslední, v Chromiu je interně ještě globální zoom, …), ale GUI je samozřejmě prťavý (tlačítka v toolbaru, …). Za mě jednoznačně za ty prachy MacBook Air 13″ – na větší disk se v poho vejde Windows do dualbootu (a přes Parallels jde pouštět virtuálně uvnitř Mac OS) a je pro to mnohem více aplikací než pro Chrome OS (vlastně všechny).

  19. 19. r4in  30.7.2013  19:27:29

    [15] Ve smyslu „jak často se člověku poštěstí mít doma netbook za 1300 USD“. :-)

  20. 20. swarm (chromebook)  31.7.2013  15:48:09

    [19] Nejsem si jistý, jestli se o tom dá mluvit jako o netbooku. Na netbooku bych si aspoň mohl přepnout klávesnici na cz-qwerty a otevřít si textový dokument ve vlaku, když mi zrovna neběží internet :)

  21. 21. Chlebovnik  11.8.2013  14:54:00

    Ahoj swarme, mám důležitý dotaz. Nové Edge se podle všeho dodávají se 7mm vysokým HDD:
    http://www.notebookcheck.net/Review-Lenovo-ThinkPad-Edge-E431-Notebook.97653.0.html
    http://www.hgst.com/hard-drives/mobile-drives/7mm-thin-and-light-drives/travelstar-z7k500

    Tak by mě zajímalo, jestli nebude problém při instalaci vyššího 9,5mm SSD do primární pozice. Šoupnout pak ten původní 7mm HDD do šachty přes rámeček by mělo jít v pohodě myslím. Mechanika je vysoká klasických 12,7mm? Díky.

  22. 22. swarm  12.8.2013  18:03:12

    [21] Ahoj, normálně jsem to během recenzování zas tolik neřešil, ale E531 mám jako jediný noťas na celou dobu mého pobytu na táborech (tj. až do konce léta) a vyměňoval jsem u něj disk i mechaniku, takže:

    1) Pevný disk jsem měl uvnitř 1TB a byl to velmi pravděpodobně 9,5mm, protože byl tlustější a těžší než můj vlastní 1TB WD Slim (7mm). Do notebooku jsem na primární pozici vložil 160GB Intel 320 s tím černým rámečkem, což je 9,5mm, takže minimálně u 15,6″ verze problém není (jestli se dá 14″ verze taky koupit s 1TB, tak asi ani tam nebude problém, protože slim 1TB disky zatím nikdo snad nedodává).

    2) Mechanika není vysoká 12,7 mm. Myslel jsem si, že bude, ale když jsem ji vyměňoval za ten svůj 1TB slim, tak jsem zjistil, že je tam 9,5mm (tj. stejná tloušťka jako mám v ThinkPadu T400), takže jsem musel použít užší (pochopitelně neorigo) adaptér. Ten 9,5mm adaptér, který mám, unese i 9,5mm disky, protože nad a pod diskem nic není (úchyty jsou po stranách), takže řešení existuje.

  23. 23. groula  2.1.2014  19:31:42

    Pisatel recenze má s touchpadem a trackpointem naprostou pravdu.
    Umřel mi muj starej firemní lenovo (už nevym model, možná nějaký Ztko)
    a dostal sem tohle.
    První co mě nasralo bylo rozlišení displeje. Zvyklej na 1680×1090 a najednou 1366×764 !!!
    Tak to mš zabilo
    A ten beztlačítkovej touchpad !!! bože jakej debil tohler vymejšlel.
    Tím se práce bez myši stává prakticky nerealizovatelnou. Před tim sem měl ledabile položenej palec na všech tlačítkách a podle potřeby volil levý, střední, pravý.
    A tady to teď vůbec nefugnuje.
    Naprosto nepoužitelný.
    Za to bych někoho zabil….


Napsat komentář