Nové notebooky a stále častější kurvítka zvuku

O tom, že výrobci před pár roky přišli s dokonalým kurvením obrazu pomocí jakési obdoby dynamického kontrastu, jsem již kdysi psal. Že mají podobné tendence i se zvukem, jsem nejspíš ještě nezmínil a je to velká chyba.

To, co můžete vidět zde na obrázku, je ovládací panel Dolby, který slouží pro vylepšení zvuku integrovaných repráčku mnoha dnešních notebooků. Dříve se výrobce snažil dobrý zvuk udělat tím, že použil lepší reproduktory. Lepší reproduktor ovšem něco stojí, a když se podíváte na ceny reproduktorů obecně, pochopíte, že ceny zde nejdou raketově dolů tak jako u elektroniky. Proto dnes většina výrobců jde jinou cestou – použitím obyčejných (ne moc dobrých) repráčku, které jsou následně vyhnány k lepším výkonům pomocí různých softwarových nástrojů navázaných na ovladač zvukové karty. Například zde ukázaným Dolby Advanced Audio.

Zatímco dříve zmíněné úpravy obrazu vedly ke snížení ergonomie práce za účelem malého snížení spotřeby LCD (což je třeba pro mě naprosto nepřijatelné), vylepšení zvuku integrovaným repráčkům opravdu tak v 90% případů prospívá (pokud si vypnete výmysly jako „virtualizér prostoru“).

Fungují na principu dynamické ekvalizace podle přehrávaného zvuku. Typický problém jsou u notebooků hloubky, a tak pokud není přehrávaný zvuk výrazně nabassovaný, přidává ekvalizér co nejvíc nižších kmitočtů, aby zněl výsledek co nejlépe. Jakmile ovšem zazní něco, co by po zesílení již bylo zkreslené, dané kmitočtové pásmo se dle potřeby utlumí. Pokud se část musí utlumit moc, program dočasně sníží hlasitost celkově (tj. všechna pásma). Je to něco jako ekvalizér kombinovaný s více-pásmovým kompresorem.

Nejen pro interní

Kdyby byly tyto programy bez chyby, neměl bych potřebu zde o nich psát. Bohužel drtivá většina z nich neumí držet oddělené nastavení pro interní a externí reproduktory a zde je kámen úrazu. Pokud připojíte sluchátka, nebo externí bedničky, použije se stejně nastavení, jaké má notebook pro svá interní šidítka. Výsledek je logicky horší, než kdyby se žádné „vylepšení“ nepoužilo. Obecně jakékoli reprobedny s cenou nad 500,- Kč už mohou na zvuku podobnými algoritmy pouze utrpět. Zvuk je uřvaný a utopený ve vyhnaných hloubkách.

Pouze u hrstky notebooků jsem narazil na schopnost při připojení sluchátek (externích reproduktorů) vypnout úpravy. Kupodivu to umí zvukovka SoundMAX u mého staršího ThinkPadu T400 (nejnovější ThinkPady to bez výjimky neumí) a zvládá to také můj postarší Acer Ethos 5943G, kde je celkově vidět, že si někdo s audio stránkou notebooku hodně vyhrál. Z rukávu bohužel žádné další stroje nevysypu, jsou vzácné jak jednorožci (a pandy střílející duhu z očí).

Když jsem byl nyní na Hudebním táboře, upravoval jsem po koncertech hromady zvukových strop v Cubase na ThinkPadu E531 a okamžitě jsem si všiml, že je zvuk ve sluchátkách softwarově zničený. Nakonec mi nezbylo než vždy před připojením sluchátek Dolby vypnout a při poslechu z interních repráčku jej zas zapnout. Je to jen pruda navíc.

Kromě toho méně pokročilí uživatelé pravděpodobně vůbec nepřijdou na to, že je někde problém a spíše odsoudí kvalitu integrované zvukovky, nebo notebooku jako takového.

Neviditelná kurvítka

Již jsem uživatel poučený, a tak po připojení externí reprosoustavy do výstupního jacku vím, že se musím kouknout do systémové lišty vedle hodin a vyhledat některou z ikonek Dolby, SRS nebo Beats Audio, abych vypnul všechny změny. Na prvním z našich koncertů jsem ovšem narazil na problém, že zvuk je pořád špatný a zní jako bych něco poslouchal ve vaně s hlavou pod vodou.

Mohl bych vinit naší audio sestavu s cenou v řádu stovek tisíc a výkonem počítaným na kilowatty, jenže zvuk přehrávaný do mixu z obyčejného mobilu byl v pořádku. Odpověď jsem dostal, až když jsem si otevřel vlastnosti zvukového zařízení a zde našel položku navíc „3D Headphone“. Až po zrušení této funkce jsem dostal odpovídající výstup zvuku. Nechat něco takového z výroby zapnuté poukazuje na ignoraci možnosti připojení jakýchkoli reproduktorů k notebooku (navíc ani s mými studiovými Sennheisery efekt nezněl dobře).

Podobné skryté položky jsou typické pro více výrobců. Nejhorší situace je asi u HP 15,6 a 17“ Pavilionů s Beats Audio, kde sice můžete vypnout softwarové vylepšení pomocí klávesové zkratky (tuším Fn+B), ale s vypnutím dojde ke změně úrovně hloubek a výšek v podobné skryté položce a tato změna se provede pokaždé (výšky na maximum, hloubky na minimum). Nejspíš proto, aby se zdůraznila potřebnost tohoto softwarového rozšíření.

Závěrem

S každým podobným výmyslem přemýšlím, jak moc výrobci své notebooky opravdu testují, než je pustí do výroby. Vážně by mě zajímalo, zda si třeba zde říkali: „však stejně všichni připojují akorát pecková sluchátka od mobilů, tak to nebudeme řešit“, případně: „lidé rozdíl stejně nepoznají a logo Dolby prodává“, nebo je to prostě jenom nenapadlo.

Pro mě to pouze znamená, že je více věcí, které je potřeba u nového notebooku řešit. Nechápu, proč vše musí být rok od roku komplikovanější. Dříve stačilo notebook vybalit z krabice a nainstalovat pár programů (nejlépe, když toho hodně bylo řešeno BIOSem a ani nebyly potřeba speciální ovladače na každou blbost). Dneska aby se člověk unastavoval. Nejhorší je ta představa, že přes 90% lidí nikdy nezjistí, jak získat ze svého notebooku lepší obraz a zvuk, a chyba je jednoznačně na straně výrobců.

Komentáře k článku

  1. 1. strapec  2.9.2013  21:51:21

    nieco strasne.uz sa neda ani normalny notebook kupit.videl si najnovsie touchpady na thinkpadoch?

  2. 2. Puppy  2.9.2013  23:35:48

    Ono tech 90% lidi stejne nepozna jak je to hrozne, protoze lepsi displej nez TN hnus patrne nikdy nevidelo a lepsi reproduktory nez nejake PC skvrkatka take ne. Polovina z nich ani nerozezna rozdil, kdyz jim nabidnete srovnani s necim normalnim.

    Pouzivam stary ThinkPad R51 misto CD prehravace ktery mi odesel (fungoval od roku 1996) a vcelku me prekvapilo, ze audio vystup neni vubec spatny. Zadne znatelne ruseni ani podobne zbytecne softwarove kurvitka (zvukovka SoundMax).

  3. 3. r4in  3.9.2013  19:03:10

    Jo jo, můžu potvrdit, že u SoundMAX jsem nechal to vylepšení zvuku zapnuté. Jinak mi spíše přijde, že v 90 % to zvuk mrví, radši mám plochý, ale čistý zvuk, než uměle naboostovaný.

    A ještě můžu dodat, že SRS Audio u současných Probooků detekuje, jestli jsou připojena sluchátka a následně změní (IMO slušně) zvuková nastavení.

  4. 4. swarm  4.9.2013  13:48:06

    [1] Ano, jeden jsem měl teď celé léto a právě tam jsem řešil i ty problémy se zvukem.

    [2] Ono dost lidí ten rozdíl i pozná, ale nepřipadá jim tak velký, aby si připlatili. Typicky můj bratr třeba chápe, že moje audio v ceně nového notebooku hraje lépe než všechno ostatní, co měl možnost vidět/slyšet, ale stejně pak jde a koupí si bedničky za 500,- Kč. Druhý pro změnu poslouchá muziku přímo z notebooku se slovy „to víš, nejsem takovej audiofil jako ty“. Je to asi hlavně o prioritách.

    Pokud jde o starší SoundMAXy, mám ho v T400 a používám ho i se studiovýma sluchátkama (což obvykle u notebooků nedělám, zejména pokud maj kodek od Realteku) a funguje parádně. Má akorát ekvalizér a pamatuje si nastavení odděleně při výstup a interní repráčky. Tohle by mi stačilo i u nových notebooků, ale to chci evidentně moc.

  5. 5. Zax  5.9.2013  2:06:03

    Na svém novém Dellu mám program využívající MaxxAudio 4 s 2+1 Skullcandy repro. Je tam několik funkcí jen pro sluchátka a jen pro repráky, ale také to nedokáže používat rozdílné nastavení pro sluchátka a pro repráky. Jinak si nepamatuji, jestli to bylo automaticky zapnuté, ale při používání repráků se to MaxxAudio rozhodně projeví. Vzpomínám si na kamaráda, co takhle jednou ve třídě něco pouštěl a z nějakého důvodu měl nastavenou ozvěnu, což také mohlo být od instalace, takže některé tyhle přednastavené funkce hraničí s bloatware.

    Se sluchátky jsem obvykle tyhle úpravy nepoužíval, protože jsem se spoléhal na dobrou kvalitu samotných sluchátek (začal jsem u Sennheiser MX 50 Street a skončil u Sennheiser HD 25). Teprve nedávno jsem si ale všiml, že moje Sennheiser HD 438 které používám doma jsou celkem dost ploché, tak teď mám ručně nastavený ekvalizér a není to špatné. Stejné nastavení by ale třeba HD 25kám spíš ublížilo.

    Jinak moje subjektivní (omezená?) zkušenost je taková, že sluch se zvláštním způsobem učí, takže třeba dokud člověk neslyší lepší reprodukci, tak mu ta horší nemusí přijít špatná. Pokud je srovnávám krátce po sobě, tak je to hodně znát, ale sluch se celkem rychle „aklimatizuje“ a zapomenu, co se mi na tom specifickém projevu zdálo lepší/horší. Proto třeba lidé co přejdou z bezejmenných pecek na Porta Pro si je nemohou vynachválit hlavně proto, že je nemají s čím srovnat a je to to nejlepší reprodukce, kterou kdy slyšeli.

    Na hi-fi se mi líbí, že oproti IT dochází k minimálnímu zastarávání, takže to není tak špatná investice, ale chápu, že většina lidí hi-fi nedává velkou prioritu. Je to celé o nákupních zvycích a prioritách, třeba já bych chtěl levorukou baskytaru, ale nechce se mi utratit 5000 Korun jako prvotní investice. Osobně obvykle doporučuji kvalitní sluchátka za 1000 až 1500 Korun pokud jde čistě o obstojný zvuk, a za víc jen pokud člověk už chce nějaké s dobrým zpracováním. Například ten plast použitý u HD 25ek je hodně luxusní a připomíná mi materiál použitý u starých Lenovo. Každopádně přiložená sluchátka už nejsou tak hrozná, takže právě třeba ty okolo 500 Korun se cekem vyplatí přeskočit.

  6. 6. swarm  9.9.2013  0:07:00

    [5] Za sebe mohu říct, že pokud jde o kvalitní zvuk s nic moc zpracováním, tak se u sluchátek dokážu dostat tak na 4000,- Kč. Každý tu hranici máme někde jinde.

    Vnímaní člověka funguje rozdílově. Tedy nedokáže v mnohém posuzovat absolutní hodnotu, ale pouze rozdíl. Mozek už si toho hodně přizpůsobí. Když budeš dlouho poslouchat muziku s ekvalizérem utlumujícím výšky, po čase si zvykneš, a jakmile ekvalizér vypneš, bude se ti zdát hudba divná. Podobně se mozek docela dobře dokáže přizpůsobit i u obrazu. Třeba když někdo na notebooku hraje 4:3 hru a má ji roztaženou na celý displej 16:9, po čase mozek tuhle informaci odfiltruje a hráčovi to roztažení na šířku nebude připadat tak rušivé. Přesto v okamžiku přepnutí mu to bude vypadat hnusně.

  7. 7. jop  19.10.2013  21:55:35

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je možné vytěžit alespoň o trošku víc z SoundMAX digital integrated HD audio zvukovy v lenovo T60. Oproti zvukovce ve stolním PC to hraje strašně, a to jsem tomu instaloval všechny ovladače co jenom bylo možné. Ten zvuk je prostě jaksi ořezaný, skoro jako bych poslouchal nějakou horší mp3. Samozřejmě že to je poznat jenom na sluchátkách, ty repráčky co ten notebook obsahuje bych se tam jako výrobce styděl instalovat. Můžete mi prosím někdo pomoci? Díky

  8. 8. swarm  21.10.2013  0:01:30

    [7] Repráky většiny notebooků na trhu hrajou špatně. Většině lidí to asi stačí, tak nelze čekat zásadní změny. Pokud jde o připojené reproduktory/sluchátka, neměl jsem T60 v ruce, ale třeba R60 nemá nějaký zásadní problém a nezní špatně (je tam taky soundmax).

    Doporučuju otevřít ovládací panel zvukovky a zkontrolovat, že tam není nějaké vylepšení na prostorový zvuk (ty dělají ořezy). Pak taky může jít o problém kusu, kde se třeba přenáší nějaké ruchy po desce, nebo je vadný jack a konektor tam úplně nezapadne.

  9. 9. Adam  13.12.2013  1:33:49

    Super článek! A naprostý souhlas.
    Mám novou Thinkpad Yogu a co se týče zvuku – nic moc. Repráčky jsou maximálně vhodné na přehrání videa, kde jde primárně o obraz (manuály ap.). Po připojení zvukových monitorů z toho neleze také žádná sláva.
    Předchozí notebook byl HP 6510b, který jsem používal 7 let a pocitově tam byla určitě lepší zvukovka a repráčky. Tak si asi půjdu koupit M-audio Transit, který jsem si chtěl původně koupit před sedmi lety k tomu HáPéčku a nebylo jej doteď třeba.

  10. 10. Ivo  25.12.2013  20:16:10

    Ahoj, koupil jsem si bedýnky (ne zrovna levný) od Geniuse a když si je připojím ke stolnímu, 5 roky starému počítači nebo k televici tak mají fakt výbornej, nádhernej zvuk… Ale, hlavně jsem si je kupoval k notebooku (ThinkPad e531) a po zapnutí jsem myslel, že mě trefí infarkt.. nic horšího jsem snad v životě neslyšel! díky tvému článku jsem Dolby vypnul ale pořád to nemá tak čistej zvuk jako na stolním, který s nimi hraje 2x hlasitější a 10x kvalitněji… Nevěděl by jsi prosím čím by to mohlo být? :/
    Předem děkuji

  11. 11. swarm  2.1.2014  11:12:14

    [10] Nemám tušení. Mělo by stačit vypnout Dolby a pak ten 3D headphone. Pak už to u mě na E531 bylo v pořádku.

  12. 12. Pavel Štengl  5.1.2014  17:44:08

    Dobrý den.Moc prosím o odpověď. Používám netbook ASUS 1001 na reproprodukci přes PA systém. Nahrávky jsou studiové WAV. Potřebuji vypnout integrovanou zvukovou kartu s Realtekem a nastavit přes USB zvukovou kartu ESI U24 XL s ASIO výstupem.
    Lze to vůbec a případně jak? Nikdo mně neporadil jakýkoliv notebook v ceně kolem 10.000,- Kč s čistou zvukovkou bez mrvítek, případně vypínatelnou.Moc děkuji předem za odpověď.
    Štengl

  13. 13. swarm  5.1.2014  21:48:21

    [12] Integrovanou zvukovku není potřeba vypínat. Stačí v programu vybrat USB zvukovku a její ASIO driver. Automaticky pak všechno půjde přes ní a přítomnost integrované nebude ničemu vadit. Případně lze využít USB zvukovku na všechno, když se ve Windows vybere jako výchozí (pravé tlačítko na ikonu reproduktoru v rohu obrazovky -> playback devices).

  14. 14. JerryCB  4.5.2015  22:15:04

    Děkuji za článek. Já už jsem si myslel že jsem blázen, ale pokaždé když jsem si nota připojil k AV receiveru, připadal mi ten zvuk zkreslený… Jako reprobedna v kovovém sudu… Díky vašemu článku jsem našel „další“ dvě místa kde lze vypnout to rádoby vylepšování zvuku, a už konečně se mi snad všechna ta vylepšení povedlo vypnout, a konečně to zase zní jako hudba. Ach jo, toto prostě nemůžu pochopit… Proč nám to ti výrobci do těch zařízení pořát cpou? a hlavně proč to automaticky i vše zapínají? Kdysy kdo chtěl mohl si stáhnout to co opravdu potřebuje… nyní je to obráceně a po instalaci počítače musíte najít vše co je potřeba odinstalovat, a mnohdy spoustu věcí ani nenajdu… Mě už snad zbývá pouze přesvětčit notebook s osmičkami aby se stále svévolně neodpojoval od wifi, a konečně po roce a půl snad bude notebook připraven k používání :-D

  15. 15. Ivo  13.6.2016  13:38:42

    Audio jako spousta jiných věcí jde masově od desíti k pěti.Jistě dá se koupit dost slušných věcí ale člověk se musí orientovat a určitě je mají jen málokde.Zatímco dříve se tzv.šlo po hifi zvuku dneska je kde co zkažené digitálem, normalizace , čištění , filtrace,zvýraznění atp.Sám mám ještě x kazet něco nahrané s db B , něco s db C a tyto i když co do šumu možná v tichých pasážích ne úplně dokonalé jsou naprosto super, protože už i zdroj té nahrávky pořizovali profesionálové což se dneska nedá říct o velké spoustě CD které jsou na trhu.Dokonce i staré věci nově vydané jsou horší než originál.Nedávno jsem se náhodou díval na film Tisícročná včela , obraz ok ale ten zvuk , hrůza , pořád jsem si říkal to není možné.Schválně jsem vytáhl starou videokazetu a video s mizerným obrazem ale naprosto perfektním zvukem byť mono ! No a k tomu ntb a zvuku , je jasné že repro v ntb toho moc nemůže umět ale něco jiného je ta zvukovka a její nastavení různými „prznítky“ .No a na závěr, když poslouchám doma kde používám receiver jako zákl.kámen do slušných beden z dobrého zdroje, tak dám volnou cestu tzv.pure stereo s vyřazením korekcí.Mám i equal analogový kvalitní ale používám jej opravdu jen někdy , není třeba.


Napsat komentář