První seznámení s ThinkPadem T410 naživo

Včera měl Intel takové malé představení svých procesorů, kde se naskytl pohled na mnoho notebooků, které v následujících týdnech a měsících půjdou na trh. Mezi vystavovanými kusy nechyběl ani tolik diskutovaný 14“ ThinkPad T410, takže jsem se na něj vrhl a trochu ho tam před ostatními potrápil.

t410-porovnání-s-t400

Na fotce je vidět porovnání s předchozím modelem (ThinkPad T400). Oba notebooky jsou přibližně stejně tlusté. Tvary T410 jsou rozhodně hezčí. Poslední generace ThinkPadů byly možná až příliš „krabicoidní“, takže mě tato změna těší. Ani konzervativní uživatelé se nemusí bát, feel klasických ThinkPadů zůstal zachován.

t410-porovnání-s-t400-prdelka

Zde je vidět, že USB už konečně nejsou vertikálně. Nevím, zda je umístění DisplayPortu vedle nich nejšťastnějším řešením. Vsadil bych se, že se najde aspoň jeden uživatel, který narve svou USB klíčenku do DisplayPortu… stává se to i v lepších rodinách.

Za zmínku taky stojí 9článkové baterie. Oba notebooky mají baterii o stejné kapacitě, ale T410 používá konečně zas baterie pro 15“ modely, takže se do těla notebooku bez přesahu vejde 6 článků místo 4.

RollCage?

Hodně diskutovanou změnou bylo odstranění magnéziového rámu RollCage z víka T410. Lenovo by mě asi nenechalo na místě vystavovaný kus rozebrat a navíc jsem neměl ani šroubovák, takže nemohu odpovědět, jak je víko uvnitř řešeno. Zkusil jsem aspoň jeden takový můj oblíbený test:

t410-za-displej

t400-za-displej

Nakonec to asi nebude tak hrozné. Z vystavovaných notebooků mělo T410 stále asi nejpevnější víko. Když se tlačí přímo na prostředek, nebo mezi panty, tak je znát o něco větší prohnutí (než u T400), ale nebude to taková tragédie, jak se na fórech rozneslo.

To je k ThinkPadu T410 asi vše. Na víc si budete muset počkat až s velkou recenzí, která určitě časem přijde.

Komentáře k článku

  1. 1. sirius1983  20.1.2010  14:32:39

    Swarm: Jiné thinkpady tam náhodou nebyly? Myslím, jestli jsi neměl možnost to víko porovnat s T510 nebo R410s. No a jak vypadá srovnání odolnosti víka s tou starší T400? Díky

  2. 2. Scotty  20.1.2010  15:09:09

    Ježiš, jak zase vidím, jak držíš ten notebook za displej, tak je mi ho normálně líto! To se nebojíš, že by to ten notebook nemusel vydržet?

  3. 3. Juříček  20.1.2010  15:14:58

    Zdravím, prosím jen o stručnou radu, děkuji za ochotu.
    Sony VAIO NW21MF/S nebo Lenovo SL410? Jde mi hlavně o kvalitu..

  4. 4. sirius1983  20.1.2010  16:13:31

    tak pokud tohle notebook nevydrží, tak to z mého pohledu není pořádný notebook. Tedy za předpokladu, že ho člověk využívá k tomu, k čemu je primárně určený a nenechává ho celou dobu jen ležet na stole.

  5. 5. Michal  20.1.2010  18:15:56

    3: To vám řekne ale spousta lidí, když kritizujete nějaký nepříliš době zpracovaný kousek, že normální člověk s takovými věcmi zachácí přece opatrně, takže pevnou konstrukci vůbec nepotřebují.
    Připomíná mi to jednoho nešťastníka – k diskusi o jednom asi nepříliš kvalitním notebooku připsal, že byl naprosto spokojen, když se k notebooku choval normálně. Jen jednou omylem otevřel notebook jednou rukou – ne jak se to správně dělá, opatrně oběma, a plast kolem displeje hned nakřupl. Ale jinak prý naprostá spokojenost.

  6. 6. sirius1983  20.1.2010  19:23:41

    Bohužel notebook může přijít k úrazu i řadou jiných způsobů než jen nešetrným zacházením (poškození pantů otvíráním, pád notebooku vlastním nebo cizím zaviněním, polití tekutinou a podobně). Pokud někdo řekne, že kvalitu nepotřebuje protože se k notebooku chová hezky, tak je to jako kdyby řekl, že v autě nepotřebuje airbag, protože jezdí opatrně a dává si na silnici pozor.

  7. 7. Radek Slovák  20.1.2010  20:23:00

    To mi připomělo Kamarádku :D
    Jednou jela vlakem a položila si na chvíli na druhé sedadlo notebook. Jen si sundávala mikinu. No a mezitím se k nim do kupé přivtěřila nějaká velká tlustá Babizna a zrovna když vlak zatáčel, tak trochu poskočil a ta Bába to neustála a chuděře notebook doslova rozsedla :D.

    Ještě si zkusila koupit nový displej a nainstalovat ho (notebook prý ještě fungoval, jen ten displej to schytal). Bohužel tato pohádka měla špatný konec a notebook už pak nejel :-( Asi měla Bába pořádný rozsed :D hehe

  8. 8. swarm  20.1.2010  23:47:18

    [1] Ono to porovnání v závěru se týká právě T410 x T400. Doplnil jsem to tam do závorky.

    [2] K tomu se dá říct jen jediné… To držel Honzyk :D …ale jinak ne, nebál jsem se (jen trochu). Můžu tě ujistit, že když jsem před lety dělal tu fotku do záhlaví blogu, bál jsem se mnohem víc.

    Pokud jde o odolnost, tak dřív jsem si myslel, že těm notebookům na recenzi dávám hodně zabrat, ale neni to tak. Průměrný uživatel dává technice zabrat ještě víc (až se někdy člověku tají dech). Nejhorší je to paradoxně u holek. Ty často z principu nemaj k technice žádnou úctu a jeden by nevěřil, co všechno dokážou nevědomky úplně zdevastovat.

  9. 9. wizaard  21.1.2010  0:05:04

    Jak na to tak koukám, Swarme, není na tom T410 hůř než T400s, což je dobře a uklidnilo mě to :-). Nepředpokládal bych, že T510/W510 budou mít víko pevnější, jen bude z lepšího materiálu.

  10. 10. SlovaN  23.1.2010  1:11:27

    Celý ten jejich systém značení začíná být pěkně pošahaný.
    „T jsou vlajkové klasické notebooky…bla bla“
    a teď s tama odstraní jednu z nejdůležitějších věcí…magnéziový rám displeje. ANO, pevnost není nejhorší, (menší) ALE je horší, (velké) ALE už vám někdy spadl notes z metru a půl na hrubý beton/asfalt? Ne? Mě ano a jsem si moc dobře vědom toho k čemu se tam cpe ta magnéziová potvora. Notes jsem měl také celý rozebraný. A poznatky?
    Když vám spadne z výšky na roh displeje a při troše štěstí se magnéziový rám moc nepoláme, tak pak stačí „vyklepat“/vyměnit/opravit hloupý plast (či koupit na ebay za pár šupů…opravdu je to kus blbého plastu). Notebook je k rámu, kov na kov, přišroubovaný a tak pokud se to nerozseká, tak notes drží původní tvar. K tomu ten plast působí jako slabší airbag, zajišťuje určitou omezenou pružnost při dopadu.

    Pokud ale budete mít nějaký über „jen“ obal displeje, tak i kdyby pevnost byla obří, tak při škaredém pádu se lehce může stát, že ten nový, ne tak křehký a tedy i měkkčí/pružnější materiál, může v pantech povolit/pohnout se a displej již pak nemusí sedět vzhledem k tělu notebooku, což může vést ke katastrofě v podobě porušeného konektoru displeje (není náhodou napevno přiletovaný?). Dále, když se vám zhroutí roh tohoto krytu, tak jej již tak lehce nevyklepete, neopravíte, protože je to z pevných vláken a může pak být nutné to víko vyměnit za pěkně nekřesťanské prachy.
    Mě z toho vyplývá, že hlavně teda ta T410 je pěkný v uvozovkách poděl od série Thinkpadů. Ty vlákna bych ještě pochopil pro úsporu hmotnosti a místa u těch opravdu mobilních thinkpadech, ale klasické Tčko takhle zkrouhnout? Vzhledem k tomu, jakými obtížemi tyhle notebooky občas trpí, tak mi přijde že Lenovo začíná pomalu ztrácet na své exluzivnosti (rozumějte jméno založené na nekompromisní odolnosti) oproti takovému Dellu, který sice nedělá dejme tomu odolnější notebooky, ale dělá je dost odolné a k tomu má skoro za pusu záruku na rozbití.

    Jako co tak na to koukám, lenovo už asi příště ne. Pokud nečím opravdu překvapí, tak možná…ale Dell, záruka…začínají mít navrch. Toť můj názor

  11. 11. marek.sk  29.1.2010  1:36:34

    tak holky veru ano..to môzem potvrdit..asi skoro vsetky baby, kt som mal moznost sledovat pri pouzivani pc hlavne teda bookov prislusenstva atd s tym zaobchadzali tak, ze mi tej elektroniky bolo normalne luto..jednoducho az na vynimky k tomu nemaju absolutne ziadny cit!

  12. 12. peter  31.1.2010  21:17:11

    Tak to s tou baterkou je dobra sprava, to ze su napravo porty nie, az teraz zistujem ake je to neprakticke. Max 1 na mys a uz tam vsetko zavadzia. Ale inam by sa nevosli, tak aspon ze su.

    To s tou kvalitou ani neni o tom, ze by s tym clovek zle zachadzal, ale idem s nb v batohu a kolkokrat sa stane, ze s tym nechtiac o nieco tuknem.. Inak mi staci, ak vydrzi nb opretie sa laktom pred klavesnicou.

    Swarm: tesim sa na recenziu, hlavne som zvedavy na hluk (napr. HD videa na youtube mi vzdy vymaxuju vetracik..) a LCD :)

  13. 13. Džuny  31.1.2010  23:19:40

    Mám svůj druhý notebook, po původním HP nc6230 to je Lenovo T61p. Předem jsem věděl, že se vyvaruji nespolehlivých značek sázejících na marketing místo na podporu (Acer, Asus…). S HP jsem byl spokojený do doby, než jsem potřeboval exportovat rastrový plakát z PSD do JPEG – integrovaná GPU to počítala zhruba dvacet minut. Druhý, zásadnější problém přišel ve chvíli, kdy po roce a pár dnech začal odcházet displej (vertikální jednopixelové linky různých barev přes celou obrazovku) – bohužel HP i ke svým vyšším modelům dávalo při nákupu na právnickou osobu pouze 1 rok záruky. Vzhledem k tomu, že výměna displeje by stála skoro půlku pořizovací ceny, začal jsem se poohlížet po jiném.

    Co se mi na HP líbilo: touchpad, solidní vzhled, ucházející konstrukce (ntb vypadal po roce stejně jako při nákupu), slušná klávesnice, rozlišení displeje, rozumně umístěné porty

    Co se mi na HP nelíbilo: mizerná kvalita displeje, mizerná záruka (při nákupu jsem bohužel nečekal jakékoliv problémy, proto mi 1 rok nevadil), ve srovnání s Lenovem měkká konstrukce a menší rozlišení displeje, malý disk

    Při nákupu druhého notebooku jsem už dost přesně věděl, co chtít. Požadavky byly následující: záruka a servis, výkon (ntb bude používán jako pracovní stanice, nutný tedy výkonný procesor a dedikovaná GPU) wifi Draft-N (pohybuju se po velkém domě a nosit přídavnou kartu není moc šikovné), co největší rozlišení displeje, dokovací konektor, šikovně rozmístěné porty (tedy žádné porty na přední straně ntb), kvalitní klávesnice, větší disk a co nejlepší konstrukce. Cena mě příliš nezajímala.

    Požadavků bylo celkem hodně a po vyřazení HP (z důvodu záruky a konstrukce) a Sony (drahé příslušenství) mi zbyly pouze Dell a Lenovo. Veškeré počítačové vybavení jsem zvyklý kupovat u Autocontu – po těch letech už je znám a tak mi vždy vyjdou vstříc (což mimo jiné znamená, že defacto každá oprava je NBD ač takovou službu koupenou nemám) a hlavně jsou autorizovaným servisem, tedy ntb nikam neposílají, ale opravují sami a to je významná výhoda). Autocont bohužel Dell nenabízí a tak bylo jasno. Vzhledem k tomu, že jsem chtěl, aby mi nový počítač vydržel co nejdéle, rozhodl jsem se pro tehdy nejvyšší model – Lenovo T61p. Bohužel zkazky o tom, že na Lenovu se nikdy nic nepokazí byly scestné – během prvního roku jsem notebook reklamoval hned tříkrát (volné panty, vadná baterie, výměna základní desky), ale přesto bych rozhodně neměnil. Notebook je na svou velikost 15,4″ hodně kompaktní a po roce a půl používání vypadá jako nový.

    Co se mi na Lenovu líbí: nekompromisní konstrukce, wifi Draft-N, extrémní rozlišení displeje (1920×1200 – skvělé pokud připojujete k monitoru o stejném rozlišení, vše na ploše zůstane na svém místě, poměry jsou stejné… geniální), tichý chod, výborné chlazení, trackpoint, žluté diody, zaoblená přední hrana (výborná opěrka ruky), dobře rozmístěné porty, rychlý servis a vstřícnost (v mém případě), kvalitní příslušenství (dokovací stanice, nabíječky), skvělá klávesnice, lampička, TPM a čtečka otisků prstů, opravdu vysoký výkon (v době nákupu srovnatelný s vyšší třídou desktopů) a ještě jednou zopakuju odolnou konstrukci

    Co se mi na Lenovu nelíbí: mizerný displej (obvyklá výsada hi-end strojů), 3 reklamace u topmodelu přední značky je opravdu moc, velká nabíječka (ale stejná jako u konkurence), poslední dobou hodně chybový Lenovo software (power manager, backup utility…), na ntb chybí DVI nebo jiný digitální výstup, velmi malá výdrž na baterie (reálně 2 hodiny), absence médií s operačním systémem (řešeno oddílem na disku)

    I přesto, že Lenovo má mnoho negativ, z nichž některé mě opravu štvou, vybral bych si ho znovu. Baterii si můžu koupit větší, operační systém stejně jednou budu měnit, barvy displeje mě netrápí pokud zrovna pracuji na externím monitoru (kde dělám všechnu seriózní práci) a softwarové chyby jdou odstranit. Oproti tomu záruku, servis a konstrukci prostě nijak dohnat nejde, buť to daný notebook nabízí, nebo ne. Protože je ntb můj jediný počítač, jsou na něj kladeny vysoké nároky a ty zatím plní.

  14. 14. Ladis  1.2.2010  16:30:28

    [12] HD videa na Youtube ti vždy „vymaxují“ větrák, dokud nebude jejich přehrávání HW akcelerované (buď HW akcelerace Flash videí, nebo použití HTML tagu , který Youtube začíná podporovat).

  15. 15. peter  2.2.2010  21:55:09

    [14] Ale je rozdiel, ci to ticho fuci, alebo to pocujes vo vedlajsej izbe.

  16. 16. Jan Fuchs  17.3.2010  12:52:15

    ThinkPad T410 (Kč 41.000,-) jsem zakoupil před několika týdny. První negativní dojem dělá chatrná krabice. Samotný notebook, nesoucí hrdé označení MANUFACTURED FOR LENOVO, MADE IN CHINA, pro mě znamená zklamání: sotva průměrný display, levně působící plast, který se prohýbá a vrže (!!!), na displeji stopy lepidla…. Můj druhý notebook SONY VAIO (cca Kč 35.000,-) je co se týče provedení a kvality zobrazení na mnohem vyšší úrovni. No, asi musím být rád, že ThinkPad zatím funguje bezchybně, ale dobrý pocit z tohoto notebooku nemám.

  17. 17. Lukas  26.3.2010  0:40:49

    Mam T400 a taky dostala nepěknej pád na hranu displeje, ten plechovej dekl je tam kapku promacklej ale jinac mu nic neni. A vlastně měly tolik opěvované T4x rám v dispeji když je to u té T410 takovej problém ? Kazdopadne se mi u te T410 libi ze z nej necumi ta 6c baterka, nečumí žádné konektory dopředu…že by přecijen navrat ke starym T4x.
    Nechapu, kdo vymyslel sasi u T61 a T400 tak blbe ze se tam ta baterka nevesla….
    A s tím mlácením notesama o zem……výrobce to nedělal pro to, aby ste z něj po kolizi z chodníkem sfoukli zbytky betonu a nebyl na něm ani škrábanec, spíš je pozitivní fakt, že na něm jde po takovémhle incidentu dodělat rozdělaná práce…….. přičemž si nemyslím, že ta pár mm tlustá (tenká) šlupka z křehkého magnézia by při takové hrče, kterou je pád na beton mohla něco změnit.
    Ale jinak souhlasím, že dell jde kupředu a minimálně dílenské zpracování je na úrovni klenotu a Thinkpady můžou jen závidět, a až doladí trackpoint do použitelného stavu tak třeba nástupce E6400 bude velice zajímavej… A můžete s ním mydlit o beton hlava nehlava :-) Crash NBD to vyřeší…

  18. 18. Boni  17.6.2010  2:44:02

    necelý rok dozadu som si kúpil výstavný model T61 (nový T400 som si dovoliť nemohol, ale berem to tak, že spracovanie je na rovnakej úrovni) :) Už bude mať 3 roky a fakt to je dobrá kvalita – zachoval sa takmer celý (tie vertikálne pásiky na displayi… keď ho ale pritlačím, tak zmiznú. Tak neviem teda, či to je starobou :D, tak či tak, ide do servisu teda :D). Pár pádov už má prirodzene za sebou. Pridám sa k ostatným, že nechápem inžinierov navrhujúcich ThinkPady, že sa nevrátia k takým šasi, ako boli T42 staršie… Aj keby stáli 100 000 korún, predávali by sa (podľa mňa) jedna radosť a ja by som si tiež jeden kúpil potom :)
    No uvidíme, čo Lenovo vymyslí a vari sa spamätajú

  19. 19. swarm  17.6.2010  11:38:57

    [18] Řekl bych, že T410 právě je konstrukčně návrat k původním T4x.

  20. 20. LK7R  27.11.2010  13:06:15

    Mám T60 již pátým(?) rokem. NTB používám denně a za celou dobu jsem vyměnil jen klávesnici za novou – opotřebování klávesnice po vzhledové stránce, funkčnost byla zachována. Po upgrade na Intel SSD disk nemám s výkonem žádný problém. LCD má na několika místech trochu prosvětlená místa jinak žádný dead pixel. Rolišení 1400×1050 je stále dostačující. Baterie drží stále velmi pěkně, ale ta možná už bude taky druhá, mám ten NTB tak dlouho, že už ani nevím :-D.
    T410 byl můj kandidát na nový NTB, ale absence roll cage mě celkem odrazuje. Takže nejspíš počkám až jednou tato T60 zaklepe bačkorami ,nebo opravdu nebude zcela stíhat v pracovním nasazení(o tomto dost pochybuji – email, www, terminál, messangery, videa, muzika). Takže asi jedině T410s?

  21. 21. Martin  31.12.2014  16:49:51

    Mám dotaz.
    Mám Lenovo T410 14″. A mám prasklý plast u šipek. Dalo by se zevnitř podlepit? Hlavně hledám návod jak noťas rozebrat. Nevíte náhodou někdo jak se dostat dovnitř? Nějaký návod či video?
    Předem díky za odpověď.

  22. 22. swarm  31.12.2014  18:24:03

    [21] S podlepením neporadím. Pokud jde o rozebrání, tak video návody existují oficiální:

    http://www.lenovoservicetraining.com/et.cfm?eid=1369&courseID=2427&moduleId=10555&CourseSortOrder=publishedDate%20DESC,sortOrder,Title_Of_Course&ModuleSortOrder=sortOrder,Title_of_Module&formState=lAg4NYYm6dXg8bpqEHXCEcyjE1wiNGz2z91jJtnrO1vs8H5meiaNMk7xunao4BOQ9usrM-Am0QpYhHlx1QbpZFMb0QUGDREpDyMfT8WMQY5S9KwT8WASKvSm4TQcIJQSHQyoAsDmE3ErCwDoGuKKszUMlHwdk_r1Br4BAb-F1rA0t5rUPAiCiMrzEhSLcBKcz42aIGMd12nR9QmgNx0Vxkbr8IteQSuhnKYjojagc2NuzzqvO_t3VEM4mxJo8JCKvejiK76ebivoC7hLfd5Yf65OO8WddkET5WUUNrYJc_lPbLt1YHnrdK-4xUkwvaGx0ncdqVV3QhKMW54eaEGDkYS3VbEEuBIm9atnPkgP8MwJADxMa5NCw9ftxIf31-Blj2SthT6FTGEN_EFGAejQcVo9jFyuKe1PCRNRNbaRnfTepQx7xBF1TcYg19mjSKCELegPYupgerQw_AYAqHIubbn1XmPsD68QAAGSLW9PTtds1vplG_xdqO_PfILFUmqGWlHh0hGlGJfl0ErGRwGHxSdmEuyhM3n8CqWS17FEEak|01


Napsat komentář