ThinkPad SL: Lenovo, nebo ASUS?

Prodávat jen drahé business stroje už dávno není tak výdělečné. Nejprodávanější kousky jsou většinou ty největší šmejdy – jen musí mít dobrý procesor, hodně RAM, nějakou dedikovanou grafiku a nejlépe, když se lesknou jako čerstvě olíznuté psí kulky.

Lenovo pochopilo, že v této kategorii by se mělo také více angažovat, což byl celkem logický krok. Řada Lenovo 3000 evidentně nestačila, a tak nám tu vznikl jaký hybrid v podobě notebooků Lenovo ThinkPad SL.

Tato řada patří do kategorie small-business. To jsou ty notebooky, které je ještě nemají dostatečně výkonnou grafiku na označení gamming a zároveň jim chybí rozsáhlejší možnosti zabezpečení od business modelů. Na druhou stranu něco si na nich zahrajete, většinou připojíte i nějakou tu větší televizi přes HDMI a když na to přijde, jde na to dokoupit i dobrá servisní podpora.

Je to ThinkPad? Není to ThinkPad!

V popiskách jednotlivých obchodů není vidět tolik rozdílů mezi modely označenými R a SL. SL je zpravidla o něco levnější, nabízí lepší konfiguraci a má nějaké ty konektory navíc. Osobně řadu R považuji aktuálně za cenově velmi výhodné notebooky. Nejsou o moc dražší než konkurence, ale nabízí mnoho prvků, které jinde nenajdete. Navíc je to všechno zabalené ve velmi odolném těle, které snese i hodně drsné zacházení.

Lenovo vsadilo na pojmenování ThinkPad, aby řadě SL dodalo punc větší profesionality. Jenže kolik mají tyto stroje společného s ostatními ThinkPady? Upřímně toho moc není. Napočítal jsem všeho všudy 5 věcí – trackpoint, ThinkVantage software (i když v osekané verzi nazvané Lenovo Care), baterii, zdířku napájení a logo ThinkPad.

Nyní je dobré se podívat na to, co řada SL proti ostatním ThinkPadům nemá:

  • inteligentní řízení chlazení pomocí mnoha senzorů po celém notebooku
  • speciálně tvarované lopatky ventilátoru pro snížení hlučnosti
  • možnost chlazení softwarově regulovat pomocí TPFanControl
  • speciální „airbag“ gumové nožičky snižující otřesy při manipulaci
  • „gumový“ povrch víka odolnější proti poškrábání (R500 také nemá)
  • slitinový rám rollcage chránící displej (R500 také nemá)
  • masivní kostru zpevňující základnu notebooku
  • možnost nastavit rozsahy nabíjení a šetřit tak baterii
  • speciální BIOS s důrazem na zabezpečení
  • klasickou 7řadou klávesnici
  • UltraBay šachtu s možností vložit druhý disk, nebo baterii místo optické mechaniky
  • dokovací konektor
  • osvětlení klávesnice lampičkou ThinkLight

Je toho docela dost. Upřímně – jsou to přesně ty „drobnosti“, pro které jsou jinak ThinkPady tak oblíbené. Ostatně Lenovo se jimi často samo rádo chlubí. Pak tedy nechápu, proč nic z toho SL řada nemá.

Porovnání kvality zpracování SL500 a R61/R400

Pravděpodobně s tím souvisí ještě jiný fakt. Všechny modely ThinkPad SL se vyrábí v továrnách ASUSu. To je samozřejmě v pořádku, protože každý notebook se někde musí vyrobit. Méně však vítám, že podle mnoha znaků nebude například základní deska tolik dílem inženýrů z Lenova jako spíš právě z ASUSu (samozřejmě podle nějakého konkrétního zadání). Nasvědčuje tomu mnoho uložených řetězců v BIOSu a v neposlední řadě třeba také přístup do ACPI ve Windows pomocí ovladače používaného na ASUS noteboocích (takhle to nevypadá, když se jen vyrábí podle přesného návrhu). Stylu ASUSu odpovídá i několik dalších vlastností, z nichž mě netěší chování ventilátoru. Ten jede ihned po startu (jak už je u ASUSu zvykem) a na můj vkus se netočí zrovna pomalu.

Závěrem

Nemám snahu ThinkPady SL nějak pomluvit. Nejsou to špatné notebooky. Nejsou ovšem ani v ničem výrazně lepší než třeba levná HP Compaq S a jiné. Proti konkurenci mají výhodu v trackpointu a schopné programové výbavě (podpora pro SL modely se musela kvůli odlišné architektuře samozřejmě doprogramovat). Stále je to však jen jinak průměrný plastový notebook. V mých očích se tím devalvuje pojem ThinkPad a Lenovo si tímto krokem moc reputaci nezlepší.

Doteď jsem bral ThinkPady jako něco lepšího (ostatně třeba k HP EliteBook 6930p neberu jako konkurenci ThinkPad T400, ale jen mnohem levnější R400). Líbila se mi ta určitá elegance ukrytá v tom, jak má každý detail svůj praktický význam, byť ten není na první pohled vždy vidět. Řada SL mě nijak neuchvátila. Vůbec z ní necítím to, co z ostatních řad. Stejně tak mě vůbec neoslovilo mechanické zpracování (viz video) a hlučnější chlazení.

Komentáře k článku

  1. 1. Birkoff  20.4.2009  10:35:36

    Sakra a to som myslel že R-series ThinkPady majú RollCage aj vo viečku displeja – pod tým plastom…

  2. 2. Jiras  20.4.2009  11:39:26

    Mě zklamaly poslední ThinkPady celkově. Zrovna SL mi přijde dobrá – za tu cenu, když ji srovnáme s konkurencí, která většinou není schopna nabídnout ani vyšší rozlišení než 1280×800, tak vychází dobře. Takové srovnání je i logičtější než to srovnat s vyšší řadou, nebo snad bude někdo srovnávat Inspiron s Latitude? Ale jinak už to není skvělé jako dřív, naopak se spíš dost věcí zhoršilo, hlavně rozložení portů je tragické, R61 mělo rollcage i na displayi a možná, možná, je na čase trochu pohnout s designem. Ovšem chválím, že jsem nedávno projížděl Alzu a změna 3 roky klasické záruky na NBD za cca 1000 Kč. Nakonec jsem přešel na Latitude E, ten nějak ThinkPadům „ukradl“ tu nenápadnou eleganci a přizpůsobil ji 21. století.

  3. 3. Radek  20.4.2009  11:53:43

    RollCage – podle mne R400 ano, R500 ne a i z článku to tak vyznívá

  4. 4. Márten  20.4.2009  12:56:21

    Moc pěkný článek. S tím rollcagem je to opravdu tak 14.1″ R modely ho mají, 15.4″ nee.

  5. 5. Silas15  20.4.2009  13:31:09

    mám TP SL400, a neštěstí tak nevrže jak ten SL500, ale nalevo od touchpadu se to taky tak prohýbá, teda taky o něco míň. Sem s ním docela spokojen, až na ten větráček, ten mě štve. Jsem docela nenáročnej uživatel, sem tam zahraju najakou strategii. Co mě ale těší je výdrž baterky to je mazec. mě tak napadá, jestli není nějaký řízení otáček od ASUSu kterým by se ten větráček zregulovat.
    p.s. jen takovej postřeh, koupil sem ho s vistama, pak přidal XP a chtělo to v system update updatovat bios, a když sem to udělal, tak to zase ve Vistách napsalo že chce bios.

  6. 6. Warcz  20.4.2009  14:48:54

    Mužu se zeptat co je ta „mazec vydrž baterky“ při normální praci na internetu ?

  7. 7. Silas15  20.4.2009  16:51:27

    mazec? dobrá rozvedu to, myslím tím i správu napájení a jednoduchý vytvoření profilů, pokud si na internetu s wifi a nebo v hodině píšeš, tak to opravdu vydrží. je docela sranda jak se ostatní začínají natahovat po zásuvce a já nemusím.
    ale tyhle věci lidi co mají opravdový ThinkPady zanjí, já se svým pseudo TP se jim snažím přiblížit.
    jinak nevím jak sou na tom ostatní NB s výdrží, ale pokud sem tam mrknu do Computeru na testy, tak sem na tom s výdrží docela dobře.

  8. 8. peter  20.4.2009  17:11:28

    Nemozem si pomoct, ale mne tie SL modely pripadaju ako obrovska krabicka na mydlo.
    Ale ani klasicke modely nie su bohvieco. Napr. sa niekto na notebook.cz fore stazoval, ze sa mu zlomil ten ospevovany superodolny kovovy pant. Snad jedine koli comu by som si v sucastnosti kupil thinkpad je klavesnica.
    Momentalne sa mi ovela viac pacia delly (lat. e), maju displayport a podarilo sa im vtesnat do tela 6cl. bateriu.

  9. 9. POLO  20.4.2009  18:20:16

    Tak to vrzganie a prehybanie je extrem Podrzal som si dnes SL300 a mozem konstatovat , ze lacne HP Compaq S ci lacne Tecri (napr. A10,M10) su konstrukciou niekede inde…

    Je smutne ako Lenovo pokazilo ThinkPadom meno…

    PS:Keby som mal tak leskli a vrzgajuci book tak by som ho hodil z okna…
    Ked uz nic ine aspon ten gumovy povrch krytu,lepsie nozicky a klasicke ThinkPad chladenie tomu mohli dat…

  10. 10. Warcz  20.4.2009  20:52:20

    Silas15: si ze mě dělaš srandu že jo ? :-) Ja myslel 3 , 4 , 5 ,6 hodin… třeba když jedu na wifi a 8 hodin při psani dokumentu ale zase jsi napsal pouze „tak to opravdu vydrží“ :-) Chci to porovnat R400 vydrží 4,5 – 5 hodin s wifi těch 6 s wordem… tak chci vědět o kolik to je rozdílné…

  11. 11. pafka  20.4.2009  21:30:08

    swarm: Proboha, jak můžeš napsat „Nemám snahu ThinkPady SL nějak pomluvit. Nejsou to špatné notebooky.“. Vždyť je to na pozvracení, že notebook Lenovo má víko tvarovatelné do vrtule, prohýbající se a vrzající šasi. Odchlipování horního plastu je vrchol. Jen se potvrzuje, že ThinkPad už je jen obchodní logo a s původními ThinkPady od IBM má jen pramálo společného ;(

    peter: Nechci ti brát iluze, ale měl jsem v ruce T400 a T500. Oběma se klávesnice prohýbala v okolí písmenek S, D, F. Slušnou klávesnici má jen X200.

  12. 12. Bananik  20.4.2009  22:53:37

    Tak napríklad taký ThinkPad T500 sa vo vŕzganí tiež nedal zahanbiť. V danej cenovej konkurencii ale SL nie je vôbec také špatné.

  13. 13. GR!nCh  21.4.2009  0:13:26

    To video mi vyrazilo dech. Skutecne to kazi jmeno ThinkPad. Spoluzak chtel kvalitni notebook a koupil SL500 („Vzdyt je to ThinkPad.“), protoze byl nespokojeny se svym MSI. Je nespokojeny stale. Kdyz jsem ten pristroj videl, z toho designu a leskleho vika mi bylo smutno. Zlata R/T rada.

  14. 14. POLO  21.4.2009  10:23:43

    Tak vrzganie ThinkPadov je riesenim konstrukcie , je to sice neprijemne ale plni to svoj ucel velme dobrej ochrany HW…

  15. 15. peter  21.4.2009  12:20:04

    Tak teraz som si pozrel to video so zvukom a to je hrozne nieco.
    pafka : nejde len o prehybanie, ale celkovy pocit pri pisani. Navyse nove t400 tam maju nejaku kovovu vystuz (pozri recenziu na notebookreview.com).

  16. 16. pafka  21.4.2009  17:14:47

    peter: Myslím, že prohýbání klávesnice T400 se dalo vyřešit výměnou klávesnice z T61.
    Až odejde má T42 do věčných lovišť, nevím co místo ní. ;(

  17. 17. Bumerang  22.4.2009  22:30:01

    to [2]: myslím že není načase nějak hýbat s designem. Myslím, že nejsem sám, když prohlásím, že tento design mě naprosto a dokonale uchvátil. Líbí se mi ta strohost, ty ostré tvary, kde není nic navíc. Takže – můj názor je ten, že design by se neměl měnit.

  18. 18. Lukee  23.4.2009  14:46:09

    Zlatá T43p, to byl poslední, skvělý, funkční a navždy nesmrtelný ThinkPad. I dnes má co nabídnout (i když to není dual core), tak s 2.2GHz Pentiem-M, 2GB RAM a dost velkým diskem by mohl ještě pořád dobře sloužit.

  19. 19. Warcz  23.4.2009  15:45:22

    Bumerang – Ano přesně tak taky mě to uchvátilo ale myslim že by Lenovo mohlo zapracovat na kvalitě některých spoju ( mam R400 ) například v pravo dole, potom spojka v levo nad 2x USB… Pokud ale nechají koncept R400 a budou jenom zdokonalovat tak nemam žádný důvod hledat jiného nastupce…

  20. 20. Dunde  21.8.2009  20:28:37

    Nevěřim tomu videu, dokud nebudu o těch kouscích, co s tim dělal ten „chytrák“ ty jeho „slavné pokusy“ znát nějaké detaily…detaily, tím myslím způsob používání – jestli s tím třeba místo práce nehrál tennis, nebo jestli si to nepopletl třeba s váhou, atd… ;-) Jako může se stát, že když na to budu tlačit opravdu silou, tak se to samosebou bude prohejbat (neni to stroj za sto klacků, kterej je přizpůsobenej extrémním podmínkám a tlakům…), popřípadě vrzat, ale podle mého názoru při práci se člověk o stroj opírá jen částí rukou, což by to mělo silově vydržet aniž by to nějak vrzalo…asi tak…

  21. 21. swarm  22.8.2009  10:34:06

    [20] Vůbec nechápu, co si to tady vypotil. To video srovnává kvalitu R61 a SL500, nic víc. Na oba notebooky se použila stejná síla a na videu je vidět ten rozdíl prohýbání obou kousků. Nechápu, jaké detaily tě zajímají, ale klidně ti odpovím – tennis jsem s tím nehrál a s váhou si notebooky ještě taky nepletu… asi tak ;)

  22. 22. Ladis  24.8.2009  16:02:50

    [20] Doplním svou zkušenost: Některé levné notebooky nevydrží ani to opírání rukou. Měl jsem Fujitsu-Siemens Esprimo M9400 a opíral jsem si hlavu o ruku položenou loktem v prostoru nalevo od touchpadu. Za rok tam vznikla prasklinka v plastu (to mám tak težkou hlavu?). Ten křáp jsem proto hned vyhodil.

  23. 23. romi  13.9.2009  12:41:45

    joj ale na to Rko trosku menej tlaci na tom videu ;)

  24. 24. swarm  13.9.2009  17:08:45

    [23] Na to Rko jsem tlačil úplně stejně, ale tuhost víka na 14″ R/T je úplně jinde než u SL (proto se to tam prohlo víc).

  25. 25. Houka  26.10.2009  15:29:37

    ThinkPady byly dřív naprostou špičkou, dnes už trochu polevily na kvalitě. Ale v porovnání s ASUS jsou dle mého názoru jednoznačně lepší. Není od věci sledovat i výprodeje šasto se objeví i lepší kousky za pár korun.
    To 22. Ladis Souhlas, přesně tenhle Esprimo M9400 mi ninulý týden popraskal (panty) a to ho používám jen doma.

  26. 26. Tonda  2.2.2010  20:04:31

    Zajímavý, mám Lenvo R500 a docela bych i řekl, že ten display zpevnění má, určitě se neprohýbá při manipulaci tak, jako SL na videu.


Napsat komentář