Vynucená aktualizace Windows 10 a proč to považuji za špatný krok

Již dříve jsem se tu vyjadřoval k Windows 10 a nebylo to zrovna v pozitivním duchu. Teď už samozřejmě má tento systém každý nový stroj, který dostanu do ruky, a dohromady jsem už jej používal několik měsíců. Zatímco předtím jsem v jistých případech pouze vyřkl obavy, tentokrát už vím, že jsem se trefil. Pokusím se popsat, proč vidím Windows 10 jako stejné zklamání, jako jsem kdysi viděl Windows Vista (byť důvody jsou tentokrát jiné).

win10-aktualizace1

Hlavní problém jsou vynucené aktualizace, kdy systém bez různých hacků neumožňuje uživateli, aby rozhodnul, kdy a jak se aktualizace nainstalují. Desítky vás sice budou chlácholit, že instalaci provádí vždy v nejvhodnější okamžik, ale ten z principu systém nemůže znát. Typický příklad jsem měl poměrně nedávno. Čekal jsem přes poledne nějaký důležitý mail a zatím pracoval na jiném počítači. Aby mě obrazovka periferně nerušila, vypnul jsem podsvícení displeje.

Když se po chvíli divím, že nic nechodí, rozsvítím displej a zjistím, že systém se rozhodl aktualizovat… a aby mě tím rozhodnutím dokázal dostatečně naštvat, nikam nepospíchal a celé to zabralo skoro půl hodiny, než byl počítač zas použitelný k práci (tj. mohl jsem si pustit vlastní programy). Ani nepočítám, že všechno, co bylo předtím otevřené, systém v tichosti zahodil.

win10-aktualizace2

Tohle je nicméně pouze otravné. Dalším způsobem, jak se desítky na sebe snaží upozornit, je sebepoškozování. K tomuto účelu Microsoft nechává aktualizovat i ovladače hardware. Letitá praxe mě naučila, že mnozí výrobci jsou schopni svůj stroj odladit tak maximálně s jednou verzí ovladačů, a to tou původní. Nějaké dodatečné testování různých kombinací novějších verzí nehrozí. Natožpak když dojde na nahrazování původních ovladačů generickými.

Za posledního čtvrt roku mě na noteboocích asi nejvíc vytáčelo zapomínající se nastavení touchpadu, které přišlo s jednou aktualizací pár měsíců zpět. Stále aktuální veselostí je pro změnu ovladač integrovaných grafik od Intelu, který se náhodně v různých situacích restartuje. Poznáte to tak, že blikne obrazovka a některé programy už zůstanou do opětovného spuštění graficky „rozpadlé“. Ti méně vnímaví to poznají jednoduše podle hlášky, kterou o restartu ovladač informuje v pravém dolním rohu obrazovky. Děje se to teď na většině notebooků napříč výrobci…

Zablokovat aktualizace lze bez úprav systému jedině nastavením, že připojení k internetu je placené za objem přenesených dat. Taková funkce je dostupná v nastavení bezdrátových sítí. Pro kabelové připojení chybí, nicméně ani v případě Wi-Fi není všespásná – nastavit ji musíte jednotlivě pro každou síť, do které se připojíte. Windows 10 je jako feťák toužící po další dávce. Čeká na první příležitost, kdy tuto funkci zapomenete aktivovat a co nejrychleji začne stahovat a instalovat.

Závěrem

Mé zklamání z Windows 10 je nakonec větší, než jsem čekal. Obvykle totiž inovace přijímám s nadšením. Stalo se přesně to, co jsem očekával – aktualizace sice přišly o možnost nastavení uživatelem, ale Microsoft si nedal tu práci, aby jejich instalaci udělal pro uživatele co nejméně obtěžující. Aktualizace ovladačů jsou spíše veřejným betatestem a s možnými problémy si evidentně nikdo hlavu neláme.

K tomu bych přidal nekonzistentní grafické rozhraní, nahrazení některých letitých (ale funkčních) komponent novými variantami s odporným vzhledem a minimem funkcí (nastavení rozlišení nebo kalkulačka jsou skvělým příkladem), na slabších počítačích viditelně pomalejší vykreslování a asi tak desetinásobné zpomalení obnovy OS do továrního nastavení. Kromě toho je horší také podpora displejů s vyšším DPI, protože zmizela rozumná možnost aktivovat 125% bez rastrového vyhlazování – tedy to, co lidé předtím používali u full-HD displejů v noteboocích (proto bych nemohl upgradovat).

Netvrdím, že na většinu problémů se nedá najít nějaký hack systému. V tuto chvíli však vnímám Windows 8.1 jako bezproblémovější alternativu a nevidím důvod z ní provádět upgrade.

Komentáře k článku

  1. 1. r4in  26.3.2016  14:16:41

    Změnit nastavení aktualizací je možné u Pro a vyšších verzí přes gpedit.msc nebo registry. V podstatě se jedná o totožná nastavení, jaká jsou ve Windows 7/8 (upozorňovat před stažením, stahovat, ale upozorňovat před instalací atd.), akorát mám pocit, že si nelze z nabízených aktualizací vybírat.

    http://www.imagehosting.cz/images/snmekoyvy.png

    Nevýhodou tohoto nastavení je nutnost manuálně potvrzovat aktualizace definic pro Windows Defender. U Windows 8 je to stejné, ale tam to jde nastavit:

    https://www.vanstechelman.eu/windows-group-policy-encyclopedia/f62e7627f4513f2b0d7b31183797551e/allow-definition-updates-from-microsoft-update

    Tohle ve Windows 10 nefunguje, ale je to možné obejít přes Plánovač úloh.

    Dále mají Pro a vyšší verze možnost „Odložit upgrady“. Bezpečností updaty se budou stahovat automaticky stále, ale „feature upgrades“ (nové funkce) ne. Je to další možnost, jak se vyhnout aktualizacím v nevhodnou dobu. Přehled aktualizačních větví u jednotlivých edic je dobře popsán zde:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10#Upgraded_builds

    Celkově ta situace ohledně aktualizací není dobrá. S Home edicí jste úplně v řiti – tam bych hodně, ale hodně uvažoval, zda má smysl přecházet (z Windows 7 Home nebo Windows 8 ne-Pro). Sice se chystají nějaké programy, které by měly umět aktualizace regulovat (kde je poptávka, tam je nabídka), ale zatím jsem nic hotového neobjevil. Možná je dokonce záměrem MS nabízet standardně Home edici a doufat, že některé lidi tato aktualizační politika nasere natolik, že si přikoupí Pro. Profit $$$!

    U Pro/Edu/Enterprise jste na tom líp, ale ani tady nemáte 100 % kontrolu nad aktualizacemi, což mi přijde šílené hlavně u firemních Edu/Enterprise edicí. Třeba feature upgrades můžete odložit stejně jako u Pro na 4 + 8 měsíců, ale to někdy nemusí stačit. Teprve větev LTSB vám dává kompletní kontrolu nad updaty, ale ta není standardně vůbec dostupná!

    Takže suma sumárum, když už desítky, tak aspoň Pro. U Home se nedobrovolně stáváte betatesterem. Každopádně nevím, jak si chce MS po vlažně přijatých osmičkách tímto přístupem získat zpátky uživatele. Fakt ne.

  2. 2. Ondřej  26.3.2016  17:48:18

    Těch problémů je ve Win 10 daleko víc. Pokud například delší čas nic nedělám na notebooku, začne v něm běžet nějaký proces, který zatěžuje procesor a jelikož mám notebook s ne moc dobrým chlazením, začne se roztáčet ventilátor na vyšší a nepříjemné otáčky.

    Navíc má Win 10 nějakým způsobem divné zavádění, že i v Legacy boot biosu okamžitě nabootuje Win 10, pak se zobrazí boot menu, kde si vyberu linux (neinstaluju grub jako primární zavaděč) a notebook se celý kompletně restartuje do linuxu. U sedmiček takové nesmysly nebyly.

    Celkově vnímám desítky jako systém, který se pořád snaží myslet za uživatele, plno procesů běží a vytěžují procesor jen proto, že by to třeba mohl uživatel potřebovat. Až dopíšu diplomku a přestanu potřebovat nejnovější Word/Excel, tak se vracím na Win 7 nebo už definitivně přejdu na linux.

  3. 3. Nox  26.3.2016  18:34:36

    Obecne mi to pripada jako prechod od MUJ pocitac na MICROSOFT (pripadne doplnte prislusnou firmu) pocitac. Proste uz to neni moje zarizeni, ktere ovladam ja, ale kde si vyrobce dela co chce on. A aby to bylo jeste blbejsi, tak za to clovek vetsinou plati, misto aby to bylo nabizeno vyrobcem zdarma na podporu prodeje dalsich produktu. Vnimam to tak jenom ja?
    2. Otazka je, zda MS opravdu chce dostat zpatky uzivatele. Mozna stejne jako ostatni vyrobci prisel na to, ze lepe se mu bude zdimat penize z technicky neznalych lidi, kteri o prislusnem oboru nic nevi, nic neumi a nejsou schopni si ani predstavit nic lepsiho. V ostatnich oborech se to tak masove deje – viz lide co chteji hlavne co nejtensi mobil, ikdyz to bude obrovska plachta s mizernou vydrzi. Proste se zameruji na „hloupejsi“ zakazniky. Problem bude, na cem budou delat ty miliony lidi, co s pocitacem opravdu pracuji a vytvareji nejake hodnoty a ne si jen hraji.

  4. 4. Ladis  26.3.2016  23:53:00

    [3] Další možné vysvětlení je, že MS už s desktop a mobile ohledně svých OS do budoucna nepočítá. Proto na ně kašle (nechá je dožít) a svoje ne-OS produkty začal nabízet i na dalších OS (OS X, iOS, Android, web /pro ChromeOS, …/, …). Stejně tak v cloudu mu je jedno, zda budeš používat Win nebo Linux (do kterého hodně přispívá, ať už vlastním kódem do jádra, tak další vlnou opensourcování svých vývojářských technologií). Souvisí to i se změnami chování zákazníků – např. mezi nejprodávanějšími notebooky v USA jsou ty s Windows v žebříčcích už často menšinou (zbytek macbooky a chromebooky). V mobilech tam už končí úplně (brzy klesne podíl WindowsPhone v USA pod 1 %). A nové generace v USA naprostá většina školních počítačů jsou chromebooky (za pouhých několik let existence ChromeOS se tam rychle změnilo složení z 50/50 Win/Mac na 50/25/25 Chrome/Win/Mac a dál to pokračuje).

  5. 5. r4in  26.3.2016  23:59:56

    [2] Ty zmíněné záležitosti nejsou novum desítek, ale byly už v osmičkách. První věc je automatická údržba na pozadí (defragmentace souborů a podobně), kupodivu v desítkách tohle oproti osmičkám skoro vůbec nepozoruju (hlavně ne když je zapnutý spořič baterie, to bylo v osmičkách úplně na hlavu), jde to tuším nějak poštelovat nebo vypnout.

    Druhá věc nesouvisí s Legacy/EFI bootem, ale novým grafických zavaděčem systému, který se nejdřív musí natáhnout. Po přepnutí do textového režimu funguje jako u sedmiček, jde to nastavit třeba přes EasyBCD, volba „použít Metro bootloader“ (nebo tak něco).

    Jinak ale Office 2016 by měly fungovat i na sedmičkách.

  6. 6. r4in  27.3.2016  0:05:55

    [4] To je na můj vkus příliš velké sci-fi. Na desktopech dominuje a nevidím důvod, proč by se měl svého podílu vzdát. Spíše v současné době se snaží expandovat své služby i na ne-MS zařízení, ale nemyslím, že by chtěl, aby to bylo na úkor současného share. Chrome OS je pořád naprosto okrajová záležitost a ani v tom školství to není extra sláva (na to, že je tam Google v podstatě rozdává).

  7. 7. Ladis  27.3.2016  0:10:26

    [4] Ještě poznámka: Odpovídá tomu i to, že se Windows změnil na „rolling distro“ (stejně jako některé linuxové distribuce): Už nebudou fixní verze (major verze + service pack), ale jen jedna průběžná (každý půl rok velký update). Taky proto před rokem jeden ze šéf-zaměstnanců MS řekl, že Win 10 bude poslední verze Win.

  8. 8. Ladis  27.3.2016  0:30:23

    [6] Na desktopech dominuje, protože se obměňujou po delší době (změna je zasáhne se zpožděním), ale hlavně proto, že desktopy většinou slouží k productivity a gamingu – a tam samozřejmě Win bude dominovat pořád. Jenže desktopy jsou už minoritou k notebookům, natožpak k mobile. Souvisí to i s tím, že většina lidí na počítačích mimo v práci nic netvoří (a když už tvoří, tak něco, co dnes zvládnou i ne-Win počítače). Jinak to „končí“ ber s velkou časovou rezervou – taková Java na webu taky nedávno oficiálně vyšlo, že končí, ale když ses začetl do detailů, taks zjistil, že bude přes security updaty podporována ještě celých dalších 10 let. Takže MS bude nadále udržovat Win, i když více zisků má už teď ve vícero jiných odvětvích.
    Jo ten Google tam ty chromebooky opravdu rozdává. Ale to je taky jeho plán. Když se děcka naučí s Google Office a ne MS Office…

  9. 9. Puppy  27.3.2016  0:30:45

    [6] Taky mi to přijde. Google naštěstí konečně získává pozornost svojí špehovací taktikou (což je přirozené, jediný zdroj přijmu). US trh je ale dost odlišný, třeba MS Surface (který se tu ani neprodává) tam má zjevně úspěch. Viděl jsem jej nedavno používat i hudebníky na koncertě, místo obvyklých ovocnářů :-)

    [7] Jenže v Microsoftu stejně nic nevědí a vše bude zase po čase jinak. Pořád mají Windows 10 uvedeno EOL October 14, 2025 http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle

  10. 10. Puppy  27.3.2016  0:50:49

    [1] V tohle MS taktiku chápu. Uživatel Home verze když vypne Windows Update tak to akorát více zaviruje. Jak píše [8], dřívější úloha počítačů pro masy se dnes degradovala na tupě omezené „OS“ mobilů, kde je vše takřka blbovzdorné (ovšem zcela bez kontroly uživatele), takže tímto krokem se Microsoft snaží této kategorii tupých zařízení Home edicí přiblížit. Asi marně. Celý koncept desktopových OS dnes osloví jen ty, co na počítači něco skutečně tvoří a těm je určena Pro verze. Pro ostatní je to „složité“.

    Celý problém upgradů Windows 10 je ten, že výrobci o něj ve skutečnosti nestojí, protože chtějí prodávat především nová zařízení. Protože Microsoft nemá hardware pod kontrolou, vzniká celá tahle nepříjemná situace.

    [4] Ty Windows Phone / Mobile mne docela mrzí, protože mám-li si v této kategorii přístrojů vybrat, je to stále to nejmenší zlo. Android je a vždy bude jen jedna velká bezpečnostní díra a s iOS jsem mentálně nekompatibilní. Však uvidíme …

  11. 11. Nox  27.3.2016  16:21:52

    To je to s tema Chromebookama az tak spatny? Znamy to pred casem zkousel a pry ani jedny Office nejsou uplne pouzitelne.
    Tak ono ani Windows 10 Pro neni porad na pracovni nasazeni, takze bude otazka, co az zkonci podpora Windows 7. Ja v prve rade potrebuji siroce podporovany OS na jako nastroj, ne hloupou hracku co nic neumi.
    Windows Phone je skoda, stejne jako Blackberry. Jakakoliv konkurence v mobilech je potreba, protoze v soucasnosti realne existuje jen derany vecne nedodelany Android a koncentracni tabor od Applu.

  12. 12. AG  27.3.2016  18:22:11

    Moj hlavny PC bezi na W7 a asi by som mal nakupit dostatok klucov do zasoby aj na buduce PC. Samozrejme to bude tazsie kvoli skonceniu podpory aj pre CPU.

    O dalsi rok ci dva to uz vazne nevidim inak, len na opatovny prechod na Linux. Na Win (XP) som sa kedysi vratil potom, ako sa objavil ten potrat KDE4, ale to uz nie je taky problem. Na par virtualnych strojoch mam teraz Trinity a LXDE a je to ako byt zase doma. S hrami na PC som uz prestal a tych zopar Win-only programov obstara aj VM s W7.

    Mohol by si niekedy blognut o linuxovych notesoch :) Asi pred tromi rokmi som chcel kupit daky pracovny HP so SuSE, nakoniec som to nechal tak a ked som zbezne pozeral nedavno, tak nic schopne nebolo. A tiez neviem, ako je to s dotykacmi. Tablet s Win8 mi celkom vyhovuje, ale nejaky tucniakovy by nebol na zahodenie.

  13. 13. r4in  27.3.2016  19:24:41

    [10] Zase, proč by je vypínal? Ono by stačilo, aby je Home verze měla ve výchozím stavu zapnuté. Pokud někdo má potřebu hrát si s updaty, tak IMO už ví, co dělá.

    A když už nic, tak tak aspoň variantu vypnutí přes registry. Pokud už někdo poleze do registrů, tak to nebude BFU, ale člověk, který má třeba s updaty problémy.

  14. 14. r4in  27.3.2016  19:32:34

    [10] A ještě jeden postřeh: neřeže si MS tímhle přístupem (zjednodušování až na kost) vlastně pod sebou větev? Pokud bude OS stále a stále zjednodušovat, až se dostane někde na úroveň Androidu/Chrome OS, tak co bude uživatelům bránit, aby místo Windows skutečně používali Chrome OS/Android? Třeba aktuální vývojová verze 6.0 má možnost si zapnout jednoduchý správce oken. Pokud to Google dodělá, nahodí na levné hybridy/laptopy/desktopy a BFU si řeknou, že jim to vlastně stačí, pak bude mít MS velký problém.

  15. 15. Puppy  27.3.2016  21:30:33

    [10] Většina lidí podle mne absolutně netuší co dělá. Stačí se podívat na záplavy různých „zlepšovačů“ Windows, což jsou jen kraviny. Někdo chytrý poradí, že „nejbezpečnější“ je to s padesáti antiviry a vypnutými Windows Updaty (ty jsou od Microsoftu, tedy špatné) a udělá to tak. Vždyt takových nesmyslů jsou plné diskuse a BFU se v registrech taky štourají.

    [14] Bude, ale zjednodušování a celková „debilizace“ (a zároveň velká závislost na platformě, viz koncept store kde aplikace kdykoli zmizí a podobně) je trend, kterému se musí přizpůsobit. Počítače tak jak je známe, tedy ty kde máme svůj administrátorský účet i bez nějakého hacku – to je pro mne základní poznávací znamení, končí, stanou se pouze výsadou úzké skupiny lidí. Něco jako fullframe foťáky ;-) V čem je chyba, že tyhle dvě kategorie uživatelů Microsoft více razantně neodděluje, Pro verze by měla být více „pro“ a home ještě více … debilní.

    Microsoft má problém, že mu právě chybí zastoupení v té masové „debilní“ platformě. To mělo být Windows RT, jenže Intel nakonec přišel s Atomem, takže to ztratilo smysl. Levné Windows 8.1 Bing tablety jsou bohužel stále málo „debilní“ a Windows Phone se z důvodu ceny (nešlo konkurovat Android junku) nechytlo. Takže je z nich zase něco jako „pro“ mobilní platforma. Což mě osobně nikterak nevadí.

    Malé 8″ a 10″ tablety prakticky končí, drží se jen 12″ 2in1 jako Surface (který ostatní kopírují), z opačné strany se tlačí 6″ mobily, opět s co nejvíce retardovaným OS. Ano, když do toho Google přidá iluzi oken a multitaskingu, máme dokonalou maketu počítače, která plno lidem (na fejsbuk a instagram) stačí. Podobně jako když v 80. letech byla v OD kotva v nábytkové stěně vystavená maketa barevné televize, ve které svítila žárovka :-)

  16. 16. Jiří  28.3.2016  16:12:33

    Jen potvrzuji na T420s:
    – Zapomínající se nastavení rychlosti rolování trackpointu.
    – Restartující se grafika.
    – A ještě opětovně nechodí automatické přepínání zvuku do sluchátek a zpět.
    Dá se s tím žít, ale zamrzí to.:-(

    Co mě ale dostalo nejvíc, tak na tety IdeaPadu Z500 se po každé aktualizaci sníží jas na minimum a je nutné přepsat původním ovladačem, který je speciálně upravený pro tento model, jinak prostě nelze regulovat jas.:-( Zde vidím velkou chybu, že něco takového nelze jednoduše = uživatelsky zakázat.:-(

  17. 17. Puppy  28.3.2016  16:29:20

    [16] T420s ale není oficiálně podporované pro Windows 10 ani Lenovem. Ne že by u novějších modelů ta „podpora“ něco významně měnila.

    Že to tam Microsoft nacpe je druhá věc, minimálně by měli mít databázi nepodporovaného hardware a vůbec to tam nenabízet.

    Platí to co jsem už psal, nikdo z výrobců nemá zájem zdarma podporovat upgrade již prodaných zařízení na zcela nový OS. Každý chce prodat jen nové zařízení. Co chce ale prodávat Lenovo nevím, když u nových modelů nefungují ani základní věci (BIOS, disk, touchscreen atd.).

  18. 18. r4in  30.3.2016  13:10:58

    Jo ještě jeden důvod pro Windows 10, ale týká se především hráčů:

    http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/36419-test-s-windows-10-k-plynulejsim-hram

    „Po přechodu na Windows 10 jsem ale na 2GB grafické kartě GTX 670 hned u první zkoušené hry (Dying Light) viděl, že něco není v pořádku. Ukazatel paměti poskakoval na číslech kolem 2500 až 3000 MB. Zpočátku jsem spíše odhadoval, že MSI Afterburner ukazuje pod Windows 10 nesmysly a bude zapotřebí nová verze. Při zkoušení dalších her, ale bylo jasné, že „špatný“ ukazatel není jediná věc, která se změnila. U některých her se znatelně zlepšila plynulost a tak mi začalo být jasné, že se musel výrazněji změnit i přístup ke grafické paměti.“

  19. 19. Kamil2  31.3.2016  8:51:41

    Jenže co místo toho? Loni v květnu jsem koupil Thinkpad L540 s W8. V létě updatoval na W8.1. Ovšem recovery partition zůstala W8, tedy k ničemu. Navíc pravidelně ob dvě zapnutí nenaběhne nabídka vstupu do bios (uefi), jen logo ThinkPpad, pak symbol okénka Windows a notebook se vypne. Po zapnutí naběhne správně včetně úvodní nabídky vstupu do biosu. I podruhé naběhne správně. Při dalším zapnutí se vše opakuje. Řešením je doporučovaná čistá reinstalace. Jenže podpora Lenovo nemá v nabídce kompletní recovery, ovladače nejde jednoduše stáhnout jako dříve u jiných výrobců, například v samorozbalitelném balíčku. Je nutná zvláštní procedura vyžadující stažení a spuštění extra programu. Odkaz na W8.1 vnucuje W10. Stažení W8.1 sice je možné, ale přímo do příslušného počítače. Hotové ISO není v nabídce. Až tohle všechno nějak objedu, nainstaluju a nastavím, co mě čeká s W10? Prakticky by to byl už třetí instalovaný systém za běžný rok. Pak permanentní update aniž bych nad ním měl plnou kontrolu. Nejsem všude v situaci abych po připojení na net dovolil systému kontroloval aktualizace, stahovat množství dat a provádět nevím jaký nevím čeho update. Nehledě na hodnotu s tím stráveného času. Včera večer jsem se podíval co je nového na Ubuntu.cz. Dověděl jsem se, že je to free, úžasné, a jaké hry podporuje. Po nahlédnutí do diskuse na fóru plné nářků co všechno systémového komu nefunguje jsem odešel. Jediným výsledkem bylo že do rána se mi vyrazil beďar.
    Jsem zvědavý, s čím Microsoft přijde až ukončí „bezplatný“ vnucovaný update na W10. Prý už přes dvě stě milionů imstalací. Přes dvě stě milionů betatesterů…Připadám si jak laboratorní myš.

  20. 20. r4in  2.4.2016  10:36:02

    [19] Uhm… není lepší si stáhnout ISO přímo od MS (8.1/10) a pak tam chybějíci věci od Lenova dohrát?

  21. 21. Kamil2  3.4.2016  22:27:28

    20 díky, už se dílem stalo, dílem na tom pracuju. Humorné bylo vypalování ISo bitové kopie. Přehlédnul jsem pozoruhodné upozornění Microsoftu, že bitovou kopii nelze vypálit vypalovacím programem Windows pro vypalování bitové kopie, ale že nutno použít vypalovací program od jiného výrobce. Tak fungovalo až napodruhé,po vypálení Nerem. Stahování softu z podpory Lenova byl zážitek. Kdepak vše označit a najednou stáhnout. To se kouslo. Musel jedno po druhém. Úžasná zábava.A to mě teprv čeká reinstalace systému a programů, naštěstí jich je jen několik. A nastavení. Mezi tím jsem neodolal a zkusil Linux, na starší disk ze zásob nainstaloval Ubuntu s prostředím Unity. Grafika, zvuk, wifi,funkční klávesy, všechno funkční na první pokus. Akorát možnosti nastavení spartánské. Měl jsem pocit jako když katolík vstoupí do protestantského kostela. Žádné propracované možnosti správy spotřeby a displeje. Jenže všechno v základu fungovalo rychle, bez restartů a keců „co všechno musíme nastavit“. Bez vnucovaných apdejtů, kódů, ověřování. Počkám na novou ohlášenou dubnovou distribuci s dlouhodobou podporou. Vyzkouším a když zalíbí, zkusím klasičtější prostředí Gnome, půjde na nový disk a zkusím standardně používat. Doufám, že se mi nevyrazí další beďary. Jestliže se zadaří, podám sem hlášení. Samozřejmě, že W8.1 uvedu do provozuschopného stavu, a nějaký disk obětuju na desítky abych nepropásnul úžasnou příležitost rozčilovat se „zadarmo“.

  22. 22. Nox  4.4.2016  19:32:17

    21. No MS vzdycky produkovat spis polotovary nez hotove veci. U Lenova se mi osvedcilo stahnout Lenovo Update a potom v nem postahovat ostatni. Jen je treba vedet co dat stahovat a co ne. Je tam spousta bloatwaru, jako tusim Shareit, Solution Center, atd.

  23. 23. Kamil2  5.4.2016  13:45:25

    22 klasika, podle očekávání v W8.1 po čisté instalaci toho fungovalo málo. Ovladače. Nainstaloval ručně, u každého začal instalaci aby ukázal k čemu je a pokračoval nebo zrušil. Akorát dnes musel aktivovat přes telefon nemaje v tu chvíli připojení. v Biosu se klíč neuchoval. V základu už chodí všechno. Dokonce funkční klávesa ovládající wifi, která nechodila z předinstalace. Nastavím, otestuju a než s ev tom začnu hrabat vyzálohuju čistou instalaci. Teprve pak nainstaluju programy a udělám druhou zálohu. Mám sestavení 9600, které se v drobnostech liší od původního update na 8.1 z 8.0. V liště mi zmizel „domeček“ a mám dojem, že je to „klasičtější“. Hlavně reagují výrazně hbitěji než z původní instalace. Pro recovery použiju Acronis. Práce jak na kostele, připadám si jak neplacený zaměstnanec Lenova a Microsoftu. Sice mě baví občas se v tom hrabat, ale nesmí toho být moc.

  24. 24. Nox  5.4.2016  15:52:12

    23. Jeste drobny zadrhel byva v tom, ze pokud clovek instaluje ovladace ne od Lenova, ale primo od napr. Realteku, tak nefunguji na klavesnici LED indikujici vypnuti mikrofonu a reproduktoru. Kdyby radeji misto nich dali HDD a Caps Lock LED.
    Opravdu strasnyho drbani na to, ze clovek by mel dostat do ruky hotovy funkcni notebook a ne polotovar od hnoje.

  25. 25. Puppy  6.4.2016  9:26:43

    [24] To je tím, že se mají instalovat ty upravené od Lenova :-)

    Bude to jen horší, třeba u ThinkPadu P50 a P70 je zjevně plno chyb už v BIOSu, takže na úrovni OS a driverů nic nezmůžeš.

  26. 26. Kamil2  6.4.2016  12:49:18

    24, 25, možná, že to souvisí s tím, že přesunem vývoje do Asie se vytrácí západní praktický inženýrský přístup. Ovšem jsou to relativně levné věci s nekoncepčním šetřením na nepravém místě. Když už kontrolka na klávesnici tak především Caps, Wifi. Jak to má můj starý stále sloužící FS V3205.
    ThinkPady řady T se pořád ještě drží, třebaže i u nich přibývá potíží.
    Čistá instalace W8.1 sice chodí svižně, zatím jsem nenarazil na problém, jenže mám obavu, až začnu instalovat programy, co dalšího nebude fungovat. O W10 zatím neuvažuju. Nevím jaké bude překvapení až skončí nabídka „staňte naší pokusnou myší“. Jeví se mi to tak, že to směřuje k online systému v představě, že každý počítač a každý uživatel přece „musí“ být neustále na síti. Jestliže swarm má výhrady, a podobné slýchávám od korporátních ajťáků, mají pro to vážné důvody, jako BFU pokládám za rozumné jim naslouchat.

  27. 27. Nox  6.4.2016  16:11:12

    25. Tak kdyby delali aktualizace stejne casto jako realtek, tak proc ne. Muzete napsat ktere konkretni chyby ty BIOSy maji? Co proboha na necem tak zakladnim dokazali zmrsit?

    26. A to si dokonce pamatuji na jeden FS, ktery mel nad klavesnici maly dlouhy CB displej, na kterem byla nadherne ukazana spousta uzitecnych informaci. Z toho by dnesni manazery asi trefil slak.

  28. 28. Kamil2  6.4.2016  17:45:59

    27. takový malý displejík jsem měl na XT Olivetti Quaderno. Mé první počítadlo. Bohužel, už je v křemíkovém nebi.

  29. 29. Puppy  6.4.2016  17:59:16

    [26] To není o přístupu ale o snaze co nejvíce ušetřit i u strojů prodávaných za tisíce dolarů, kde by se ještě za tu cenu očekávala kvalita. Marně. T460/T560 ještě nejsou moc rozšířené, takže problémy nejsou tolik známy. U P50/P70 je to ale šílené.

    [27] Nenachází náhodně disky po startu nebo dochází k náhodným restartům, které ale nejsou zpusobené BSOD ve Windows a není od nich tedy ani žádný záznam. Stačí si projít diskuse https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-P-and-W-Series-Mobile/bd-p/tp07_en konkrétně třeba tuhle https://forums.lenovo.com/t5/ThinkPad-P-and-W-Series-Mobile/P50-Restarting-during-OpenGL-app/td-p/3300355

  30. 30. Kamil2  7.4.2016  12:55:26

    Já tušil, že instalační trable neskončily. V systému mám tři nerozpoznaná nová zařízení bez ovladačů. Nezjeveno která. Nutno připojit k Lenovo update. Aktuálně pro notobook mám jen mobilní připojení. Pro jeho fungování je nutný net framework 3.5, který není součástí instalace Windows. Nutno nainstalovat zvlášť. Pro instalaci je nutné připojení k internetu. Pro připojení k internetu je je nutná instalace framework 3.5… To je Hlava 22.
    To je takový problém vytvořit jako update instalační balíček pro W 8.1 kde by bylo všechno, a který by nahradil kompletní instalaci W8 ? A jestliže tohle je problém, co se dá čekat u W10 ? U XP a ovladačů pro Fujitsu Siemens jsem takovéhle trable neměl. Navíc součástí dodávky bylo i cédéčko s ovladači a programy. Jestli jsem očekával takové potíže, tak u Linuxu. jenže je to opačně. Samozřejmě, že si poradím, jenže to je jako v písničce „Cadillac“. Tak kousek po kousku kus až byl celý vůz…“
    Jo, „Časy jsou zlé, Kamile….“

  31. 31. Nox  7.4.2016  14:17:39

    29. Diky za doplneni, to je vazne sila.
    30. NET Framework je tusim treba spustit s parametrem /nopath, aby netahal z internetu. No vyrobce hlavne nechce, okamzikem prijmuti penez se zakaznik stava obtiznym kusem dobytka. Co vsechno dokazi a nedokazi instalacky od vyrobcu obecne, z toho by se clovek … .

  32. 32. Kamil2  7.4.2016  19:35:52

    Hlásím úspěch. Připojil k netu kabelem, nainstaloval Framework, spustil systém update od lenova, nechal proskenovat a nainstalovat co to ukázalo že chybí, spustil kontrolu hardware, všechno ok, podle správce zařízení také ok. Drobet ulevilo. To mám z toho že jsem se napřed pokoušel nastartovat klikou místo startérem. Jenže nemít možnost dobrého připojení, bylo by to zlé. Alespoň že to šlo takhle, docela hladce. Pokud ovšem nebude další nečekaný zákys. Bez připojení bude tohle stále těžší.

  33. 33. Kamil2  7.4.2016  19:50:35

    Hlásím úspěch. Připojil k netu pevným připojením, nainstaloval Framework, spustil systém update od lenova, nechal proskenovat a nainstalovat co to ukázalo že chybí, spustil kontrolu hardware, všechno ok, podle správce zařízení také ok. Drobet ulevilo. To mám z toho že jsem se napřed pokoušel nastartovat klikou místo startérem. Jenže nemít možnost dobrého připojení, bylo by to zlé. Alespoň že to šlo takhle, docela hladce. Jestli nakonec chyba není ve mně, že trvám na natáčení motoru klikou.

  34. 34. Jan Olšan  20.4.2016  23:19:09

    [16]
    „– A ještě opětovně nechodí automatické přepínání zvuku do sluchátek a zpět.“

    Tohle jsem viděl u jiného starého Lenova (Ideapad G555 nebo tak něco). Stalo se to asi po updatu ovladače zvukovky. Řešení bylo odinstalovat ze správce zařízení zvukové ovladače (který to přesně byly, si ale nepamatuju) a nechat WU, aby to přeinstalovalo. Asi tam byl nějaký konflikt s dvěma různými verzemi (instaloval jsem W10 tak, že jsem spustil upgrade z dodávaných sedmiček).

  35. 35. swarm  21.4.2016  5:38:19

    Ohledně toho, co nejde… ještě mě zaujalo, že u mnoha levných tabletů s Windows po upgradu na 10 nefunguje správně otočení obrazovky podle akcelerometru. Ve dvou ze čtyř směrů to dá obraz vzhůru nohama. Prý je to běžný problém a pomáhal jsem to včera někomu řešit zásahem do registru…

  36. 36. selfie maniak  25.4.2016  10:44:28

    Nejlepší widle jsou ty se zakázanými updaty, firewallem a jedním antivirem.

    Update na Wündows je rakovina, která s bezpečností systému nemá nic společného, Microsoft maximálně s každým příchozím update nějaké ty díry spíše přidá, než fixne.

    Radši bych na desktopu pracoval na Androidu než na Windows.

    Je mi Vás všech, kteří dobrovolně používáte operační systém s rakovinou a ještě v diskuzích mystifikujete další uživatele tvrzením, že s updaty jsou Windows bezpečné velice líto.

  37. 37. Kamil2  30.4.2016  21:28:07

    36. Aktuálně zkouším nejnovější Ubuntu Xenial Xerus. Zatím holou instalaci, v základu funguje, dost spartánské nastavení, zjišťuju co všechno musím doinstalovat a nastavit. Bude toho dost. Trochu času tomu obětuju. Mám se rozčilovat nad pořád jinými Windows, nebo nad Linuxem, u kterého snad co se naučím je využitelné v budoucnu.
    Největší překážku vidím u sebe, v návyku na Windows. To je fakt problém. Jestliže bych s Linuxem začínal bez jakýchkoli předešlých zkušeností s Windows, nebo uměl používat jako používám Windows, jsem jen trochu pokročilejší uživatel, Windows by se mi jevila jako špatný systém, rozhodně bych na ně nepřecházel, pokud by to nevyžadoval nějaký nezbytný program. Windows s linuxovou architekturou, na linuxovém jádře, jen s mezivrstvou umožňující chod i dosavadních aplikací pro Windows asi nebudou.

  38. 38. Ladis  1.5.2016  1:03:42

    [37] Jsou obě možnosti – můžeš spouštět jak Win aplikace v Linuxu (Wine), tak Linux aplikace ve Win (nová Ubuntu vrstva ve Win10). Obojí myslím původní binárky, bez rekompilace apod.

  39. 39. Kamil2  4.5.2016  15:33:55

    38. To jsem zvědavý. Ubuntu už mám Xenial Xerus, jeví se mi použitelný, třebaže nemá možnosti nastavení správy spotřeby a grafiky jako W. pro grafiku jen přes ICC profily, ne jako u W. Možnost nastavení touchpadu také omezená, potřeboval bych větší rychlost kursoru, třebaže ji mám na maximu. Na druhou stranu, jak jsem se probral i vysvětleními na netu o architektuře a funkcích, připadá mi to idiotfest.
    Rozhodující bude funkčnost wine. Bohuže v okolí nemám žádného linuxáře, zvládám sám. Systém zatím chodí chodí svižně, aplikace bez problémů.
    Zvážím update W8.1 na W10, samozřejmě z klonu na jiním disku. Abych se nepřipravil o něco úžasně výhodného, když je to zatím „zadarmo“.

  40. 40. Ladis  6.5.2016  0:11:01

    [39] Co ti nepůjde ve Wine, pustíš ve virtualizaci (její hardwarovou akceleraci má dneska už i půlka procesorů Atom). Ta často umí i „bezešvý mód“, takže z virtualizovaného Windows vidíš třeba jen okno Visual Studia (které je pohodlně v Alt+Tab seznamu aplikací v hostujícím systému). (S tímhle jsem si hrál na macbooku – připojil jsem Windows-only USB TV-tuner, v OS X virtualizace Windows, do ní drivery a ovládací program, ale díky bezešvému módu z celého Windows byla vidět jen ta aplikace zobrazující obsah TV – dokonce šlo její okno přetáhnout i na druhý monitor.)

  41. 41. Kamil2  6.5.2016  13:05:38

    40, díky, zatím nabírám zkušenosti se systémem jako takovým.


Napsat komentář