Beznadějně nekompatibilní s tablety

Za skoro deset let testování a recenzování jsem vyzkoušel ledacos. Spousta řešení byla špatná a dal jsem od nich ruce pryč. Tablety však mají své speciální místo – zkoušel jsem je používat mnohokrát, dokonce mám už druhý (darem), ale prostě to nejde. Vždy si nějaký nastavím, chvíli ho zkouším nosit, pak ho párkrát nechám doma a pak si na něj měsíce ani nevzpomenu. A takto stále dokola.

acer-predator-8

Prodeje tabletů už stagnují. Ty profesionální v původním pojetí téměř vymřely už dávno, ale to byla zařízení pro velmi úzkou skupinu uživatelů. Jejich spotřební alternativě (tedy tomu, co pod tabletem vidí dnešní většinový zákazník), která zaplnila obchody v posledních pěti letech, už ovšem také splaskává bublina. Zprvu to z reklam vypadalo, že všichni budeme mít tablety a postupně na ně přejdeme z notebooků a stolních počítačů. O tom už jsem mockrát psal – nestalo se. Tedy v globálu, pro některé lidi byl počítač opravdu zbytečně schopné a komplexní zařízení.

Sám tablety nevnímám negativně. Neměl jsem s nimi nikdy problém, na rozdíl od marketingu, který výrobci v souvislosti s nimi používali. Řadu jsem z nich testoval, až jsem nakonec jeden (levný, 7“) dostal v novinářské soutěži od ASUSu (to měl tehdy ASUS opravdu styl, neboť šlo o závody bugin na letištní dráze). Chvílemi jsem jej opravdu používal, ale v průběhu jeho života jsem mu lehce napraskl displej a v posledním roce problém dokonal bratr, který na něm vytvořil takového pavouka, že už je zařízení v tomto stavu nepoužitelné.

Co osud nechtěl, náhodou jsem v té samé době vyhrál jiný tablet. Tentokrát 8“ hi-end od Aceru – Predator 8 (pro změnu za první místo v rallye závodech na simulátoru). Mám ho už od Vánoc, opět jsem si do něj nastavil poštu a některé služby a opět to skončilo tím, že jej vždy používám tak týden/dva, abych jej následně tak na dva měsíce úplně odložil. Predator 8 je přitom opravdu příjemný tablet, neboť se ve vypnutém stavu prakticky nevybíjí (takže zůstane nabitý i po měsících odložení) a díky Intelovskému procesoru nabízí ten výkon, který jsem od tabletů marně očekával už od začátku.

Řada webů, na které chodím, není zrovna z nejjednodušších a přístup na ně z průměrného Androidího tabletu bývá utrpení. Nikdy jsem nedokázal pochopit, jak někdo může považovat za pohodlnější přístup ze zařízení, kde se stránka déle otevírá (během čehož je systém téměř nepoužitelný), a ještě se všechno trhá, když se při posunu načítá automaticky další obsah. Se strojem postaveným na Intelu tento problém úplně zmizel a reakce jsou velmi rychlé. Mám zde navíc i pěkný displej (1920×1200) s vyšší svítivostí a docela dobré reproduktory. Ale stejně to nestačilo.

Přemýšlel jsem tedy, co je důvodem, proč pro mě není (Androidí) tablet vhodný:

  • Často mám v prohlížeči otevřených několik stránek a vracím se k nim, když jsem zrovna off-line. Na počítači tohle není problém, na tabletu stačí spustit jinou aplikaci a prohlížeč všechno zapomene, aby to při návratu chtěl znovu načíst.
  • Nejde rozumně otevřít dva dokumenty vedle sebe. Počítá se s tím, že každá aplikace běží jen jednou, takže někdy není možné ani přepínat mezi dvěma okny stejného typu dokumentu.
  • Nemám hardwarovou klávesnici, takže mě akorát naštve, když otevřu mail a nemůžu na něj rovnou rychle odpovědět. Když už odpovídám na dotykové klávesnici, tak to strašně trvá (a to jsem si aspoň nahrál takovou, která má samostatnou řadu českých znaků).
  • I kdybych HW klávesnici měl, podpora v Androidu je tak příšerná, že se to musí na české rozložení (nedej bože QWERTY) trochu ohackovat externí aplikací za peníze. I tak to ale neřeší hromadu zkratek používaných pro práci s textem a přesun kurzoru, které na všech ostatních OS fungují, ale v Androidu ne.
  • Externí klávesnice je akorát další blbost, co se musí tahat. Pokud je integrovaná v pouzdře, je pro změnu komplet kolikrát už hmotností na úrovni malého notebooku, jen si ho pohodlně nerozložím třeba na klíně ve vlaku/letadle.
  • Kloub notebooku je skvělá věc. Dlouhé držení tabletu je obvykle buďto o bolesti za krkem, nebo o bolesti rukou. Záleží jen na tom, zda tablet držíte ve vzduchu. Často si chci něco číst a nedržet při tom zařízení v ruce.
  • Co je ovšem největší problém – chybí mi nějaký noční mód pro čtení. Ve čtečkách jsou, ale integrovaný Chrome nic takového nenabízí. Mám tedy skvělý displej, ale v noci si na něm nechci nic číst, protože by to bylo černé na bílém, zatímco na notebooku se mi všechny weby v nočním módu převádí do oranžové na černém pozadí.

Dříve v počátcích jsem jako výhodu tabletu viděl lepší obrazovky než v noteboocích. Nicméně dnes už mám všechny nové notebooky s IPS panely takové kvality, která mi plně postačuje. Tato výhoda tedy padá.

Dále stále vidím využití tabletu na čtení v situacích, kdy se vytažení „velkého“ notebooku nehodí. V praxi je to vlastně stejné, ale pro některé lidi je prostě menší zlo vytáhnout jenom tablet. Typicky, když je málo tolerantní manželka/přítelkyně nebo rodina. To pro změnu není můj problém. Jen si ho sem tam beru na nějaké akce, kde vím, že se k počítači vůbec nedostanu, ale budu potřebovat jednou za čas zkontrolovat poštu.

Pro Android sice existuje řada zajímavých aplikací, například kolem hudby (ladičky, akordy, syntezátory), ale ty se mi zas osvědčilo mít spíše v mobilu. Ten je taky omezený, ale aspoň se dá držet a ovládat snadno jednou rukou. Navíc na rozdíl od tabletu jej většina lidí má pořád s sebou v kapse, což mu dává velkou výhodu.

Nevím, zda jsem taková výjimka, že tablety pro mě nejsou, ale ač jsem se aspoň snažil, notebook mi klasický Androidí tablet nedokázal nahradit ani z malé části. Na čtení webů je to kvůli nočnímu módu, a když vynechám čtení, tak s úpravou zvukových nahrávek z SD karty rekordéru v Cubase by mi asi taky nepomohl. Modelování loga pro 3D tisk na něm také neudělám a až budu potřebovat nahrát nějaké obrazy disket do hardwarového emulátoru disketové mechaniky pro Amigu, bude jednodušší to udělat z počítače s klasickým USB portem.

Predatora 8 sice neplánuju vyhodit, ale na nějaké reálné využití, kde budu mít pocit, že jde o nejlepší možné řešení, si ještě musí počkat. Zatím asi bude sloužit jen jako občasná čtečka mailů a na tumblr.

Komentáře k článku

  1. 1. Mem  17.9.2016  11:11:44

    Podle mě jsi měl od tabletu zbytečně velká očekávání. Já používám iPad mini 2 spokojeně jako klienta YouTube a v tom je nesrovnatelný s desktopem nebo notebookem. :)

  2. 2. Adam Koppel  17.9.2016  11:31:06

    Vysvetlim, proc pouzivam tablet (iPad) vedle telefonu (iPhone), notebooku (aktualne Macbook Air) a stolniho pocitace (PC).

    1) lehke hry – spotreba tabletu se pri hrani vicemene nemeni a nabidka je siroka, na notebooku se sice neco hrat da, ale vydrz jde okamzite dolu a vetracek vyje, vse se ohriva. Tablet nic takoveho nema. Na tezke hry mam stolni PC.

    2) jednani – zvednute viko notebooku pri jednani je tezka socialni bariera, navic protistrane podvedome vadi, ze nevidi, co tam mate. Tablet na stole tak nevadi a muzete i rychle spolupracovat, kdyz neco potrebujete ukazat

    3) vaha – Air je velmi lehky, ale iPad je stale vyrazne lehci. Navic je nekde v te kategorii „nevnimam“, zato notebook citite i kdyz je v tasce sam.

    4) cena – kdyz ho nekde pustim, zapomenu, ztratim tak mne to stoji mene nez polovinu ceny notebooku

    5) okamzite zapnute, okamzite pripojene – tablet je pripraveny ihned a take ihned pripojeny (LTE). Jasne na notebooku mohu nasdilet pripojeni z telefonu, ale to vsechno trva. Rekneme, ze se do pulminuty vejdu, ale za tu pulminutu mam uz dokument z mailu na displeji tabletu a sermuji jim pred sebou.

    6) zkripleny operacni system je na neco super – nevadi vam cokoliv nainstalovat, vyzkouset, dokument otevrit, protoze je vse sandboxovane a nemusite resit, ze to budete nekdy nejak odstranovat. Na notebooku z toho duvodu mam tri virtualni OS, kde to snapshotuji, ale to trva a zere prostredky.

    Ve vysledku pouzivam tablet snad vic nez kterekoliv z ostatnich zarizeni. Pravda moc na nem nevytvorim, ale proste je to konzumacni zarizeni.

  3. 3. AG  17.9.2016  15:42:34

    Vacsina problemov co popisujes je kvoli Androidu, co je priserny system.

    Ja mam dva 8″ tablety – jeden droid (Intel) a jeden W8. Ten droidacky pouzivam prakticky iba ked si chcem pozriet nejake weby v posteli.

    Windowsacky taham vsade namiesto 9″ netbooku ktory som pouzival predtym. Predsalen tych 500g s klavesnicou je nieco ine ako 1.3kg. Bezdrotova klavesnica je cool vo vlaku, kde mozem mat displej polozeny na stoliku, pripadne opierke pri okne (blizsie pri ociach) a klavesnicu na kolenach.

    Su to sikovne zariadenia, problem je vzdy s marketingom, ktory chce kazdou novou vecou nahradit starsiu – pc notebookmi a notebooky tabletmi, hoci to najlepsie vsetko funguje vedla seba. Mne osobne nechyba ntb, ale kombinacia PC + tablet(y) je pre mna super.

  4. 4. Puppy  17.9.2016  19:43:33

    Tablet 8″ ThinkPad 8 s LTE, stál necelých deset tisíc, s Windows používám jako asi jiní mobil. Tohle je tak akorát velké a fungují na tom i normální Windows PC aplikace. Má to (na poměry Lenova) překvapivě dobrý displej bez typických vad, 4 GB RAM a 64 GB úložiště naprosto stačí. Pro vyloženě touch-unfriendly aplikace pak používám malou bluetooth myš, pro delší psaní USB klávesnici za dvě stovky – EVOLVEO KT07B s poměrně dobrým layoutem včetně F kláves a mechanikou lepší než malý MacBook co připomíná kalkulačku :-)

    Právě bod 6) v příspěvku [2] mě odrazuje od všeho v čem nejsou PC Windows. Windows 10 Mobile jsou pro mne pořad ještě nejmenší zlo, ale i tak preferuji plnohodnotný OS, kde mám účet administrátora (pod kterým samořejmě nejsem běžně přihlášen).

    Že je něco sandboxované ještě neřeší to, že je daný OS (Android) děravý jak cedník a kromě několika málo zařízení nemá typicky jedinou bezpečnostní aktualizaci :-/ Proti tomu jsou řádně zabezpečené Windows (omezený účet + Software Restriction Policy) vlastně nedobytný hrad :-) Dále přiznám že jsem ovlivněn i tím, že Google je pro mne zcela nedůvěryhodný subjekt s jehož službami nechci nic mít, pro způsob kterým primárně vydělává peníze.

  5. 5. Radek Hulán  17.9.2016  23:13:13

    Já mám Android tablet v obýváku ve skříni. Ovládá se přes to topení, klima, světla, je tam vidět počasí, srážky, odjezd MHD. Jediné použití které dává smysl.

    iPad leží měsíce nezapnutý ve stolku. Notebook je pro všechny a pro vše lepší. Protože člověk vždy natrefí na akci, kdy potřebuje klávesnici, spustit více aplikaci, sdílet soubory. A u tabletu končí..

    A když tak po desáté přechází z tabletu na notebook, aby něco dokončil, tak už prostě příště zapne ten notebook rovnou.

  6. 6. pavt  18.9.2016  12:13:36

    Jirko, myslím, že zásadní tvůj problém je, že chceš používat tablet na práci. Na svém blogu jsem o tom kdysi psal, ukazoval jsem tam, jak jailbreakovaný ipad připojit k myši i klávesnici, dá se to, jenže opět je tu brzda iOS, takže výsledek prostě nestojí za to. Tablety jsou dle mého názoru dost dobré na pasivní konzumaci obsahu – ja na iPadu čtu knížky či časopisy a umožňuje mi to vzít si s sebou na dovolenou mnohem více titulů, než bych reálně mohl – ovšem na druhé straně je samozřejmé, že čtení z papíru je vždy pohodlnější (netuším, jaká by byla čtečka s e-inkem, ale tam by zas byl problém prohlížení netu). Dále iPad používám pro čtení stránek a netu, každý den ráno projdu své oblíbené stránky a přečtu články, tedy pokud je na to čas. Je to větší, než mobil, čte se na tom proto lépe. Samozřejmě, jakákoliv editace obsahu či nedejbože tvorba něčeho nového nemá na tabletu smysl, proto moc nevěřím v „PostPC“ éru, jak ji mnozí prorokují, protože dnes jsou notebooky už za cenu levných tabletů, takže se nemá smysl trápit na patlacím displeji. Já sám bych sice asi uživil a uvítal nějaké univerzální zařízení s odpojitelnou klávesnicí, ale to, co zatím existuje, mne v tomto ohledu nepřesvědčilo. Dokud to nebude mít váhu a výdrž obyčejného iPadu a přitom výkon a plnohodnotný OS, nemá to smysl. Upřímně, i iPad mini je na dlouhé držení před obličejem na hranici akceptovatelné váhy…
    No a co se stagnace prodeje tabletů týče, vůbec se tomu nedivím. Nemyslím si, že by je lidé nevyužívali, ale podle mé zkušenosti prostě není důvod upgradu, jelikož pro onu pasivní konzumaci se bohatě hodí i staré stroje. Mám iPad 2 a iPad mini a oba stroje fungují i přes své stáří naprosto v pohodě. u iPadu2 tedy odchází tlačítko, takže až odejde úplně, asi mě synátor (který si jej nárokoval) donutí k zakoupení nějakého nového stroje, ale do té doby to prostě není nutné. Zatímco telefon člověk přeci jen upgraduje častěji už kvůli výdrži baterie a přeci jen lepšímu HW, u tabletu tě toto většinou nepálí – je mi úplně ukradené, že mé staré stroje už nevydrží tolik, co dříve, stále mi těch cca 6-7 hodin stačí… Jo a otevírání stránek funguje na iOS OK, ovšem i iPad má problém s více záložkami v prohlížeči, pamatuje si tak 2-3 naposledy otevřené a další se musí znovu načíst, což je opruz. Ale je tu skvělá aplikace na offline browsing, což je perfektní do letadla atd. Takže z mého pohledu je to užitečné zařízení, jen se na něm člověk nesmí pokusit ani náznakem o práci. V tomto ohledu je na dovolenou skvělé, protože právě toto umělé omezení ti ještě lépe pomůže se odreagovat – prostě na ten mail neodpovím hned, jsem na pláži s iPadem, oni počkají…:-)

  7. 7. Kamil2  18.9.2016  15:25:53

    Osmipalcový oled Samsung LTE. Obyčejná placka bez ozdobiček. Pro manželku. Prakticky na internet a maily. Na tahání se sebou. Jako doplněk k malému „hloupému“ mobilu sloužícího k telefonování a sms. Ksichtoknihu a hry nepotřebuju. Na nic víc. Sám mám jen hloupý mobil. Doufám, že hlava ještě dlouho bude sloužit. Zatím nepotřebuju „aplikaci“ abych se neztratil. Potřeboval bych nový. Malý, s velkou výdrží. To už je dnes problém. Nechci rozměrnou placku, jenže asi se nevyhnu. Na čtení čtečku Pocketbook 622. Čtení na tabletu není přirozené pro oči.

    Predator se mi nelíbí stejně jako cokoli tuzingové třebaže z výroby. Líbí se mi funkční design bez samoúčelných ozdobiček ala cokoli.

    Zato jsem rozšířil sbírku notebooků. Thinkpad T460, I7, ssd 256Gb, 4GB ram, bezdrátový telefonní systém se slotem na sim. IPS. W7 professional s možností upgrade ne W10 professional. Sice ne tak dobré barvy jako na onom upgradovaném L540 co mám na fotky (není na tahání, navíc už jsem musel lepit a vyztužovat tělo u pantů), ale prakticky z toho nejlepšího co je v kategorii. Sice bych mohl dát lepší,ale není až tak třeba. Nebylo možno odolat ceně. Je příjemně nositelný. Jen dva malé zádrhele. Německá klávesnice, vyřešil přelepkami. Akorát, že u nich se podsvícení neprojeví… Počeštěná německá windows. Dostal s počeštěnými. Po reinstalaci z recovery německá. Bez možnosti volby. Vlezl do registru, tam německý a anglický „klíč“. Smazal německý, už to mluví anglicky. Jinak standard. Všechno funguje, nemám potřebu se v tom hrabat.

    Takže za mě klávesnicového, tablet nee. Rozhodně ne s androidem. Jestliže někdy, jestli takovou placku budu potřebovat,jestliže ne s Windows (desítkám zatím odolávám) s klasickým linuxem. Ubuntu, Mint…

  8. 8. Ladis  19.9.2016  9:51:48

    Pro mě je tablet jednoúčelové zařízení na seriály a komixy (mobil je na to moc malý – když koukáte dlouho z blízka, tak vás časem bolí okohybné svaly – a netbook se nedá otočit na výšku). Proto taky potřebuju 16:10 Android a ne 4:3 iPad – seriály jsou na šířku a komixy na výšku (na iPadu by to bylo při stejné úhlopříčce malé a velký tablet už znovu nechci – nedá se držet jako mobil pevně jednou rukou, takže časem upadne). Protože obrázky umí zobrazit libovolně pomalý CPU a video je akcelerované přes GPU, tak výkon bude stačit napořád (starej 4jádrovej Mediatek zvládne softwarově i 10bit videa, pokud nevyžadujete úplnou plynulost obrazu, což u rozklíčovaných animací nijak nevadí – a kdyby něco už neutáhl, tak to překódujete přes Handbrake). A narozdíl od mobilu ani necítíte potřebu upgradovat kvůli „sexy“ novější verzi OS.

    Jinak všem zastáncům Windows na tabletu – už tam je konečně v dotykovém režimu dobrý přehrávač* (včetně výběru audio a titulkových stop a posunu titulků) a sekvenční prohlížeč obrázků ve vybrané složce? Protože jinak mi Windows tablet přijde dobrý akorát po připojení klávesnice, čímž se z něj ale stane netbook (od opravdových netbooků má aspoň navíc IPS displej).

    *Pokud vím, na VLC pro „Metro“ vybrali peníze na Kickstarteru, ale nakonec jej nedokončili.

  9. 9. swarm  19.9.2016  9:59:17

    [1] Asi máš pravdu. Měl jsem vysoká očekávání (která se ve mně snažili vzbudit výrobci tabletů :) ). Ale vlastně to docela vystihl Radek.

    [5] „A když tak po desáté přechází z tabletu na notebook, aby něco dokončil, tak už prostě příště zapne ten notebook rovnou.“

    — Tohle je přesně ten můj problém. Vždycky jsem začal na tabletu, abych ho pak došel vyměnit za notebook, protože buď na tabletu něco nešlo udělat, nebo to tam trvalo moc dlouho (třeba i takové to, že chci odpovědět na mail, a pak si uvědomím, že tam je potřeba vysvětlit to a to a hned začnu být naštvaný z pomalé klávesnice na obrazovce).

    [4] Ano, sandbox by mě neutěšil. Androidu z hlediska zabezpečení nevěřím ani trochu a s Googlem to mám stejně jako ty.

  10. 10. Ivan  19.9.2016  11:30:40

    My jsme ve firmě našli velice dobré využití tabletu ve výrobě. Dělníci, kteří montují stroje dostali tablet ve kterém je veškerá dokumentace v pdf. Pokud tedy potřebují něco zkontrolovat nebo si najít, třeba nějaký díl, tak to mají po ruce a optoti papíru je to násobně rychlejíší díky vyhledávání. Také distribuce aktualizovaných výkresů a seznamů je pohodlnější. Notebook v podobném nasazení je jen na obtíž, klávesnice překáží, větší váha, menší výdrž. Ze začátku sice dělníci ohrnovali nos co zas kravaťáci vymysleli za ***, ale po pár měsících je vidět, že jim to vyhovuje. Sem tam by se hodilo „pokročilejší“ zařízení (alespoň tablet s windows a USB), například pro přehrání programu v PLC, ale to se dělá hodně zřídka tak se vezme klasický notebook.

  11. 11. Puppy  19.9.2016  12:59:47

    [8] https://forum.videolan.org/viewtopic.php?p=437970#p437970 „We will soon release a UWP version to update all of this.“

  12. 12. Kamil2  19.9.2016  13:36:55

    9 Neměl jsem vysoká očekávání, od počátku bylo jasné, že jde o převážně jednosměrné zařízení. Zprvu konzumně zábavní.

    10 je pěkný příklad cíleného využití. Představuji si odolný CAT tablet… Jsou i velkoformátové profi čtečky s e-ink displeji. Viděl, líbí, zatím, na to že jsou jednoúčelové, nejsou levné.

    Nevýhodou tabletu jsou rozměry dané zobrazením. Perspektivní je „head up displej“. Jako lehké brýle, s volitelnou transparencí a možnostmi virtuálního zobrazení podle potřeby. To umožní zmenšit nynější velké placky a integrovat je do čehokoli. Ovládání hlasem, pohledem, mimikou, neuropotenciály.

    Wearable IT. Jakým mezníkem byl Walkman, takovým v IT bude „ITman“. Postupná snaha o obejití lidských periferií a o přímou komunikaci s mozkem. Přechod od IT zvuku a obrázků k IT reálného fyzického světa. Od jednoúčelových zařízení k univerzálním. Od tabletů k robotům. Vidím to jako nutný logický krok.

  13. 13. Nox  19.9.2016  15:57:08

    Proste tablet je pro uplne jinou skupinu lidi, kteri ani naznakem nezavadi o neco, co by se podobalo praci a potrebovali by na to nastroj a ne hracku. Jinak vim o firme, ktera zamestnancum poridila iPady s LTE kvuli nejake firemni aplikaci, ovsem na vse ostatni musi mit notebook, neb to iPad neumi. Takze obchodaci tahaji a nabiji o jeden kram vic.

  14. 14. Puppy  19.9.2016  19:51:33

    [13] V krajní nouzi na tom dokážu něco opravit přes Visual Studio Team System web :-) Někdo na to prý nacpal celé Visual Studio, ale tak odvážný jsem nebyl. Ta pohotovost s jakou se to zapne má něco do sebe a pořád je to lehčí než ultrabook. Chápu ale, že plno lidí na tohle používá 6″ phablet, já mám radši plnohodnotný PC OS a 8″ ThinkPad 8 je nejmenší existující zařízení s ním.

    Ta kompatibilita s PC se hodí i na takové věci když zjistíte, že na právě nový objektiv potřebujete rychle udělat update firmware foťáku přes USB. S mobilním OS jste v tu chvíli v háji ..

    Samozřejmě to co popisuješ je blbost, to má určitě jeden ten cíl, udělat dojem na zákazníky oblbováním iPadem. K tomu ještě úplné OT: když jsem teď četl recenzi a specifikaci iPhone 7 tak nechápu … v roce 2016 jen FHD IPS displej za 25 000 ? Když to srovnám s Lumií 950 za méně než polovinu ceny … inu to bude zase o tom dojmu.

  15. 15. Kamil2  20.9.2016  15:39:01

    13 Typické pro stádní podnik … Manadement cítí potřebu vyvíjet aktivitu a projevovat užitečnost. Za peníze daňových poplatníků to jde snadno. Úžasné argumenty, že je to moderní a mají to všichni.

    14 Jednotný systém a prostředí je výhodou. Heterogenní velmi zatěžuje. Android považuji za bezpečnostní riziko. Mé nadšení pro Linux vždy při zkoušeníé nové distribuce ochladne při zjištění, co pro mě důležitého na něm nechodí.

    Malý mobil je pro všestranné použití malý, velký překáží v kapse nebo se do ní nevejde. I přesto jerelativně malý. To už lepší je tablet, jenže pro něj musím mít nějaké zavazadlo. Když vyrážím na lehko, neberu batůžek či brašnu jen proto, kdybych náhodou potřeboval tablet. Když už zavazadlo a potřeba univerzálního zařízení, tak už notebook. Tablet doma ho nepotřebuju, pracovně ho nepotřebuju. Občas na cesty, jenže na to mám manželku s tabletem v její standardní tašce, kterou všude bere s sebou. Marně přemýšlím k čemu bych tablet nutně potřeboval. Zato čtečku využívám velmi.

  16. 16. Ladis  20.9.2016  15:47:53

    [14] Z tabletu funguje i plná vzdálená plocha. Teď už je oficiální RDP klient od Microsoftu pro všechny platformy (Android a iOS tablet a mobil už dlouho, Windows desktop a x86 tablet odvždycky, nově přibyl Windows Mobile 10 mobily, včetně na desktopovém monitoru z mobilu). Tím, že je přímo od výrobce, je rychlý a včetně audia a plynulého přehrávání videa i ve fullscreenu /závisí na rychlosti serveru/).

    Já si pro svoje účely pořídil (po odešlém předchozím mobilu) levný Android mobil 5,5″ 720p, takže je vzdálená plocha už blízko pohodlí tabletu (písmenka jsou dobře čitelná a člověk nedělá chyby u „pravý klik 2 prsty“ a „tažení“). Třeba jsem koukal na TV na seriál přes DLNA (už mě nebaví k TV nosit notebook, když je to stejně všechno v síti) a najednou zjistil, že následující řadu jsem špatně překódoval (mám starou TV, takže neumí stylované titulky). Vzal jsem mobil, zkontroloval ve VLC na vzdálené ploše, jaké streamy jsou v první epizodě další série, a podle toho naklikal následujících 12 epizod v Handbrake. Jakmile jsem to dokončil, tak za ty celkem 4 minuty už stihl desktop překódovat první epizodu, takže na TV jsem rovnou dal play.

  17. 17. r4in  21.9.2016  10:05:28

    Tady se někdo pokouší používat tablet na práci, což je dost meh, byť známý mi tvrdil, že řídil firmu s obratem 500 mega z iPadu, ale myslím, že jenom posílal emaily.

    Na konzumaci obsahu mi tablety přijdou lepší než noťasy, protože jsou menší, lehčí, déle vydrží a mají často lepší displej s lepším AR (třeba iPad Mini s 4:3 displejem je super na ebooky). Pochopitelně, musí jít o „oficiální“ obsah, tj. pokud chcete tahat filmy někde z ulož.to nebo torrentů a ještě k nim shánět titulky, tak už je zase lepší PC, IMO.

  18. 18. Ladis  21.9.2016  11:55:56

    [17] Ad a) Naše firma (200 lidí v 6 zemích světa) je řízená podobně – maily, telefonáty a schůzky s lidmi (s částí vzdáleně), co dané úkoly přímo udělaj nebo lidmi, co je delegujou podřízeným. Přehled o stavu je z těch pravidelných schůzek. Když k tomu přidáš web aplikaci na práci se zákazníkama (u nás Microsoft Dynamics CRM – ten na iPadu běží dobře /a k iPadu jsou kvalitní klávesnice/, Android nepodporujou – nezkoušel jsem změnit identifikaci prohlížeče, to jsem zkusil jen na chromebooku, kde to pak fungovalo) a web aplikaci na správu bugů, todo apod., tak jedinej důvod, proč šéf občas potřebuje desktop, je kvůli vyzkoušení aktuální verze programu, co vyvíjíme a prodáváme.

    Ad b) Android je v tomhle jako desktop – stáhneš si film z uloz.to nebo torrentu, stáhneš titulky a pustíš bez nutnosti překódování, ani není problém v přehrávači posunout titulky, pokud přesně nesedí.

  19. 19. Kamil2  23.9.2016  12:33:59

    18 ano, stačí se rozhlédnout kde co už standardně funguje a vybrat. Jenže když je to nutné zadat jako veřejnou zakázku….parametry do rámcové smlouvy…navíc když rozhoduje kdo tomu nerozumí. Kromě toho je problém když jde o sdílení dat mezi různými jinak spravovanými subjekty. Když i v rámci jednoho je problém sjednocení formátu dokumentů. A to je maličkost.
    „Nechceš tablet?“ „Ne“ „Ty bys ho využil.“ „Na co?“ „Určitě bys něco našel. Když ho může mít tamten…“ Jenže každá věc má nějaké vlastnosti, má mít nějakou tomu odpovídající funkci a využití v systému. Protože jinak to dopadá jako…
    „Pět samyc“…..

  20. 20. Jiří  7.10.2016  14:01:47

    [6] Jakou aplikaci využíváš pro offline browsing na iPadu? Díky


Napsat komentář