Rozdíl kvality signálu mezi VGA a DVI

S poslední generací multimediálních notebooků už se naštěstí rozšiřuje penetrace modelů s digitálním DVI/HDMI výstupem. Je však stále mnoho modelů, které nemají jinou možnost vyvést obraz než analogovým VGA výstupem. Někdo tvrdí, že rozdíl mezi DVI a VGA poznat nejde, někdo tvrdí, že přes VGA na dnešních velkých LCD panelech bude obraz úplně rozmazaný. Pravda je samozřejmě někde mezi a nejde to tak snadno rozsoudit.

Proč není VGA výstup vhodný?

Dnes již jen málo uživatelů setrvá u klasických CRT obrazovek, které samotné fungovaly na analogovém principu, a tudíž analogový signál pro ně byl úplně nejlepší možností. LCD panely ovšem mají VGA vstup pouze kvůli kompatibilitě a je to pro ně úplně nevhodný typ přenosu. Důvod je jednoduchý. Digitální signál z grafické karty se musí převést na analogový (který je náchylnější k rušení) a následně se opět musí konvertorem v monitoru převést zpět na digitální. Mimo náchylnosti k rušení je ještě problém v nepřesnostech vznikajících během obou konverzí.

Porovnání kvality

Pomocí kamery sestrojené pro potřeby mé bakalářské práce jsem udělal dvě fotky, které ukazují typické rozdíly mezi VGA a DVI výstupem. Aby to bylo názornější, vypnul jsem vyhlazení písma (abychom se nemuseli přít o tom, co je ještě vyhlazení a co už chyba).

První obrázek byl pořízen z monitoru připojeného digitálně. Hrany jsou dokonale ostré a nikde žádné duchy.

Na druhém obrázku si lze všimnout světlé stopy vlevo od písmenek a tmavé stopy z druhé strany. To jsou dvě nejčastější chyby, které se u tohoto připojení s LCD panely objevují. U některých monitorů je možné v některých případech pomocí ladění synchronizace a doostřování tyto chyby odstranit. Záleží jen, jak jsou chyby intenzivní a jak je schopný monitor. Konkrétně chybu na obrázku je však možné najít v určité míře na většině analogově připojených LCD (většinu eliminace jedné zvyšuje intenzitu druhé).

Je možné docílit kvalitního obrazu s VGA?

Je to možné. Kvalita přeneseného signálu je definována kvalitou vysílací a přijímací časti a přenosové cesty. V tomto případě tedy výstupu notebooku, vstupu monitoru a kabelu, kterým je propojíte. Průměrný kabel, který dostanete k aspoň trochu lepšímu LCD by měl stačit ve většině případů postačovat.

Ačkoli by se předpokládalo, že u monitoru nemůže být problém, neboť by jeho vstup měl být dimenzován právě na jeho tovární rozlišení. Bohužel to neplatí vždy. V dnešní době, kdy jsou cenu LCD panelů tlačeny velmi nízko se na kvalitu VGA nehledí (zcela logicky) zejména u low-endu. Setkal jsem se už s monitory, kde přes VGA nebyl obraz nikdy bez chyby – těch je však málo. Větší skupinu tvoří monitory, kde sice kvalitní signál bude v pořádku, ale signál z průměrného notebooku nikoli. Málokterý notebook má výstup dostatečně kvalitní. Naopak pokud si koupíte nějaký kvalitní (tedy i drahý) monitor, pravděpodobně bude schopen některé ty standardní nedostatky eliminovat.

U monitoru je to tedy jednoduché. Je to tak jednoduché i u notebooků? V žádném případě. Jsou drahé notebooky s naprosto mizerným výstupem a levné s „bezchybným“. Bohužel v tom neexistuje žádné jednoduché pravidlo, jak na tom ten který notebook je, a je nutné spoléhat se jen na recenze a postřehy uživatelů. Obecně jsem většinou méně spokojen s kvalitou VGA u značek ASUS, HP a Sony. Převážně dobré zkušenosti mám pro změnu u Aceru, DELLu a Fujitsu-Siemens. Všude se samozřejmě dají najít výjimky.

Závěrem

Nezanedbatelné množství uživatelů notebooků nikdy nepotřebovalo a nebude potřebovat nějaký monitor připojit. Pokud si však vybíráte notebook, kde počítáte s připojením většího LCD, je dobré si to pohlídat. Jednou možností je pořízení vhodného LCD panelu, kvalitního kabelu a následné hledání zkušeností k vybraným notebookům. Pravděpodobně jednodušší však bude najít notebook s digitálním výstupem. I v business třídě už je nabídka lepší a zejména tam lze absenci často řešit dokovací stanicí.

Komentáře k článku

  1. 1. Damianus  20.12.2008  19:09:46

    Nj treba u me to je velky problem haze fakt skarede duchy ale tak HDMI to resi no sice je to drahe reseni ale stoji to za to :)

  2. 2. Krevety  20.12.2008  19:52:28

    Drahe reseni? Snad jen pokud nemas LCD-TV/LCD monitor, ne? Kabely stoji +- stejne…

  3. 3. tark  20.12.2008  19:57:48

    S těmi DELLy víceméně souhlasím, 4 roky starý Dell Latitude víceméně bez problémů (ostrost stejná jako s DVI) na 19″ wide Prestigio, 19″ + 22″ ASUS … Ale 24″ HP ani za nic, duchové + jen 1600×1200… A nevím co s tím :(

  4. 4. Keff  21.12.2008  0:53:10

    Asi to fakt záleží na notebooku/LCD, můj Dell D630 připojený k 1680×1050 LCD přes VGA vypadá přesně jako tvůj ukázkový DVI výstup.

    BTW, možná to může být i monitorem – hlavně ty levnější často nahánějí efekt pro uživatele tím že na VGA uměle přeostří a překmitnou co se dá, i když se třeba přes DVI chovají normálně, typický příklad jsou levné Asusy se Splendid tlačítkem – o těch říkám že jsou optimalizované na to, zaujmout umělou ostrostí vidláka v Datartu (máme jich plný lab ve škole a bolí z toho oči).

  5. 5. MadCap  21.12.2008  2:28:53

    Ja mam HP LP2465 a na nom bol dokonaly obraz aj z niektorych lacnych mini notebookov a aj mnohych „velkych“ modelov. Je to dost individualne, ale ak by som chcel ntb pouzivat casto/pravidelne s externym displejom na velkom rozliseni, tak si hladam model s digitalnym vystupom (DVI, HDMI, Display Port).
    Btw – lepsie panely maju skutocne dost nastaveni pre analogovy vstup a tieto volby riesia mnoho nedokonalosti.

  6. 6. Warcz  22.12.2008  10:52:01

    Offtopic – http://www.mobilmania.cz/getfile.aspx?id_file=3605659

  7. 7. max  27.12.2008  20:51:11

    jde nekde sehnat navod na tu kameru, kterou jsi to snimal?

  8. 8. swarm  27.12.2008  21:28:13

    [7] Obávám se, že ten nikde nebude. Je to celé navržené a vyrobené na fakultě, takže k materiálům má přístup asi jen student na katedře měření ČVUT FEL.

  9. 9. Radek Hulán  3.1.2009  19:00:22

    Zdá se mi to hodně podobné. Trošku odlišné podání písmen může být díky jinému ClearType pro LCD s DVI-D versus analog?

    Osobně mám na notebooku jen analogový VGA konektor, a nemám s ním problém ani při připojení na 46″ plazmové TV s rozlišením 1080p, při prezentacích. Obraz je dokonale stabilní.

    Jen z principu by DVI-D nebo rovnou HDMI nebylo špatné, ale důvod na výměnu notebooku to rozhodně není :)

  10. 10. swarm  4.1.2009  2:01:32

    [9] Je to hodně podobné, ale ClearTypem to není (ten je vypnut na obou). Musel jsem to vzít na makro, aby to bylo viditelnější. Při používání to je vidět jen omezeně a spíš to evokuje pocit zhoršenýho zraku. Zapnutí ClearType je pak obousečnou zbraní. Chyby sice často skryje, ale písmo vypadá… no nevim, jak to říct – tak nějak „nevyváženě“.

    S poslední větou máš pravdu. Jako důvod k výměně notebooku to vážně neni. Článkem se částečně snažím upozornit ty, kteří něco právě plánují koupit, aby případně přehodnotili své priority. Když jsi kupoval 6710b, tak byla doba ještě trochu jiná. S novými modely už jsou digitální rozhraní přístupnější ve všech třídách.

  11. 11. A  4.2.2009  12:13:36

    Díky za pěkný článek. Zvažuji koupi nového LCD. Asi si připlatím a koupím i s DVI.

  12. 12. Zivan  24.4.2009  0:21:11

    100% monitor s DVI, rozdil v penezich neni moc velky, ale rozdil v kvalite obrazu muze byt hodne velky.
    Ja mam s T61 analogove na 19″ Eizu paradni obraz, ale na pracovnim 22″ Eizu je to jak stare rozostrene CRT :(

  13. 13. » Více externích monitorů k notebooku » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  26.4.2010  19:23:04

    […] vlastně i VGA už dnes může být problém. Jde o analogový přenos obrazu a LCD obrazovky fungují digitálně, takže dochází ke konverzi […]

  14. 14. Marek  23.10.2010  22:13:47

    Absolutne súhlasim s tvrdením, že kvalita VGA vystupu nie je umerna ostatným parametrom pc. Mám osobnú skusenosť, kde profesionalny notebook (Sony Vaio Z12), pripojený pri prezentácií na DLP projektor ponukol veľmi podpriemerné zobrazenie sprevadzane preblikovanim obrazu.Naopak, ten isty projektor napojeny na 4 roky stary Acer vykazoval vyborne vysledky. Časom sa akosi zabudlo pri novych pc na to, že ešte stale by mal mať vystup VGA kvalitu z čias minulych a nemalo by sa toľko ostriť na digi signal. Všetky moje pokusy o zlepšenie VGA signalu stroskotali. Preto odporučam pri častejšom použití periférií ako ext. monitor alebo projektor cez VGA vystup odskušať si najprv ich vzájomnú kompatibilit.

  15. 15. painn  26.12.2012  21:28:06

    Dobry den chtěl bych se zeptat vim že se nejedna v mem případě o notebook ale mam takovej problem postavil jsem si pc a mam u graficke karty vystup hdmi a DVI ale u monitoru mam VGA mam ted zapojenej VGA kabel a redukci na DVI do grafiky ale kdyz hraju vysoce naročnou hru tak v tmavých mistnostech mam obraz rozvlněnej jako ze ma lehke vlny a řešil jsem to hodne a myslim si ze je to kabelem ze kdyz koupim DVI–VGA kabel tak se problem vyřesi co myslite ?

  16. 16. swarm  26.12.2012  21:38:42

    [15] Ne, nevyřeší se kabelem nic. Řešením je odstranění zemní smyčky, které vznikly mezi napájením monitoru a počítače. Doporučuji zkontrolovat, zda jsou obě komponenty zapojeny ve stejné zásuvce (ideálně, aby nebyly třeba každá v jiné prodlužovačce). Pak bych zkusil odpojit ostatní zařízení (třeba pokud je někde TV tuner, či jiná věc, která přitáhne elektrickou zem odjinud). Pokud nic nepomůže, pořád je možné zakoupit galvanický oddělovač, který by problém řešil.

  17. 17. painn  26.12.2012  22:45:04

    tak monitor a pc je v jedne prodluzovačce a pak je tam jen tiskarna a settopbox je vedle v mistnosti.

  18. 18. lama  17.1.2013  18:45:03

    chtel bych se zeptat jestli je lepsi kdyz mam z notebooku vga vystup a k monitoru je pripojenej na dvi a nebo pres hdmi? dekuji za odpoved

  19. 19. Roman RW  5.2.2013  0:19:39

    No já mám přesně opačnej problem, mám teda monitor s TV tunerem samsung který má VGA připojení a DVI/HDMI připojení, na grafice mám HDMI a DVI, jakkoliv se pokoušim propojit monitor přes DVI s Přechodkou na HDMI či přímo HDMI to HDMI tak obraz stojí za pikaču. Jakmile propojim PC a monitor přes VGA a přechodku VGA/DVI tak je obraz jak víno. Nechápu to :D

  20. 20. swarm  5.2.2013  10:37:27

    [19] No, to je jednoduchý – máš prostě zapnutý overscan na HDMI výstupu notebooku.


Napsat komentář