Apple MacBook Air – přerostlý ultra-portable, nebo jen hračka?

Apple na MacWorld představil svůj nový „ultra-mobilní“ notebook, kterým se pokusí vyplnit díru ve své nabídce. Očekávalo se mnoho, a když teď vidím, co nám Apple představil, tak jsem trochu zklamán. Proč? Mám pocit, že Apple trochu přestřelil.

Nabídka Apple doteď

Do této doby v nabídce nebyl žádný opravdu mobilní notebook, který by stál za pozornost. Nejmenší a nejlehčím je 13,3“ MacBook. Ten ovšem váží 2,27kg a to už rozhodně není malá váha na notebook, který by bylo potřeba neustále přenášet. S MacBookem mám i své zkušenosti a není to žádný zázrak. Proti jiným podobným notebookům je citelně těžší a má podstatně menší výbavu. V krabici u nejlevnější verze nebyly ani potřebné adaptéry, aby bylo možné připojit externí monitor/projektor, což je dost na pováženou. Zklamáním pro mě byla i absence čtečky paměťových karet. Ty jsou totiž v poslední době velmi populární (sám je také používám místo disket).

MacBook Air

Apple vyslyšel prosby a konečně přidal do nabídky i ultra-mobilní notebook. U Applu se s výbavou nikdy moc nepředali, tentokrát to ovšem při osekávání dost přehnali. K připojení externích zařízení nám totiž nabídl jen tři porty – USB 2.0, microDVI a Line Out (analogový zvukový výstup). Absence zvukového vstupu se vidí opravdu jen velmi ojediněle a je to velká ostuda. Jedno USB pak může být i značně limitujícím faktorem použitelnosti. Představte si, že jste někde mimo domov a potřebujete pracovat s nějakými daty na USB flash disku a zároveň mít připojenou myš – na něco takového totiž budete potřebovat s sebou nosit rovnou i nějaký USB hub. To ani nepočítám, pokud budete mít v plánu připojovat se na internet přes bezdrátový USB modem. Chválím snad jen za adaptéry na DVI a VGA, které jsou součástí dodávky. Menší notebooky mají často slabší VGA výstupy a DVI je většinou tabu. Stejně tak je možné dokoupit adaptér na televizní výstup, což se u notebooků pod 1,5kg nevidí v podstatě vůbec.

Rozměry a váha

Vzhledem k uvedenému faktu, že se vyházely prakticky všechny porty, jsem čekal hmotnost tak 700-900g. O to víc mě překvapilo, že váha se pohybuje kolem 1,5kg. To je totiž váha, do které Sony se svým VAIO SZ dokázalo narvat Core 2 Duo T7500, optickou mechaniku, plnohodnotný 2,5“ hybridní SATA disk, dedikovanou grafiku NVIDIA a celou škálu portu a rozhraní včetně připojení dokovací stanice. O tom, že design VAIO je podstatně stylovější asi nemá cenu vůbec vést debaty.

Výkon

U 1,5 kg notebooku si jen málokterý výrobce dovolit nedat optickou mechaniku. MacBook Air ji ale nemá, a tak je v něm mnohem víc místa na případné další komponenty proti jiným notebookům. Ani toho moc nebylo využito – uvnitř totiž je ubohý malý 1,8“ PATA disk. Tyto disky se vyznačují malou kapacitou a ubohou rychlostí. Disky jsou obecně limitujícím faktorem rychlosti notebooků, takže je asi každému jasné, jak rychlý bude MacBook Air. Nezbývá než doufat, že zbylý prostor byl aspoň vyplněn solidním chlazením a že bude notebook chladný a tichý.

Baterie

U ultra-mobilních notebooků jsou úplně jiné nároky na výdrž baterií. MacBook Air se honosí „papírovou“ hodnotou 5 hodin. Lze tedy říct, že reálně to bude nějaké 4 hodiny. Konkurence v podobě Fujitsu-Siemens, Toshiba a Sony je ale mnohem dál a 6-7 hodin reálného provozu není žádný problém. Na vině je tentokrát malá baterie. Ta jediná dodávaná má totiž kapacitu ubohých 37Wh.

Konektivita

Na vyhazování portu analogového modemu podle mě v dnešní době není nic špatného. Vynechat ale drátovou síťovou kartu (LAN), to se jen tak nevidí. Wifi připojení není zas tak rozšířené a na mnoha místech ani být nemůže. Absence LAN je tedy něco neomluvitelného a nezachrání to ani možnost dokoupit USB-LAN adaptér, kterým si obsadíte ten jediný USB slot. V dnešní době jsou hodně v módě bezdrátové modemy. Tento fakt Apple také ignoruje, takže v jeho notebooku žádný samozřejmě není. Nelze ho ani přidat do ExpressCard, či PCMCIA slotu. Proč? Protože žádný takový nemá. Jedinou možností je opět připojení přes USB a to značně limituje pojem „ultra-mobilní“.

Rozšiřitelnost

Kdo má co dočinění s notebooky Apple, tak určitě nebude překvapen nemožností jakéhokoli rozšíření. Na spodku notebooku nejsou žádné kapsičky pro přístup k integrovaným komponentám. RAMku pro jistotu rozšířit ani nejde, protože je všechna připájena k základní desce napevno. Disk sice vyměnit lze, ale budete muset rozebrat celý notebook. Stejně tak je to i s baterií, která taktéž není uživatelsky vyměnitelná. Vzhledem k tomu, že baterie většinou odejde jako první, to moc nepotěší.

Konkurence

Tak té je v tomto segmentu mnoho. Pokud bych se měl držet váhy MacBook Air, tak je možnost vybírat i s plnohodnotných notebooků (Sony VAIO SZ, Fujitsu-Siemens Lifebook S6410). Pokud bude mou prioritou mobilita, tak pak můžu jít s vahou mnohem níž. Příkladem budiž Sony VAIO TZ, či Toshiba Portégé R500. Oba zmínění jsou připraveni na připojení dokovací stanice a mají rozsáhlou nabídku rozhraní, která se podobá té u velkých notebooků. S MacBookAir je tedy nemá v podstatě ani cenu porovnávat (ohledně rozhraní je na tom neporovnatelně lépe i levné Eee PC, které má čtečku karet, LAN i 3 USB). Ostatně nechybí ani pevná vyztužená konstrukce (kov), která u MacBook Air nebude vzhledem k o 5 mm menší výšce o nic lepší (maximálně srovnatelná).

Kde se MacBook Air uchytí?

Tak předně je to Apple. To znamená, že si svou klientelu určitě najde. Pravděpodobně to ale zcela jistě nebudou profesionální uživatelé. Viděl bych ho spíš jako doplněk do domácnosti ke stolnímu počítači. Tedy přístroj na čtení webů a pošty a kecání přes IM na pohovce v obýváku, či v posteli před spaním. Na takové použití je více než optimální, pokud někomu nezáleží na ceně.

Určitě se najdou lidé, kteří si ho koupí kvůli designu. Osobně se mi ale tento vůbec nelíbí, protože se to s tím zaoblováním nějak přehnalo. Tady u mě vede jednoznačně Sony VAIO TZ a Toshiba Portégé R500 (ta vypadá v reálu sakra dobře).

Komentáře k článku

  1. 1. Skvedo  17.1.2008  18:35:55

    Jedno mu ale uprit nelze, stylove predstaveni svetu.
    Vytahnout nb z obálky bylo dost dobré.

  2. 2. Tails  17.1.2008  19:18:05

    Hmm, ten design vypadá na první pohled zajímavě, ale osobně mi připadá dosti nepraktický a navíc bych se bál, že "foukne větříček" a notebook se zlomí.

  3. 3. zemlak  17.1.2008  20:42:12

    Nevím proč, ale přijde mi, že jsi popsal dokonalý zařízení, tak za 6000 až 8000 Kč :D

  4. 4. Radek Hulán  17.1.2008  20:53:59

    věta "nemá nic společného s tím, na jaké doméně je tento blog hostován" nedává smysl. Pokud jsi chtěl napsat, že článek psal "swarm", pokud to není někomu jasné z "autor: swarm" v hlavičce, tak to napiš :-)

  5. 5. Skvedo  17.1.2008  22:23:22

    [3] az na to ze ne za 6-8 tisic, ale za 1699 eur (2868 eur s SSD diskem) prepocitej si to a pridej aspon 1500

  6. 6. M4t3o  17.1.2008  22:35:02

    Zajimalo by mě proč jsi nenapsal i klady ? MacBook Air má
    C2D 1,6 – 1,8 GHz 4 MB Cache
    standartně 2GB Ram
    Intel GMA X3100
    1799$
    a je to nejtenčí notebook na svěťe
    A podle mě není zrovna na místě se bát že se zlomí.
    Výhody oproti Toshibe bych viděl, podsvícena klávesnice, multi-touch touch pad, větší display, zabudovaná kamera s mikrofonem.

    takova Toshiba R500
    má jen C2D 1,2 GHz 2 MB Cache
    Standartně 1024 MB Ram
    Intel® GMA 950
    1999$.
    Výhody co bych viděl oproti MBA je že má mechaniku a větší HDD a jeho hmotnost.

    A ani mi nepříde blbé jedno USB, myš/klávesnice může být BT, Internet přez Wi-Fi, tiskárna sdílena v domácí síťi, a vzhledem k tomu že má wifi s podporou "n" tak by sem nebál ani o rychlost přenášených dat, a jedine co by sem potřeboval připojit je mechanika a nebo fotoaparát, a na to mi to jedno USB stačí.

  7. 7. zemlak  17.1.2008  23:20:44

    [5] no právě, jako v USA nevidím problém s prodejem, ale u nás tomu moc nevěřím, teda spíš vůbec, ta cena to zabije.
    Ale M4T30 hezky popsal jak se to dá použít.
    A já bych bral to Swarmem zmíněné VAIO. :)

  8. 8. Web  17.1.2008  23:34:16

    Nechápu, kde vzal Radek Hulán $3000 USD?! Cena modelu s SSD by se v USA měla pohybovat kolem dvou tisíc.
    Každopádně je to políček do tváře konkurence => ceny půjdou dolů a technologie dopředu.

  9. 9. jalko  18.1.2008  1:17:43

    [8] Zrejme z apple.com, pri SSD modely je cena 3098USD bez dane! :)
    [6] Do portege R500 sa dodava zaklad 2GB RAM, cena SDD modelu je u R500 cca 75000SK, MB Air bude zacinat na 3000EUR+priplatok za rok zaruky(cez 100000SK)

  10. 10. barborka  18.1.2008  14:27:17

    Ješte bych doplnila, že MBA má procesor Core 2 Duo mobile na 1.6-1.8 GHz zatímco uvedená Toshiba jen slaboučký procesor 1.2 a to ještě v ULV variantě – tedy sice úsporný, ale pomalý. Takže výkon MBA bude o řád vyšší …

    co se konektivity týká, nevidím problém .. drtivá většina periferií k notebooku je dnes bezdrátová, pokud už potřebujete nutně kabel, koupíte si USB síťový adaptér …

  11. 11. Web  18.1.2008  14:38:13

    Je to cena pro pre-order prodej. Vzhledem k marketingové taktice "lízání smetany" půjde po půl roce na 2000 USD – o to se klidně vsadím. Jinak 64 GB SSD disk je dnes velký luxus. Doufám, že to donutí IBM vyrobit něco lepšího, než jsou subnotebooky řady X60(s). Ty seženete z USA za 1000-1350,- USD.[9]

  12. 12. Adam  18.1.2008  16:24:33

    [9] Cena je s daní, chybí tam tzv. "local tax", takže nemystifikuj…

    Obecně k článku: srovnání s R500 – Air má prostě v základu více RAM a o řád rychlejší procesor, to je objektivní fakt. Jako vadu bych ani neviděl, že nejde vyměnit RAM, taky proč? Do R500 také nedáte více než 2GB.

    A absence optické mechaniky? Čistý marketing. MacBook Air se má prodávat jako "breakthrough device in wireless communication". Já ho mám už předobjednaný: notebook není pracovní zařízení. Použiju jej v letadle (podsvícená klávesnice + MagSafe nabíječka) a ve škole na poznámky. Na nic víc.

    A hlavně, Apple je v tady v USA brán úplně jinak, ne jako firma pro bohaté. Od toho je Alienware. Jsou stylovky s dobrou výdrží. Je to třeba chápat v tom směru, na který trh se Apple zaměřuje. A to Evropa není.

  13. 13. swarm  18.1.2008  16:58:53

    [4] Hehe. Já jsem to právě psal dost narychlo těsně před publikováním. Šlo pouze o to, že jsem nechtěl, aby se tu za mnou táhly zástupy ubožáků, co tě nesnáší. Ale ty to znáš a víš přesně o čem mluvím :).

    [6] To neni, že bych nenapsal klady (mimochodem pochválil jsem za microDVI). Spíš jsem jen řešil některé subjektivní prohřešky proti použitelnosti. Ono lepší procesor a 2GB RAM v základu je fajn, ale vychází to z toho, že je to novější notebook. Tu Toshibu R500 používala moje přítelkyně, když jsme měli NB LAN pařbu Diabla 2 a to bylo někdy na konci léta, kdy jsem měl ještě volno. Dneska už je zase technika trochu dál. Předpokládám, že zas vyjdou inovované modely, kde se to všechno napraví. Klady vidím určitě v té kamerce. Ono jinak ta Toshiba je cílená trochu někam jinam. To je notebook na používání i venku. To znamená speciální reflexní vrstu, díky které je obraz dokonale čitelný i když na něj praží slunko za parného letního poledne. To MacBook Air nemá a kopa dalších NB samozřejmě taky ne. Daní za to je horší barevné podání.

    Jedno USB je pro mě docela problém, protože všechna náročnější zařízení se musí přopojovat přes dvě (kvůli napájení). Dvě USB tedy za sebe považuji jako nutnost. Bezdrátovým BT periferiím také zas moc nefandím. Ty nejkvalitnější myši a klávesnice stejně většinou jsou i v bezdrátové variantě řešeny jinak než přes BT a musí se připojovat speciální receiver (opět na USB). Zároveň ale vim, že je hodně lidí, co i malé notebooky, v životě k ničemu nepřipojili. Těm to určitě vadit nebude.

    [10] Procesor je sice v Toshibě "slaboučký", ale při běžných činnostech je stejně limitem jen a pouze disk, takže ta Toshiba bude rychlejší. Tohle mám odzkoušené a beru to jako fakt.

  14. 14. swarm  18.1.2008  17:05:32

    [12] ad: "notebook není pracovní zařízení" – pokud tak k tomu přistupuješ, tak neni problém. Však jsem taky psal, že pro takové lidi právě může MBA být. Zároveň ale všechny ty věci, co jsem tu vyjmenoval, se týkají hlavně toho, když to někdo jako pracovní zařízení používat bude. Já malé notebooky jako pracovní zařízení holt používám (nemám na výběr, ale nevadí mi to – to je zas ale na jinou diskuzi), takže z toho i vychází můj subjektivní názor. Jinak jako pokud by byla náhodou možnost to orecenzovat, tak se toho určitě budu chtít chopit. Docela mě to zajímá a že jsem tady napsal některý věci, co mi moc nesedí, tak to neznamená, že jsem MBA automaticky odsoudil. Jako recenzent jsem se musel naučit mít určitý objektivní nadhled – však taky proto vznikl tenhle blog. Píšu sem věci, co bych občas do recenze moc psát nemohl.

  15. 15. Web  18.1.2008  20:41:26

    [13] Ony mají hlavně BT periférie dost velkou spotřebu ve srovnání s bezdrátovou technologií používanou ad-hoc. Bezdrátová notebooková myš od M$ vydrží na jednu AA baterii několik měsíců. BT myška od MSI na jedno nabití sotva pár dnů.

    Jeden USB port je nevýhoda – stejně jako dva hned vedle sebe.

  16. 16. jalko  18.1.2008  21:53:47

    [12] Ano, prave tato dan tam chyba. Je to dan ? Ale hoc, nech mas aj pravdu. Kazdopadne k nam sa to predava pomerom 1=1 doral=euro + priplatok za 1 rok zaruky naviac, tak si to vyrataj sam kludne :)

  17. 17. peter.kotrcka  19.1.2008  20:16:30

    [9] r500 sa NEdodava pri zakladnom modeli s 2 GB RAM. LEN s 1 GB, rozsiritelnym na ubochych 1,5 GB. tak isto, ako vsetky okrem najvyssieho modelu su s XP. skus pozriet toshiba web.

  18. 18. komplikator  29.1.2008  21:15:16

    Ono ale srovnáváte nesrovnatelné na FS ani na Toshibě si legálně nerozběháte Pantera ani jiný MacOS kdežto vynikající operační systém Windows Vista Ultimate 64bit na MBA ano ;)

  19. 19. swarm  29.1.2008  21:54:47

    [18] No tak teď jsi tomu dal korunu ;-).

  20. 20. Chlapcisko  30.1.2008  12:21:13

    Formulácia "Pravděpodobně to ale zcela jistě nebudou.." znie trochu divne, nie? Buď je niečo pravdepodobné alebo celkom isté, kombinovať sa to nedá. Peace :)

  21. 21. swarm  2.2.2008  17:13:36

    [20] Kdo ví. Třeba to je možný použít a třeba ne :-). To je holt výhoda a nevýhoda blogu. Tady si můžu něco publikovat prakticky hned jak to napíšu. Proto jsem píšu tak rád a taky je to jeden z důvodů, proč to tady vzniklo. Kdybych si chtěl nějak pracovně publikovat někdeteré články, tak to po mě musí projít ještě přes další 3 lidi a pak to týden čeká, než se to objeví. Tady si to po sobě většinou jen letmo přečtu a šup s tim na net.
    Když už pak na něco narazim později, tak většinou opravuju jen "do nebe volající" hrubky a interpunkci.

  22. 22. swarm  4.2.2008  0:17:51

    http://www.youtube.com/watch?v=sEwRCDPATII


Napsat komentář