Integrované 3G modemy jsou budoucnost

Patřím mezi uživatele, kteří jsou velmi nároční na mobilitu notebooku a jeho užitnou hodnotu při práci v terénu. Správný malý notebook má spotřebu aspoň kolem 6ti hodin a displej připravený na používání venku při denním slunečním světle. To jsou takové základní parametry. Pokud však chce být člověk opravdu mobilní, tak je potřeba víc. Internet je dnes nedílnou součástí většiny profesionálů a mít na něj přístup kdekoli, se už někdy stává víc než příjemnou vychytávkou přímo nutností

Jak na to?

Takovým asi nejbarbarštějším způsobem, jak se připojit na cestách je propojení notebooku s mobilním telefonem. Kabelem je to velmi nepraktické a bluetooth pak zase často zbaští hodně energie (je totiž připojeno na USB sběrnici a ta při aktivitě podobných zařízení zakáže přejít procesoru do nejúspornějších stavů). Navíc pak moc nemůžete většinou telefon používat k ostatním činnostem.

Lepší možností je tedy jednoznačně něco, co lze zasunout (skoro) celé do těla notebooku. Vyzkoušel jsem nějaké PCMCIA a ExpressCard modemy, ale není to ono. Většina jich totiž přesahuje z notebooku ven klidně o několik centimetrů a došel jsem k tomu, že to je velmi obtěžující. Nutí vás to totiž kartu z notebooku vyndávat, takže není problém ji pak někde zapomenout (třeba doma). Musíte se tak starat o další věc. Navíc vyndávat kartu musíte i v případě, že chcete šetřit energii. Žádný modem z těch, co jsem tu měl do obou rozhranní, se neuměl vypnout. Rozdíl ve spotřebě je ale někdy docela podstatný a nějaká půlhodina navíc už není k zahození.

Úplně nejlepším řešením je mít tedy modem integrovaný přímo v notebooku. Můžu říct, že pak je to teprve ta správná volnost. Integrované modemy zpravidla není problém vypnout pomocí nějaké utility výrobce notebooku. Připojení je tedy vždy „po ruce“ pouhým stisknutím jednoho tlačítka. Navíc pak konečně odpadají problémy, kdy se karty brání provozu po úsporných režimech a režimech spánku (stává se to občas při nevhodné kombinaci notebook – karta).

Závěrem

Pro notebooky jsou bezdrátové modemy zcela jistě budoucností a třeba konečně úplně nahradí dnes už poměrně směšné analogové 56kb/s modemy.

Komentáře k článku

  1. 1. zemlak  6.1.2008  19:42:35

    Nejde dodat nic jiného, než naprostý souhlas!

  2. 2. swarm  6.1.2008  20:01:49

    Bohužel operátoři nám moc nepřejí. Jak tak na to koukám, tak kdybych prointernetil to, co je napsaný na tom měřáku, tak by to bylo drahých 5 minut pro můj vlastní paušál. Pokud nemá člověk neomezený data, tak ho tohle klidně může stát necelých 600,- Kč :-(.

  3. 3. Skvedo  7.1.2008  21:51:31

    U nas je to celkove s jakymkoliv pristupem na internet cerna a bila.
    Ve velkych mestech clovek ma velmi rychle pripojeni za pakatel a treba u nas (necelych 5000 obyvatel) platime 300,- za 256/256

  4. 4. zemlak  8.1.2008  9:45:05

    Chtělo by to něco jako neomezený data na jeden den. A vždycky by sis za nějakých 30 – 50 Kč na 24h moh neomezeně připojit, stačilo by se jen rozmyslet, jestli to ten den stojí za to, nebo ne. :-)

  5. 5. swarm  8.1.2008  10:01:58

    Njn, jenže operátorům se nějak nechce. V podstatě pro každýho, kdo nemá neomezený data, je mobiln připojení na net nepoužitelný. Jsou akorát nějaký takový ty paušály jako 10MB na měsíc, ale to mi přijde jen jako špatný vtip. To je spíš něco, co by mělo být ke každýmu paušálu zadara.

  6. 6. swarm  8.1.2008  10:06:23

    [3] Tak já mám třeba v té naší "malébné vísce" na výběr tak maximálně připojení přes mobil nebo ADSL. Kdysi dávno před mnoha lety byl doma server, na který byl připojený telefonní terminál na GPRS. Teď už tu mám dlouhé roky ADSL, vyjde to asi na 700,- a je to 4Mbit linka. Tohle už je myslim dnes dostupné v každé vesnici.
    Já třeba nemám možnost mít nic, co by stálo jen 300,-.

  7. 7. Skvedo  8.1.2008  14:25:23

    [5] tyhle pausaly jsou pouzitelny mozna tak na IM z mobilu, ale vetsim psavcum by stejnak asi nestacily

  8. 8. zemlak  8.1.2008  16:25:01

    [6] jj tohle 4Mbit ADSL mám taky.. ale vzhledem k tomu že pevnou linku na nic víc než na ADSL nepoužíváme, tak čistá cena je kolem 1100,- s DPH (poté co přičtu paušál na linku, nebo jak se to teď jmenuje). A na začátku jsem začínal na 1 Mbitu a byl jsem jedním z prvních kdo u nás ADSL měl. Jen mi občas nestačí 20GB FUP limit. Ještě to mám doma hozený na wifi router kvůli internetu do notebooku, a jsem spokojenej.

  9. 9. maros  8.1.2008  20:49:55

    rok som robil s picimicia kartou, spapala dost elektriky a musel som ju stale vytahovat. potom som ju zacal nosit zasunutu v notebooku a ohol som ju – tu cast ktora trcala z notebooku. este funguje, ale uz asi dlho nebude.
    teraz skusam bluetooth cez pdacko, tiez to spapa dost elektriky. myslis ze integrovany vysielac by zral menej?

    btw neda sa doplnit 3g vysielac do notebooku cez nejaku tu kartu – ten slot ktorym je pripojeny aj bluetooth?

  10. 10. swarm  9.1.2008  11:11:27

    [9] Bohužel se to právě doplnit nijak nedá. Ono v těch noteboocích to většinou vypadá tak, že je tam na to vyvedený drát extra na anténu, pak je tam někde ta čtečka na sim kartu a až potom vlastní modul s modemem. Já stále doufám, že někdo udělá nějakou rozumnou kartu do ExpressCard, která nebude nikde vyčnívat (případně bude anténa vysouvací).


Napsat komentář