Opravujete svým známým počítače?

Divím se, že jsem tu tento dotaz nenadhodil podstatně dříve. Většina lidí, co se motá kolem počítačů (notebooků), mi sdělila, že se po nich často „dožadují“ pomoci jejich známí, přátelé a rodina. Sám jsem byl kdysi (hodně) dávno také takový samaritán a pomáhal jsem. Velmi rychle mě to ale přešlo. Důvod? Lidé se pak na vás fixují, a když jim něco začne zlobit, tak jsou automaticky přesvědčeni, že je to vaše chyba. Ne, že bych měl sám nějaké extra špatné zkušenosti, ale zprostředkovaně jsem si toho vyslechl víc než dost.

Díky tomu, že jsem takový poletucha, tak je mě naštěstí problém zastihnout. Když mi tedy někdo zavolá na mobil, tak ho mohu s klidem odmítnout, že nejsem doma a třeba ani dlouho nebudu. Jsem pevně přesvědčen, že nejnevděčnější práce je opravovat počítač svému blízkému okolí. Pokud jde o mě, tak je navíc silně pod mou úroveň vůbec podobné práce pro někoho provádět. Když už tedy na něco takového dojde, tak je to čistě moje dobrotivost, za kterou si nechci brát finanční odměnu (kdybych si měl účtovat skutečnou cenu odpovídající kvalifikovanému technikovi normálního servisu, tak by se asi nedoplatili).

Napadá mě ještě jedna dobrá zásada. Když už něco opravuji, nikdy to neřeším na místě. Zařízení si beru k sobě domů. Tam mám totiž diagnostické zázemí, potřebnou techniku a hlavně mi tam nikdo nedočkavě nedýchá na záda, kdy už to konečně bude hotové.

Výjimka po mnoha letech

Výjimečně jsem měl tentokrát pravděpodobně oslabené vnímání a jeden notebook od známých jsem si vzal, abych ho uvedl opět do použitelného stavu (nutné udělat instalaci původního systému, dojet instalaci přiložených pomocí driver/software CD a doinstalovat nějaké to základní vybavení v podobě prohlížeče,…). Jde o tuším 3 roky starý low-end HP Compaq nx9020. Je to 15“ XGA notebook s Celeron-M procesorem, vahou 3,06kg a tou nejočesanější výbavou (všude jen samá záslepka a mimo toho nejnutnějšího tu jsou jen 2 USB namačklé na sobě). Překvapuje mě jen, že se dochoval v perfektním stavu. Baterie ještě nějak drží, klouby jsou stále tuhé a klávesnice má stále dobré vlastnosti. Dokonce i stříbrný povrch zůstal stále stříbrný.

Jak je to možné? Je to jednoduché. Krom toho, že jde o business notebook (i když ten nejlevnější), je rozdíl v používání. Zatímco můj notebook je všude se mnou, tento většinu času strávil na jednom stole s připojenou USB myší a USB ADSL modemem. Takové využití vytváří jen minimální zátěž na mechanickou stránku notebooku. Je to pak jako se stolním počítačem. Tam taky neřešíte, jak je pevný. Stále přibývající počet lidí, kteří notebook nepotřebují přenášet, je jedním z důvodů, proč jsou dnešní notebooky tak levné. Ty nejlevnější jsou stavěné přesně na podobný způsob využití a na neustálé přenášení jsou naprosto nevhodné.

No nic, jdu se podívat, co s tím notebookem, ať mi to tady dlouho nestraší. Také jsem zvědav na odezvu po vrácení. Třeba se zas ujistím, že opravovat známým není dobrý nápad a dám si zase několik let pauzu :-).

Komentáře k článku

  1. 1. Skvedo  15.2.2008  17:57:43

    Pred par tydnama mi dovezl spoluzak nb na instalaci XP misto Vist. Jinak vetsinou par kamoskam obcas neco nainstaluju.
    Zajimavejsi bylo, kdyz sem chodil tak jednou za ctvrt roku pomahat kamoscine mamce s pracema ktere mela na vysku do Kunovic (Word, Excel, HTML…)

  2. 2. Crestwood  15.2.2008  18:47:03

    Uz zopar ludi, ktori sa profesionalne venuju pocitacom vo velkych IT firmach mi vravelo, ze najnevdacnejsie je opravovat rodine – a s tym suhlasim. Rodina chce vsetko zadarmo v style "vsak ty robis s pocitacmi, ty vies urcite nieco zohnat"… Ano viem, vybavim ti 10% zlavu – nie vsak zadarmo.
    Takze suhlas a +bod za clanok.

  3. 3. maxxz  15.2.2008  20:06:48

    udržuju sousedům PC v podstatě jde jen o instalaci systému, nastavení, doinstalace ovladačů a občas projetí Anti-spywarem či antivirem a povětšinou mě pěkně poděkujou.

    Jen jednou se mi stalo, že jsem byl obviněn, že je moje chyba, že jim něco nejde, přitom než jsem odešel všechno fungovalo na 1. Instalovali si nějaký hry a šup spadlo to, přitom CoD jsem jim tam nainstaloval zahrál odešel vše fungovalo. Samozřejmě sem byl obviněn od té doby jsem se k nevděčným lidem neopovážil vstoupit. Udělal jsem jim zadarmo komplet reinstall, včetně nastavení a ještě jsem tam strávil několik hodin kopírováním zálohy, kterou sem si musel udělat sám, protože nebyli schopni si to vypálit a vysvětloval jsem jim co a jak (měli nový PC). Nakonec to byla moje chyba, tak jsem jim prostě řekl ať si příště zavolají technika a vypláznou mu 1000 Kč. Ale u sousedů je to v pohodě, jsou rádi, že mě vidí, hlavně moc pěkná sousedka a bývalá spolužačka :D jsou vděční, že jim to funguje jak má.

    Nevim, ale kdybych se měl jít podívat na PC k někomu koho neznám asi bych nešel. Lidi jsou nevděčný…

  4. 4. swarm  15.2.2008  20:11:57

    Btw platí jedno důležité pravidlo. Když si necháte zaplatit, lidi si vaší práce budou vážit víc. Když je něco zadarmo, tak si toho lidi nikdy neváží. Uvidíte, že i ti sousedi/… vaší práci budou víc důvěřovat, když si za ni necháte zaplatit.

  5. 5. maxxz  15.2.2008  21:24:57

    nejsem takovej, abych za triviální instalace bral od sousedů co znám od mala bral peníze. Přitom si mé práce váží, asi to je spíš o lidech.

    Říkám špatnou zkušenost jsem měl jen se známejma známých… tam už bych nikdy nešel. A to sem se stim sral opravdu kotelně.

  6. 6. Silas15  15.2.2008  22:11:26

    já z oprav známým a tak mám dobrý zkušenosti lidi chápou, že já tomu rozumím, a když řeknu, tak to platí a je to,
    teď mě akorád poslední dobou štve děda, strejda mu dal pc, to přestalo po asi 3 měsících fundovat, vyměnil sem MB,CPU, jelo to, rok, odešel, tak sem mu sehnal vyřazenej z firmy za 750kč, teď odešel, nechálu co s tím dělá, možná, že jim tam v paneláku pouštěk do sítě přepětí. já sem z toho zoufalej

  7. 7. Krevety  15.2.2008  22:38:45

    No, ale nejvíc mě štve, jak po mě chtějí instalovat nelegální software (hlavně windowsy) …

  8. 8. Bananik  16.2.2008  2:37:53

    No tak ja nastastie iba doma rodicom co to porobim ked som doma a priatelke. Dost kamaratov je sebestacnych takze som oslobodeny :) Ale je pravda, ze zadara to ma inu ´"stavu" ale na druhej strane je trochu blbe brat za nieco prachy ked je to bezna a dost trivialna vec, najma ak dotycny ma co ponuknut zo svojich sluzieb co ja zase neovladam :)

  9. 9. swarm  16.2.2008  10:33:09

    [8] No vidíš, já bych ani u přítelkyně neopravoval jejich rodinný stolní PC…. až tak už jsem došel daleko :-).

  10. 10. Bananik  16.2.2008  13:33:39

    [9] Ty jo. Tak to by ma zaujímalo čo jej potom povieš keď príde za tebou s vetou "Miláčik nejako mi nešlape notebook. Nemohol by si sa mi na to pozrieť?" Dáš jej zľavu 10% alebo jej rovno povieš "Zlatko kúp si NBD, softwarovú podporu a mne daj pokoj" ? :-D Takto vysoko som ja ešte nedorástol :-)

  11. 11. Crestwood  16.2.2008  14:13:59

    [7] Hehe, moja rec, moja rec. Ruku do ohna dam len za legal soft ktory maju kupeny, ostatne nech si instaluju oni.

  12. 12. swarm  16.2.2008  14:18:20

    [10] No, ona na pracovní(školní) věci používá jeden notebook ode mě (s tím si totiž může pracovat i na posteli a ostatní ji neruší). Ten je nastavený tak, že tam neni, co zkazit. Když něco potřebuje, tak jí s tim rád pomůžu, ale jejich počítač, který využívá celá rodina, opravovat určitě nehodlám.

    Když je něco extra pro ní, tak je to samozřejmě něco jiného. Ona neni žádný specialista na počítače/notebooky, ale je zas docela chytrá, takže se jen málokdy na něco potřebuje zeptat, a když už se zeptá, tak to není hloupý dotaz. Fajn ale je, že si mě na to opravování nijak nenárokuje.

  13. 13. zemlak  16.2.2008  17:34:33

    Když o tom tak přemýšlím, tak mám pár lidí kterým se starám o PC, ale dělám to ze svý dobrý vůle a většinou si o to ani přímo neřeknou.
    A když jsem tetě vybíral notebook a instaloval jí takové to minimum aby jí to fungovalo, a pak jsem jí to vysvětlil, tak jsem jí normálně naúčtoval práci, i když mi to nedělalo nijak dobře, tak jsem věděl, že když to neudělám, tak jí mám každých 14 dní na telefonu. Teď si mojí práce váží a zbytečně neopravuje.
    Takže plný souhlas se článkem. Když už někomu opravovat, tak s uvážením a opatrně vybírat komu.

  14. 14. madfox51  19.4.2008  19:10:32

    Pravda pravda, taky jsem byl takový blb a lítal od jednoho rádoby kamaráda k druhému, o příbuzních ani nemluvně, stačí jednou a není jim blbé otravovat i kvůli kravině i v neděli v půl dvanácté v noci a pak když jsem potřeboval já, tak najednou nikdo neměl čas a slyšel jsem jen výmluvy, tak jsem se přizpůsobyl a dneska nemám čes já, zůstalo mi jen pár vyvolených :-), po čase jsem se s jedním bývalým kamarádem potkal a zase otravoval jestli náhodou bych neměl čas, že mi to i zaplatí (velká změna, dřív jsem od něj nikdy nic nedostal a tím myslím třeba kafe, ne peníze), prý servisní technik je moc drahý :-))

  15. 15. Martin  22.1.2009  10:40:07

    No, já zase tak negativní zkušenosti nemám, kupříkladu když příbuzní potřebují přeinstalovat systém nebo vyřešit nějaký problém, pomohu a naoplátku mi třeba uvaří výborný oběd a napečou buchty, takže jsou spokojeny obě strany :) Pár lidí se samozřejmě najde, co jen tahali rozumy, volali mi a ptali se místo 3 minut googlení, a neuměli ani poděkovat, ale takovým jsem se hodně rychle naučil říkat NE a poslat je do hajzlu :)

  16. 16. jarkov1  25.7.2009  2:37:20

    Ja som svojej priateľke raz s reg cleanerom čistil a defragmentoval PC.
    Večer mi napísala jej sestra, aký ja som, čo si to dovoľujem, nech sa v ich byte viac neukazujem.
    Tu sa uplatnila teória:
    Keď chceš niekomu dobre, dostaneš za to zle.

    Tak Vám poviem:
    –Totálny bordel tie dnešné pubertiačky dokážu narobiť– ani antivirák si niesú schopné nainštalovať, ale bloatware ako Sony ericsson PC suite, photoshop a podobne to hej.
    Majú 2 logické disky, C (kde sú systémové súbory)
    a D (disk pre fotky, videá, mp3-jky etc.)
    Samozrejme kruto fragmentované c-čko natrieskané všetkým možným a na d-čku všetko iné, len nie na to na čo bol určený.
    Podobné to je aj u mojej tety.


Napsat komentář