Těším se na příchod Windows 8 a nových zařízení

Když sleduju různé skupiny uživatelů okolo sebe, cítím náladu spíše proti novým Windows. Možná to někoho překvapí, ale já se naopak na nové Windows těším. Myslím, že bychom se konečně mohli dočkat nějakého pohybu v jinak stojatých vodách mobilních zařízení.

Abych to vysvětlil. Kdybyste se podívali na trh notebooků před patnácti lety, viděli byste celou řadu zajímavých konceptů. Na výběr byly kombinace všeho možného i nemožného a jednotlivé stroje se mezi sebou výrazně lišily. Dneska je situace úplně jiná. PC notebooky jsou v podstatě všechny o tom samém a ani ten Apple už pořádně nevybočuje (jen OS a v jednom modelu hi-DPI displejem).

Teď s příchodem Windows 8 je opět vidět, jak každý výrobce volí trochu jiný koncept, a najednou to vypadá, že by se na trhu mohla objevit řada sice kompatibilních, přesto odlišných zařízení. To už tu dlouho nebylo a jako recenzent se na to logicky těším.

Způsob, jakým se Microsoft snaží propojit desktopy, notebooky, tablety i mobily, podle mě není nutně tou špatnou cestou. Jestli je to také dobrá cesta ukáže až čas. Nicméně za současné situace trhu mi jeho rozhodnutí připadá logické (zejména s ohledem na jeho vlastní budoucnost).

Těsně před vydáním

Podle mě se to nakonec ukáže jako dobré rozhodnutí, ale jelikož jde o Microsoft, je více než pravděpodobné, že na začátku to bude spíš bída v různých drobnostech, které ten celkový dojem pokazí.

Připadá mi, že si v Microsoftu vzali velké sousto a systém se vydat musí i v případě, že ještě není dodělaný do podoby, v jaké by ho vývojáři chtěli. Je možné, že se řada věcí bude ještě drobně upravovat právě podle největších stížností. Právě z tohoto důvodu jsem se vyvaroval instalaci jakékoli testovací verze a zatím jsem novým systémem téměř neposkvrněn.

Už opravdu jen téměř. Windows 8 vyjde příští týden, a tak je logické, že se teď objevuje jedna tiskovka za druhou a výrobci představují své hardwarové novinky. Během nich jsem pár zařízení osahal a získal několik dojmů. Nechce se mi je třídit, tak alespoň v bodech:

  • Odstranění tlačítka start je podle mě velká chyba. Pro ty nejméně počítačově gramotné uživatele je to záchranný bod, na který vidí a vždy vědí, že na něj mohou kliknout. Pohybuju se mezi různými generacemi lidí, kteří počítače používají opravdu jen proto, že musí, a nemají náladu zkoumat neustále něco nového. Pro ně bude Windows 8 kvůli schovaným ovládacím prvkům utrpením. Jak některé znám, ani po hodinách trápení by nepřišli na to, že mají něco přetahovat z krajů obrazovky, aby se něco jiného objevilo.
  • O znalejší uživatele strach nemám. Někteří přejdou a budou zprvu reptat, někteří zůstanou u Windows 7 co nejdéle. Nakonec se ovšem přizpůsobí. Nic není zas tak extra odlišného. Ti nejzatvrzelejší si najdou cestu, jak tam dostat Start nabídku ve stylu Windows 2000 a Total Commander.
  • Změna DPI funguje v desktopu pod Windows 8 i 7 úplně stejně. Nečekejte žádné zásadní změny. Nedivím se výrobcům, že nenasazují extra vysoká rozlišení. Třeba 1600×900 mi na jednom 13“ tabletu přišlo tak akorát. V dotykovém rozhraní jsem stejně pixely nevnímal a v desktopu nebylo nutné zvětšovat DPI pro běžné programy.
  • Tablet s Intelovským procesorem (ULV verze Core) se uměl pěkně zahřát. Obávám se, že u těch nejtenčích zařízení bude výhřevnost současných Core nepříjemná. S velkými očekáváními jsem zvědavý na nový Atom. Předpokládám výkon někde na půl cesty mezi nejlepšími ARMy a nejslabšími Core. Takový výkon by stačil pro rozumný běh základních aplikací a architektura x86 by zas byla zárukou kompatibility s běžnými programy, což ještě nějakou dobu bude důležitý parametr. Snad to Intel opět nezkazí špatnou grafikou.
  • Překvapilo mě, jak dlouho startuje Windows RT na poslední generaci ARM procesoru NVIDIA Tegra (byť doplněným SSD). Možná se potvrzuje to, o čem slýchám z více stran, a to že ARM není tou nejlepší architekturou pro komplexní operační systémy. Z několika minut používání bych však ještě nechtěl výkon soudit.
  • Příjemným překvapením u Windows RT je přítomnost klasického desktopu se vším všudy. Není tu plocha jen pro spuštění průzkumníka. Přeportovaly se v nezměněné podobě i různé doplňující programy, z nichž některé jsou ve Windows už od NT 4.0. Z toho soudím, že veškeré základní knihovny jsou ve verzi pro x86 i ARM, a je jen otázkou času, kdy se začnou objevovat programy třetích stran, které v klasickém desktopu poběží (i proti vůli MS).
  • Microsoft nemá ve Windows RT vrstvu WOW (Windows on Windows), která by zajišťovala emulaci pro spuštění x86 programů. Nevěřím, že by v Microsoftu něco podobného nedokázali vytvořit, když v opačném směru ji už mají a v minulosti nabídli poměrně schopné emulační vrstvy i pro další procesorové platformy (třeba Windows NT4 byl i pro PowerPC a tato verze byla schopná spouštět programy pro Intel x86 stejně jako nativní). Předpokládám, že nyní je důvodem potřeba dotlačit výrobce programů k psaní nových optimalizovaných programů. Kromě toho také ARM není příliš výkonný a oficiální podpora emulace by mohla vést k rozčarování některých uživatelů. Něco mi říká, že by se mohla objevit speciální verze Wine z Linuxu. Ostatně, když jsem s ním mohl spouštět programy pro x86/Win i na PowerPC počítači pod Mac OS X, nevidím důvod, proč by to nemohlo jít zde.
  • Ve Windows RT je kompletní Computer Management, ve kterém jsou i moduly charakteristické pro verze Professional (například správa uživatelů a skupin). Není tedy ořezaný pouze pro domácí použití.

Pro koho?

Nejzajímavější teď bude sledovat, na jaké uživatele bude Microsoft cílit. Snaha o sjednocení není jednoduchá a různé skupiny mají konkrétně zde značně rozdílné požadavky.

Na poli BFU nebude situace s tablety jednoduchá. Pro uživatele, kteří nemají potřebu dělat nic jiného než prohlížet webové stránky a píšou minimálně, bude jen málo důvodů, proč kupovat tablet s Windows 8. Tablet s Androidem bude levnější a programů je na něj víc než dost.

Ti, co na tabletu také hrají, budou mít zatím mnohem lepší nabídku na iPadu. Věřím, že Windows 8 (RT) by mohl přitáhnout řadu zhrzených herních vývojářů z Androidu. Tam hry krade 95 lidí ze 100, takže nikdo moc nevydělá a Google má u této své primárně reklamní platformy jiné zájmy, takže proti pirátům nebojuje. Navíc vývoj her pro Windows 8 zařízení s ARMem i Intelem bude společný, takže se poměrně záhy objeví velké množství potenciálních zákazníků. V tuto chvíli bude podpora vývojářů dle mého tím klíčovým bodem pro budoucnost platformy.

Někdo potřebuje tablet pro pracovní účely, i když není počítačový guru. Z těch, které znám, mají snad všichni iPad a snad všichni na něj nadávají s tím, že to není to, co potřebují, ale lepší volba zatím není. Obtíže jsou různé a pro běžné uživatele třeba nepochopitelné – pro někoho je problém, že nejdou rozumně přetahovat data mezi aplikacemi v tabletu, někdo zas zuří, když chce rychle ukázat upravenou fotku a musí ji z počítače do tabletu ručně kopírovat před klienty. Jsou to třeba malichernosti, ale tablet s Windows by je mohl snadno řešit.

Pak je tu stále docela velká skupina lidí, kteří občas něco tvoří, a je jedno, jestli jde o rozpočty v Excelu, programování, poznámky ve škole, babiččino parte nebo blog o Tokio Hotel. V takových případech je hardwarová klávesnice stále tím nejefektivnějším vstupem a do příchodu plastických dotykových displejů nebo přímého propojení s mozkem se to asi hned nezmění. Ne na všechno je potřeba malý notebook, ale současné tablety v možnostech tvorby obsahu zaostávají (chápu to, primární cílovka to ani nepotřebuje). Android má podporu klávesnic hodně omezenou a práce s textem je na něm spíše utrpením. V iOS je situace o něco lepší, ale jen v něčem.

Zde může Windows 8 hodně nabídnout v kombinaci s konvertibilními tablety. V dotykovém rozhraní můžete pracovat s pohodlím na úrovni jiných tabletových systémů, ale jakmile potřebujete vytvořit nějaký dokument, nebo provést rozsáhlé změny tabulek, jednoduše vyklopíte klávesnici s touchpadem (případně připojíte bezdrátovou myš) a otevřete standardní Office nebo jiný program v klasické ploše.

Podpora ARMu mi připadá velmi zajímavá také pro korporátní použití. S Windows bude v mnoha firmách jednodušší integrace do firemního prostředí. Na druhou stranu to konečně nebude vykoupené kratší výdrží (vinou x86). Jednou z výhod Windows Mobile byl snadný vývoj aplikací – kvůli tomu se ten systém ve firmách používal ještě v době, kdy už byl dávno mrtvý. Když to bude tady stejné, je to dobrý předpoklad pro úspěch.

Opravdový posun vpřed necítím snad jen na libovolném zařízení bez dotykového ovládání. Nicméně kdo ví, co všechno se zde změní. V konečném důsledku stejně rozhoduje trh a zrovna v IT už to mockrát ukázal. Hodně mě zajímá, jak moc se lidem bude chtít setrvat u Windows 7 a jak moc se budou dožadovat downgradů i u nových systému. U klasických notebooků v korporátní sféře bych si na hodně dlouhý downgrade směrem k Windows 7 klidně vsadil. U běžných uživatelů je to složitější. Nářky „vyhořelých geeků“ na fóru Živě totiž nemají v tomto ohledu žádnou váhu.

A co já?

Zvažuju, že si původní instalaci s Windows 7 zálohuju a Windows 8 vyzkouším na svém notebooku. Nebude to ovšem hned. Lepší je počkat, až se vyřeší ty nejpalčivější problémy a objeví se dostatek aplikací, které nových možností využívají. Naštěstí není kam pospíchat – počítám, že za pár týdnů začnou do redakce chodit první ostré kusy nových zařízení s předinstalovaným Windows 8.

Pokud v nich uvidím dostatečnou přidanou hodnotu, mohl bych se s někým domluvit na dlouhodobém testu nějakého konvertibilního zařízení. Tím by se ukázala použitelnost konceptu v praxi.

Komentáře k článku

  1. 1. mb  18.10.2012  10:35:52

    Jedu windows 8 naostro od víkendu na X201 a jsem spokojen, sedmičky rozhodně vracet nebudu.

  2. 2. Mem  18.10.2012  12:19:59

    Pěkný článek, s tou korporátní sférou jen doplním, že tam Windows Mobile a Windows CE frčí doposud, hlavně skladové hospodářství (osvědčené PDa čtečky), VPN a podobné aplikace. (I když teď už u jednoho klienta budeme nasazovat za tímhle účelem Android, protože se holt WM tablet nedělá :)).

    Osobně po 2leté zkušenosti s Androidem (měl jsem tablety a telefony od 1.6 po 4.1, spoustu dalších osahal a recenzoval) už můj další telefon ani tablet Google obsahovat nebude (možná tak pro děti kvůli ceně a že mi je líto zahodit desítky koupených aplikací a her na Play Store). Na W(P)8 jsem hodně zvědavý i s ohledem na to, že ve firmě používáme primárně MS technologie a mohlo by mi to zase zjednodušit život. Původně jsem uvažoval jen o plnohodnotném x86 tabletu, ale to RT možná nakonec taky nebude úplně marné (a hlavně tu bude dřív).

    A co se týče podpory aplikací, na W8 se údajně uvažuje o integraci BlueStacks, což je virtualizace aplikací pro Android. Tím by hned padla základní výtka o malém počtu mobilních aplikací a her.

  3. 3. Kamil  18.10.2012  16:44:05

    Já bych rád za ty peníze zatím prachobyčejný noťas, bez opičáren, tak jak si představujeme dobrý noťas. Z těch placek bych vzal ten výborný displej a dal ho do obyčejné škatule ve stylu tmavých korporátních Thinkpadů a HP, bez lakovaných a lesklých serepetiček, tlusté tak akorát, aby se do ní vešlo všechno potřebné, alespoň poslouchatelné reproduktory a pořádná baterka. Aby to byl malý allrounder pro všechno k neutahání. A něco většího jako T61. Ono by stačilo do ní dát nová střeva. U malých mobilních zařízení je zásadním problémem rozhraní komunikující s lidským hardware, který má omezenou datovou propustnost „downloadu“ a u „uploadu“ je to katastrofální. Sériový hlasový výstup…Jak je to složité a zdlouhavé když dva lidé si potřebují vyměnit a probrat informace. Kdyby zařízení sloužilo jako inteligentní buffer, po nakrmení sebranými daty a myšlenkami by stačilo je propojit aby se !dohodla“ mezi sebou. A nejen dvě zařízení, ale třeba mnoho v síti. Nynější zařízení musí být kvůli dipleji neskladná placka. Daleko lepší by byl průhledový displej jako brýle ve vysokém rozlišení promítající obraz do očí. Vybavený kamerami snímajícími i v širším spektru a převádějící do oblasti viditelnosti lidského oka. Plné prostorové vidění. Senzory pohybu. Integrovaná sluchátka. Taktilní senzory přímo na těle, integrované v oblečení. Vlastní zařízení by bylo jinde, na opasku, v kapse, v batůžku, propojené tenkým optickým kabelem nebo bezdrátově jako “ handsfree“. To by byla zásadní změna. To je vize Steva Jobse. Ne placky, placky jsou slepá ulice.

  4. 4. MCA  20.10.2012  3:10:37

    Vidis, ackoliv bych vcelku souhlasil v konzumnu sfere, v enterprise nebo kreativni sfere ten system nema co delat, tedy alespon ne tak, jak jen zatim prezentuje Microsoft. Staci uz jen myslenka „vzdat se svych dat = nejsou jen Tve“ neni pripustna. Druhak jsou vuci Win7 podstatne orezane, prilis vazane na sluzby poskytovane Microsoftem, ktere se zaciluji na smartphohe, tablet a laptopy. Prostor pro Win7 a uplatneni tu bude jeste hodne dlouho a jestli maji tablety nejakou budoucnost, tak to je naprosto specificky OS, ktery bude slouzit v danem rozsahu (neco jako pricip Kaspersky OS) a uzavrenem enterprise rezimu. Rekneme lepe implementovany Android, jaky nabizel Cisco Cius, pripadne specificke tablety GE, Philips se svym produktem pro medicinske prostredi – coz je snad jediny ucelny a rozumny pripad pro specificky tablet/tabletovy OS. Mix jako je Win8 – napul desktop na pul tablet pokladam za krok vedle. Co bude v SOHO, … na tom nezalezi. Transparetni konzumni ovce 21. stoleti snese uplne vsechno a absolutne nezalezi, co se tomu strci pod cumak. Pekna reklama, marketing a bude se radovat tak jako tak.

  5. 5. Warcz  20.10.2012  11:21:40

    Ahoj, jsem hodně konzervativní, ale když mi poprvé nabutoval Server 2012 tak jsem myslel že mě trefí a ptal se „Za co ???“ Bohužel cesta zpět není :o(

  6. 6. swarm  22.10.2012  10:42:34

    [4] Souhlasím, že v korporátu je nepřípustná myšlenka nutnosti sdílení vlastních dat s nějakou další firmou, ať už je to kdokoli. Tady jsem si jistý, že trh jasně rozhodne. Nicméně, co jsem si zkoušel, vázanost na služby MS není ve Win8 nutná.

    S tou ořezaností nevím, jak je to myšlené. Měl jsem možnost to zkoumat jenom chvíli, ale za Metrem bylo v podstatě vše, co znám z Win7.

  7. 7. r4in  22.10.2012  16:02:57

    Uvidíme. MS si podle mě vzal příliš velké sousto, ale třeba Ballmer ví něco, co já ne. :-)

  8. 8. Fan1s  22.10.2012  19:28:05

    Těším se na windows 8, uvídíme co MS předvede a jak případně bude opravovat chyby, které na 100% vznikly.. Každopádně co všude uvádějí, bude to asi poslední OS pro desktop PC, ale udájně MS vytváří paralelně k 8čkám i tzv „devítky“ a ty by měli být průlomovým zlomem jako W7… uvidíme

  9. 9. AG  24.10.2012  0:51:38

    Tie rozne koncepty su sice pekne na papieri, ale kedze vsetci vyrobcovia bez vynimky budu pouzivat

    A) displeje 16:9 (a nikto 4:3)
    B) tlacit naklady co najnizsie, aj ked cena nebude nizka (tzn. ziadna kvalita ako stare ThinkPady)

    Tak sme v rovnakom kybli ako za poslednych cca 7 rokov ked zacal hromadne prechod k 16:10 a multimedialnym shitom. Odpad na 10 sposob je stale len odpad :(

  10. 10. AG  24.10.2012  0:54:27

    Inak, Microsoftu takisto neverim. Zacal som pouzivat mail na Live/Outlook a je to cosi hrozne. Na spustenie slideshow z obrazkov v prilohe potrebuje instalaciu Silverlight. Je to stale stary dobry MS, ten isty korporatny moloch, ktory dokaze robit dobre evolucie, ale ked sa pokusi urobit nieco uplne nove tak to domrvi. Hla ako dopadli WP7 (deprecated by design).

  11. 11. jarkov1  27.10.2012  14:01:15

    Pekný článok.
    Ja sa jednoznačne pridám k tým „zatvrdlým“.
    Dodnes na Windows 7 používam klasický vzhľad v štýle Windows 2000.
    Taktiež spustené programy v panely úloh majú obdĺžnikový tvar a pozadie je tmavomodré, žiadne otravné fotografie a kresby. Žiadna Luna alebo Aero.
    Môj kancelársky balík je Office 2003+SP3+Balík kompatibility, žiadne odporné Ribbon „maškarády“.

    Čierne pozadie, zelené písmo a blikajúci kurzor, to je moje!

  12. 12. Pepa  29.10.2012  17:42:54

    Windows 8 jsem používal asi měsíc na svém primárním pracovním notebooku (T420s) a ačkoliv jsem velký fanoušek nových verzí, tak jsem se vrátil k Win 7, což považuji za osobní prohru :-)

    Pominu-li časté systémové problémy (velmi často nestartující druhý disk v šachtě notebooku, systém občas prostě nenaběhne, když potřebujete nouzový režim tak tam není a zrovna se nedá vyvolat…), na které má nejspíš vliv použití kompletní sady ovladačů a PowerManagementu Lenova pro Windows 7, tak v praxi je u Win8 taková řada kostrbatostí v ovládání (na běžném, ne-dotykovém notebooku), která každodení použití pro běžného admina dovedla znepříjemnit.
    Otrávilo mne hlavně neustálé nelogické přeskakování z Metra do „Windows 7″, část nastavení a aplikací dle nové logiky někde a jiná dle staré logiky jinde. To vše vede lidi k tomu, aby na ne-dotykových zařízeních znali a používali klávesové zkratky – i Microsoft oficiálně rozesílá v informačním newsletteru pro partnery jejich soupis s tím, že na ovládání se budou lidem hodit (!), což mi přijde jako anachronismus (nic proti zkratkám). Na dotykových zřízeních má ovládání gesty v Metru svojí logiku, bohužel myší se systém ovádá v Metru zcela jinak a o poznání méně logicky. Zkuste si v rychlosti zobrazit „všechny programy“ – kostrbatost jak má být.
    Po technické ztránce je to ale krok vpřed – nový task manager, podstatně rychlejší starty, uspávání a obnovení z uspáni a pod.
    Pepa


Napsat komentář