Bude můj příští notebook Mac? (1) – úvod

Tak přesně tuhle otázku jsem si položil někdy na začátku prosince, když jsem přemýšlel na životností svého ThinkPadu (bylo to v souvislosti se studiem RoHS a měřením vlastností bezolovnatých pájek). Můj ThinkPad R61 mi dělá společnost ji čtvrtým rokem a stal se tak mnou nejdéle používaným přenosným počítačem. Jenže navždy tu se mnou nebude…

Důvodů, pro které jsem v minulosti notebooky měnil, byla celá řada, jednou za to mohla potřeba USB 2.0 (můj měl jen 1.1), jindy digitální výstup DVI, delší výdrž na baterie nebo třeba provozní hluk. Když tak nad tím přemýšlím, nikdy to nebyl nedostatek výkonu procesoru, ale to je jiný příběh. ThinkPad R61 je v mnohém ten nejlepší počítač, jaký jsem kdy vlastnil, ale není bez chyby. Dřív nebo později se něco najde, ve mně se to hne a budu chtít nový. Asi to nebude hned a nebude to kvůli nějaké marketingem podpořené umělé potřebě „nové technologie“, ale znáte to.

ThinkPad, VAIO, LifeBook, MacBook a ti ostatní

Fakt, že teď mám poměrně kvalitní stroj, klade velké nároky na jeho nástupce. Dnes už se nesmířím s čímkoli. Mám jasné požadavky, ze kterých by se mi nechtělo slevovat. Zde právě vznikl problém. V posledních generacích už se Lenovu v řadě ThinkPad nepovedlo nabídnout nic, co by k těm mým požadavkům sedělo. Některé modely byly blízko, ale nikdy to nebylo ono.

Právě z tohoto důvodu jsem se rozhodl hledat také jinde. Pracovní „office“ notebooky od HP se mi nezamlouvají kvůli špatné klávesnici a hlavně si nekoupím počítač, jehož chlazení navrhoval někdo, kdo špatně slyší. DELL Latitude poslední generace už jeden doma máme (otec má na pracovním stole mezi dvěma LCD v dokovací stanici 13“ E6320) a ten vzhled mi vůbec nesedí.

Jsem na vzhled vysazený. Notebook je něco, co tahám všude s sebou a co vyjadřuje nějaké moje postoje. Pokud bych jezdil s maringotkou a vlastnil obří kolotoč, určitě bych lehce pouťový vzhled nových Latitude ocenil (kecám, to bych šel stopro do Alienware), jenže to není můj případ. Vzhled je tedy stejně důležitý jako technické parametry.

ASUS nenabízí nic, co by se mým specifickým potřebám aspoň přibližovalo. Acer občas něco pěkného má, ale vždy to pokazí drobností. Navíc u těchto výrobců příliš nemám rád, když kašlou na své počítače, jakmile je prodají (například, když mají upravené ovladače na grafiku a po roce nejsou schopné poskytnout nové, které jsou nutné pro běh nějakého programu; podobně by se dalo hovořit i o ovladačích touchpadu).

Když se zamyslím, který brand má pro mě jako zákazníka nějakou hodnotu, je to kromě ThinkPadu ještě LifeBook, VAIO a MacBook (resp. Mac obecně). Všechny je spojuje to samé. Mají nějakou historii a tradici.

Takové notebooky VAIO vyšších pracovních tříd jsou často vymazlené stroje. Spojují industriální design a technickou pokročilost, což jsou věci, které umím ocenit. Někdy ovšem přestřelí a navíc je spojuje často hrozný ovládací software, který se nedá pořádně odstranit, aniž by se omezila funkčnost počítače. Navíc mám problém uvěřit kvalitě výrobku za skoro 100 tisíc, u kterého výrobce není schopen nahrát ani všechny potřebné ovladače na svůj web.

LifeBooky jsou typické mašiny do průmyslu (mluvím jen o vyšších řadách, teď už se tu dají sehnat i levné multimediální varianty). Dnes už jejich vzhled působí trochu retro a spoustě lidí se už nelíbí. Mě neuráží, a pokud je daný model aspoň tenký, dá se mu vzhled odpustit. Přes Vánoce jsem měl doma 13“ LifeBook S761 s projektorem místo optické mechaniky. Je to neskutečná mašinka. Mít to i s tím projektorem a dokovací stanicí, klidně bych ho měl jako hlavní stroj. Nádherně lehký, super klávesnice, tiché chlazení a ještě dlouhá výdrž na baterku (nejen taková ta papírová). V budoucnu bych nad ním (jeho nástupci) určitě uvažoval, ale nepodsvícená klávesnice mě strašně odrazuje.

Poslední alternativa je Mac. U těch předchozích si dokážu přechod celkem snadno představit. Systém je na nich stejný, ovládání plus mínus také a příslušenství nemusím měnit.

Jenže u Macu je to jiné. Jakmile se člověk rozhodne, je potřeba upravit i všechno okolo. Je to složitější proces, do kterého se buď musíte vrhnout po hlavě, nebo vše pečlivě vyzkoušet předem.

Příště

Rozhodl jsem se vyzkoušet měsíc používání základní Apple výbavičky v podobě 15“ MacBooku Pro (Core2 Duo 2,66GHz, 4GB RAM, GeForce 9400M/9600M), Apple Wireless Keyboard, Magic Mouse a redukce pro připojení DVI obrazovky (notebook od bratra, příšlušenství od kamaráda Davida). Nešlo mi o další trapné srovnání Mac vs. Win, jehož cílem je vždy pomluvit tu druhou platformu kvůli malichernostem (takových je na internetu dost a dost). Šlo mi jen o to, zda je pro mě Mac vhodnou alternativou, a to se dá zjistit jen jedním způsobem.

Jelikož už je ten měsíc za mnou, brzy bude následovat další díl, kde rozeberu, proč se mi Mac líbí, a podívám se na různé drobnosti, které mi praktické používání zpříjemňovaly, nebo naopak znepříjemňovaly. S Mac OS už mám zkušeností dostatek, takže nečekejte plamenné srovnání s Windows zaměřené na základní prvky ovládání.

Soutěž

Musím také připomenout soutěž o unikátní myš NotebookBlog. Zadání je přece tak jednoduché!

Komentáře k článku

  1. 1. Ondřej  10.1.2012  20:01:34

    > V posledních generacích už se Lenovu v řadě ThinkPad nepovedlo nabídnout nic, co by k těm mým požadavkům sedělo. Některé modely byly blízko, ale nikdy to nebylo ono.

    To mě zajímá… Jak to vypadá s novým ultrabookem T430u? Na první pohled vypadá slušně, ale ta cena naznačuje, že se tam bude na něčem šetřit (asi opět displej). U300s jsem (ne pro sebe) zavrhnul hlavně kvůli displeji a tomu, že to není Thinkpad. Co jsem četl recenze ultrabooků, na zobrazovadle šetří všichni, škoda :(

    Já osobně jedu na MBA 13″ a nikdy jsem lepší stroj neměl. Stejně už ale nemám tolik na výběr, protože jsem moc přirostl k Mac OS X.

    Hodně štěstí přeji.

  2. 2. Vlastimil Fišer  10.1.2012  20:59:17

    Pěkné. Jak to tedy máš aktuálně? Jaký notebook používáš primárně.

    Já jsem aktuálně na notebooku od Asusu, ale uznávám, že tyhle levné hračky (Acer, Asus, ..) už nechci. Tento rok chci také přejít na Apple, přesněji na starší MacBook Pro 13″ nebo MacBook White 15″ i když, nějaký notebook na Windows stejně chci také kvůli vývoji, zaujal mě HP ProBook 17″ ten vypadá jako dobrá, levná, pracovní mašinka. :)

    Přeji hodně zdaru a ať jsi spokojený. ;)

  3. 3. Tomáš Fejfar  10.1.2012  21:15:14

    No, stačilo by aby Lenovo udělalo něco jako byla X300. Jen s normálním povrchem touchpadu, trochu revidovaným tenčím šasi a dali do toho IPS displej :) T430u vypadá slibně. Až na „IdeaPad“ klávesnici :(

  4. 4. mouse  10.1.2012  22:31:40

    Pěkný článek, souhlasím – mám podobné zkušenosti. 13“ LifeBook S761 s projektorem jsem ale ještě nezkoušel, dost mě to zajímá (zkusím zapůjčit). Díky a dobře vyber :-)

  5. 5. Žemlák  10.1.2012  22:36:08

    [3] Něco jako X300? Mám X220 a jsem plně spokojenej i s IPS displejem :-)

  6. 6. Jaroslav Henzely  10.1.2012  23:14:50

    Mac by som na Tvojom mieste vôbec nebral. Vysvetlím.
    Na „obyčajnom“ notebooku sa k HDD, RAM, …, takmer všade kam je protrebné dostaneš jednoducho – povolením niekoľkých skrutiek.

    http://origin.arstechnica.com/journals/apple.media/MBP17bottom.jpg

    Pokiaľ dobre viem, do Mac-u musí ísť špeciálna RAM a taktiež niesu dockovacie stanice tak ako pri Lenove napríklad. Ďalej zohnať náhradné diely do Macbooku je u nás veľmi obtiažne.

    Lenovo vo veľa veciach č.1. Jediný pohľad na Thinkpad dáva jasne na javo, že je to pevný, kvalitný pracovný nástroj konzervatívneho vzhľadu.
    Má veľké možnosti rozšírenia: batéria, projektor namiesto optickej mechaniky, express card, miniPCIe sloty… Thinkpady sa za tie roky veľmi nezmenili-sú „dokonalé“
    Ak chceš zanechať dojem, tak Mac book je č.1-jeho vzhľad pochváli každý, ale podľa mňa vzbudzovať dojem je v prípade notebooku úplne nepodstatná vec ak notebook považuješ za pracovný nástroj.

    Čo sa týka Vaia, po zapnutí je tam svinstvo.
    Všetci zdatnejší hneď po kúpe notebooku formátujeme disk a robíme čistú inštaláciu s CD key-om uvedeným na OEM nálepke. Vždy aktuálne drivery sťahujem priamo zo stránok výrobcov hardvéru.
    Inak, tu sú všetky drivery na Vaio, .zip .exe súbory bez dristov:

    http://ftp.vaio-link.com/PUB/VAIO/

  7. 7. swarm  10.1.2012  23:42:48

    [1] K T430u zatím neexistují hodnověrné informace. Třeba jak je tam řešené dokování. Až pak se můžeme bavit, jestli to je nebo neni zajímavý notebook. Škoda jen té klávesnice, která bude v nových ThinkPadech (chybějící tlačítko kontextové nabídky, chybějící zástupný numerický blok). Jinak U300s je kvůli displeji absolutně nezajímavý.

    [2] Používám všechno možné. Takové stálice jsou ThinkPad R61, Pavilion dv7-6110ec, Acer Aspire „Ethos“ 5943G a k tomu teď ještě pořád MacBook Pro (během toho měsíce mi sloužil jako primární stroj a snažil jsem se vše dělat jen na něm).

    Ad ProBook 4730s – hlučný… tj. nezajímavý.

    [3] Jestli se ti klávesnice nelíbí, raději si běž koupit něco ze stávajících modelů. Jinak souhlas s [4] – X220 je teď asi top, co lenovo nabízí, a kdybych šel do ThinkPada (resp. už potřeboval koupit něco nového), bude to právě X220.

    [4] V dalším díle píšu o tom, že jsem si tam přidal RAM a vyměnil disk. Zjednodušeně: stačí sundat ty šroubky dole a máš přístup ke všemu (včetně komplet chlazení, když to chceš vyčistit). Všechno to byly křížáky. Hvězdicový (běžně na mobily) byl potřeba jen u pevného disku. RAM jsem tam narval z Pavilionu a fungovala normálně.

    Ad ThinkPady – myslim, že jejich předností znám dobře… U VAIO je problém, že ne u všech modelů tam je všechno potřebné (někdy jedna, nebo dvě věci chybí). Navíc už jsem dost líný, abych do nového notebooku znovu instaloval OS.

  8. 8. Hellboy  11.1.2012  11:17:37

    Jsi posledni u koho by me napadlo, ze udela switch na apple. Uprimne receno, mezi thinkpady je dnes mnoho odpadu a musi se prebirat. Pokud bych si ja mel kupovat notebook, tak premyslim ve trech kategoriich (mobilni – X220, neco mezi T420s, vykone T520) v tvem pripade by mi nejvic sedela ta T420s, vidim jediny problem a to nekompatibilni baterie a ne moc vysoka vydrz, da se doresit ultrabay battery ale ma to vyhody i nevyhody, rekl bych, ze to nemusim rozebirat. Kazdopadne se mi thinkpad stale zda jako nejlepsi znacka pracovniho stroje a zarizeni s jablkem za pracovni nepovazuji, pokud nejsi ledatak web developer, audio – video maniak. Pokud toho potrebujes vic, budes neustale resit problemy s kompatibilitou nebo spis nekompatibilitou… setkavam se s tim kazdy den. Je to proste velmi omezena platforma. Asi jsem do toho zase presprilis zabredl, nejsi konzumni uzivatel, preberes si to sam. Presto doufam, ze switch neudelas…

    Asi bych na tvem miste jeste poseckal na dalsi generaci thinkpadu, predvedli par vystrelku ale s timhle nezabiji celou nabidku a vlastne nepredvedli krom T430u nic non edge thinkpad, tak si myslim, ze standartni modely zustanou v nabidce.

    KAZDOPADNE, pokud preci jenom udelas switch, velice rad bych koupil tvou ultranav keyboard, pokud bude k mani:-)

  9. 9. elzet  11.1.2012  13:01:39

    Protože vývoj ThinkPadů směrem ke „consumer“ notebookům mě taky nepotěšil, z X220t jsem docela zklamaný (velikost, displej, touchpad a další věci), počítám s tím, že stávající ThinkPad mi bude muset ještě tak dva roky vydržet. Když jsem přemýšlel, co pak, napadlo mě podívat se na to z druhé strany, tedy nevybírat mezi novinkami, ale mezi repasy.
    Z toho, co píšeš mi vyplývá, že ani tobě asi nejde v první řadě o výkon hardwaru, ale spíš mobilitu a výdrž na baterie, takže moje cesta by logicky směřovala k repasům ThinkPadu X61 nebo X200. Pokud jde o technologie a konektivitu, tak Bluetooth, WiFi a 3G měly ve vyšších konfiguracích normálně, karty jsou mini-PCIe takže se třeba WiFi dá upgradovat. Věci jako USB 3.0 lze v případě potřeby řešit kartou do ExpressCard slotu. Výdrž na baterii perfektní, displeje celkem slušné TN v případě X61, X200 měla konfiguraci s IPS panelem. Core2Duo 4, resp. 8GB (X200) RAM by ti měly stačit, disk lze vyměnit za SSD.
    Má to samozřejmě svoje nevýhody (třeba absence HW podpory šifrování v CPU, X6 UltraBase nemá digitální video výstupy atd.) ale to už záleží na tom, co přesně od notebooku chceš.
    Konkrétně X61 je všude tolik, že se dají přehazovat vidlema, nikdo je nekupuje. Náhradních dílů i aftermarket doplňků je plný eBay. Loni jsem do rodiny kupoval X60 a X61s, v obou případech šlo o kusy ve skvělém stavu do deseti tisíc včetně UltraBase a nové baterie.
    Chápu, že nápad nahrazovat starý notebook stejně starým nebo starším vypadá ujetě, ale pokud by mně teď dosloužil TP X200t, jdu a kupuju ho znovu nebo X61t s UXGA displejem).

  10. 10. Hellboy  11.1.2012  13:27:59

    [9] Rekl bych, ze se to trochu protireci, novej notes si taky nekoupim kvuli vykonu ale prave kvuli lepsi architekture a jeji vydrzi na baterii.
    Nejak nechapu, co vam vadi na velikosti X220t? ten rozdil 0.4″? X61 touchpad nema –> X220 ho muze vypnout a je to to same… No holt to rozlisen „HD“ je zlo no..
    Ja bych to tedy videl spis na X201 kdyz uz starsi notebook

  11. 11. Pooik  11.1.2012  13:47:40

    Tak přesně tohle řeším taky – mám 3,5 roku ThinkPad R61 a přemýšlím nad MacBookem Pro.

    > „V posledních generacích už se Lenovu v řadě ThinkPad nepovedlo nabídnout nic, co by k těm mým požadavkům sedělo. Některé modely byly blízko, ale nikdy to nebylo ono.“ – tak tohle vidím naprosto stejně.

    Přes co ale mám problém se přenést u MacBooku, tak je lesklá obrazovka.
    Na druhou stranu nevidím jedinou výhodu v podsvícené klávesnici.

  12. 12. elzet  11.1.2012  15:40:45

    [10] Dejte si vedle sebe X6*(t), X200(t) a X220(t) a uvidíte ten rozdíl (v šířce čelní hrany základny jsou to cca 4 cm). Zatímco X6* je skutečně kompaktní 12″ notebook, X200 a X220 už se velikostí (hlavně šířkou základny) blíží ke 14″ 4:3 T60. Uznávám, že u X200 je to dáno použitím „full-size“ klávesnice, ale proč u X220 udělali zase ještě širší plastový okraj kolem ní, nechápu. Výdrž na baterii v tablet verzi (osmičlánkovou primární, v případě X220 devítičlánkovu) je udávána u všech tří zhruba stejná, 8 hodin, v reálném provozu není problém se dostat k pěti hodinám. V téhle oblasti tedy žádný zásadní posun, i přes použití panelů s LED podsvícením, SSD a úspornějším CPU.

    Ad touchpad – to je u takhle malého notebooku podle mě nesmysl, rozumně velký se do palmrestu stejně nevejde, lepší ho tam nedat vůbec a udělat celý prostor před klávesnicí menší. Taky zabírá uvnitř docela dost místa „na výšku“, klidně místo něj může být třeba trochu lepší reproduktor nebo mini PCIe slot.

    S X201 máte pravdu, z X2** řady zatím asi to nejlepší.

  13. 13. Hellboy  11.1.2012  16:09:20

    [11]Buhuzel s nimi nemam osobni zkusenost ale tuto vlastnost jsem pozoroval na jinych strojich, stejna uhlopricka ale na sirku je to neporovnatelne jine. Nemyslim si, ze pridali plastovy okraj schvalne ale pouze dorovnali uhlopricku pouziteho displaye.

    Me osobne by nevadilo, ze je notebook sirsi, myslim si, ze X220 je i tak dost mobilni, podle mych hodnot. Spis mi na „sirokouhlosti“ vadi to rozliseni, ta nudle je desna ale na X220 to jeste ujde, HD ready mi vadi na 14 a vyssich noteboocich.

    Osobne touchpad taky nepouzivam ale spoustu lidi ano a ty odradi nakup takoveho notebooku / switch na takovy thinkpad.

    Domnivam se, ze k 5ti hodinam se na X220 da dostat s 6ti clankem, 9ticlanek bude o necem jinem a treba nam ivy bridge vydrz jeste zvedne.
    Ja na sve T410i s i3 370M dam na 9ti clanek 5 hodin, sandy bridge udelali obecne velky rozdil, ocekavam ze IB udelaji dalsi citelny skok.

    P.S. Mluvim o ne tablet verzich.

  14. 14. swarm  11.1.2012  17:03:29

    [8] Myslim, že z té současné nabídky by na mě nejvíc seděla X220 s IPS. Sice by mi trochu vadilo, že to není moc velké, ale zase možnost osadit 9cell primární baterii je velké plus.

    UltraNAV klávesnice by mi i v případě switche spíš zůstala jako taková vzpomínka. Spíš bych si ji přehodil k mému stolnímu počítači (ano, mám i stolní počítač a provozuju na něm operační systém Windows ME), než že bych se jí zbavoval. Škoda, že nová verze už nemá numerický blok, úplně ji tím zabili.

    [9] X61 se mi nelíbí. 4:3 mi nikdy nevyhovovalo, protože potřebuju víc prostoru na šířku. Zde bych měl buď 1024×768, což by bylo málo prostoru, nebo 1400×1050, což by bylo zbytečně drobné. 16:10 1280×800 mi v X200 plně vyhovovalo. Líbilo se mi na ní, že byla přesně tak široká, aby se do ní vešla standardní klávesnice. U těch starých notebooků mi vadí CCFL podsvícení, dnes už bych radši LED (hlavně kvůli teplotě barev při nižším jasu).

    V rámci ThinkPadů bych spíš než do staršího šel asi do té X220… nejlépe s USB 3.0, IPS, 3G modemem a dokynou s DisplayPortem.

  15. 15. Hellboy  11.1.2012  18:50:51

    [13] No zabili, asi jo. Nahodou jsem si ji vcera objednal. ta tvoje neni k sehnani a na TP klavesnici a hlavne trackpoint jsem si tak moc zvykl, ze se mi u stolaku nechce zvedat ruka na mys:-D Takze lepsi reseni vlastne ani neexistuje.

    Budu rad, hlavne kdyz nebudes mit jablko;-) Nevim, jake je tvoje vyuzivani notebooku ale pokud rikas, ze chces USB 3.0, IPS, 3G a dock tak se ti divim, ze nad jablkem vlastne uvazujes;-)

  16. 16. Seth  11.1.2012  20:21:49

    [14] Jsem zvyklý z notebooku a ani jako programátorovi mi numerika neschází. Je to otázka zvyku. Ultranav klávesnice se přestala vyrábět a leda z ebay, kde se občas objeví. Sám mám Lenovo Trackpoint keyboard a vyhovuje mi. Občas se sice stane, že shift drží chvíli déle stisknutý, a udělá dvě kapitálky za sebou, ale to už musí človek psát dost rychle(schválně si problém vygooglete, popř. kdyby se vám podařilo najít funkční řešení..já nijak neexperimentoval).
    Mimochodem taková zajímavost. Přišla mi v krabici z hnědého kartonu, a otevírání bylo přelepeno pečetí Lenovo…Ale pod ní byla průhledná páska IBM :-D nechápu proč, až vám dojde tak to taky omrkněte, jestli to byl bug nebo feature.

  17. 17. Honzyk  11.1.2012  21:10:52

    [15] jakou klavesnici jako programator mate vychozi? ceskou nebo anglickou?

  18. 18. swarm  11.1.2012  21:35:36

    [15] Spíš než otázka zvyku je to otázka profese. Když jsem programoval, taky jsem numeriku nepotřeboval. Když půl dne řeším práci s čísly, je numerika nepostradatelnou součástí.

  19. 19. Matej  11.1.2012  23:05:30

    Ja som predajca Lenova – a uprimne z poslednych ThinkPadov som sklamany, spracovanie ani zdaleka nie je take dobre, kdejaky Acer/Asus je za polovicnu cenu je dnes na tom lepsie, displej skoda reci… Aspon, ze tam Lenovo nedava milion „utilit“

    Osobne fungujem na MacBooku Pro s C2D a je stale o dost rychlejsi ako vacsina novych notebookov. Ked ja otvorim notebook zo spanku tak je ready hned, ked otvorim T420s s SSD tak sa tam furt este nieco natahuje. Urcite je to o nastaveni, ale z pohladu BFU, ktory sa o to nestara, len pouziva je IMHO MAC dnes jednoznacna volba. Alebo potom hocijaky notebook za 500€. Myslim, ze ThinkPad v dnesnej dobe uz naozaj nema vela co ponuknut.

  20. 20. Hellboy  11.1.2012  23:41:16

    [15] Uvidime, az prijde, napisu to sem, melo by to byt uz zitra;-) uvidime, jestli me problem se shiftem take potka, snad ne:-D nemyslim si, ze pisu na klavesnici extremne rychle, tak snad ne. Ktereho shiftu se to tyka? L || P? Nebo obojiho?

    Opravdu velice zalezi na profesi, ja nejcasteji z cisel zadavam IP adresy, takze numerika obcas neni na skodu ale jsem zvykly, mam eng klavesnici default, takze to neni takovy problem…

    [18] ja osobne si myslim, ze kdyz probudim notebook z rezimu spanku, tak je ihned ready, aspon +- podobne jak koleguv MBP 13 sandy bridge & HDD. Spis mi prijde, ze se windows dele uspavaji.
    Lenovo neni to co byvalo, to vime vsichni. Taky si dnes nekupujeme thinkpady za 70 tis jako tomu drive bezne byvalo a to tenkrat 70000 bylo vic nez dnes. Ale je to precijenom skoda toho upadku. Lenovo mi prijde porad nadstandartne kvalitni. Co se tyka monitoru, tak je mi to jedno, opravdu neresim krom rozliseni jiny parametr, proste na tohle nejsem narocny.
    Povazuji se za pokrocilejsiho uzivatele, takze mi nedela problem „se starat“ o system a notebook. Koneckoncu kazdy den vidim akorat s macbooky problemy. Jak chcete neco specifickeho, hned je problem a googluji se alternativy nebo virtualizuje system, coz nevnimam jako plnohodnotne reseni. Lenovo mi ma take co nabidnou jako software (power manager a acces connections). Na ne nedam dopustit nebyt power manageru, tak mi uz davno odesla baterie do vecnych lovist. Doufam, ze nebudou znacku thinkpad nadale prznit a budou se snazit v co nejvyssi mire zachovavat tradicni hodnoty. Jinak nevim, co bude muj pristi stroj…

  21. 21. Seth  12.1.2012  1:48:06

    [16] Českou qwertz, s tím že věci jako []{}$*&@#| dělám přes levý alt. Jak jsem napsal, všechno je otázka preferencí a zvyku. Tohle mi vyhovuje jak na psaní kódu tak psaní s diakritikou. Alt + něco(podle příkladu hore je to alt+ fgbnů-vcxw) mi nepřijde jako zdržení a druhou závorku doplní vývojové prostředí. Ale někomu třeba vyhovuje anglická nebo dvorak. Každému co jeho jest ;-)
    [17]pokud bych dělal učetní tak bymi asi numerika scházela, ale za ty 4 roky co jsem měl jen notes jsem si odvykl.
    [18] Ano… mám T410, 420 už měla 16:9 to jsem tušil zlo.. teš přichází chicklet klávesnice s lesklým plastem :-( do roka to máme modré diody, lesklé displaye, utility v systému a lesklá víka :-(
    [19] dělají to oba. Mě se to stane když píšu rychle vzkaz a pídmenka jsou každé psané jinou rukou (KAmarád,PEtr,WOlf,FOreach), jednou už ta mezera je delší a projde to. Narovinu, je to osina v prdeli. Někde na fórech lenova to řešili, věděl jsem o tom a přesto ji koupil.

  22. 22. Hellboy  12.1.2012  9:04:15

    [20] No tak se necham prekvapit… Nevidim to jako velky problem pro me. T420 bych asi i bral ale jen v 1600×900, rozhodne ne 1368×768, to je hrozne. Neprijemny mi pripada ten pruh nevyuziteho mista.
    Nevim co maji furt vsichni s tou chicklet klavesnici, dali ji jenom do T430u, protoze se tam klasicka nevejde. Jsem na 99% presvedcen, ze klasicke thinkpady ji nedostanou. A modre diody, leskle displaye, tomu taky neverim, protoze by si tim zabili kategorii business notebooku, nikdo by to pak nekoupil a jim by usly zisky. Spis budou setrit na kvalite zpracovani. Ale uprimne receno v tom uz bych radsi nevidel moznost jak setrit.

  23. 23. Hellboy  12.1.2012  16:31:20

    [20] Tak z te klavesnice prave pisi a zadny problem s velkymi pismeny jsem nezaznamenal… Akorat me nastvali jeste nez jsem to pripojil k pocitaci. U klavesnice za 1800,- bych necekal, ze bude pri mackani trapointoveho praveho tlacitka “ procvakavat“. Pod tlacitkami je plech a pod nim plast, je tam takova vule, ze kdyz tlacitko stisknu, tak ten plisek tukne do toho plastu a proste to „cvakne“ samodomo jsem to uz vyresil ale stejne me to tam za tyhle prachy nastvalo. Jinak je klavesnice naprosto super… Ale je opravdu velika skoda, ze uz nema touchpad numericky blok…

  24. 24. Crestwood  12.1.2012  20:20:53

    Trh si na(ne)stastie rozhodol – Thinkpady musia zlacniet a hotovo. Takze zaryti „Lenovaci“ budu mat problem rozhodnut sa pre novy Thinkpad, kedze Lenovo pomalicky prisposobuje Thinkpady pre masy.
    Velke firmy koniec koncov objednavaju podla inych veci nez ergonomicke vlastnosti a par nestastnikov, ktori trvaju na vlastnostiach notebookov spred 10-15 rokov (nech su akokolvek dobre, pokrokove a uzivatelsky privetive) nepresvedci vyvojarov a marketingarov, aby nesetrili na nakladoch ale pridali par eur/dolarov na kvalite, najma v case kedy je dolezite kazde euro tak pre zakaznika, ako aj pre vyrobcu.

    Jeden priklad za vsetky – byvaly sef dostal vo firme Thinkpada. Samozrejme to bol Edge, ale to si on nevsimal. Naopak, tesil sa aj spolu s ITckarom velkej skupiny, pod ktoru ta firma patri, ze „konecne Thinkpady zlacneli na normalnu uroven“… Takze ostava asi len zmierit sa, ze Lenovo bude postupne Thinkpady sirit aj medzi „beznych“ ludi a Thinkpad bude uz len znacka, z ktorej bude tazit.

  25. 25. thomas  13.1.2012  1:40:31

    co Toshiby, nikde ani zmínka.. ?

  26. 26. Petr Ježek  17.2.2012  12:18:25

    X220 je za ty ceny skutečně stroj na práci i na solidní „look“ pro ty, kteří jedli snobskou kaši :). Pokud netlačí rozpočet, doporučuji maximální RAM a hlavně SSD, nejlépe Crucial. To výkonově katapultuje tento Thinkpad tam, kde je málo co, a to bez kompromisů. Tedy až na široký displej a „turbo efekt“ na spotřebu – když se na to šlape… Mac má svá omezení, na které běžný uživatel snad ani nepřijde, ale ukážou se při delší konkrétní práci. Někam máte díky systému prostě vstup zapovězen… Pro grafiky a kumštýře je to ale pořád nevhodnější nástroj, Thinkpady jsou ale univerzálnější. U HP, Dellu či jinde je situace horší, i když v jednotlivostech mohou být lepší, ale to vyladění… Mimochodem, na Thinkpadech můžete spustit kdejaký OS včetně různých distribucí Linuxu a klonů Solarisu, což na MacBooku nejde tak snadno a někdy vůbec…


Napsat komentář