DELL Venue 11 Pro a něco jako rychlo-recenze

Kamarád se mě kdysi ptal na nějaké postřehy ohledně 11“ tabletu od DELLu s Core procesorem. Udělal jsem si pár poznámek a dál to neřešil, ale teď vidím, že se objevují nějaké první postřehy různě na netu a plnou recenzi nemám v plánu, takže proč nezveřejnit to, co už mám.

Na psaní klasické recenze ve větách jsem příliš líný, takže tento zápisek bude mít jinou formu – převážně odrážkovou (dodatek: nudil jsem se jeden večer na horách, tak jsem to přepsal). Měl jsem možnost odzkoušet tablet ve verzi s full-HD IPS displejem, 4 GB RAM, 128GB SSD a procesorem Intel Core i5-4300Y (to jsou ty s RDP jen 11,5 wattu). Mimo něj jsem měl možnost otestovat také nějaké to příslušenství. Zápisek je rozdělen na několik částí – první se věnuje samotnému tabletu, další jeho příslušenství.

DELL Venue 11 Pro

K provedení nemám velké výhrady – moc se to nekroutí a tím, že mechanicky v tabletu nic není, není co víc řešit. Výhodou Venue je jedno USB 3.0 v plné velikosti. Na to, že jde o tablet, kupodivu snese i napájení náročnějších zařízení – je tedy podobně bez omezení jako porty v klasických noteboocích. Taktéž podávaný výkon je díky i5 a klasickému SSD při běžné práci na úrovni notebooků. V zátěži už to může místy pokulhávat, nicméně s Atomy se to nedá srovnávat. S ARMem už vůbec ne.

Na rozdíl od Atomových tabletů uvnitř musí být ventilátor. Tento ventilátor je většinou naštěstí vypnutý, jen občas krátce odfoukne. Tím krátce myslím 2-3 sekundy. Horší to je v případě, že každou chvíli procesor krátkodobě vytěžujete (něco jako v průměru střední zátěž), to vás pak ventilátor obšťastní opakovaným během 3 sekundy jo, 10 sekund ticho. Tuhle situaci pro chlazení nejspíš nikdo nedořešil. Při dlouhodobé zátěži se ventilátor postupně docela rozjede a za tichý bych jej neoznačil ani omylem (trochu pískavý) – výkon se časem dokonce omezí. Pozornosti by neměla ujít možnost u každého profilu změnit režim chlazení. Pravděpodobně zde půjde ovlivnit hlučnost na úkor teplot (oběma směry).

Při kancelářské práci je spotřeba ~6 wattů, což dá s 34Wh baterkou asi 5 hodin a 20 minut na jedno nabití. Při náročnější práci s vyšším jasem se spotřeba klidně zvedne až na ~11 wattů, takže jen necelé tři hodiny.

Nabíjení se provádí konektorem micro-USB, kterým lze také tablet připojovat k počítači. Nabíječka je v podstatě standardní USB nabíječkou a k ní je dodán potřebný standardní kabel. Výkon adaptéru je 24 wattů, což není moc, pokud si tablet při náročnější práci vezme v klidu svých 11 wattů. Nabíjení běžně trvá 3-4 hodiny. Ve vypnutém stavu je malinko rychlejší, ale žádný zázrak. Pokud použijete příslušenství s vlastní baterkou, společné nabíjení skrze tablet se protáhne na dvojnásobnou dobu. K baterce se dá dostat bez šroubováku po sejmutí zadního krytu (tj. můžete jich nosit více).

DELL má předinstalovaný (byť trochu schovaný) jakýsi power manager, ve kterém lze změnit režim nabíjení. Potěšující je nastavení prahů nabíjení (tj. pod jakou kapacitou začít nabíjet, při jaké přestat), jako to mívaly ThinkPady v dobách největší slávy. Je tu také možnost Express Charge, se kterou by mělo být nabíjení rychlejší – standardní nabíječky se to ovšem netýká, jde jen o možnost přes dok se samostatným adaptérem.

Ke zbytku tabletu jen v rychlosti – displej je hodně lesklý, ale obrazově i jasem nadprůměrně pěkný. K připojení je dostupné úplně všechno – BT 4.0, Wifi-AC (2,4/5GHz), 3G modem (HSPA+) a NFC. Obrazovka reaguje na prsty a měla by umět i na pero podle diagnostiky – má totiž samostatný digitizér s možností snímání přítlaku. Jen to pero DELL nedodává (psalo se o údajných problémech).

HDMI výstup je v dementní verzi mini, takže k němu budete muset dokoupit redukci a nosit ji všude s sebou. Plná verze konektoru by se sem přitom určitě vešla, zas tak tenký ten tablet není.

Pouzdro s klávesnicí

Jde o klasickou konstrukci, kdy se tablet obalí do pouzdra, které má v sobě klávesnici a při vhodném překlopení lze pouzdro využít jako stojánek pro tablet. Není to použitelné na klíně, ale v klidu na stole lze tablet zafixovat do jedné ze dvou poloh (sklonů) pomocí magnetického mechanismu.

Pouzdro je tenké, což se odrazilo na mechanice kláves. Je o dost lepší než ťukat přímo na obrazovce, ale klasickou nenahradí. Krátké texty jsou bez problémů, u těch delších vám budou vadit občasné překlepy… alespoň mně vadily. Mimo jiné má i pro ČR pouze anglické popisky.

Vnější povrch je pogumovaný, takže komplet neklouže po stole. Při zaklopení se klávesnice deaktivuje a tablet uspí. Po otevření stačí zmáčknout nějakou klávesu. Někdy po zapnutí klávesnice nereagovala a musel jsem ji lehce nadzvednout a zas položit. Buď chyba kusu, nebo někdo něco nedomyslel.

Touchpad se chová jako USB myš a nepotřebuje ovladače. Funguje posouvání dvěma prsty i pravé tlačítko stiskem dvou prstů nebo jednoho v rohu. Co však nefunguje, je dvojité tapnutí a následné držení prstu nahrazující stisk a držení tlačítka.

Pouzdro proti poškrábání

Blbůstka, která se nacvakne na zadní část tabletu a chrání ho. Je relativně pevná, ale taky těžká. Tablet s pouzdrem už je hmotností tak trochu za hranou.

Klávesnice s kloubem a baterkou

Jde o alternativu k pouzdru s klávesnicí. Tato však z tabletu udělá v podstatě normální mini-notebook, neboť se zasouvá do plnohodnotného kloubu a spojený celek lze zavírat. Klávesnice i touchpad se chovají stejně jako u předchozího pouzdra, jen mechanika kláves je klasická, a tedy o dost lepší.

Zásadní nevýhody řešení jsou dvě – dohromady je to už dost těžké (rozhodně víc, než byste čekali u 11,6“ zařízení) a víko jde otevřít jen do úhlu asi 110°… o 20° méně, než je obecně vnímané minimum. Při práci s celkem na klíně se snadno stane, že na displej budete koukat šikmo shora. Hodí se dodat, že klávesnice není podsvícená. Popisky jsem měl anglické, ale údajně bude i CZ varianta.

Základna s klávesnicí má uvnitř baterku, čímž se navýší kapacita obou na 59 Wh (původní hodnoty výdrže si můžete vynásobit 1,7x). Konektory ovšem žádné nemá, což se ukáže jako nepraktické ve chvíli, kdy k tabletu připojíte USB kabel a HDMI redukci. V tu chvíli mají kabely velkou tendenci stahovat tablet dolů.

Základna je kovová, což v kombinaci s absencí hřejících komponent znamená, že hlavně v zimě pořád studí. Někomu to nejspíš nebude vadit, ale sám jsem na to docela citlivý.

Poslední postřeh se, doufám, týká pouze mého (snad vadného) kusu. Uvnitř základny to občas píská a děje se to pouze bezprostředně po použití klávesnice/touchpadu. Po chvíli je slyšet, jak se mění frekvence pískání, až postupně zmizí. Po dalším použití zas.

Dokovací stanice

Ze všeho příslušenství je dokovací stanice nejméně povedená. Její myšlenka je jednoduchá – někdo může mít tablet jako hlavní stroj na cestách přes den a doma (v kanclu) si jej připojí do doku, kde bude mít klávesnici, myš a případně i externí monitor. Myšlenka je pěkná, ale to provedení pokulhává. 45W adaptér má koncovku podobnou DELLovským notebookům (možná stejná, nezkoumal jsem), ale konektor ve stanici vůbec nedrží. Stačí malé posunutí a kabel vypadne – když vypadne kabel, všechna připojená zařízení se okamžitě odpojí.

Z doku vedou nějaké USB 3.0, je tu konektor LAN ve formě USB 2.0 fast-ethernetu a dvojice obrazových výstupů – DisplayPort a HDMI. Ve skutečnosti z tabletu do stanice vede pouze DisplayPort a v doku je rozbočovač. Při plné snímkové frekvenci je možné připojit jeden monitor (DP) s rozlišením 2560×1600, případně dva (DP a HDMI) s rozlišením 1920×1200. Oba monitory fungují dohromady s interním displejem.

Závěrem

Venue 11 Pro má smysl tam, kde někdo nutně chce/potřebuje tablet a chtěl by z něj vymáčknout maximum (dok, klávesnice,…). Osobně vnímám tento koncept bez ohledu na konkrétní tablet jako příliš překomplikovaný a sám bych raději šel cestou nějakého konvertibilního notebooku, který jde překlápět do režimu tabletu bez nutnosti jakoukoli část odpojovat. Nakonec hmotnost není silná stránka Venue 11, s klávesnicovou částí vybavenou druhou baterií má o víc než polovinu vyšší hmotnost než tenké 11,6-13“ notebooky. Vhodný je tedy jen v případě, že použití bez klávesnice a dalších serepetiček bude převažovat. Pak je jen otázkou, zda nevzít něco jednoduššího 8“ s Atomem – rozhodují pouze nároky na procesor, paměť a velikost SSD.

Dodatek: DELL prý to samé nabízí nejen s i3, ale také s Atomem a mělo by být zachováno identické příslušenství. Pokud je kompatibilní i dokovací stanice, tipuju, že DisplayPort na ní fungovat nebude kvůli omezení procesoru.

Komentáře k článku

  1. 1. r4in  18.2.2014  14:47:58

    Schválně jsem se podíval na Heureku a málem spadnul ze židle. 35k za full verzi? 17+ za Atomovou? Dock za 3,5 k? Jezus. Tohle je hodně předražený Merkur pro ajťáky. Kdyby aspoň za těch 35 k bylo kompletní balení tablet + dock + pouzdro.

  2. 2. swarm  18.2.2014  20:48:30

    [1] No to platí pro celý DELL. Ceníkové ceny jsou úplně mimo realitu. Na druhou stranu DELLy si za ceníkové ceny snad (doufám) nikdo nekupuje, když s minimálním úsilím lze dosáhnout na cenu o desítky procent nižší.

  3. 3. elzet  19.2.2014  0:48:09

    Já tak nějak pořád nechápu, kdo by měl být cílovou skupinou těhle zařízení. Na doma tablet – proč ne, ale nenapadá mě profese, kde bych využil Windows tablet s ovládáním pouze prsty. I poslední agent s teplou vodou potřebuje stylus, aby mu jeho výhodnou smlouvu někdo podepsal :)
    Možná na prezentace, co jsem koukal, WiDi to v některých verzích umí – držet to v ruce místo kartiček a obraz posílat rovnou do projektoru. Na to je to ale drahá hračka. Jako čtečka mailů poslouží smartphone, dtto prohlížení dokumentů nebo přístup na firemní intranet.

  4. 4. Andy  19.2.2014  13:56:41

    Kolik by tak byla odpovídající cena za Dell E6430 (i7 3740QM, NVS5200M, 1600×900, SSD 256GB Samsung PM841, 6cell 60Wh bat., dock, bez čtečky otisků) ?

  5. 5. Nox  19.2.2014  19:39:39

    elzet: Podle te ceny jen testuji, kolik se najde hejlu, co to koupi. Patrne ani vyrobce sam nevi. Zase je hezke, ze se najde firma ochotna naeco noveho vyzkouset.

  6. 6. r4in  25.2.2014  12:48:14

    [2] Když už jsme u toho, jak? Mám na mysli fyzické osoby, to že Dell firmám dává extra ceníky je mi známo.

  7. 7. swarm  28.2.2014  18:35:01

    [6] Chce to mít kontakty, pokud se chceš dostat na opravdu zajímavé ceny. Pokud bys měl o něco vážný zájem, tak mi napiš spíš do mailu. V případě Dellu bych něco dokázal vyjednat.

  8. 8. Nox  1.3.2014  18:03:04

    [7] Plati to obecne nebo jen pro R4in? Znamej shani ntb do 14 000 Kc, 15,6″ s i3, ale nemuzu sehnat neco pouzitelneho s 7200 otackovym diskem.

  9. 9. swarm  2.3.2014  13:13:29

    [8] Klidně obecně pro místní osazenstvo, ale pouze pro případy, kde to má smysl, tedy business stroje trochu vyšší třídy. Vzhledem k tomu, že s tím mám akorát práci, nemá pro mě smysl řešit stroje za 14t, kde moc velké rozdíly nebudou.

  10. 10. Nox  2.3.2014  15:01:09

    [9] Chapu, ale presto dekuji za odpoved. Me jde hlavne o ten 7200 otackovy disk, ktery soudruzi manazeri asi zakazali do beznych notebooku davat. Od jake ceny si obecne predstavujes vyssi tridu?

  11. 11. swarm  2.3.2014  18:23:28

    [10] Náhodou, koukal jsem to eshopu „uřvaná zelená mr*ka“ a po vyfiltrování 7200rpm v té ceně to našlo hromadu notebooků včetně různých ThinkPadů.

    Cena? Něco, co je po slevě ~25t+.

  12. 12. Nox  2.3.2014  20:01:58

    [11] No kdyz vyfiltruju 7200 disk, 15,6″ LCD a i3, tak to zacina na 14490 Kc.

  13. 13. Iva  10.3.2014  13:27:06

    Asi jsem cílová skupina)
    Dělám 3D grafiku (interiéry) proto mám ještě doma pevné PC- výkon.
    Chtěla jsem si koupit obyč tablet do postele na net + na prezentace v terénu- jenže mě odešel notebook(podsvícení DELL:), který využívám pouze o víkendu k práci většinou na CAD nebo grafiku (Gimp PhotoS) něco dodělat upravit max 3hod – a preferuji mít jeden krám. Tak co by jste mě doporučili? 4jádro 64GB ,dobré rozlišení…
    Jinak asi půjdu do tohoto. Když jim donesu ten rozbitý noťas tak mi dají slevu? :) nechci klávesnici spojenou fakt ne. Dík za pomoc.)


Napsat komentář