Můj další pokus o používání tabletů (s Androidem)

Pro člověka, který na počítači převážně tvoří, nejsou tablety tím nejzajímavějším k testování, nicméně z jedné prezentace Sony jsem si odnesl nový 9,4″ model Xperia S s Androidem a zkouším tomu dát šanci. Klasická recenze opět nemine magazín, ale během týdenního používání jsem došel k několika subjektivním postřehům, které se dají vztáhnout i na řadu dalších tabletů. Nakonec jich je tolik, že je z toho další blogový zápisek.

1) První rozčarování přišlo ve chvíli, kdy mám ještě ten den večer v hospodě jednání a napadlo mě, že bych si do tabletu mohl udělat pár kratičkých poznámek. V celém tabletu není žádný offline textový editor nebo poznámkový blok. Holt orientace na konzumaci dohnaná k dokonalosti. Nakonec jsem si potřebné poznámky vyťukal do QWERTY mobilu.

2) Zkoumám, co lze z Tegry vytáhnout, a instaluju v marketu z kategorie nejoblíbenějších aplikací všechno, co by mě aspoň namátkou zajímalo. Přichází první radost – skoro polovina stažených her pro Android zdarma je docela pěkná (druhá půlka jsou otřesné amatérské pokusy). Radost později kazí, že se u některých platí za herní předměty – ale co, zadara se s tím nikdo tvořit nebude.

3) Některé hry vyžadují během hraní připojení k internetu. Vzhledem k tomu, že skoro každá hra (a jiné aplikace) chce přístup ke kontaktům, hovorům a já nevím čemu všemu ještě, bylo by pro mě lehce znepokojující podobné zařízení používat i pracovně. Vadí mi, že Android neumožňuje některé z požadavků aplikace odmítnout (něco jako, že bych odmítl přístup ke kontaktům a aplikace by na dotaz od systému obdržela pouze prázdný seznam).

4) Když se člověk odpoutá od tvoření čehokoli a zaměří se jen na sjíždění Facebooku, Twitteru a oblíbených fór, přehrávání videí z youtube a občasné hledání informací v jízdních řádech a ČSFD, je zařízení docela dobré, ale ne ideální. Třeba aplikace pro facebook má docela zmatené rozhraní. Ostatně všechny mobilní varianty klientů bývají ořezané na kost.

5) Prohlížení webových stránek je pohodlnější než na notebooku pouze v případě, že je stránka pro tablet přesně optimalizovaná. Pokud se přes celou obrazovku načte stránka optimalizovaná pro mobily, je to spíš pro zlost. Stránky, které nejsou optimalizované vůbec, se pak déle načítají, nemají tak dobrou odezvu při posunu a hůř se v nich trefuje na odkazy bez neustálého přibližování. Všechno se dá přežít, když se nikam nepospíchá, ale když jsem potřeboval rychle vyhledat nějaký postup a musel jsem přitom projít spoustu do té doby neznámých stránek, měl jsem chuť tablet rozšlapat.

6) Zprvu jsem si myslel, že covery s touch klávesnicí mohou být šikovné rozšíření tabletu pro tvořivější jedince. Mýlil jsem se. Je to úplně k ničemu. Na rozdíl od notebooku si to postavíte leda na stůl (provoz na klíně nehrozí), při práci na stole to nemá vhodný sklon obrazovky (musíte se na ni dívat moc shora) a dotykové symboly nejsou o nic pohodlnější, než vyťukávání na obrazovce. Dokonce je to ještě horší. Dívat se na klávesnici se při psaní nevyplácí, protože netušíte, jestli neděláte překlepy (žádná hmatová odezva). Při sledování obrazovky zas na zmenšené ploše nejde nahmatat potřebná klávesa. Když se k tomu přičte nutnost přecházet při ovládání mezi klávesnicí a obrazovkou, je takové řešení spíš za trest. Dal jsem tomu několik šancí, ale psaní s pomocí virtuální klávesnice na obrazovce bylo efektivnější. Pokud už klávesnici, musí být opravdová. Předpokládám, že touch cover k tabletu od Microsoftu bude stejná bída.

7) Android je zoufale nepřipravený na jakoukoli práci s textem. Označování textu, práce se schránkou a podobné úkony jsou na Androidu jen pro otrlé. Každá aplikace se navíc chová trochu jinak.

8) Tablet je nepočítačovým okolím mnohem více tolerován, což je možná jeden z důvodu úspěchu. Jedna modelová situace jako příklad za všechny – ležíte vedle spící přítelkyně, nechce se vám vstávat z postele, ale klidně byste si něco přečetli. Vytahovat v posteli notebook se moc nehodí a nikdy se to nesetká s pozitivní (nebo aspoň neutrální) odezvou. Naopak tablet je všem tak nějak ukradený. V klidu si můžete pročítat stránky a až se začne probouzet, můžete ho snadno švihnout někam do kouta. V hospodě je tablet také přijímán, přestože s notebookem byste mohli být spíš za podivína. Je to možná vůči notebookům nefér, ale tady tablety vítězí.

9) Docela dobré zkušenosti jsem měl s Windowsím tabletem Acer Iconia W500, který jsem rád používal na čtení starých časopisů z Google Books. K tomu se tablet vyloženě hodí. Jen ne ten s Androidem. Nativní aplikace při pokusu o instalaci hlásí, že není určena pro tuto zemi a přes prohlížeč se zas použije nějaká primitivní osekaná verze stránky, která je úplně nepoužitelná.

Závěrem

Pořád jsem se dostatečně nepřesvědčil o přidané hodnotě tabletu, abych si ho koupil domů. Přehrávání filmů na 10“ mě nějak neláká – jsem spíš člověk, který řeší zda kino, nebo BluRay na velké televizi. Když už si něco pustím z notebooku, je při snídani, nebo ve vlaku a v obou případech mi vyhovuje větší a výše posazená obrazovka s možností snadného nastavení sklonu (nevím, proč by si měl celý film držet půlkilovou placku před hlavou).

Pokud jde o různé šikovné aplikace pro každodenní život, zde bych to viděl spíše na Androidí mobil než tablet. Menší displej v těchto případech většinou nelimituje, naopak je větší pravděpodobnost připojení k internetu a mobil se také lépe nosí všude s sebou.

Zůstává mi tak pouze prohlížení webových stránek, které má něco do sebe, ale to je pro mě zatím málo. Největší nouzovka se dá i na mobilu a na ten zbytek mě zas tolik neobtěžuje otevřít notebook a počkat tři sekundy než se probudí a identifikuje v síti.

Také jsem se utvrdil v názoru, že dokud nebudou mít tablety běžně digitizér pro oddělené snímání pera a nebude pro ně odpovídající software, který by toho využil, nejsou pro mě dost zajímavé.

Komentáře k článku

  1. 1. Scotty  2.10.2012  10:12:14

    Swarme, tos ještě asi neviděl touch klávesnici ve Windows 8. Tady jsem ti udělal screen – http://imageshack.us/photo/my-images/593/czkeyboard.png/ – ale raději než tu bych asi používal i ten cover. To rozložení českých znaků je fakt hrozné a místo P píšeš divné znaky s diakritikou…

  2. 2. swarm  2.10.2012  10:21:17

    [1] To je nějaký vtip, nebo už je jisté, že to takhle bude ve finální verzi? To, co jsi právě ukázat, by u mě třeba byl důvod, abych se zařízení s tímto OS obloukem vyhnul.

  3. 3. Scotty  2.10.2012  10:53:07

    [2] Není to vtip, je to z finální (RTM) verze Windows 8. Opravdu je to příšernost. Sice je možné používat dva druhy klávesnic, ale tato je primární a ta druhá je horší než byla ve Win7… :-/

  4. 4. swarm  2.10.2012  11:00:48

    [3] Tak to doufám, že se nakonec objeví nějaká alternativní klávesnice jako na Androidech. Na Sony tabletu třeba chyběla v systému možnost zadávat české znaky (čeština tam není ve vstupech na výběr), takže nešlo psát diakritiku ani podržením klávesy a vybráním alternativního znaku. Aspoň mě to dovedlo k hledání alternativy a našel jsem něco jako „hacker’s keyboard“, kde je korektní čeština a celá řada kláves s diakritikou. Bylo to zadarmo a funguje to perfektně.

  5. 5. skvedo  2.10.2012  11:06:13

    [3] ale hlavně že to má tlačítko na smajlíky :D

  6. 6. Adam Ležák  2.10.2012  11:51:37

    V tomto konextu byl velice zajimavy ThinkPad tablet s HW klavesnici a „neco jako“ trackpoitem… Odezva klavesnice jasna, bohuzel jeji pouziti bylo vykoupeno brutalnim zvetsenim objemu prave o to pouzdro s klavesnici a vyuzity USB port…

  7. 7. ThinkPro  2.10.2012  12:29:52

    Ked tablet, tak iPad. Mal som viacero Android tabletov od Lenova a vlastne peniaze by som za to nedal, na pracu to nebolo v ziadnom pripade a na zabavu – sekalo mi na tom aj Angry Birds :/

  8. 8. swarm  2.10.2012  12:43:01

    [7] Angry Birds se mi na ThinkPad Tabletu zrovna nesekaly, ale jinak platí, že jde i v rámci Androidích tabletů kvalitou o těžký podprůměr (po updatu už nefunguje 3G modem, samovybíjení v pohotovostním režimu, extrémně pomalé nabíjení, po vybití a následném připojení adaptéru je problém ho vůbec zapnout).

    Nevim, co by mi iPad přinesl proti kvalitnímu tabletu s Androidem.

  9. 9. Adam Ležák  2.10.2012  12:45:44

    [7] Clovek, ktery premysli nad tabletem pro praci urcite iPad ani nenapadne. Co jsem se setkal s android tablety, tak zadny z nich nebyl dokonaly ALE kdyz clovek privrel oko, tak se pouzivat daly. TPT ma neduhu vic ale clovek, ktery vi co chce je schopen mu je odpustit za to, co nabidne navic jako jediny… iPad mi byl sveren na kratsi chvili a musim rict, ze jsem k tomu zarizeni ziskal vetsi odpor, nez jsem mel predtim…

  10. 10. volodjA  3.10.2012  9:33:34

    1)droidedit free
    2) hry na tabletu nehraju
    3) only by ty aplikace asi nefungovaly kdyby sis vyklikal jen urcita povoleni ze… to uz by to spis mel kontrolovat google a ptat se vyvojaru pred uvedenim do marketu opravdu potrebuje aplikace pristup ke kontaktum? A hlavne stejne dneska kazdej ma kontakty na cloudu at u googlu, ms, nebo apple, riziko zneuziti tam nepochybne existuje, ale musim se tolik starat o defakto cizi tel cisla? :) Cili nak se toho nebojim i kdyz obavam rozumim, a je neprijemny kdyz se moje cislo dostane do rukou nakyho exota (to je jeste lepsi priklad)
    4) aplikace fb se imho ovalda dobre je intuitivni, ale nehorazne pomala, resi Friendcaster apk
    5)7) celkove weby se na tabletu nacitaj nejak pomaleji…a prace s nim je slozitejsi, ale ze by se nedaly prohlizet neoptimalizovany to bych nerek, ipad je intuitivnejsi nez android a umi i lip pracovat s textem, droid se v tomhle snazi opicit, ale je to vdycky o kazdym programu pritom to by melo resit nejaky zakladni rozhrani

    9) lehko resitelny, mit vic uctu u googlu a kazdej pro jinou zemi holt, jednodussi nez u ipadu je to vyrazne v tom, ze ti v zarizeni fungujou vsechny aplikace soucasne bez ohledu na jakej ucet jsou nainstalovany, taky muzes zkusit vytahnout apk airdroidem z jinyho zarizeni a nainstalovat ji ruco nekdy se to povede :)

  11. 11. volodja  3.10.2012  15:24:59

    Pokud to nekazazují pravidla diskuze, tak si dovolím zde nabídnout ASUS Transformer FT101 16GB + docking station s klávesnicí
    Tablet je necelý měsíc nový, s cz zárukou 23 měsíců ve stavu nového, na displeji je ochranná folie, Andoid 4.0.3 ICS poslední update, integrovaná gps s nainstalovanou aplikací mapfactor navigator a sygic, možnou požít jako tablet, navigaci v autě nebo k psaní textů díky klávesnici.
    Prodejní cena je 6500,- pouze osobní předání, po dohodě možno v okolí ČVUT v Dejvicích. tel. 777 868 162

  12. 12. riprex  3.10.2012  18:53:26

    [9] Nevím, proč by byl iPad na práci méně vhodný než tablet s Androidem. Aplikací je spousta, pro mě je ale podmínkou jailbreak, to uznávám. Nainstaloval jsem si iFile a pár dalších nezbytných věcí např. pro stahování souborů nebo pro pořádnou funkčnost wifi, ne abych viděl jen pár těch nejsilnějších sítí. iPad je dle mého názoru a mých zkušeností ten nejlepší tablet na trhu a kvalitativně jsem neviděl nic lepšího (v těch nejdražších ale určitě něco podobného bude), navíc mě nehorázně se.e Android, není to nic o co bych stál. iPad je ale zase softwarově úmyslně dok.rvenej, jinak se to ani napsat nedá. To zařízení má obrovský potenciál, ale oni ho zašlapávají a dělaj z toho jen brouzdátko internetem. Pokud si s tím ale člověk pohraje a pořeší některé fatální funkční nedostatky, jako že se to dá, pak nevidím jediný problém. Sám iPad používám mnohdy místo notebooku, když se mi ho nechce tahat. Zpočátku jsem ho nesnášel, ale postupem času si člověk zvykne a ač není ideální, opravdu neznám nic lepšího…


Napsat komentář