Předčasné Vánoce – Acer Aspire V15 Nitro Black Edition

Je spousta činností, na které si vystačíte i s hodně starým notebookem. Když si ale chcete jednou za čas hrát moderní AAA hry, chce to obměňovat hardware. Vzhledem k tomu, že doma netrávím tolik času, aby se u mě užil desktop, udržuji pro tento případ už roky nějaký lepší multimediální notebook. Od roku 2010 to byl 15,6“ Acer Aspire Ethos (5943G). Tomu už ale pomalu docházel dech a tak jsem si udělal radost novým kouskem – Nitro Black Edition v jedné z nejvyšších konfigurací.

O původním Ethosu jsem už několik článků v průběhu let napsal. Ten poslední je skoro dva roky starý shrnuje, jak jsem k němu přišel, jaké s ním byly/nebyly problémy a jak jsem s ním byl spokojený. Už ho mám teď vlastně pátým rokem a pořád si myslím, že to je skvělý stroj. Vzhled se mi za tu dobu neokoukal a výkon ještě dnes stačí k hraní s omezenými detaily v nativním rozlišení displeje.

Svůj podíl na tom má grafika ATI Mobility Radeon HD5850 (byť jen s GDDR3 pamětí), která ve této konfiguraci byla na pomezí střední a vyšší třídy a ještě dneska si pod dvacet tisíc nezřídka můžete koupit notebook s grafikou, která sice možná nabídne vyšší výkon v 3D Marku, ale ve hrách kvůli nízkému hrubému výkonu čipu už tolik nezazáří (a lidé si to přitom dnes koupí na hraní s výhledem na několik let dopředu).

Důvodů k nynější obměně bylo několik. Nejde pro mě o čistě herní stroj – je to taková univerzální pracovní stanice, která má výkon a dá se snadno kamkoli odnést. Na Ethosu jsem dělal i spoustu složitých analýz, dělal jsem na tom různé projekty ve 3D a nakonec – spočítal a napsal jsem na tom celou diplomovou práci na ČVUT.

Ethos samozřejmě zastaral na grafice, kde se možnosti posunuly zase o kus dál (Crysis 3 běžel ještě dobře, ale Zaklínač 2 už byl dost na hraně). Hlavní brzdou se ale při většině činností ukázal být procesor. Čtyřjádrové základní Core i7 první generace (720QM) nebyla tehdy nejlepší volba. Celkový výkon na úrovni o dvě generace novějšího úsporného dvoujádra Core i5 by ještě asi šel, ale výkon na jedno jádro měla první čtyřjádra strašně nízký (ostatně základní takt byl jen 1,6 GHz a TurboBoost ještě moc dobře nefungoval). Dneska průměrné Core i5 v single-threaded testech dává klidně dvojnásobné výkony.

Měl jsem si tehdy zvolit dvoujádrový Core i5, které sice mělo o něco nižší celkový výkon, ale výkon jednoho jádra byl mnohem lepší – to jsem holt netrefil. Navíc v něm byla integrovaná grafika, na kterou se tento notebook umí přepínat, a má pak dvojnásobnou výdrž na baterku.

Vedle procesoru mě už docela omezovala absence USB 3.0, trochu také vyšší hmotnost a v neposlední řadě nízké rozlišení displeje (1366×768). Na druhou stranu hledání nástupce zas tak snadné nebylo. V dalších parametrech je Ethos stále skvělý stroj – nadstandardní audio, pohodlná klávesnice a přesný touchpad mluví za vše.

Hledání nástupce

Od nového stroje mám v podstatě stejná očekávání jako tehdy od Ethose. Chtěl jsem něco s pohodlnou (teď už podsvícenou) klávesnicí, přesným touchpadem (takovým, který nemá zpoždění a nemá tuhá tlačítka) pro případy cestování bez možnosti připojení myši a hlasitými slušnými reproduktory a nově také IPS displejem s vyšším rozlišením.

Když už nový notebook, tak také s vyšším výkonem. Na úsporné procesory nemělo cenu přesedlávat, protože to bych se nikam neposunul. Koukal jsem tedy opět po čtyřjádrech (která už dneska s agresivním turbem nemají na jedno vlákno nižší výkon než dvoujádra), po grafice na pomezí střední a vyšší třídy a po možnosti kombinace plnohodnotného SSD s velkým pevným diskem.

Tyhle parametry pár strojů na trhu splňuje. Obhlížel jsem toho víc, zprvu jsem se díval po ASUS G56, kde byl s externím subwooferem super zvuk a luxusní PLS displej od Samsungu. Jen grafika už byla slabší (GTX765M), popisky klávesnice byly špatně čitelné a touchpad měl zpoždění. Novější alternativa G550 (resp. N550) má o něco lepší grafiku (GTX850M DDR3), ale zas má mnohem horší repráky (čtyři šmejdské místo dvou pořádných) a touchpad má ještě větší zpoždění. Navíc ventilátor už běží pořád i při kancelářské práci. MSI GS60 jsem přeskočil poměrně rychle, byť má taky ten skvělý displej od Samsungu. Problém je u něj s hlučností chlazení, která je v zátěži tak velká, že by to pro mě nebylo ani na hraní se sluchátky.

Když se na trhu objevil Aspire V15 Nitro, okamžitě jsem si jeden musel vzít na recenzi. Acer od doby prvního Ethosu nebyl schopen udělat důstojného nástupce. Všechno další už mělo grafiku nižší třídy, horší repráky a horší touchpad (to byl problém mnoha Acerů posledních let – pro mě dealbreaker).

Acer Aspire V15 Nitro Black Edition

Nitro kupodivu všechny tyhle nedostatky řeší. Touchpad, klávesnice, IPS full-HD displej ok. Výkon s čtyřjádrovým Core i7-4710HQ, 16GB RAM a GeForce GTX860M (GDDR5) taky. Navíc jako jeden z mála cenově dostupných notebooků má už od výrobce konfiguraci s kombinací SSD (jen 128GB) a disku (1TB). To všechno přitom pod 30 tisíc s daní.

Koukal jsem jen po konfiguracích s čtyřjádrem, kde jsem si mohl vybrat, zda chci full-HD IPS od LG, nebo novější 4K displej. Tam byla volba jasná. Ten displej od LG sice není ideální kvůli skokovému ztmavení při pohledu pod úhlem větším než 30°, ale jinak je obrazově stále daleko před TN panely všech notebooků do ceny Nitra. 4K panel je obrazově hezčí, ale ty problémy s vysokým DPI, ty zatím rád odložím ještě o pár let, ať se to nejdřív otestuje a vyřeší na někom jiném.

Také jsem koukal po 17“ Aspire V17 Nitro. To je v podstatě velmi podobný notebook, ale s větším chladičem, optickou mechanikou, hezčím full-HD IPS panelem a 256GB SSD. Na druhou stranu 15,6“ varianta je příjemně lehká a tenká a 17“ už je docela pádlo, tlustější a s hmotností za hodnotou, kterou jsem byl ochoten tolerovat (pořád to má být něco, co budu často nosit z domu).

Srovnání

Nitro jsem pár týdnů používal, když jsem ho měl na recenzi, takže jsem si už tehdy udělal názor. Pak jsem to nechal pár měsíců uležet, protože nebyl čas na blbosti, a teď už jsem si ho finálně dotáhl domů.

V čem jsem si polepšil po necelých pěti letech? Ve výkonu určitě. U Core i7 4710HQ je výkon oproti 720QM více než dvojnásobný a to skoro v jakékoli situaci. Grafika v moderních testech podává výkon taky víc než dvojnásobný. Nitro je proti Ethosu lehčí – 2,29 proti 3,07 kg, to už je tři čtvrtě kila dolů, což se pozná.

Touchpad je teď sice bez tlačítek, ale je to ten nový „precision touchpad“, kterým se někteří výrobci ohání. Nemá speciální ovladač se spoustou nastavení, je obvykle připojený na USB, nebo na I2C sběrnici, ale vyniká extrémně rychlým snímáním bez viditelného zpoždění klasických touchpadů proti pohybu prstu. Na rozdíl od většiny beztlačítkáčů má tento dotykovou plochu, která se mačká hezky zlehka a tiše. Z mého pohledu luxu.

U reproduktorů jsem si kupodivu polepšil, i když při přechodu ze 2.1 konfigurace na 4.0 jsem čekal spíše opak. Tyto jsou hlasitější a hlavně nižší středy mají takové uvěřitelnější. Pokud jde o zvuk, podstatný je i ten z chlazení. Zde jsou místo jednoho rovnou dva ventilátory, ale díky úspornější platformě už se netočí tak často. Při nenáročné práci jsou oba zastavené, při střední zátěži jedou na minimální otáčky, kdy o nich skoro nevíte, a ani v zátěži nejde o hlučný notebook (vlastně v rámci třídy je nejtišší – jo, právě to byl ten poslední argument pro rozhodnutí).

Klávesnici mám teď konečně podsvícenou a za to jsem moc rád. Má bílé popisky, takže přes den dobře je dobře čitelná. V noci má červené podsvícení, což mám radši než bílé, protože i když pod úhlem něco prosvítá mezi klávesami, není to do očí nepříjemné. Jestli jsem si v něčem nepolepšil, je to mechanika a povrch kláves. Ethos měl mechanicky jednu z nejlepších klávesnic, co jsem v notebooku měl, a navíc měla hrubší povrch, který se nevyšoupal ani po tolika letech. Tahle je taková mělčí (ale ne tak moc jako u předchozích V5/V7) a má hladký povrch, který vypadá pořád jako špinavý.

Hlavní posun je asi v displeji. 1366×768 TNko (byť na tuto třídu dobré) je prostě o pár levelů níž než 1920×1080 IPS, které má Nitro. Chtěl jsem už něco lepšího, protože už mě TN panely nebaví. Zatímco výkon je potřeba jen někdy, displej je něco, do čeho se kouká pořád, a když je špatný, tak je to pořád akorát k vzteku. IPS od LG, které Nitro má, není nejlepší, je to spíš takový základ, ale aspoň má dobrou teplotu bílé barvy. Nepotřeboval jsem super displej pro grafiky, jen něco, z čeho mi nebude na zvracení.

Jestli jsem si někde moc nepolepšil, je to výdrž baterie. Ta je v této třídě bohužel všude dost špatná. Když to nemá být moc tlusté a ještě to má být narvané výkonem po okraj, lze to očekávat. V redakčním testu měl Ethos necelé čtyři hodiny a Nitro rovných šest. V reálu je to spíš tři hodiny versus čtyři a nějaký drobný. Mohlo by být i lépe.

No a to je zatím vše, ještě se k tomuto notebooku časem vrátím trochu z jiného pohledu.

Dodatek – 16. 12. 2014

Pokud jste si náhodou tento notebook koupili, doporučuji nejdříve provést přeinstalování ovladače integrované grafiky tím, který je dostupný na webu Intelu. Dokud tak neučiníte, bude se neustále (bez ohledu na napájení) aplikovat dynamický kontrast a obraz bude degradován. Poznat je to hlavně při rychlém přechodu mezi světlým a tmavým obrazem, kdy je všech takové „zastřené“.

Přeinstalování ovladače je nutné provádět ručně. Balíček instalátoru ovladače je možné rozbalit třeba WinRARem, následně v podadresáři Graphics najdete inf soubor, který je potřeba ručně vybrat při volbě aktualizace ovladače přes Správce zařízení (pravé tlačítko do levého dolního rohu obrazovky -> Správce zařízení).

Samotný proces proběhne bez restartu s okamžitým efektem. Restart přesto doporučuji, protože u mě až do restartu zůstala aktivní dedikovaná grafika. Dále pak samozřejmě nezapomeňte vypnout dynamický kontrast v ovládacím panelu Intelovské grafiky (Napájení -> Napájení z baterie -> Zakázat energetické šetření panelu).

Nitro není z nejúspornějších notebooků a šetřit miliwatty na displeji výměnou za hnusnější obraz je zde opravdu nepochopitelné. Nevím, co Acer popadlo, že to všude cpe (podobně jako pár dalších výrobců).

Komentáře k článku

  1. 1. Nox  15.12.2014  16:15:34

    Tak jste me hezky namlsal, ale po prozkoumani ergonomie jsem zase zesmutnel (rozmisteni portu, demontaz, atd).
    Chci se zeptat, zda mate verzi s DVD mechanikou nebo bez. Docela me udivilo, ze tak drahy stroj musi setrit na necem takovem. V pripade, ze mate verzi bez, jak je to reeseno? Nedavno jsem narazil na jeden notebook s AMD A6, ktery mel ve slotu pro DVD kus plastu, ovsem vzhledem a rozmery nijak nenarusoval vzhled.
    Dekuji

  2. 2. David Urban  15.12.2014  22:16:40

    To jsi mě potěšil :). Před nějakou dobou jsem také sháněl herní notebook jako náhradu za desktop, který se mi nevešel do nového bytu a sáhl jsem po Nitru :). Sice v horší konfiguraci, ale jsem moc spokojen. Jsem rád, že jsi mi volbu potvrdil :).

  3. 3. swarm  15.12.2014  23:16:57

    [1] Rozmístění portů beru jako hlavní kompromis, který jsem musel učinit výběrem Nitra. Nakonec jsem nad tím přimhouřil oči, protože většinou nemám připojené nic, někdy miniaturní adaptér pro bezdrátovou myš, a když už toho připojím víc, je to i s externím monitorem/klávesnicí/myší, a pak je mi to jedno.

    Rozebírání je horší, resp. sundání horní desky je ok, takže přístup je tak na hraně pro baterku, M.2 SSD a disk. Horší to bude při čištění chlazení. Pak je potřeba vyndat celou základní desku. Utěšuje mě jen fakt, že je to pořád tak 10x lepší než přístup k chlazení na tom minulém Ethosu, kde bylo rozebíránína hodinu: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.379830382081357.88242.304315796299483&type=3

    Pokud jde o mechaniku, u nějakých levných kousků se dneska vyndavá, aby se ušetřilo. Setkal jsem se s tím na Toshibě C50-B s Celeronem N. Tady to ale není kvůli šetření. Dobře je to vidět zde:

    http://www.notebookcheck.com/Test-Update-Acer-Aspire-V-15-Nitro-VN7-571G-56NX-Notebook.127257.0.html

    … základní model VN7-571G s úsporným dvoujádrem a GF 840M má jeden větrák, menší desku a vlevo se vejde mechanika. Vybavenější model s procesory 47W TDP a grafikou GTX860M má větší desku, druhý větrák a na mechaniku tam místo nezbylo. Jsem radši za lepší chlazení místo mechaniky. V Ethosu jsem měl BluRay vypalovačku a nikdy jsem ji pořádně nepoužil. Po čase jsem ji vyndal a nahradil adaptérem s diskem, aby na jeho místo šlo SSD.

    [2] Ty takový Mackař sis pořídil Acera? To mě teda docela překvapuje :) (předpokládám, že jsi vzal konfiguraci s i5-4210H a GTX860M, že?)

  4. 4. Jirka Knys  16.12.2014  11:27:58

    Dnes bych koupil už jen BT myš – ušetří to jedno USB. Mám nějakou od firmy connectIT za 200 Kč http://mysi.heureka.cz/connect-it-ci-201/recenze/#section , vše funguje bez zádrhelů, baterky tam mám od zakoupení 3 měsíce. V ruce celkem sedí pěkně, i když bych měl radši větší myš.

    A co se týče různých větráků (přesněji řečeno hlavně počtu heatpipe a dalšího bloku chlazení) ve „stejném“ modelu, to se vyskytuje například i v Dellu – například verze s 4jádrem a dedikovanou grafikou NVS oproti 2jádru s integrovanou.

  5. 5. Nox  16.12.2014  16:04:14

    [3] Dekuji za doplneni informaci. Ta chybejici mechanika diky tomu dava smysl, take bych byl jednoznacne pro lepsi chlazeni. Bohuzel s tou ergonomii konektoru se nemuzu smirit, ale to asi v zadnem ze soucasnych notebooku.
    [4] BT mys je skvela vec, zvlaste v dobe, kdy se delaji notebooky temer bez USB portu. Sam mam Asus BX701 a rad bych se jednou dockal neceho jako ma oblibena Logitech MX518 v BT verzi.

  6. 6. swarm  16.12.2014  16:52:41

    [4] Raději používám myši s vlastním příjimačem. Mám i jednu BT myš kvůli androidům a tabletům s Win bez standardního USB, ale u ní i u jiných, které jsem kdy používal, jsem někdy narazil na to, že se to ruší s dalšími BT zařízeními, na některých NB se nepřipojí správně po uspání… krom toho snad všechny BT myši, co jsem kdy měl, se vybíjely rychleji než ty s vlastním příjimačem.

    Nakonec i tady jsou tři USBčka, tak to prostřední mám na myš a pořád ještě můžu připojit nějaký flashdisk a k tomu třeba sériový převodník. Když to připojuju u sebe doma, tak stejně s monitorem připojuju i jeho USB hub, kde už je všechno píchlý do něj.

  7. 7. swarm  16.12.2014  19:53:11

    Přihodil jsem do článku nakonec ještě dodatek k displeji. Říkal jsem si, že je obraz nějak hnusnější, než jsem si ho pamatoval a důvodem je zas ten hloupý dynamický kontrast/jas. Teď je vše o poznání kontrastnější, a to hlavně při nižších stupních jasu v noci.

  8. 8. Jirka Knys  16.12.2014  20:18:12

    Zajímala by mě jedna věc ještě, jestli tenhle notebook trpí vypalováním obrazu, pozoruji to u většiny IPS displejů (v různé míře)
    Doporučuji dát na pozadí pozadí se vzorem šachovnice (černá bílá ) 1cm čtvrečky nebo cokoli jiného na několik minut (2-10) a poté zobrazit šedé pozadí (třeba u mě jas 50/256). Uvidíte kouzlo :)

    Jo mimochodem tu myš ConnectIT CI-xxx (více modelů, brát laserovou) mají v alze za 220 Kč (použitá zlevněná, maximálně nějaké důlky v tlačítkách). Koupil jsem si druhou. Ještě bych dodal jednu, věc – někdy může být na vině notebook- mizerný BT modul [tohohle si žádné recenze nevšímají], stane se že tělo nebo ruka odstíní BT signál , což třeba přeruší streamování hudby (možná u myši to způsobí jen mírné lagy).

  9. 9. Rhosta  16.12.2014  21:38:12

    A proč jsi nebral 4K a prostě nenastavil 1080p s tím, že až 4k začne být použitelný, tak nastavíš zpátky 4K?

  10. 10. swarm  16.12.2014  22:47:56

    [8] Vypalováním obrazu při běžném použití netrpí. Šachovnici jsem teda nezkoušel, ale když se náhodou setkám s obrazovkou, která tím trpí (napátkou se mi vybavuje třeba ThinkPad Yoga a VAIO Duo), přijdu na to obvykle dost rychle (stačí, když po několika hodinách práce dám lockscreen a vidím všechny obrysy). Zde nic takového není.

    Pokud jde o BT myš, určitě často může být problém i v počítači. Jenže těch já střídám hodně a potřebuju, aby to fungovalo všude. Myš s USB příjimačem je pro mě taková safe varianta.

    [9] To je jednoduchý. Ať už někteří lidé na netu píšou cokoli, jakmile displej nemá nativní rozlišení, je to prostě vždycky hnusné. Měl jsem tu 4K notebooky, a když se dá poloviční rozlišení (tj. 1920×1080), není to tak, že by se každý pixel duplikoval na 2×2, ono se to celé roztáhne tak podivně rozmazané (asi jako při změně rozlišení na jakémkoli jiném displeji), a přestože má 4K displej velmi jemný rastr, je to vidět.

    Používat to tak dlouhodobě by se mi určitě nechtělo. To radši budu mít 1920×1080 nativně. Nakonec s 4K bych získal opravdu jen lepší pozorovací úhly (4K displeje obvykle nemají široký gamut) a pracovní plocha by mi zůstala stejná, protože bych si dal větší zvětšení v OS (menší prvky než teď už nechci).

  11. 11. Jirka Knys  17.12.2014  0:41:19

    V první řadě je 4K displej nebo QHD podle mě zkrátka nevyužitelný na 15″ noteboocích, pokud na to člověk nekouká z 5 cm. Další věc je ,kterou bych nepodceňoval je, zda si člověk nezkazí zrak, pokud to bude chtít používat s malým písmem

    A taky jsem viděl na Lenovo Yoga 3, ve Windows se zvětšením 100% (u toho by člověk opravdu oslepl), kde jsou hrany rozpité díky Pen-Tile . Podle mě zkrátka hodně velká rozlišení jsou jen marketinové věci, užitek z toho není žádný. Všechno má své meze, na 14″ notebooku bych nestrpěl 1366×768, ale nevyužil 2560×1440. Teď si zvykám na FullHD na 14″. Mnohem důležitější je právě stabilita jasu v úhlech, jas černé barvy, úroveň podsvícení, tedy vlastě kontrast.

  12. 12. trevor  17.12.2014  7:52:48

    ad ty namitky na 4K displej – na 17″ acer nitro bude ten displej 4K stale nepouzitelnej, nebo to pujde pouzivat v nativnim rozliseni a nejak se srovnam s tim ze vsechno bude male nebo to bude prilis male na bezne kazdodenni pouziti .. ?

  13. 13. Ladis  17.12.2014  17:02:28

    Koukám lidi tu nepochopili 4K displeje. Tam jde o prokreslení, ne více místa na ploše (kdy je všechno drobné). Problém u nich je, pokud chcete používat jiné než „čtvrtinové“ rozlišení, protože jen dpi 200 % vypadá ve Windows dobře (pixely v nepodporovaných aplikacích jsou 2×2 bez rozmazání, což je ok). Ten problém se týká jen Windows – v OS X a v Linuxu jdou používat i dpi méně jak 200 % a není to rozmazané. Jinak samozřejmě lepší ne-4K IPS/jako-IPS než 4K TN.

  14. 14. trevor  17.12.2014  17:10:42

    takze jak to bude vypadat/bude (ne)pouzitelne pri dpi 100% na 17″ ?

  15. 15. Ivo  27.12.2014  19:47:23

    Bude velký rozdíl ve výkonnosti když vezmu verzi s dvoujádrovým i5-4210H a doplním o SSD (namísto i7 4710HQ)?

    Chci to používat hlavně na programování v PHP a databáze. Občas spouštím náročnější skripty na převod sql -> xml ale myslím že by si s tím dvoujádro s SSD mohlo celkem snadno poradit. (Dvoujádro má 2,9 GHz, čtyřjádro „jen“ 2,5 GHz, takže by mohlo být dvoujádro pro mé potřeby možná i výhodnější?).

  16. 16. Hofi  7.1.2015  21:19:13

    Chystám se tento počítač koupit a jsem již na 99 procent rozhodnut. Rád bych ale ještě věděl, jaká je celková délka napájecího kabelu.

  17. 17. swarm  7.1.2015  23:14:11

    [16] Od adaptéru k notebooku skoro 1,5m (tak jako u spousty jiných notebooků). Přívodní šňůra je naopak hodně krátká, takže používám jinou.

  18. 18. Jan Dedek  2.2.2015  17:34:46

    Prosím tě, nehodil by jsi sem ten odkaz na ten ovladač grafiky? Díky moc

  19. 19. swarm  2.2.2015  18:14:28

    [18] Zkusil bych to zde: https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=24329

  20. 20. wolen  16.3.2015  10:36:59

    Zdravim, poridil jsem si tento stroj a pozoruji nestandartni chovani mysi/touchapadu. Neresili jste to nekdo take? Touchpad ma po chvili nemale zpozdeni pri pouzivani a mys prestane chodit plynule, ale skace (proste laguje).

    Nevim jestli je to hned na reklamaci, nebo jestli je to otazka aktualiace nejakych ovladaci. Budu rad za jakoukoliv radu.

  21. 21. Viruzz  18.3.2015  21:42:23

    Touchpad chodí normálně bez lagů… jen to pravé tlačítko zlobí a občas se tváří že jako mačkám levý… to sem vyřešil že jsem se naučil mačkat pravý dotykem dvou prstů… zkus přeinstalovat driver, ale myslím, že ti to nepomůže…
    BTW: BT myš používám od microsoftu (sculpt comfort mouse) a laguje tak po 5 vteřinách (jako bez připojení) co se přestane používat (jako kdyby byl nastavený úsporný režim :D), tu budu reklamovat. Jinak na práci s W8 vážně dobrá.

  22. 22. swarm  18.3.2015  21:55:51

    [20] Změna zpoždění touchpadu zní divně a asi jsem se s tím nikdy ani nesetkal na žádném notebooku. Buď něco vytěžuje procesor na hodně nízké úrovni (doinstalovaný speciální driver, nějaká divná služba?), nebo nějaké zařízení třeba blokuje sběrnici. Nicméně dění kolem V15 Nitro sleduju hodně a nikoho s podobným problémem jsem neviděl. Pokud se to tedy děje i v jiných operačních systémech (zkus live verzi Linuxu) a případně po recovery Windows, šel bych určitě cestou reklamace.

  23. 23. wolen  27.3.2015  14:55:35

    Tak problém jsem vyřešil. Jedná se o nějakou „dobrou“ aktualizaci Chrome a jeho procesů. Switchnul jsem na Firefox a vše je OK.

  24. 24. Pavel  11.4.2015  11:14:48

    Dobrý den,
    zvažuji též koupi tohoto notebooku. Chci se zeptat jak jste s postupem času s tímto notebookem spokojený a jestli třeba v této době není na trhu již něco lepšího.

    Děkuji za odpověď a přeji hezký den. ;-)

  25. 25. swarm  11.4.2015  12:49:31

    [24] Pořád jsem spokojený. Kupodivu se ani při každodenním nošení neošoupaly rohy se soft-touch povrchem o batoh, což je asi víc, než jsem čekal.

    Pokud bych měl říct, co mi občas vadí, tak:
    – výdrž do 4 hodin
    – po probuzení/zapnutí vypnutý NumLock
    – na hladkém povrchu jsou někdy vidět otistky (týká se klávesnice, touchpad a opěrek rukou; vnější strana víka je naopak díky hrubému povrchu v pohodě).

    … nicméně při tom, jaká je nabídka na trhu, volil bych Nitro znovu.

  26. 26. Petr  24.4.2015  17:20:24

    Dobrý den, rád bych se zeptal těch, co mají tento notebook.
    Dnes jsem ho donesl domů a při bližším pohledu se v určitých částech displej jeví jakoby rozmazaně nebo zastřeně (připomíná mi to jakoby imitaci vzoru papíru). Projevuje se to ve druhé polovině displeje, první je čistá. Nemáte někdo podobnou zkušenost?

    Díky :)

  27. 27. swarm  26.4.2015  11:34:49

    [26] Neumim si představit, jak to vypadá, nicméně pokud se něco takového projevuje na půlce displeje intenzivněji než na druhé, tak to bude spíš chyba (tj. cestou je reklamace).

  28. 28. MP  27.5.2015  10:52:52

    Zdravím. Tak jsem si teda stáhl ze stránek Intelu (https://downloadcenter.intel.com/download/24870/Intel-Iris-and-HD-Graphics-Driver-for-Windows-7-8-8-1-64-bit) „grafický“ ovladač, rozbalil, spustil setup.exe, následně se ntb restartoval a v ovládacím panelu jsem u napájení ze baterie vybral maximální výkon a následně zakázal „Prodlouženou výdrž baterie pro hraní her“ a „Technologie pro energetické snížení spotřeby displejů“. Zapomněl jsem na něco v procesu, jak „odstranit“ dynamický kontrast? Děkuji za informace a přeji hezký týden.

  29. 29. Pomeranc  28.5.2015  15:06:19

    Dobrý den,
    uvažuji o koupi Nitra ale s variantou i5-4210H, je reálné předpokládat že s tímto slabším cpu bude mít notebook nižší spotřebu a tedy o něco delší výdrž na baterii? Nebo je to nesmysl?

    Tato verze má také kombinovaný disk 1 TB + 8 GB SSD, mám čekat nějaká úskalí pokud budu chtít vyměnit 8GB SSD za plnohodnotný disk pro systém?

    Díky za odpověď.

  30. 30. swarm  28.5.2015  19:15:06

    [28] Teoreticky ne, ale člověk nikdy neví, jakou verzi zrovna má intel na webu. Ale tak existuje docela snadný způsob, jak to zkontrolovat – pokud je vidět dynamický kontrast (třeba při přecházení mezi desktopem a Start screenem), tak to nezabralo…

    [29] Pravděpodobně bude mít nižší spotřebu. TDP je sice stejné, ale to se týká jen plné zátěže. Netuším, jak je to s tím 8GB SSD – je možné, že je tam disk, který má cache přímo v sobě. Slot by měl být tak jako tak pro M.2 SSD identický, takže přidání nic nebrání.

  31. 31. LordMasox  17.4.2016  20:57:33

    Než Ti tvůj notebook slouží do věku věků! Tak kvalita obrazu mě fakt otravovala! Po přeinstalovní ovladačů už nic není neostré. Díky Ti!:)

  32. 32. Rolls  7.3.2017  11:50:37

    Ahoj, mame doma Nitro V15 a vsiml jsem si, ze kdyz se zaklapne viko, tak se nevypne display ? Nikde jsem o tom nic nenasel mate to tak taky, nebo je to na reklamaci ? Dekuju ;)

  33. 33. swarm  7.3.2017  18:30:31

    [32] U mě se displej vypne. Respektive celý notebook se uspí.


Napsat komentář