Proč bych si HP ProBook nikdy nekoupil

HP vydalo novou řadu levných SMB (small business) notebooků. Specifikace modelů této řady vypadají velmi slibně a HP například konečně implementovalo HDMI výstup, čímž tyto modely udělalo zajímavější. Zvolilo navíc docela pěkný hranatý vzhled, který působí elegantně a jedinou vadou na kráse jsou lesklé materiály, od kterých nyní kupodivu začíná odstupovat i Toshiba, která je tak masově tlačila mezi lidi (takže to asi nebyla úplně nejlepší cesta).

Původně jsem chtěl jeden ProBook přímo na recenzi, ale nepoštěstilo se mi, protože na první pokus dorazil testovací notebook s poškozeným displejem. Když došlo na druhé poslání, už jsem neměl čas. Musel to tedy vzít někdo jiný.

Hlavní problém – hluk

Nakonec jsem testovacího ProBooka (4510s) zastihl aspoň v redakci, když jsem si tam byl vyzvednout MacBook. Nedalo mi to a hned jsem si ho pustil. Hned po spuštění jsem pochopil, kde je hlavní nedostatek této nové řady. Jak už je u HP zvykem, ihned po spuštění se ventilátor spouští na maximální otáčky a k jejich snížení dochází až v případě, kdy operační systém zavede potřebný ACPI ovladač.

Na tuhle zvláštnost jsem si už dávno zvykl. Po spuštění systému se sice ventilátor ztlumil, úroveň hluku však zůstala stále velmi vysoká. Kdybych byl doma v tichu, tak bych to vnímal jinak, ale byl jsem zrovna v redakci, která je hned vedle železnice a s otevřeným oknem je tam docela velký ambientní hluk, takže nebyl slyšet ani vedle stojící ASUS G51Vx s GeForce GTX260M. Ze všech notebooků byl vlastně slyšet jen ProBook.

Podíval jsem se, co je v něm za grafickou kartu, a šlo jen o konfiguraci s Intel GMA X4500, takže nejde říct, že by měl notebook na tak hlučné chlazení vůbec nárok.

Vadný kus, nebo chyba návrhu?

Teoreticky by bylo možné, že nám HP poslalo vadný kus, ale na diskusních fórech (zive.cz, notebook.cz) se už objevilo více uživatelů, kteří si na problém s ventilátorem stěžují, takže je to nepravděpodobné. Na fórech už jsem se setkal i s tím, že někdo uvažoval o vrácení, protože s takovým notebookem není dlouhodobě schopen pracovat.

Na notebookreview.com evidentně také nebyli s chlazením spokojeni. Vytáhl jsem citaci z recenze modelu ProBook 4710s (rozšířený text z recenze na ProBook 4510s):

During normal use (browsing the web or working on a text document) the ProBook 4710s remained relatively cool but not very quiet. The exhaust fan seemingly runs a full blast when the notebook is plugged in, so your coworkers might hear what sounds like a distant hair dryer in a quiet office. This is exactly the same problem we noted with the smaller ProBook 4510s, and we suspect the fan is running loud because there isn’t sufficient air flow coming from the bottom of the chassis. The solid bottom of the notebook inhibits air intake for the cooling fan, making the internal components run warmer and the cooling fan has to work harder. When doing tasks that stress the processor and graphics, the laptop’s fan works extremely hard to keep this laptop cool. Five minutes after running the 3DMark06 benchmark the bottom of the notebook was still hotter than 110 degrees Fahrenheit.

Z toho plyne, že verze s dedikovanou grafikou je také hlučná, ale navíc má ještě problém se uchladit, kvůli špatně navrženému nasávání vzduchu. Ve zkratce tedy při dlouhodobé zátěží jede ventilátor jako o život, aby se notebook neupekl.

Je to tak zlé?

Vnímání hlučnosti je příliš relativní, než abych mohl říct jasný verdikt. Pokud však jsou ostatní kusy stejně hlučné jako ten, který jsem měl v ruce já, tak snad HP muselo někde udělat chybu. Nelze zapomenout na první série HP Compaq 6710b se špatným termistorem, které byly také hlučné. Nakonec se to řešilo výměnou základní desky v rámci záruky a nové verze měly chlazení o poznání tišší.

Za sebe mohu říct, že bych si tento notebook určitě nekoupil a ve svém okolí jej zcela jistě ani nikomu nedoporučím. Jsou však i lidé, kteří jsou zvyklí na hlučné stolní počítače, a těm je nějaký hluk ventilátoru naprosto ukradený. Možná právě pro takové jsou nové ProBooky. Ale spíš bych řekl, že jsou pro lidi, kteří jdou hodně na cenu (ceny jsou vážně přívětivé), a takové nějaké recenze a názory příliš nezajímají, takže bych se o odbyt těchto modelů vůbec nebál.

Komentáře k článku

  1. 1. qedisk  15.7.2009  9:17:38

    Navyše HP na niektorých radách (napr. nx6110 – starší typ) normálne zabránilo kontrole rýchlosti a trip pointov ventilátoru, čo si ja, pokročilý uživateľ, vysvetľujem ako pomerne veľký zásah do svojej slobody ovládania notebooku. Títo hlupáci ma donútili ___odmontovať ventilátor___ a používať procesor taktovaný na 800 MHz miesto max. 17000, aby sa mi neupiekol. Bežne takto bez chladenia procesor môjho notebooku nepresiahne 70 st. C, čo je únosná teplota. Teda vidno, že na uchladenie notebooku žiadny vetrák netreba.

  2. 2. Senik  15.7.2009  10:10:50

    Bohužel, hlučnost je vada, která většinu HP notebooků těžce degraduje :( Na mym 6715b není žádný otvor pod ventilátorem a vzduch proudí přes pár mřížek na spodku ntb… kdo tohle vymyslel, ten by zasloužil zlámat ruce! Takže pokud HP, tak jedině Compaq 8xx0p(w) nebo 69x0p, ty maj chlazení vyřešený dobře…

  3. 3. Tomáš  15.7.2009  12:56:18

    Na 6720s se mi zdá, že ventilátor nasává vzduch skrze klávesnici. Když se rozběhne a dám nad ní ruku, cítím jak tam vzduch proudí. Ovšem teploty má nízké a při běžné nenáročné práci je téměř neslyšný. Při větším zatížení je hluk stále přijatelný. Takže bych netvrdil, jak jsou HP všechny hlučné.

  4. 4. Damianus  15.7.2009  13:50:30

    TEST

  5. 5. polo  15.7.2009  13:59:26

    Nebolo by velmi rozumne keby to nasavalo vzduch na jednom mieste ked to nasava na viacerych eliminuje sa sanca , ze ten otvor ucpes,chladi sa aj HW ktore sa nachadza v ceste vzduchu(predtym ako to dojde k fanu) a je nizsia sanca natiahnut prach ci ine castice…

    Inac samozrejme genialne to maju riesene ThinkPady,
    Osobne mi na R400 docela prekaza uz aj hluk disku.

  6. 6. Bananik  16.7.2009  15:50:12

    Práve včera som si z redakcie doniesol ProBook 4510s a je to vážne des. I v úspornom režime to v nejakých podivuhodných intervaloch furt hučí.

  7. 7. marek.sk  16.7.2009  17:10:56

    Zdravim. S nb hp nizsieho a lowend segmentu som sa az tak nestretol akurat so starsim hp510 a ten mal podla mna v ramci moznosti a danej ceny este priemerne hlucne vetranie. Inak nepatrim medzi ludi s extremnejsou citlivostou na hluk nb no mozem povedat, ze so starym 6 rocnym acerom som si uzitl svoje. Ventilator maval vzdy uz len pri beznej zatazi ako je office films a surfovanie tak silny a airodinamicky zvuk, ze to byvalo casto dost neprijemne. Nehovoriac o tom co to bolo v casoch letnych horucav. Obcas som mal pocit, ze sa chystal kazdu chvilu vzlietnut. Stara northwood intel p4 mala svoje muchy. Momentalne mam hp 6930p s cpu t9400 s integrovanou mhd4500 a myslim si, ze chladenie ma vyriesene nadpriemerne a povedal by som, ze v celku dost dobre. Ked si porovnam teploty cpu a hdd aj oproti inym bookom v danej cenovej kategorii je na tom dost dobre. S lenovom som tu cest nemal cize neviem to porovnat ale nepochybujem, ze rady t su na tom este lepsie.

  8. 8. Lukáš  17.7.2009  9:36:01

    Je to normální. Stejná situace je také u serverů HP, po startu valí ventilátory stejně hlučně, jako když startuje letadlo. Po chvíli utichnou na „volnoběh“. Setkal jsem se s tím také u stolních PC Asus. Jedná se o jakýsi druh self-testu, kdy systém dá do ventilátorů maximální šťávu a změří jejich otáčky, zda je vše v pořádku.

  9. 9. swarm  17.7.2009  11:07:16

    [8] Samozřejmě to není nějaký velký problém, ale konkrétně u těch ProBooků nedojde k nějakému výraznému ztišení ani po nabootování OS. Zajímavostí také je, že EliteBooky podobný test nemají. Soudím, že corporate klientela o podobné testy asi moc nestojí a asi ani nebudou tak nutné, když se bez nich tolik notebooků obejde.

    [1] Chování ventilátoru už dnes nejde nastavit skoro nikde. Jen některé notebooky se podaří rozchodit se speedfanem/NHC a to pouze proto, že si jen koupil někdo, koho to jó moc štvalo a trošku rozumněl HW, aby udělal potřebný modul. Z nových notebooků je jistota možnosti nastavení ventilátoru snad jen u ThinkPadů (R/T/X). Sony má přímo ve VAIO Control Center možnost vybrat ze tří režimů chlazení (default, snížené a zvýšené hodnoty spínání ventilátoru). Něco podobného nabízí i Toshiba, ale v jejím případě lze najít vícero notebooků, kde tato volba nic nedělá, nebo se to na ta jiná nastavení chová tak divně, že je to nepoužitelné.

  10. 10. Smety  17.7.2009  12:55:44

    Ten „self-test“ jsem pozoroval i u Asusu, ale někdy před čtvrt rokem si to přestal dělat. Větrák se rozjede až s načtením ACPI. Přitom jsem nikde nic nenastavoval, nehejbal s BIOSem, nic. Škoda, že už je po záruce, a support mlčí.

  11. 11. swarm  1.8.2009  11:50:55

    Tak teď mám doma „Compaq 610″ na Intelu s integrovanou GMA a trpí úplně stejným problémem jako ty probooky. Chlazení moc netahá vzduch, tak se to výrazně zahřívá a ventilátor není moc tichý ani v idle. Přitom by stačilo do šasi na spodku udělat pár děr v prostoru ventilátoru a vyměnit výrobce větráčků :(

  12. 12. crtec  11.8.2009  13:40:37

    Měl jsem HP 6735s a řvalo to s prominutím jako kráva. Do ProBooku jsem vkládal velké naděje, ovšem očividně trpí naprosto stejným problémem.
    S současné době mám MacBook white a naprostá spokojenost (a to se chladí jen štěrbinou pod displejem)

  13. 13. roman  11.8.2009  22:30:44

    prave som si objednal hp dv6-1270, myslite alebo mate podobne skusenosti aj s tymto NT alebo ste o nom nieco take poculi ? Vopred Dakujem !

  14. 14. TheALuminium  11.4.2010  18:58:19

    Tohle je poměrně zajímavá zkušenost s ProBookem. Jak si tu tak čtu pár článků, tak tento mě překvapil, protože sám ProBooka vlastním a byla to nejlepší koupě minulého léta a držela se poměrně dlouho. Já mám verzi s ATI HD4330 a žádnou velkou hlučnost tedy nevnímám a to ani při vysoké zátěží (test stability Everest a hra Prototype) což v tomto ohledu mě právě ProBook velmi překvapil. Teploty nikdy nepřesáhly 60°C což se ostatním může jen zdát. Možná je to opravdu verzí, ale já si na něj stěžovat opravdu nemůžu =)

  15. 15. Uživatel Probook 4720s  18.8.2010  19:23:15

    Mám Probook 4720s, ventilátor běží stále s konstantní nízkou hladinou hluku i ve velmi tiché místnosti, dá se při tom i spát. Při zatížení se plynule cca po 20 sekundách rozeběhne do vyšších otáček (teplota cca 63 C) a při nízké zátěži opět plynule zpomalí (replota cca 40 C). I při vysokých otáčkách není hluk nepříjemný. Na hluk větráku jsem dost citlivý a s tímto modelem jsem opravdu spokojený.

  16. 16. Jirka  8.11.2010  3:34:19

    Plně souhlasím s tvrzením Uživatele Probook 4720s. Ten můj měl ovšem tu vadu, že kdykoli se roztočil větrák, už se nezastavil. Řešilo se to zleva zprava (update všeho co šlo, utility…) a bezvýsledně. Nový kus mi totéž začal dělat asi po půlroce používání (?). Dělá to jenom někdy (??) a řešení je mi stále neznámé. Takže jedině pomáhá notebook vždy uspat a znovu probudit. Pěkná otrava :( Nějaký tip, než ho vrátím nadobro? Díky

  17. 17. riprex  9.11.2010  22:55:08

    No vzhledem k ceně je třeba počítat s nedostatky. Osobně bych ten notebook vrátil a poohlédnul se po jiném. Jinak vyšší řady HP Compaq apod. co jsem měl v ruce neměly s hlukem problém, jen na můj vkus docela dost hřály (ve srovnání s ledovým ThinkPadem). Já mám teď už pátého ThinkPada a jsem naprosto spokojen s řešením chlazení, zatím nikdy nebyl nikde moc horký a to ho trápím docela dost. U HP mě nejvíc vytáčelo nasávání ventilátoru zespod, protože se s ním nedalo rozumně pracovat na klíně. Ale jinak to chlazení to není jen problém HP ProBook, některé notebooky všech značek s tím mají problémy např. kamarádův Asus je nesnesitelně hlučný a navíc i zastupuje funkci ústředního topení.

  18. 18. namor  16.12.2010  23:00:01

    Tak ja debil, ze pre kratkost casu som si tuto recenziu neprecital, kupil som to a huci to jak hovado, vedla mam sluzobny Lenovo ThinkPad R500 a ten nehuci vobec idem ho vratit vramci 7 dnoch som velmi sklamany.

  19. 19. Quetesh  30.4.2011  0:05:54

    Ahoj. Jedna vec je hlucnost a druha teplota. Ano ProBooky jsou hlucnejsi nez prumer v tyhle cenovy kategorii ale jedou na vyrazne nizsich teplotach. Jako k Acerum a MSI za tuhle cenu by spis meli davat misto klavesnice plotynku :D Co se tyce plnych otacek ventilatoru pri startu: u starsich typu je to self-test ale da se vypnout upgradnutim BIOSu. Nasavani je ale udelany velmi dobre (prez klavesnici) – nechapu jak jeste nekdo muze delat nasavani zespodu. Probook mam cca rok – kdyz byl novy teplota procesoru pri plnem vytizeni nesla prez 65 stupnu – po roce bez udrzby a vycisteni sem na 70 stupnich (procesor). Bohuzel hlucnost je cena za teplotu – polozme si otazku – co je dulezitejsi? 10dB nebo 10 stupnu? :D

  20. 20. Quetesh  30.4.2011  0:07:27

    PS: samozrejme s Lenovem se to neda moc porovnavat – ale za stejnou cenu podobnou sestavu od Lenova nesezete :D

  21. 21. Ladis  30.4.2011  14:12:04

    Nevím, jak ostatní Acery, ale můj rozhodně žádná plotýnka není (TravelMate 5742G, článek zde na blogu). Je to o účinnosti chlazení, vždyť existuje tolik notebooků různých značek, které uchladí tišeji i mnohem větší výkon, než má ten ProBook. Takže já volím -10 db _a zároveň_ -10 st. ;)

  22. 22. swarm  30.4.2011  15:02:47

    [20] Nemám pocit, že by se zrovna Acery s výkonem ProBooků S přehřívaly. Nicméně v současné době platí, že HP je hlučnější, ale nabídne trochu nižší teploty vnitřních komponent (nicméně na povrchu je to skoro stejné a u Aceru uvnitř se to nijak nevaří).

    „co je dulezitejsi? 10dB nebo 10 stupnu?“
    – To nepochybně záleží na výchozím bodě, protože dB je logaritmická jednotka :D Jinak ale taky záleží, o jaké hlučnosti se bavíme. Pokud jde o hlučnost v zátěži, neřeším to tolik. Mně jde především o hlučnost při kancelářské práci (tj. idle). To se nezahřívá ani to nejhorší MSI, takže pak je podstatná jen hlučnost.

    Btw bylo by dobré si uvědomit, že ten článek už je starší. Ty první probooky (S) byly jen dva modely a oba byly pěkně hlučné. Dneska už je ta hlučnost nižší (byť stále nad průměrem ostatních notesů), takže už to není tak fatální… i když pro mě by to pořád nebylo.

    Kromě toho třeba některé ProBooky B (které v době článku vůbec neexistovaly) jsou velmi tiché. Jen se bojím, že to zas skončí – měl jsem ProBook 6360b (ten nový, hliníkový) a hučel na mě až příliš.

  23. 23. Miroslav25  30.7.2011  12:01:01

    Po roční zkušenosti s probookem HP 4515s doporučuji vybrat si uplně jinou značku ntb. Už byl jednou reklamován a pár krát se sám vypnul a byl problém ho zase nahodit. HP už nikdy!!!

  24. 24. Adventurer  26.9.2011  11:49:53

    Musím uznat že ventilátor dělal u tohoto noťasu problémy od začátku,nějak jsem si na to časem zvykl, ale před týdnem se ventilátor spustil naplno a už se nezastavil takže jsem to začal řešit. Notebook jsem rozdělal že vyčistím chladič, ale byl v podstatě čistý tak jsem zkusl dotáhnout chladiče a ejhle, pasivní chladič nebyl dotažený, tak jsem ho s citem dotáhnul a od té doby je notebook o 1000% tišší než když byl úplně nový. Manuál na demotnáž notesu se dá snadno najít na netu. Tož tak :-)

  25. 25. TomyL1  4.10.2011  7:39:51

    Neviem preco, ale ja mam HP probook 4730s 17,3″ s radeonom a i3 procesorom a nepocitujem ziadnu vynimocnu hlucnost…ale je pravda ze predtym som mal pavillion a ten reval ako… jediny problem na co si stazujem je klavesnica…ta naozaj nie je domyslena, a ratam tak ze za par mesiacov mi zacnu vypadavat tlacitka…hlavne ze v reckach pisu, ze „kvalitna klavesnica“

  26. 26. Robert  6.12.2011  20:26:32

    HP nebrat. Koupil jsem model HP 635. PO třech dnech běžného používání mu praskl displej a prodejce ani HP neuznali reklamaci jako záruční. Takže za notebook v ceně 9 000 Kč jsem musel prakticky ihned vysolit 4800 Kč za výměnu displeje. Hewlett Packard už nikdy.

  27. 27. Honza  22.3.2012  7:42:39

    HP ProBook 4510 mám už dva roky a větrák a chlazení mě zlobili taky, ale problém jsem vyřešil po svém. Je nutné vědět, že vzduch na chlazení je nasáván jednak z ventilační spáry u batery packu, která je velmi tenká a ráda se zanese prachem. Dále je vzduch nasáván přes klávesnici zejména přes písmena „q,w,e,a,s,d,+,ě,š“, které se opět obalují prachem. Řešení: počítač nemít přímo na stole (podložka), občas vysavačem vysát prach ze ventilačních otvorů a silně fouknout přímo do větráku a uvidíte tu hromadu prachu, co se vyvalí ven. Já ještě na spodní straně vyvrtal pár děr do krytu u batery packu (pozor na záruku, raději až vyprší). Od té doby co vysávám pravidelně prach a mám počítač na podložce (videokazeta a jiné vhodné krabičky na podepření) je naprosté ticho a větrání o.k.

  28. 28. Adventurer  20.6.2012  15:14:02

    O něco výše jsem psal, že jsem u modelu 4720s utáhnul chladič a bylo to OK, ale po čase to začalo zase :-)
    Ventilátor začal točit na 100% neustále, což po čase nějak neustál jeho regulační obvod a přestal se točit úplně. Obchodníci-zloději tady v čechách mají tento ventilátor samozřejmě nechutně předražený, takže jsem ho objednal přes Ebay včetně dopravy za cca 300,-. Abych do výměny mohl noťas provozovat tak jsem ustřihl žlutý a modrý vodič na ventilátoru a ten začal opět točit, sice bez regulace a na 100% ale lepší než být bez PC. Bylo také velmi důležité dokonale vyčistit nasávací otvory v klávesnici někde kolem písmen ASD, bez toho chladič prostě nemůže pořádně fungovat a je potřeba to čistit průběžně. Po instalaci nového ventilátoru, který dorazil z číny za týden, funguje chlazení na výbornou a můžu s klidem říct že je teď noťas tišší než když byl nový :-) Ventilátor točí sice z 80% času stále na nějaké minimální otáčky, ale nic není slyšet a jen občas při zatížení se otáčky krátkodobě zvýší. Takže vyčistit nasávací průduchy v klávesnici, vyměnit ventilátor (SUNON MF60120V1-Q020-S9A) a noťas budete mít jako nový :-)

    Všechno má svoje řešení a psát tady jak je HP na hovno a že je hlučné může jen úplný ťulpas. Nicméně uznávám že konstrukčně to chlazení není úplně optimální, ale za ty peníze je to super notebook.

  29. 29. Kamil  20.9.2012  16:03:30

    HP4710s nasává vzduch klávesnicí, což taky vede k častému zasekávání. Po půl roku jej rozmontovávám a čistím. Note jsem dostal, ale do DY tedy HP bych už znovu nešel…

  30. 30. loter  20.2.2013  21:18:22

    PB 4710s spokojenost hlučný jen před vyčištěním ventilátoru, jinak výborná věc hned bych šel do novýho modelu

  31. 31. Lucka  14.3.2013  18:07:50

    Mám Probook 410s a bohužel musím konstatovat, že to je pravda. Jsem lajk, moc tomu nerozumím, ale topí jako blázen. Můžu poprosit někoho o radu? Bohužel už jej nemám v záruce, stejně nevím, zda by mi to nějak pomohlo. Dokonce se občas přehřeje a sám nakonec vypne. Máte nějaké zkušenosti s chladícími podložkami? Dík za radu L.

  32. 32. Lucka  14.3.2013  18:13:05

    jo přepsala jsem se je to samosebou Probook 4510s :)

  33. 33. swarm  14.3.2013  18:27:15

    [32] Jestli se přehřívá, je už pravděpodobně zanesené chlazení prachem. Nejlepší by bylo otevřít počítač a prach z chlazení odstranit. Kromě toho, že by se přestal přehřívat, by se nejspíš místy i snížila rychlost ventilátoru. Takto je mezi ventilátorem a výdechem neprodyšná vrstva prachu, takže ať se ventilátor točí sebevíc, nevyžene horký vzduch ven.

    Koukám teď na fotky a k chladiči se leze obtížně po sundání celé horní části základny (klávesnice + opěrky). Asi to bude moc obtížné pro začátečníka. Můžeš zkusit koupit stlačený vzduch a vyfoukat to tím bez rozebrání, ale není to koncepční řešení.

  34. 34. Lucka  15.3.2013  19:50:35

    ok díky moc :)

  35. 35. Rose  21.3.2013  18:31:36

    Tak já mám s Hp Probook taky problém… ventilátor je dost hlučný a to i po vyčištění notebooku od prachu. Co s tím? Zatím mi nikdo v mém okolí nedokázal říct co s tím..teda jestli s tím vůbec neco jde dělat!!!

  36. 36. swarm  21.3.2013  18:46:21

    [35] Důležitou otázkou je, zda byl hlučný prostě odjakživa. Pokud ano, tak s tím nic dělat nejde (kromě vyměnit za jiný notebook, nejlépe jiné značky).

  37. 37. Rose  21.3.2013  19:03:52

    Ne, nebyl.. až po nějakém čase (rok a půl cca) začal být dost hlučný..

  38. 38. swarm  21.3.2013  19:32:50

    [37] Dalo by se to identifikovat podle zvuku toho větráku. Může to být vadný větrák (pak se musí vyměnit), špatné vyčištění (pokud tam jenom někdo přiložil vysavač, tak tam mohla zůstat vrstva prachu, protože takové čištění je k ničemu), vyschlá/špatně nanesená teplovodivá pasta nebo mechanicky poškozené trubice pro přenos tepla.

  39. 39. fleury93  11.1.2014  12:39:03

    vlastnim notebook hp probook 450. A musim rict ze v oblasti chlazeni jsem taky opravdu zklaman. Pri zatezi to vem cert, ale kdyz chci delat nejakou kancelarskou praci, byt na internetu, ucit se (z pdf) programovat, tak ocekavam klid.

    Nicmene i pri vyplem vetraku tento ntb nasava velmi hlasite vzduch (coz je ten nejvetsi problem, vetrat sam o sobe neni pri nizkych otackach slyset), coz celkem dost rusi, je to hodne sluset. Na druhou stranu zase ty teploty jsou celkem nizke.

  40. 40. Flayer  11.7.2014  14:57:34

    4 fleury93: Tak to mám asi úplně jiný Probook :D V rodině máme 2 450ky (G0 s i5-3230M a G1 s i5-4200M), obě dvě při běžné kancelářské práci, programování a nenáročném hraní (W3, WoW) běží prakticky bezhlučně. Co se týká hraní náročnějších her (BF3, WoT), ano, chlazení je hlučné, ale teploty CPU a GPU nejdou přes 70°, což na kancelářský notebook ujde. Co se týká problémů na fórech: 90% se týká WiFi karty od MediaTeku, která vypadává, problém řeší nejnovější ovladače. Jinak jsem na nic dalšího nenarazil a to jsem vůči mouchám dost kritickej :)

  41. 41. Karel  2.4.2015  14:38:19

    Mám HP Pavilon dv7, poslední moje HP, hlučný při běžné kancelářské práci, topí, ale hlavně velice nekvalitní klávesnice, reklamovaná v záruce, ale ta vyměněná snad ještě za horší. Za svůj život jsem snad nenapsal víc překlepů než s touto klávesnicí. Prostě když do ní nepraštíte tak písmena chybí. Ve firmě jsme přestali HP nakupovat kvůli tvrdým klávesnicím.

  42. 42. Akademik  8.6.2015  0:27:28

    Vlastním notebook HP ProBook 4510s (nekoupil jsem si jej, ale dostal jako dar) a mohu po jeho už několikaletém a častém používání (ovšem už od začátku byl určen jako záložní book) potvrdit, že již od začátku topil a byl hlučný. Bez zatížení to bylo ještě do určité míry snesitelné, ale s přibývajícím stářím hrůza. Stejně tak jsem tady měl i 4710s a totožný problém. Je zde několik faktorů, který tento většinou neopravitelný výsledek utváří. Za prvé, už celá koncepce a dimenzování chlazení je zde velmi špatným řešením. Takže celý návrh a provedení je už z výroby špatně řešené. Dalším nezanedbatelným prvkem je kvalita celého bloku ventilátoru s chladiči….skutečně bída, je znát, že tady šetřili opravdu hodně a na nesprávném místě. V kombinaci s plastovými prvky v booku, opět mínus. Notebook jsem nesčetněkrát kompletně do šroubku rozdělal, vyčistil. Použil a vyzkoušel jsem takřka všechno a musím říct, že bez nějakého výrazněji uspokojivého výsledku, zlepšení se v určitých níže uvených opatřeních dostavilo, ale v žádném případě ne srovnatelné s jinými notebooky.

    Shrnu zde mé opatření, které jsem provedl a taktéž se pokusím sdělit jak moc velký efekt měly, pro ty co notebook ještě v současné době používají a chtěli by mu pomoci v rámci možností.

    1. – rozebrání a vyčištění notebooku
    ====================================
    Významem zcela zásadní a důležitá věc, pokud book běžel rok a více je potřeba jej skutečně rozdělat a důkladně vyčistit. Vysavač a nebo stlačený vzduch jsou pouze dílčí řešení a při použití zvenčí mají pouze omezený účinek. Vyčištění poznat jde, ubylo okamžiků kdy při vyšším výkonu book točil ventilátor do maxima.

    2. – kontrola dotažení chladiče + i pasty mezi procesorem a tělem chladiče
    =====================================
    Od tohodle jsem čekal větší efekt, dotažení ano, ale jinak je docela zbytečně jej sundávat, pouze pro účel důkladnějšího vyčištění nebo namazání ventilátoru, což pomohlo o něco snížit jeho hlučnost, ovšem pouze dočasně.

    3. – upgrade na nejnovější BIOS
    ===============================
    Někde jsem se dočetl, že to pomůže, ano pomohlo, ale pouze v tom, že po startu než se zavedlo ACPI nejel ventilátor na plný výkon. Jinak u mě bez dalšího výsledku.

    4. – chladící aktivní podložka
    ==============================
    Varianta pomůže podle mne částečně a je především pro účel snížení hluku neefektivní, jestliže bude běžet ventilátor booku a ještě i podložky, je to podle mne zcela zbytečné. I když jsem měl book na přímém slunci v 50st. byl bez zátěže na cpu, (už jej mám opravdu jen na dožití) tak ventilátor běžel jako o život, ale book i když byl horký, že na něj nešlo pamalu sáhnout se uchladil. Tohle bylo ale po všech provedených opatřeních. Proto pokládám za zbytečné todle opatření s podložkou.

    5. – vyjmutí baterie notebooku
    ==============================
    Pokud je book na síti je dobré pro lepší nasávání vzduchu vyjmout jeho aku, skutečně je znát o kousek lepší chlazení.

    6. – další možnosti
    ===================

    – pevné taktování jader procesoru na nejnižší hodnotu. 800MHz to bylo v mém případě. Pro běžnou činnost, inernet, pdf apod, dostačující

    – kdo chce jít ještě dál, je v BIOSu možnost vypnutí dvoujádra tak aby běželo jen jedno jádro. Podle mne zbytečná možnost, ubere to výkon výrazně a chlazení je stejně hlučné.

    Doufám že i teď někomu rady pomůžou. Každopádně po zkušenostech i když mám za to, že tahle řada HP ProBook je i docela kvalitní za tu cenu, tak chlazení je zde velký problém, resp, jeho provedení vs. hlučnost. S problémem úplně stejným jsem se setkal u více notebooků a lidé si stěžovali hodně, takže to není vada kusu, nebo řady, ale koncepční chyba, kterou nevím z jakého důvodu nejsou schopní odstranit a jeli dál. Škoda, jinak docela kvalitní booky. Já osobně používám IBM/Lenovo těch „vyšších“ řad a tam je zcela bezpředmětné srovnávání třeba s tímhle, už i vzhledem k cenové hladině jednotlivých notebooků.

  43. 43. Romex  15.4.2023  9:32:02

    Dobrý den.
    Dostal jsem navíc vykopávku HP Pavilion dv7-4143ea.Je trochu větší,do 17,5 palce.Opravdu bylo lepší to dát na podložku,která by nekryla dva lufty na spodní straně.Něco bylo ještě na boku.Ten ventilátor byl dost velký,včetně masivního Cu-odvodu tepla,takže v otáčkách musel být hodně slyšet.


Napsat komentář