Srovnávací test all-round business notebooků (1) – představení

Občas mě kontaktují firmy, abych poradil v souvislosti s notebooky, a občas přímo stojím za tím, co se do některých firem nakupuje. Zatímco naleštěných multimediálů jsou IT časopisy plné, jakéhokoli kvalitního srovnání v business segmentu se člověk nedohledá. Tím, že se mi pracovní notebooky všech značek doma točí co týden, rozhodl jsem se, že udělám menší srovnávací test, na který pak můžu v případě dotazů odkazovat.

Cíle

V první řadě bych chtěl ukázat výhody a nevýhody řešení, která jsou na našem trhu nabízena. Nejde mi o hledání univerzálního nejlepšího pracovního notebooku, protože – ruku na srdce – takový neexistuje. Každý z  notebooků jsem hodnotil v mnoha kategoriích, aby si každý mohl zvolit podle svých priorit. Při tvorbě kategorií jsem vycházel z toho, na co jsem často dotazován.

Kromě hardware se budu věnovat i zárukám, dokovacím stanicím a dalšímu příslušenství, neboť ty jsou nedílnou součástí pracovních notebooků.

Zadání

Obecně se v terminologii výrobců a prodejců za pracovní notebook označuje cokoli, co je buď matné, nebo to má aspoň předinstalovaný operační systém Windows ve verzi Professional. Do této kategorie, ač se to nemusí na první pohled zdát, toho spadá strašně moc, ale za nástroj vhodný do firem lze označit jen hrstku vyvolených.

Jelikož se většina firem ptá na plně vybavené notebooky (tj. se všemi základními konektory, výkonným procesorem a šachtou pro optickou mechaniku) v úhlopříčce 14“, je test zaměřen především na tyto stroje. Původně jsem se chtěl omezit čistě na tuto úhlopříčku, ale z praktických důvodů jsem zahrnul i pár zástupců s 13“ displejem. Důvod je prostý – ne všechno se mi podařilo sehnat přesně v dané úhlopříčce a všechny 13“ modely v testu mají i 14“ variantu, která se v mnoha parametrech prakticky neliší (a kde se liší, budu rozdíly zmiňovat).

Notebooky úhlopříčky 15,6“ jsem do testu nezařazoval. Jsou zbytečně velké a těžké, takže nejsou tak vhodné na cesty, a v kanceláři po připojení do doku jejich výhody (numerický blok) také padají. Co do konektorů, výkonu a rozlišení obrazovky jsou 14 a 15,6“ modely v tomto segmentu téměř shodné.

Jelikož mi jde o opravdové pracovní nástroje, stanovil jsem několik základních požadavků, které musí každý účastník testu splňovat – musí být kompletně matný, musí mít nativní připojení k dokovací stanici a musí k němu výrobce nabízet záruku s opravou u zákazníka (on-site). Všechny tyto požadavky opět vychází z toho, na co se firmy obvykle ptají.

Matný povrch je jasný. Displeje v lesklé úpravě většinou nejsou vhodné pro práci na sluníčku a ostatní lesklé povrchy se zas rychle upatlají. Upatlané notebooky nevypadají reprezentativně a firemní notebook asi nebude nikdo třikrát denně otírat hadříkem.

Správné pracoviště by podle norem mělo splňovat poměrně přísné zásady ergonomie. Optimální stav je, když má zaměstnanec externí monitor, klávesnici a myš. Logicky je proto dokovací stanice důležitou součástí, neboť připojování externích periferií výrazně usnadňuje. Nejde jen o usnadnění, ale také o šetření konektorů, které zejména při šikovnosti některých zaměstnanců doslova trpí.

Jsou jisté snahy o dokování pomocí konektoru USB, ale takové stanice nemohou napájet notebook a navíc bývají problémy s přenosem obrazu. Podobné alternativy jsem do testu raději nezařadil. Požadavek na nativní dokování v podstatě omezil množinu testovaných modelů na business stroje střední a vyšší třídy.

Mít notebook dva týdny v servisu je nemyslitelné, pokud slouží jako prostředek obživy. On-site záruku aspoň typu next-business-day response má u nás pouze pět výrobců – Acer, DELL, Fujitsu, HP a Lenovo. Říká se, že na notebook se lze spolehnout úměrně tomu, jak kvalitní záruka je k němu přikoupená. Pokud zde nějaký výrobce on-site nenabízí, nejde brát v business sektoru jakákoli jeho snaha vážně.

Testované notebooky

Do testu jsem nakonec zařadil následujících šest notebooků:

  1. 14“ Acer TravelMate 8473TG (S)
  2. 13“ DELL Latitude E6320 (V)
  3. 14“ Lenovo ThinkPad L420 (S)
  4. 14“ Lenovo ThinkPad T420 (V)
  5. 13“ HP ProBook 6360b (S)
  6. 14“ HP EliteBook 8460p (V)

Do testu se bohužel nedostal zástupce Fujitsu. Pokud by do konce měsíce dorazil, ještě jej během psaní dalších dílů přidám. Zažádal jsem si konkrétně o 14“ model LifeBook S751 vPro (V).

Písmeno v závorce u každého notebooku značí, zda jde o střední, nebo vyšší třídu. Vyšší třída se kromě vyšší ceny a zpravidla výkonnějšího hardware liší především v pokročilých technologiích zabezpečení a správy. Znamená to tedy přítomnost čipové sady Intel QM67 (místo běžnější HM65) a Wifi karty od Intelu kvůli podpoře Intel vPro a Intel AMT. Takový notebook pak dále musí mít procesor s podporou akcelerace šifrování (AES-NI) a bezpečnostní čip TPM.

Pro velké firmy s rozvinutou IT infrastrukturou jde o must-have záležitosti, ale v menších firmách jejich absence nepředstavuje žádný problém (ostatně podle toho je také nabídka výrobců přímo řazena).

Podrobněji budou všechny testované notebooky rozebrány v dalších dílech. Zde přistoupím jen k zběžnému popisu:

14“ Acer TravelMate 8473TG (S)

Ještě před rokem bych model od Aceru do testu zařadit nemohl, ale nabídka se změnila a letost konečně výrobce opět nabídl modely s dokovacím konektorem na spodku a možností připojení klasické stanice s plnou výbavou. Vzhledově jde o celkem nevýrazný počítač, ale jeho silnými zbraněmi jsou výbava (možnost připojit až tři externí monitory, USB 3.0), výkon (grafická karta střední třídy se 128bit sběrnicí) a dlouhá výdrž na baterie při příznivě nastavené ceně ~17 tisíc bez DPH (~20 tisíc s DPH).

Ačkoli mají lidé často Acer spojený s nízkou kvalitou, tyto modely se v konkurenci běžnějších pracovních značek vůbec nemusí stydět. Ba naopak, jsem velmi mile překvapen. Za výborným provedením možná stojí i fakt, že Acer sdílí jedno provedení pro model střední i vyšší třídy. Vyšší třídu v podobě TravelMate 6495TG jsem do testu nesháněl, neboť se liší pouze v přítomnosti výše zmíněné čipové sady Intel QM67 a lepších procesorů (tj. přítomnosti vPro, AMT, AES-NI). Ve výbavě je pouze drobný rozdíl – místo konektoru eSATA má vyšší model volný slot ExpressCard. Provozní vlastnosti, a tedy 95% zde zmíněných parametrů, mají oba modely identické. Stejná je bohužel i absence konfigurací displeje s vyšším rozlišením (1600×900).

13“ DELL Latitude E6320 (V)

Modely označené E6x20 patří do současné generace pracovního hi-endu od DELLu. Jde o kvalitní korporátní notebooky se všemi ve firmách užitečnými technologiemi. Poslední generace se snaží vzhledově přiblížit ke konzumnímu segmentu, a tak jsou nová šasi zaoblená, se stříbrnými lemy a oranžovým okrajem klávesnice. Vzhled je jednoznačně na poměry pracovních strojů extravagantní, a zda je to dobře, nebo špatně, nechám na zvážení každého z vás. Kvalita si však proti předchozím veskrze industriálním modelům nijak nepohoršila.

V řadě má DELL připraveny čtyři velikosti – 12, 13, 14 a 15,6“. Výbava je velmi podobná. Menší dva modely mají jiné baterie (do těla se celá vleze pouze 3článková varianta místo 6článkové) a nemají možnost dedikované grafiky (s technologií NVIDIA Optimus), nebo displeje s vyšším rozlišením (12“ také nemá šachtu pro optickou mechaniku). Provozní vlastnosti se však (pro konfigurace s integrovanou grafikou) mezi 13 a 14“ verzí téměř neliší (klávesnice, provedení, chlazení,…).

Nejslabší konfigurace E6x20 začínají na ~30 tisících bez DPH (~36 tisících s DPH) přímo u DELLu, ale zde je veřejným tajemstvím, že ceny jsou nadsazené, aby pak bylo z čeho  slevovat (zejména při odběru většího množství kusů).

Střední pracovní třídu má DELL označenu jako E5x20. Notebooky vypadají podobně, mají stejnou klávesnici a chlazení je na tom také stejně. Jejich tělo je ještě více zaoblené a chybí výše zmíněné korporátní technologie. Přesto mnohé zde napsané bude platit i pro ně. Získat nějaký pracovní notebook od DELLu je téměř nadlidský úkol, a tak jsem o E5420 ani nežádal.

14“ Lenovo ThinkPad L420 (S)

ThinkPad L420 je nejlevnější notebook z testu s jedinou dostupnou konfigurací za ~15 tisíc bez DPH (~18 tisíc s DPH). Řada L je nejlevnější možností, pokud požadujete u Lenova dokovací konektor. Kdysi tato řada nahradila oblíbenou řadu R, která postupně splynula s ThinkPady T (a dala vzniknout zlevněným „Téčkovým“ konfiguracím označovaným na konci písmenem „i“).

L420 sice není provedením jako tank a uvnitř nemá slitinovou kostru, ale výbavou rozhraní a ergonomií je na vysoké úrovni. Mezi konektory nechybí eSATA a DisplayPort a další rozhraní (například USB 3.0) lze přidat pomocí slotu ExpressCard. Silnou zbraní je velmi pohodlná klávesnice a pro některé také trackpoint.

V rámci segmentace řad v ThinkPadech L nenajdete vyšší řady procesorů, konfigurace s dedikovaným grafickým čipem nebo třeba výměnnou šachtu s optickou mechanikou (ta je zde fixní). Vyšší rozlišení displeje nabízí pouze 15,6“ model (L520). U L420 je dostupné jen základní rozlišení.

14“ Lenovo ThinkPad T420 (V)

ThinkPady T jsou od Lenova tím hlavním želízkem v ohni pracovních notebooků. Vzhledově nenápadný, až konzervativní stroj, avšak uvnitř je napěchován moderními technologiemi. T420 je oproti L420 výrazně pevnější díky kompozitním materiálům na povrchu a odolné kostře uvnitř. Silnou zbraní je mimo jiné legendární sedmiřadá klávesnice s přesným trackpointem.

Kromě korporátních technologií je také rozdíl v lepších konfiguracích čítajících vyšší rozlišení displeje, výkonnějších procesorů a přepínatelné dedikované grafiky (NVIDIA Optimus). Na notebook vyšší třídy je cena velmi příznivá. Za nejlevnější konfigurace s vPro a vyšším rozlišením displeje zaplatíte ~22 tisíc bez DPH (~27 tisíc s DPH).

Koho korporátní technologie nezajímají a vystačí si se slabší konfigurací, může se poohlédnout pod modelech T420i, které se řadí do střední třídy (chybí vPro), ale provozní vlastnosti sdílí s plnohodnotnými T420. Tady cena začíná na 19 tisících bez DPH (23 tisících s DPH).

13“ HP ProBook 6360b (S)

Střední třídu pracovních notebooků HP nazývá ProBook B. V testu je 13“ model, jehož hlavním rozdílem od 14“ verze je nemožnost konfigurace s vyšším rozlišením LCD. Jinak sdílí pracovní vlastnosti, výbavu i 6článkovou baterii přímo v těle. Dedikovanou grafiku sice nenabízí ani jedna varianta, ale za to rozsáhlou výbavu rozhraní mají obě. Základní konfigurace začíná na ~16 tisících bez DPH (~19 tisících s DPH), ale dostupná je i dražší konfigurace se 128GB SSD a 3G modemem. Základní konfigurace 14“ modelů začíná na stejné ceně a už v základu má displej s vyšším rozlišením.

Výhodou zastoupených modelů od HP je velmi odolné hliníkové provedení. Nevýhodou naopak vyšší tloušťka a s tím spojené některé ergonomické nedostatky.

HP podobně jako DELL u poslední generace přešlo na vzhled zajímavější pro masy.

14“ HP EliteBook 8460p (V)

Posledním testovaným notebookem je business hi-end od HP. V otázkách výbavy nezaostává za přímou konkurencí ThinkPadu T420 a Latitude E6420 – podobně jako TravelMate je také vybaven moderním rozhraním USB 3.0 (a to rovnou dvěma porty). Mezi pracovními notebooky je to doslova tank. Poněkud netradiční je jeho vzhled, který je sice hranatý, jak se na notebooky této kategorie sluší, ale celý je vyveden ve světle stříbrné barvě. Velký touchpad a chiclet klávesnice pak dávají tušit inspiraci v produktech jablečné společnosti.

Kromě větší tloušťky a hmotnosti (jako daň za odolnost) může být nevýhodou také nižší výdrž baterie kvůli nemožnosti přepnutí dedikovaného grafického čipu.

Pěkná je ovšem cena, kdy nejlevnější konfigurace s integrovanou grafikou a nižším rozlišením displeje stojí ~21 tisíc bez DPH (~25 tisíc s DPH). Za dedikovanou grafiku a vyšší rozlišení se musí připlatit další 2 tisíce.

V příštích částech testu

Abych mohl srovnávat a hodnotit, měl bych mít stanovena přesná testovací kritéria a jejich ohodnocení. V další části, která bude brzy následovat, je proto definuji. Jde o další dlouhou část, a tak jsem ji záměrně oddělil od úvodu. V následujících dílech notebooky otestuju, srovnám podle jednotlivých kritérií a podívám se na jejich příslušenství i záruky.

Test bude záměrně přísnější, což koresponduje s vyššími nároky na pracovní počítače. Troufám si tvrdit, že všechny počítače zařazené v testu jsou z hlediska konstrukce a zejména pohodlí při používání nad průměrem běžných notebooků.

PS: Nemyslete si, že vám tady u každého notebooku budu dělat rozsáhlé galerie. Obrázků notebooků je všude na Internetu dost a dost.

Komentáře k článku

  1. 1. jaj  22.7.2011  8:54:27

    asi to malo byt 14“ HP ProBook 8460p (V) – Elitebok v tom zozname.

  2. 2. Jiras  22.7.2011  9:31:06

    Měl bych návrh, na co se zaměřit. S Dellem teď řeším takovou nepříjemnost, kdy mi praskl plast na E6500. Podle vyjádření podpory praskal rámeček kolem displaye pravidelně, na to se záruka vztahuje. Horší je, že to byl následek toho, jak konstrukčně zhušované jsou distanční nožičky vedle reproduktorů. Docela smutný pohled. Plast v místě, kde je největší tlak, je tenký jak vlas a co hůř – tu nožičku uvnitř navíc tvoří plast navařený v plastu a na něj je nalepená guma… Přitom při pohledu na E6510 je právě tahle část dvojnásobně široká a E6520 už takové řešení opustil úplně. Záruka samozřejmě neuznána. Nový palmrest nebude nejlevnější, protože je v něm integrovaný touchpad. Dřáv jsem nad touhle částí konstrukce nepřemýšlel, všichni to měli stejně stejné (guma na vrchu displaye, ale tady viditelně ustoupil účel designu, což je u pracovního notebooku problém. Tam se totiž musí přímo počítat s tím, že se pravidelně podívá do plnější tašky nebo batohu.

    BTW používá Dell stále touchpady Alps? Nic strašnějšího jsem nezažil.

  3. 3. swarm  22.7.2011  9:58:04

    [1] Opraveno. Dále v textu už to bylo v pořádku.

    [2] Tyhle problémy už nová konstrukce nemá. Oni si byli dobře vědomi některých konstrukčních nedostatků minulého designu a už na předváděcí tiskovce se nezapomněli zmínit, že „to a to“ už můžeme s notebookem dělat a nic se mu nestane.

    DELL má stále touchpad Alps, ale v této generaci mi zrovna přijde dobrý (už nemá to šílené zpoždění). Bohužel trackpoint se chová pořád divně (když mu zvednu rychlost, tak se místo toho zvedne jenom akcelerace).

  4. 4. nonevim  22.7.2011  13:03:06

    A to jsem si myslel, ze jsem sam. Dostal jsem po dobu opravy Lenova R500 nahradni notes DELLa a ten trackpoint je prisernej. Tak divne svnizno/nepresnej.

  5. 5. Ghost  22.7.2011  14:38:11

    swarm: Toshiba chyba preto, ze nema aktualny 14″ model? Lebo inak R830 splna vsetko (matny povrch, NBD onsite, dokovanie).

  6. 6. me2d09  22.7.2011  15:10:06

    Na toto srovnání jsem se hodně tešil, hlavně jsem zvědav na další díly. Mé požadavky na business NB jsou navíc ještě: dock umožňující připojeni dvou DVI monitorů naráz + takové docky potřebuji dva (práce a doma), tudíž se do celkové ceny promítají 2x.

  7. 7. swarm  22.7.2011  15:15:29

    [5] Moje chyba, úplně jsem zapomněl, že tu Toshiba má on-site. Nicméně testoval jsem 15,6″ R850 a vzhledem k stanoveným kritériím na chlazení, klávesnici a mechanické zpracování, pokud je 13″ model stejný, by to byl v testu spíš propadák (klávesnice hodně nejistá, strašný zvuk neustále běžícího ventilátoru, hodně měkké tělo).

    Jinak on nabízel on-site i ASUS, ale tam jsem našel balíček jen pro staré modely a nebylo v business nic aktuálního se Sandy Bridge.

  8. 8. Ivan  23.7.2011  13:24:59

    Ahoj, budeš se věnovat i čtečkám otisků prstů?
    Měl jsem možnost pracovat ve firmě která vyvíjí SW pro čtečky a v senzorech a dodávaných sw je neskutečný rozdíl. Některé typy jsou takřka nepoužitelné (HP Validyty senzor + jejich SW, otřesné), jiné jsou na špičkové úrovni (Lenovo se spojení s TPM čipem dovoluje spoustu dalších užitečných funkcí)
    V bussiness sektoru je zabezpečení dat/disku jedna z nejdůležitějších věcí

  9. 9. swarm  23.7.2011  16:22:14

    [8] Ano, další dvě části se teď budou věnovat hardware, ale potom dojde i na zabezpečení a zkušenosti se čtečkami/preboot auth.

  10. 10. Ondřej  24.7.2011  21:39:32

    Uvítal bych uvést reálné zkušenosti s on-site NBD zárukou. Už pár let nedám dopustit na IBM/Lenovo T řadu, takže mám teď ve firmě samá Lenovo T410. Co čert nechtěl, potřeboval jsem u dvou noťasů něco reklamovat, obojí vedlo na vadný board. On-site NBD záruka fungovala takto:
    1. první den jsem objednal servis,
    2. druhý den přijel maník, noťasy odvezl na diagnostiku a večer vrátil,
    3. tři (!!) týdny se čekalo na náhradní díly od Lenova…
    4. a na závěr ještě jeden odvoz, oprava, dovoz druhý den ráno.
    Takhle si to tedy fakt nepředstavuju, takže uvažuju o přechodu na DELL.

  11. 11. To-mas  25.7.2011  22:41:55

    Ja by som uvital ak by ste aj vyskusali audio out na dockinach.
    Moja ultrabase dockina pre thinkpad x201 je od vyroby zle odizolovana a ten zvuk sa neda pouzit pri sluchatkach alebo na vezi.
    Som to reklamoval ale bolo mi to vratene,ze je to normalne a ze to robia vsetky.
    Tak musim pouzivat audio out na notebooku.
    By ma zaujimalo ci je to tak aj pri ostatnych znackach. Je sice pekne,ze thinkpady su na pracu ale to snad neznamena ze musia mat zly zvuk este aj na dockine. Ked uz nema digital audio out,tak aspon ten jack by mal byt odizolovany.
    vopred vdaka

  12. 12. Ladislav Vítovec  25.7.2011  23:20:33

    Musim rict, ze mne celkem prekvapuje to zadani na 14″. Pokud potrebuji notebook na praci tak bez dokovaci stanice je tahle velikost nestesti, i 15,6″ je takova znouzecnost. Osobne neznam nikoho kdo „business“ notebooky nosi, vzdy jezdi autem a nejake to kilo o nicem nerozhoduje. Naopak 17″ display a numericky blok je k nezaplaceni. Vzdycky kdyz mi nejakou takovou to plecku vnucuji na IT tak se jich ptam, jestli by na tom sami chteli pracovat, vetsinou krivi jen usta a krci rameny.

  13. 13. swarm  26.7.2011  10:32:05

    [12] Nevim, z jaké exotické země je tenhle názor, ale neznám absolutně nikoho v pracovním sektoru, kdo by chtěl tahat 17″ byť jen po budově firmy. Nicméně jako alternativní pohled zajímavé.

    Myslet si, že výrobci záměrně dělají do korporátu 14″ notebooky, kdy všichni chtějí 17″, je naprosto liché. O 17″ je naopak tak mizivý zájem, že se v segmentu, který tady testuju, vůbec nedělají. Jsou až pak ve vyšší cenové relaci jako specializované pracovní stanice na CAD/DTP.

  14. 14. swarm  26.7.2011  10:56:50

    [11] Na to už je pozdě, teď už je rychlost vydávání dílů testu závislá jen na rychlosti psaní. Všechno už je teď vráceno.

    Nicméně s tímhle problémem jsem se nesetkal, a to jsem měl rok zapůjčený ultrabase k X200 (který by měl být stejný jako k X201) a tímhle problémem netrpěl, takže tě možná servis jen odbyl.

  15. 15. » Srovnávací test all-round business notebooků (2) – stanovení hodnotících kritérii » NotebookBlog / Postřehy a zkušenosti ze světa mobilní techniky  26.7.2011  13:47:41

    […] V první části testu jsem představil cíle a testované notebooky. Než dojde na hodnocení notebooků po hardwarové stránce, musí být jasně definovaná kritéria. Ta jsem nakonec kvůli jejich obsáhlosti pro lepší přehlednost oddělil. Hodnotilo se v 17 kategoriích a v každé mohl notebook získat jednu ze šesti známek. […]

  16. 16. To-mas  27.7.2011  16:57:17

    Dik za odpoved. Na com ste pouzivali tu dockinu? Lebo na normalnych pc reprakoch to pocut neni. Na sluchatkach a hifi suprave rozhodne. Som to riesil aj na lenovo fore a aj iny zakaznici mi potvrdili ze to +- maju. Su to proste zle odizolovane dieli. Ked odpojim od nabijacky tak tu sumi menej.

  17. 17. Ladislav Vítovec  6.8.2011  16:21:25

    [13] Exoticka zeme to jsou Cechy kazdopadne o tom zadna, nicmene tahat po budove jak pisete 2 nebo 3 kila je celkem jedno, at uz ma budova pater deset nebo dve. O 17″ noteboku je tak mizivy zajem prave proto, ze o nakupovani rozhodji lide, kteri s nimi nepracuji (vetsinou). Nejsou to zadne vyssi cenove relace nebo specializovane pracoviste, cca 35-40 tis vcetne dokovaci stanice. Napr. takovy EliteBook 8760w, na tom delat je proste parada at jste kdekoli ve srovnani byt jen s 15″ braskou. Pokud samozrejme notebook pouzivate tak, ze ho jen prenasite od jedne dokyny k druhe a temer vubec neotvirate, staci vam i 13″, pokud alespon z 50% pouzivate display na notebooku je mensi jak 15″ nesmysl (nemluvim o cestovatelich bez auta). Samozrejme je to muj nazor, ale overeny. Pro ty, kteri maji tu moznost doporucuji si takovy velky notebook pujcit treba na tyden, nesetkal jsem se zatim s nikym kdo by ho vratil :)

  18. 18. Houmer  13.8.2011  18:18:59

    Ladislav Vítovec:
    Od velké úhlopříčky, rozlišení (i když 1600×900 z T420 má i kdejaká 17ka) a numerické klávesnice je dokovací stanice.

    Pokud potřebuju ze svého stálého pracoviště (tam kde mám dokynu+monitor) odejít,tak těžkou obrovskou kisnu tahat po budově ani k zákazníkovi opravdu nechci.
    Nevím v jakých firmách jsi byl, ale tam kde jsem byl já jsem nikdy 17″ notebook neviděl a upřímně mi je líto lidí, kteří se celý den tahají s obrovskou krabicí… Nechtěl bych a jsem rád, že lidí s takto „exotickou“ představou jsem ve firemním prostředím ještě nepotkal.


Napsat komentář