Test: DELL Latitude 7490 vs. Lenovo ThinkPad T480

Sešly se mi doma náhodou dva 14“ business notebooky vyšší třídy, což úplně vybízí k tomu, abych udělal přímé srovnání. Jsou to vlastně pracovní stroje v klasickém pojetí s dostatkem konektorů a dvojicí polohovacích zařízení – touchpadem i trackpointem. Tímto zápiskem mám za cíl srovnat ergonomické vlastnosti obou počítačů, neboť z hlediska vnitřních komponent nabízí oba více méně to samé. Rozdílů okolo je nicméně docela dost.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_02

Oba počítače jsou černé, matné a nijak nepřitahující pozornost. Latitude působí o něco usedlejším dojmem a subjektivně vnímám ThinkPad jako vizuálně přitažlivější. Latitude 7000 bývaly dříve velmi elegantní notebooky se stříbrným víkem a podle mě je škoda, kam se vzhled v posledních generacích dopracoval. Zatímco u Thinkpadu si umím představit, že si jej někdo koupí kvůli vzhledu, u Latitude se to stát snad ani nemůže.

Rámeček okolo displeje je u ThinkPadu viditelně tlustější ze všech stran. Displej je nicméně o kousek výše (něco přes centimetr), což se hodí z hlediska ergonomie. Tloušťka obou strojů je vzadu stejná, v předu je DELL mírně tenčí. Pokud jde o hmotnost, v ruce působí oba podobně těžké. Rozdíl se ukázal až na váze, kde měl DELL 1,58 kg a ThinkPad 1,63 kg.

DELL vítězí rozmístěním konektorů, protože má klasická USB po obou stranách a HDMI má na levém boku, takže při připojení monitoru nebudou bránit kabely případné manipulaci s myší. ThinkPad má nicméně čtečku SD karet plné velikosti a dva konektory typu USB-C místo jednoho – oba přenáší i obraz a jeden z nich je typu Gen2 v kombinaci s rozhraním Thunderbolt. U Latitude je v USB-C také přenos typu DisplayPort. Zda jde o Gen1, nebo Gen2 DELL neuvádí. Pozor také na konfiguraci, protože u DELLu je přítomnost rozhraní Thunderbolt na tomto portu pouze volitelná.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_03

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_04

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_05

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_06

Napájecí zdroj u DELLu kratší, placatější a zaoblenější, přestože mají oba výkon 65 W; Zdroj ThinkPadu je zakončený konektorem USB-C a notebook lze nabíjet přes oba jeho porty. DELL používá tradiční velký kulatý konektor, ale nabíjet se dá i přes USB-C (kvůli dokovací stanici). Ve výsledku tedy adaptér z ThinkPadu fungoval i s Latitude (včetně nabíjení baterie).

Klávesnice, touchpad a trackpoint

ThinkPad je o malý kousek širší, čehož byste si v zavřeném stavu nejspíš nevšimli ani v případě, že byste viděli oba notebooky vedle sebe. Rozdíl je ovšem patrný při pohledu na klávesnici, která u ThinkPadu působí na první pohled prostornějším dojmem. Klávesy se zdají být větší (což je způsobeno menšími mezerami mezi nimi) a sloupce kláves po krajích jsou viditelně širší. Latitude má velmi úzkou klávesu Enter a horní řada funkčních kláves na rozdíl od ThinkPadu nemá dělení mezerami do čtveřic.

Ústupky v rozložení má každý z notebooků jiné. Latitude má klávesu kontextové nabídky jen přes Fn (s pravým Ctrl) a hlavně mu chybí samostatné klávesy pro Home a End. Právě to druhé považuji za velký mínus při kancelářském použití. U ThinkPadu není zástupný numerický blok (numeric overlay) a klávesa kontextové nabídky chybí pro jistotu úplně (částečně jde nahradit zkratkou Shift+F10). Ani jedno rozložení není ideální, ale ThinkPadovské vnímám jako lepší.

Psaní je celkově pohodlnější na ThinkPadu. Mechaniku mají dobru oba stroje, ale ThinkPad má mnohem příjemnější tvar kláves a nejspíš vyhrává i díky dělení horní řady, vyšším kurzorovým šipkám a výraznějšímu oddělení kláves PageUp a PageDown. Lepší je také jeho podsvícení kláves, které prosvítá v mezerách až pod mnohem větším úhlem ve srovnání s Latitude. Zatímco podsvícení klávesnice u Latitude bliká při nižším jasu na pouhých 60 Hz, což je patrné pouhým okem, ThinkPad má nižší jas klávesnice řešený na ergonomické frekvenci 20 kHz.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_10

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_11

Touchpad má Latitude lepší, ale je to jen o kousek díky mírně lepší odezvě (oba pracují v precision módu). Latitude má také výhodu samostatných tlačítek pod dotykovou plochou. U ThinkPadu se mačká celá plocha, nicméně musím pochválit za její lehký a tichý stisk. Pokud jde o trackpoint, ten v Latiude nemá žádnou šanci – má příšernou čepičku, se kterou je těžké kurzor rozumně navigovat, a celkově jsem měl problém se na něco rychle trefit. Instinktivně hrabu vždy po trackpointu, ale na Latitude jej rychle měním za touchpad, kdykoli potřebuju udělat něco složitějšího (přitom třeba na nových EliteBoocích od HP je trackpoint velmi použitelný).

Trackpoint na ThinkPadu má pohodlnou čepičku, která je vystouplá nad klávesy, a nastavení regulačních mechanismů umožňuje velmi rychlou navigaci kurzoru po obrazovce. Uživatele přecházející z předchozích generací nicméně nejspíš pěkně naštve nová mechanika tlačítek přiřazených k trackpointu. Doteď měla vždy měkký stisk, při kterém se neozval žádný zvuk. Teď jsou tlačítka o něco tužší a klapou. Nechápu, proč Lenovo přistoupilo k této změně – ne, že by to dělalo trackpoint nepoužitelný. Spíš jen zamrzí vidět tato zbytečná zhoršení, která pravděpodobně nevedou ani k úsporám nákladů.

Z hlediska konfigurací nabízí DELL na rozdíl od Lenova také klávesnici bez trackpointu. Podsvícení je u obou volitelné a závisí tedy na konfiguraci. Čtečku otisku prstů mají oba počítače u pravého okraje – DELL v předním rohu a ThinkPad u kurzorových šipek, což je podle mě vhodnější umístění.

Indikační diody vypínače a na klávesnici jsou u obou notebooků podobně otravné. Lenovo přešlo z nerušivých oranžových diod na bílé a intenzitou si oba notebooky nemají co vyčítat. Latitude je celkově otravnější kvůli intenzivně bíle svítícímu kroužku na konektoru napájecího adaptéru.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_07

Displej, zvuk a kamera

Oba počítače nabízí v závislosti na konfiguraci celou řadu displejů. V obou případech je základem TN panel s rozlišením 1366×768, který už je zde jen kvůli výběrovým řízením a běžným zákazníkům se nenutí. Střední cestou jsou IPS panely s rozlišením full-HD (1920×1080), které jsou osazeny v obou testovaných konfiguracích. V případě DELLu je v nabídce u full-HD IPS také varianta s nízkou spotřebou, kterou dostal právě tento kus. U Lenova je zas navíc ještě displej s rozlišením WQHD (2560×1440).

Při přímém srovnání vítězí Latitude lepším pokrytím barevného prostoru. Zejména červená barva je znatelně sytější. ThinkPad má pro změnu mnohem lepší vyvážení bílé. Displej působí velmi neutrálně a skvěle se hodí na kancelářskou práci. Latitude má obraz viditelně zažloutlý. Kontrast a maximální svítivost panelů jsou u obou notebooků srovnatelné. Regulace jasu byla řešena na obou noteboocích bez PWM blikání.

Úsporný displej v Latitude má vypnutý overdrive, což snižuje rychlost jeho překreslování. Pro citlivější oko nebude problém postřehnout rozdíl například při posouvání oken, za kterými zůstává déle šmouha. Pro běžnou práci to nicméně nevnímám vůbec jako problém.

Z pohledu vestavěného audia jsou oba notebooky hrozné. Reproduktory jsou v předních rozích a míří do země. Jde o typické nic moc „kancelářské“ repráčky, které selhávají při reprodukci nižší frekvencí. Na hudbu a filmy se příliš nehodí. V případě reprodukce hlasu u mě vítězí o malý kousek ThinkPad díky ne tak ostrým výškám.

Oba počítače nabízí dle konfigurace klasickou webkameru, i IR webkameru pro snazší přihlašování. U ThinkPadu mě potěšila přítomnost posuvné krytky, kterou lze zakrýt objektiv kamery (základní verze). Vzhledem k tomu, jak nebezpečná taková webkamera umí být, bych něco podobného nejradši viděl u všech notebooků.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_08

Výkon a chlazení

Z hlediska výkonu nabízí oba počítače stejnou škálu procesorů Core 8. generace s TDP 15 W. Latitude jsem ovšem dostal s i5-8350U, zatímco ThinkPad s i7-8550U. Dělat tedy přímé srovnání výkonu nemá cenu. V testu Cinebench oba notebooky poskytly odpovídající výkon danému procesoru a prokázaly, že jeho výkon zbytečně za standardních podmínek neomezují.

Zbytek konfigurace je u obou stejný – 16 GB RAM ve dvou slotech s možností rozšíření až na 32 GB. SSD je ve slotu M.2 s podporou SATA i NVMe (PCIe). U Latitude už se spoléhá jen na M.2 SSD, zatímco v ThinkPadu je místo na klasický 2,5“ disk. Možná vás napadne, že by bylo pěkné mít uvnitř kombinaci M.2 SSD a klasického plotnového disku. To bohužel nejde, protože je SSD adaptér vložen do prostoru, kde by jinak byl disk (to tedy není úplně pravda – ThinkPad má ještě jeden krátký M.2 slot pro LTE modem a oficiálně v něm může být 128GB PCIe SSD). Oba notebooky mají 512GB SSD (NVMe) a nabízejí podobný diskový výkon (mírně přes 2000 bodů v AS SSD Benchmark).

Při kancelářské práci jsou oba notebooky úplně tiché a o jejich ventilátorech nebudete vůbec vědět. Situace se změní až při zátěži, která trvá alespoň desítky sekund. Hlučnost chlazení je nižší u Latitude. Foukají samozřejmě oba dost, ale ThinkPad má v plné zátěži podstatně pískavější (a tedy i otravnější) projev. Kromě toho se ThinkPad i víc zahřívá na spodní straně. Na druhou stranu testovaný kus měl silnější procesor a pracoval v zátěži na vyšších taktech. Plnou zátěž ukazují grafy z Open Hardware Monitoru.

DELL Latitude 7490:

teploty-max-load-cpu-dell

Lenovo ThinkPad T480:

teploty-max-load-cpu-thinkpad

ThinkPad dosahuje už na začátku o 300 MHz vyšších taktů a stejný rozdíl zůstává i po dosažení určité teploty a snížení výkonu. Pak u něj dojde k ustálení na 2,7 GHz. Do Latitude drží plné turbo jen chvíli, následně přejde na 2,7 GHz, odkud plynule snižuje výkon až k 2,4 GHz. Vzhledem k chování notebooku si nejsem jistý, zda bude v plné zátěži i7 v Latiude zvládat vyšší takty.

Při zátěži pouze jednoho jádra se oba notebooky pohybují kolem maxima, které dovoluje procesor. DELL je v takové situace velmi tichý, zatímco ThinkPad už má svůj typicky pískavý zvuk ventilátorů.

Baterie a spotřeba

Latitude má v sobě jednu baterii o kapacitě 60 Wh, která se vejde celá do notebooku (ještě existuje levnější nízko-kapacitní verze s 42 Wh). V ThinkPadu jsou baterie rovnou dvě (jedna vnitřní a jedna uživatelsky vyměnitelná), ale každá z nich má jen 24 Wh, což dává DELLu nezanedbatelnou výhodu hned do začátku. K ThinkPadu existují i varianty druhé baterie s vyšší kapacitou (48 a 72 Wh), ale obě výrazně přesahují z notebooku směrem dolů, takže pro běžného uživatele nejsou zajímavé, ani praktické.

Při kancelářské práci přes vzdálenou plochu po wifi se projevil DELL jako úspornější (možná kvůli displeji). Jeho spotřeba 2,8 W umožňuje při osazené baterii asi 21 hodin provozu na jedno nabití. ThinkPad měl spotřebu 3,8 W, což v kombinaci s menší baterkou dělá jen 11,5 hodiny. Přehrávání videa na Youtube s reproduktory poměrně nahlas znamenalo 4,5 W spotřeby pro DELL (12 hodin) a 6,3 W spotřeby pro ThinkPad (6,2 hodiny).

Ještě dnes mají některé notebooky problém s vyšší spotřebou při uspání do RAM. Typicky se mi to stává na stylových DELLech, kde jsou mnohdy aktivní různé (z mého pohledu) nepotřebné funkce jako connected stand-by. Zde se naštěstí obava z rychlého vybíjení nepotvrdila. Oba počítače jsem nechal jednu hodinu a 45 minut uspané – na ThinkPadu klesla kapacita baterie o 1,1 % a na Latitude o 0,9 %. Oboje považuji za dobrý výsledek.

Závěrem

Přichází tedy hlavní otázka – který je lepší? Přiznám se, že neumím odpovědět. Cena je přibližně podobná. Základní konfigurace (i5, 8GB RAM, 256GB SSD) se dají sehnat někde okolo 35 tisíc s DPH. Pokud jde o kancelářskou práci, ta je pro mě příjemnější na ThinkPadu (klávesnice, trackpoint, vyvážení bílé) a taky se mi ThnkPad víc líbí. Na druhou stranu by mě při zátěži štval pískavější ventilátor, který to umí roztočit už při zátěži jednoho jádra. DELL má velkou výhodu v mnohem lepší výdrži na baterii – už je na takové úrovni, že bych si s sebou asi normálně nikdy nebral napájecí zdroj, když bych věděl, že se večer vrátím domů a můžu dát počítač přes noc zas nabít. Výsledná volba je tedy otázkou priorit – u mě by to těsně vyhrál ThinkPad, kdybych si měl vybírat jen mezi těmito dvěma.

Možná bych si měl ještě sehnat HP EliteBook 840 G4. Měl jsem jej asi hodinu půjčený v nízké konfiguraci (jen s dvoujádrem a TN displejem), ale zpracováním, vzhledem, klávesnicí i trackpointem mě příjemně překvapil. Když se poštěstí, ještě se k tomuto testu zde na blogu vrátím.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_09

Pod čarou

Nějak mám s oběma notebooky problém, že už to není taková špička jako před mnoha lety. Dříve byla podobná třída notebooků téměř sázkou na jistotu, že dostanete mnohem pohodlnější notebook, než představuje běžná nabídka strojů. Dnes už to ale neplatí. Z některých herně-multimediálních strojů mám dnes z hlediska ergonomie srovnatelný nebo někdy i lepší pocit.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_01

Kupodivu plnohodnotné klávesnice (rozložením) z business notebooků v jistém okamžiku zmizely rychleji než u jiných kategorií. Matné notebooky jsou už dneska téměř všechny (včetně displejů) a v některých segmentech (herní,…) je i větší jistota, že narazíte na kvalitní displej bez PWM blikání. Nakonec i o výhodu dokování pracovní notebooky přišly – Thunderbolt/USB-C už není tak pěkné řešení jako původní nativní dok a navíc ho má i leckterý schopnější notebook libovolné třídy. Někde navíc business notebookům úplně ujel vlak – například ve kvalitě reproduktorů a tichosti chlazení.

Už tu prostě chybí ten wow efekt a posvátná úcta ke špičkově vyrobenému stroji. Výhodou mohou být stále alespoň lepší záruka a servisní služby. Doufám, že mě mile překvapí přicházející generace mobilních pracovních stanic…

Komentáře k článku

  1. 1. Puppy  23.5.2018  9:25:20

    Ohledně rozložení klávesnice, samostatné klávesy Home/End u ThinkPadu jsou sice pěkné, ale tím že jsou umístěné na opačné straně (kdo tohle vymyslel?) než PgUp/PgDn jsou prakticky nepoužitelné. To už je mi milejší i přes Fn jako to má Dell, hlavně že je to pohromadě jak to má být.

    Nicméně v manualu T480 je zajímavá informace https://download.lenovo.com/pccbbs/pubs/t480/html_en/index_en.html#Using_the_special_keys_%28topic%29_T0000644035 že lze použít i následující kombinace:

    Fn+Left Arrow key: The Home key
    Fn+Right Arrow key: The End key

    Stále mám starý ThinkPad X220, stejně jej používám v 95% v docku, takže další notebook kupovat nebudu. Malé stolní PC s Ryzenem je výkonově zcela jinde a má použitelnou klávesnici i displej :-) Bohužel doba notebooku jako plnohodnotného stroje pro práci je již pryč.

  2. 2. Michal  23.5.2018  11:25:59

    Jako hlavní pracovní stroj stále používám ThinkPad X220, i5, 12GB RAM, 500GB SSD, XL baterie, interní 3G modem… Od jeho pořízení jsem pokukoval po nějakém nástupci, ale žádný z novějších strojů mi nenabídl žádnou přidanou hodnotu, pouze samé obtěžující novinky a omezení, ovšem za mnohem vyšší cenu než tehdy stálo nové X220.
    Také to tráví 95% pracovního času v docku na stole, s externí klávesnicí a monitorem, podobně jako psal kolega výše.
    Problém ale je, že můj stařeček začíná dožívat – problémy s grafikou, nenadálé vypnutí při práci na baterii, pokud poklesne pod 65%, apod. – a já totálně nevím, co si koupit míst toho… Asi začnu shánět novou základní desku na X220… :)

  3. 3. Adam  23.5.2018  12:29:30

    Recenzi jsem celou nečetl (omlouvám se), ale líbí se mi názor „Pod čarou“ a komentáře…
    Já před lety sehnal X201 a vyhlížení nového nástupce jsem vzdal… X201 mi slouží jako primární pracovní notebook v terénu, kde naštěstí potřebuji jen nenáročné aplikace. Nacpal jsem do ni, co upgradnout šlo a i nyní je použitelná (čistý OS, rychlé SSD …).

    V létě jsem si ze zajímavosti sehnal starší Macbook, postupně si zvykám a vypadá to, že jednou přejdu úplně. Pomyšlení na to, že bych si nyní koupil třeba X280 s WIN10 mi vyloženě zvedá žaludek …

  4. 4. Puppy  23.5.2018  15:58:38

    [3] Macbook je díky strašlivé klávesnici zcela mimo hru. X280 s Windows 10 bych si koupil, pokud by to mělo rozumné rozložení klávesnice a pouze jednoho dodavatele předvídatelné kvality displeje. Ani jednoho se od Lenova už ale nelze dočkat.

  5. 5. Kamil2  23.5.2018  18:17:52

    Thinkpad T460. Obyčejný plochý nenápadný černý kvádřík jak mám rád. I7, SSD 250 GB, Ram 8GB. FHD IPS displej by mohl být barevnější, ale nemá PWM, bílá je dobrá a dá se doladit.

    Až na nutné případy mít zobrazené barvy, už několik měsíců mám zobrazení nastavené ve stupnici šedé tak jako jinde. Hlavně pro prohlížení netu. Odstranění barevné složky omezuje rušivé a nežádoucí netextové informace, které jdou obtížně filtrovat, působení na emoce, reklamní a propagandistický imprinting. Méně to unavuje oči, zlepšuje soustředění na informace, které chci, omezuje to ty, které do mě chce někdo podprahově nacpat. Při vypnutém zvuku i ten vyskakující zelený řvoucí mimozemšťan je nerušitelný. A úžasné na tom je, že tohle vypnutí informačního spamu nejde obejít.
    Proto až tak moc nevadí, že zvuk není hifi. Od toho když je potřeba jsou externí repro.

    Touchpad je dobrý. Nepoužívám klikací funkci, ale tlačítka. Ta mi chybějí na L540.

  6. 6. swarm  24.5.2018  8:08:04

    [1] Ty jsi dost extrémní případ, na který se asi žádnému výrobci nevyplatí soustředit. Já třeba tvůj problém s Home/End a PageUp/Dn nesdílím. PageUp/Dn mi u šipek vyhovuje víc než v původním rozložení, protože většinou tyhle funkce potřebuju právě spolu s šipkama. Naopak Home/End používám v jiných situacích a díky tomu, že je mezi Home a F12 malá mezera, nemám problém se přesně na ty klávesy trefit pravým prsteníčkem, aniž bych zvedal ruce z výchozí polohy. Nemít samostatnou klávesu pro Homa a End (DELL) považuju za velký prohřešek a asi hlavní důvod, proč bych s nákupem Latitude musel hodně váhat (naštěstí na XPS už je vidět změna, která časem snad probublá i do Latitude).

    Pokud můžeš notebook nahradit desktopem, tak notebook jednoduše nepotřebuješ. Pro ostatní, co notebook skutečně využívají, desktop není žádné řešení.

    Za mě je naopak dnešní doba nakloněná použití notebooku jako plnohodnotného stroje víc než kdy předtím. Dnes je možné získat velmi výkonný CPU i GPU v použitelně tichém a mobilním stroji s výdrží nad 5 hodin. Ještě nedávno to bylo nemyslitelné. Displeje jsou zas mnohem dál. Problém dvou zde testovaných notebooků je jinde – jejich segmentu ujíždí vlak, a i když důvody chápu, na výsledku to nic nemění.

    Když se podívám na svůj ThinkPad T400, tak v porovnání s dnešními stroji má naprosto příšerné reproduktory (tehdy průměr), naprosto příšerný displej (tehdy nadprůměr) a mizernou výdrž (tehdy nadprůměr). Touchpad je v porovnání s dneškem taky hrozný, i když tehdy to byl standard. Konektorová výbava? Bez doku nemá ani digitální výstup a USB má stejně jen tři. Zvukové konektory jsou navíc vpředu, kde jenom překáží. Odolnost je sice dobrá, ale ne lepší, než můžu mít dnes na notebooku za ty peníze. Mechanické provedení navíc má různé problémy s lícováním a klepáním částí o sebe (kdysi vyřešeno elektrikářskou páskou uvnitř). Rozebrání? To už radši rozeberu svoje Nitro, což je etalon problematického rozebírání, než abych zas otevíral ThinkPad a řešil, jestli to sešroubuju tak, aby pak klávesnice byla v rovině.

    Jediné, co je z dnešního pohledu na tom počítači dobré, je klávesnice a trackpoint. V případě klávesnice jde navíc jen o rozložení – mechanikou si myslím, že dnes existují lepší stroje. Na klávesnici T480 mě vyloženě štve absence zástupného numerického bloku, nicméně ani stará T400 neměla možnost na něm psát při pouhém držení Fn (což jsem jí dodnes neodpustil).

    Když se podívám na T480, tak si myslím, že by to byl výborný stroj, kdyby měl chlazení, které při zátěži jednoho jádra nepíská (to dnes spousta notebooků s podobným procesorem dokáže), na klávesnici a hlavním vypínači by nebyly příšerné bílé diody (proč to měnili, když předchozí oranžové a zelené byly naprosto ok), displej by měl širší gamut (použitelných displejů je na trhu pro 14″ víc než dost) a na klávesnici by byla zástupná numerika přes Fn. Přidat k tomu ještě dobré audio a jdu si ho asi rovnou koupit…

    Nicméně když jsem si koupil před deseti lety ThinkPad R61, bral jsem to taky jako kompromis v mnoha ohledech. Zvykl jsem si a stejně tak si dokážu zvyknout znovu. Ideální stroj nikdy neexistoval.

  7. 7. swarm  24.5.2018  8:18:22

    [5] Hm, tak to jsi první, koho znám a něco takového používá. Rušivé elementy řeším přes adblock a noscript (proto se neobtěžuju dávat reklamy sem na blog…). Přijít o barvy by mě mrzelo – ostatně pořád si živě pamatuju, když mým jediným notebookem byl jeden s procesorem 486, černobílým displejem, 4MB RAM a 200MB diskem. Vnitřně jsem hrozně závidel některým kamarádům, když už měli barevný displej a zvukový čip :)… barvy mi pomáhají se zorientovat na obrazovce a je to nejjednodušší způsob, jak odlišit různé typy informací. Vzdávat bych se jich nechtěl. Ostatně v pracovním EliteBooku 840 G1 mám HD+ TN displej, o kterém s kolegy rádi říkáme, že je černobílý (a nejsme daleko od pravdy), a upřímně – ten displej je největší mínus toho notebooku právě kvůli špatnému zobrazení barev.

  8. 8. Kamil2  24.5.2018  11:41:14

    [7] Byl to experiment, který se osvědčil a tak zůstal. Přišel jsem na to při snaze o základní nastavení displeje pro podání bílé a stupnice šedé jako základu adekvátního zobrazení barev. Při tom jsem k tomu potřeboval něco najít na netu. Zprvu zobrazení působilo nezvykle, pak jsem zjistil, že došlo k potlačení vlivů odpoutávajících pozornost od informací v prostém textu. Adblock a podobně omezuje jen reklamu, kdežto nebarevný režim omezuje veškeré nežádané a podprahové neverbální působení. Snižuje množství dat ve prospěch žádaných, neodpoutává pozornost nechtěným směrem, snižuje námahu. Mozek jinak zpracovává informace v textovém režimu, jinak podávané multimediálně. Rychle jsem si zvyknul tuhle funkci především u internetového „Volksempfangeru“ vypnout. Barevné zobrazení zapínám jen když je potřebuju. A když už tak aby bylo co nejvěrnější. Kvalitních displejů přibývá, už je z čeho vybírat.

  9. 9. klusacek  24.5.2018  12:30:49

    [8] Zajimave, ale na naladeni mozku do textoveho rezimu radeji pouzivam webovy prohlizec links ;-)

  10. 10. Borek  24.5.2018  16:09:46

    Měl Dell onu novou matnou, dotykovou, údajně super-úspornou obrazovku? Dá se vůbec v Čechách taková konfigurace sehnat? Teoreticky to zní úchvatně.

  11. 11. osti  24.5.2018  22:55:13

    Jde u obou ntb nastavit, aby kliknutí na trackpoint fungovalo jako kliknutí(jde s tím i drag+drop). Na dellu to ve windows jde (má to něco do sebe), ale jak to udělat v linuxu?

    [10] Také bych chtěl něco vědět o tom úsporném displeji. Jednak už to, že se tím výrobce chlubí, že taková možnost existuje. Netrpí nějakými nedostatky (ohledně LCD tvrdím, že nelze udělat ideální displej, viz faktory response, burning=ghosting, gamut, pwm, úhly, <120Hz, black level,lesklost,4K,bleeding,6bitů). Je za tím nějaká technologie? Případně jdou dohledat oba modely panelů? (z textu jsem pochopil, že jde o fullhd IPS obojí.) Mám zkušenosti se 4 LCD, z nichž 2 se jeví úspornější (IPS,TN) než další 2 (2xIPS) a nevšiml jsem si ničeho, čím by se ten úsporný IPS vyznačoval .
    Pozor: PWM se může projevovat i jen v urč. rozsahu jasu(<10% např).

    Má smysl ten 8vláknový CPU? z hlediska příkonu? Nebo je to omezené (po nějaké době sekund ) TDP Limitem? (např srovnání bez/s HT: 34W, 45W)

    Ten program "open hardware monitor" mi náramně připomíná CPUID HWmonitor (v1.35 aktuálně). Souvisí nějak spolu?

    A ohledně webu je *block nutnost (že kromě vizuálního skrytí je nejen nestahuje, ale i blokuje, že se nepřenesou. Navíc weby jsou zamořené mraky nepatřičných javascriptů a a iframů od analytics přes coinminery po sledovače a nahrávače dění- například srovnávače, operátoři, ušetřeno). Proti černobílé žádný dišputát. možná to zkusím také

  12. 12. swarm  25.5.2018  6:42:14

    [10] Nebyl dotykový. Ani nevím, že by se taková kombinace dělala. Je tam úsporný matný nedotykový. Spec sheet je k sehnání zde: http://topics-cdn.dell.com/pdf/latitude-12-7290-laptop_reference-guide3_en-us.pdf

    Uvádějí tam spotřebu 1,99 W místo 3,8 W pro standardní nedotykové FHD IPS. IPS je každopádně i ta úsporná verze (jak ostatně píšu v článku). Z toho, co jsem si všiml, tak se liší jen pomalejším překreslováním (response rate), takže jsou vidět větší duchy, když se něco rychle pohybuje. Barevně byl hezčí než ten v ThinkPadu.

    Ohledně TDP limitu. Je to vidět v těch screenech. Sledoval jsem pouze ustálenou hodnotu, tedy takovou, na které se ten procesor udrží neomezeně dlouho. Dlouhodobé TDP se u obou pohybovalo v rozmezí 22-25 wattů, takže umí oba notebooky tlačit výkon nad udávaných 15 wattů a omezené na výkonu nejsou. Rozdíl bez HT je docela dobře známý z 45W i5, tady už jsem se tomu víc nevěnoval. To je lepší projít výsledky na notebookchecku.

    [11] PWM měřím sondou v celém rozsahu. Trackpoint netuším, tuhle funkci nepoužívám – nevyhovuje mi.

    4jádro/8vlánkový procesor je samozřejmě příjemná věc. V korporátu se hodí, aby na dvou nových jádrech mohl běžet mcafee a síťový scan (nebo jiný crap, kterými korporace trestají zaměstnance). Pro normální použití to má výhodu pochopitelně jen tam, kde je optimalizace na víc jader. Teď jsem třeba s dětma na kroužku počítačů probíral, jak si dělat mapy do Counter-Strike: Global Offensive, a tam se při kompilování mapy musí spočítat světla a stíny celé mapy. Díky čtyřjádru jsem čekal polovinu času, než bych čekal s dvoujádrem, což je docela příjemné, když se bavíme třbea o 20 sekundách vs. 40 (speciálně, když to pak člověk v určitou chvíli kompiluje co pár minut). Primárně ale do svých notebooků volím čtyřjádra kvůli vyvolávání RAWů.

    K Open Hardware Monitoru… vůbec netušim.

  13. 13. Kamil2  30.5.2018  13:21:36

    Burning, ghosting… U displejů obou thinkpadů dochází k dočasnému otisku statického obrazu. Více u AUO HAN 156 s větším barevným prostorem. Také u nového displeje otisknutý rámeček ze zadní strany. Zpočátku dost výrazný, časem se vytrácí. Otisk rámečku zezadu je po delší době nečinnosti viditelný i u originálního displeje T460. Také ne trvalý. Nevšiml jsem si, že by to bylo v testech a recenzích. Jaké nedostatky mají nejnovější displeje? Úspornost není zadarmo.

  14. 14. Kamil2  31.5.2018  13:19:53

    Včera jsem zvažoval co s dvacet let starým Acer 513T, Celeron 400, 265MB RAM, 64GB IDE (původně 4,9GB), 800×600 TFT, W98.

    Kancelář 602 Suite svižně, audio svižně, dokonce po výměně jedné DLL přímo kopíruje hudebním CD!, internet tehdy přes telefonní linku (vestavěný modem) svižně, protože stránky nebyly zahnojené. Jen video jen v DivX s mohutným funěním, s vypnutým co se dalo. A slabé pro práci s fotkami na nynější úrovni. Samozřejmě, že ne pro nynější hry. Tehdejší Warcraft, Starcraft a Rudý baron hladce.

    Připadá mi, že IT před dvaceti lety byla daleko více ale i účinněji využívaná pro usnadnění praktických všednodenních potřeb než dnes. Dnes je její dnešní potenciál využívaný a zdroje jsou potřebovávané spotřebovávaný na řešení vnitřních IT problémů a dalších problémů z jejího používání a zneužívání. V důsledku toho, že na rozdíl od počátků, IT a Internet jsou dostupné každému. Což, kulantně řečeno, s ohledem na Gaussovu křivku rozložení nějakých lidských vlastností, přináší problémy, jejichž řešení vyžaduje vyšší náklady a přináší další problémy. Když kvůli několika zlobivým žákům zůstává po škole celá třída.

    Nejsme zhýčkaní?

  15. 15. Aleš  12.6.2018  16:07:34

    Swarme, mám prosbu… Mohl bys Latitude 7490 porovnat XPS 13, který jsi před nedávnem testoval?
    Mám právě tři roky Latitude E7450 a sic si ještě přikoupím záruku na další dva, přesto se už poohlížím po možném nástupci.
    Hodně by mně to srovnání zajímalo. Po XPS 13 jsem pokukoval už tenkrát, ale jako zásadní nedostatek jsem vnímal absenci dokovacího konektoru. Tenhle problém už Dell vyřešil za nás (odstraněním E dokovacího konektoru)… :-( Tím pádem hlavní důvod proč jsem zvolil osvědčenou řadu Latitude (kterou používám už od modelů C) už jaksi opadl a znovu si říkám, jestli by v podobné konfiguraci (s matným FullHD IPS displejem) nemohl být XPS 13 srovnatelný nebo i lepší.
    Rád bych věděl, jak bys ohodnotil v přímém srovnání klávesnici obou modelů z hlediska ergonomie a použitelnosti při několikahodinovém použití během dne. Říkám si, jestli vzhledem k velikosti těla XPS není po delší době psaní na jeho klávesnici nepohodlné?

  16. 16. swarm  15.6.2018  8:50:46

    [15] 7490 vs XPS13… dobrá otázka…

    XPS13 v poslední generaci má podle mě lepší rozložení klávesnice, protože maj teď nahoře samostatný Home/End. Klávesnice má kratší chod, ale přišla mi příjemně jistá a ve výsledku mi vyhovovala víc. Notebook je sice užší, ale klávesnice není nějak omezená. Spíš je rozdíl ve velikosti displeje. Používám 125% v režimu „vlastní měřítko“, kdy se okna nikdy nevykreslují rastrově roztažená (rozmazaná), a zatímco s 14″ je to ok, na 13″ už je to třeba pro mě trochu na hraně. Asi bych potřeboval, kdyby vydali XPS14, protože 15,6″ model je na mě možná až zbytečně velký.

    Trackpoint na XPS chybí, ale Latitude ho má stejně docela hrozný. Naopak XPS13 má mnohem lepší touchpad. Dobrá zpráva je, že Latitude budou mít od nových modelů možná taky dobré touchpady, protože už jsem měl v ruce 5591 s 6-core i7 a tam už byl touchpad stejně dobrý jako v XPS. Bohužel 7490 má ještě ten původní.

    Obrazovka je lepší v XPS. Jen je nutné vypnout dynamický kontrast (ale jde to). Na PWM, pokud si dobře pamatuju, netrpěl ani jeden. XPS je stylovější, hezčí a tenčí, ale co mi hodně vadí – chybí mu HDMI a LAN. To jsou z mého pohledu hlavní výhody 7490.

    Pokud jde o chlazení, tak při kancelářské práci jsou oba v pohodě. XPS jde i nastavit do obecně tiššího módu za cenu nižšího výkonu. V zátěži Latitude píská, ale XPS má zas mnohem větší hlučnost (dB), takže ani jeden mi nepřijde vyloženě ideální na konstantní zatěžování.

  17. 17. Aleš  15.6.2018  14:17:12

    [16] Díky moc!
    Trackpoint nepoužívám, takže jeho absence by mi u XPS nevadila. Absence LAN by mi vadila asi víc, ale nouzové řešení externí USB síťovkou by mi asi nevadilo. Nemá XPS náhodou USB nabíječku s LAN a DP? U něčeho od Dellu jsem to viděl, jen si nejsem jistý, jestli to bylo právě XPS.
    V první generaci mělo XPS RAM pájenou na desce bez možnosti rozšíření, je to tak pořád? Dozvěděl jsem se tento týden od servisáka zajímavou informaci, že XPS má WiFi pájenou na desce bez možnosti její samostatné výměny (říkal mi to při výměně vadné WiFi na mém E7450).


Napsat komentář