Život s MSI – jak Honza (Radim) k MSI přišel

Jak jsem k MSI přišel. Od mala jsem byl spíše desktopař, ale často jsem nějaký ten notebook měl doma a to již v době, kdy málokdo věděl, že vůbec něco takového existuje. Ovšem neměl jsem tendenci si notebook pořídit a nebyl k tomu ani důvod. Až v době, kdy jsem začal cestovat, tak jsem se po nějakém tom kousku začal poohlížet. A jako každého, kdo využívá ke své práci desktop, mne zajímalo, jaký ten notebook má výkon? První, co jsem se na internetu dozvěděl, bylo to, že nemohu srovnávat stejně označený HW v notebook jako na PC. Nakonec po přečtení recenze na Notebook.cz, která byla mírně kritická, jsem se rozhodl akceptovat menší nedostatky a tak jsem se dostal k MSI GX600 o HW konfiguraci CPU: T7250 RAM: 2GB a GPU: Nvidia 8600M GT.

Pokud jde o hrubý výkon, tak co si budeme říkat, je to všude stejné. Zde opravdu na značce nezáleží a tak člověk dostal za málo peněz hodně muziky, která by byla v podání ostatních značek velice rozdílná (v době nákupu).  Velice příjemné bylo od výrobce dostat dárky v podobě batohu, myši a nějakého SW. Po dobu, kdy byl notebook funkční, bych řekl, že fungovalo vše tak, jak mělo. Asi jsem měl štěstí na kus, ale moc se nezdálo, že by topil, a pokud nebyl plně vytížen, tak ani moc nefučel. Člověk se spíše soustředil na seek harddisku. Lesklé šaši mě sice neuvěřitelně vytáčelo, ale na víku jsem naštěstí nechal přelep, se kterým i notebook odešel zpět k výrobci (se budou asi divit :-D).

pobyt na ostravských střechách

I v ráji nastaly problémy

První chybkou vedoucí k reklamaci bylo to, že úplně odešla baterie. Notebook jsem měl zapnutý v elektrické síti a s vytáhnutím kabelu se vypnul i notebook. Po prozkoumání jsem baterii odeslal na reklamaci a do cca týdne jsem měl novou.

Druhou reklamaci jsem si prošel asi měsíc na to, když odešel napájecí adaptér (mam podezření, že killnul i baterii). Zde byla reklamace již zajímavější, když mi ve sběrné pobočce servisu PENTA  „technik“ tvrdil, že tento napájecí adapter není z mého notebooku. Po cca 5 minutách vysvětlování, že doma jiný notebook nemám, jsem ho donutil obvolat kolegy, kterým došlo, že notebook byl v mém případě dovezen jako jeden z prvních a tak měl jiný adaptér. Reklamace byla úspěšně vyřízená do cca 13 dnů.

Po těchto problémech běžel notebook nějaký ten měsíc v naprostém pořádku, dokud mi neusnul na baterii, která se následně úplně vyčerpala. Díky chybě v biosu se notebook zasekl a nedovedl se spustit. Prostě zůstal na černé obrazovce. Po několika telefonátech jsem zjistil, že do notebooku můžu vnitřně zasáhnout a na internetu našel, že stačí bios resetovat vytažením baterie na MB notebooku. Tento problém následně vyřešil update biosu a inspiroval mne k napsání návodu, který k dnešnímu datu přečetlo cca 4052 uživatelů.

Jak je známo, tak vistu moc nemusím a to byl možná i důvod toho, že notebook moc netopil a nehlučel, ale i na tento problém časem došlo. Zanesený větráček jsem si sám vyčistil a chladící plochy přepastoval. Docela mne překvapilo, že originální pasta byla suchá jak troud. Po tomto zákroku padly teploty z těch původních o cca 5 až 7°C dolů a notebook spokojeně vrněl.

Předposledním důvodem k reklamaci byla DVD-ROM mechanika, jež odmítla číst a zapisovat. Problém s reklamací nebyl, a tak na reklamaci putovala jen mechanika samotná. Reklamace byla řešena výměnou do cca 14 dnů.

Takto po několika reklamacích fungoval notebook bezchybně až do osudné čtvrté reklamace. Obětí se stala jedna paměť RAM. Systém začal při větším zatížení padat a tak jsem jeden modul vytáhnul a následně zjistil, že na ten zbylý se notebook ani nerozjel. Takže notebook odcestoval zpět k výrobci po reklamaci, která vyjde jako samostatný článek, jelikož byla velice zajímavá.

zahraniční pobyt

Konec špatný všechno dobré

Notebook jsem ke své částečné spokojenosti využíval cca rok a půl a mohu říci, že jsem v rozporu, pokud mám učinit jednoznačné prohlášení o kvalitě. Kvalita je totiž relativní pojem a určitě nemohu říct, že MSI není použitelné. Důležité je podle mne si položit, zda je adekvátní to, co jsem dostal za své peníze. Takže v krátkém shrnutí bych řekl, že výkon za tento peníz byl velice nadstandardní, servis odpovídal tomu, co bych očekával od této značky, a i životnost notebooku.  Pokud zvážím tyto zkušenosti a všechny problémy, musím i přesto hodnotit kladně. Pokud to vztáhnu na dnešní cenovou relaci, nemůže uživatel od notebooku za cca 20 000,- očekávat servis on-site, nebo super kvalitní zpracování a highend výkon (zároveň – pozn. swarm). Tyto položky s touto cenou jsou neslučitelné, a tak pokud šáhnete po levnějším, ale HW výkonnějším notebooku, čekejte, že nějaká ta reklamace bude a dle zákona na to servis 30 dní má.

Za čtvrtou reklamaci s doplatkem cca 2000,- z mé strany je ke mně na cestě Lenovo T500, a jak říká nadpis: konec špatný (pro notebook) všechno dobré (pro mě :-)).

Komentáře k článku

  1. 1. Eman  28.6.2009  18:42:52

    Mohl bys to časově upřesnit? Jak dlouho uplynulo od nákupu k první, druhé,… závadě?

  2. 2. Damianus  28.6.2009  22:07:31

    Pokud to Swarm editne tak neni problem :)

  3. 3. Kostbone  30.6.2009  15:02:15

    Pokud se vyskytla první závada do půl roku od zakoupení, a prodejce nemůže dokázat, že při nákupu notebooku touto vadou netrpěl, tak má, pokud si to dobře pamatuji, nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Takhle bych to udělal já, a pak si vzal nějakej novej noťas :-)

  4. 4. Damianus  13.7.2009  14:55:53

    3. Mno ono to neni tak moc lehke navíc v té době s tímto HW nic nebylo a notes jsem potřeboval i pracovně. Nakonec po pár dní používání vracim TP co jsem koupil přesněji T500

  5. 5. MadaFaka  20.10.2009  17:51:51

    [3.] To bohuzel neni pravda,pokud se zavada projevi do 6 mesicu od prodeje,mas pouze moznost zvolit si,jestli chces zavadu opravit a nebo vyrobek vymenit za novy-bezvadny.
    Narok na odstoupeni od smlouvy v tomto pripade nemas.

  6. 6. Zennorius  10.2.2013  12:08:12

    Cau mám problém po novým roce s tímhle počítačem :) mám ho už přes 5 let takže na reklamaci muzu zapomenout …. dal jsem na něj w7 a pochvili zacal blbnout obraz a nakonec ho spustím ale černá obrazovka …Tenhle problém nastal když jsem zapl turbo mod a hrál na low grafiku battlefield 4 free … neměl by jsi prosím nějaký nápad jak ho zmátořit ? Díky za přečtení Zennorius


Napsat komentář