Zkušenosti s levným SMB notebookem Acer TravelMate 5742G

Po nespokojenosti s 15“ notebookem Apple MacBook Pro se bratr rozhodl, že nesmí tolik dávat na hype a musí pečlivěji vybírat. S mou pomocí jsme nakonec zvolili nejlevnější model business řady od Aceru, a to TravelMate 5742G v konfiguraci za 13 800,- Kč s DPH. Rozhodl jsem se, že zde k němu napíšu malou recenzi, protože jde bezpochyby o zajímavý produkt a především se mě na něj stále někdo ptal. Napsat něco na blog, a pak už to jen odkazovat, bude pro mě nejjednodušší.

TM5742 patří do té nejprodávanější kategorie notebooků. Nejslabší konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Pentium Dual-Core a integrovanou grafikou Intel GMA HD začínají na ceně 8 500,- Kč s DPH, což je asi minimum, kde má smysl uvažovat o plnohodnotném notebooku. Vyšší konfigurace od 10 do 15 tisíc zas nabízí velmi slušný poměr výkon/cena. To platí dvojnásob teď posledních pár týdnů, kdy přišly na trh nové konfigurace s mainstreamovou grafikou GeForce GT540M, která má 128bit paměťovou sběrnici a její výkon je asi na dvojnásobku (často i víc) toho, co nabízí několikrát recyklovaný odpad typu GeForce 310M a Radeon HD5470. Sám dávám přednost integrovaným grafikám, ale když už někdo chce grafiku dedikovanou, nemá cenu brát něco, co má výkon na úrovni lepší integrované.

Design, ergonomie a odolnost

Dobře, výkon není zrovna to, co mě u notebooku zajímá nejvíce, to už o mně každý ví. Přednosti tohoto notebooku, které zaujaly mě, jsou trochu jinde. Pokud nepatříte do nějaké extrémní kategorie, při běžné práci rozdíl výkonu mezi Pentium Dual-Core a Core i5 nepoznáte. Snadno naopak poznáte, jak dobře se vám s notebookem pracuje.

Velkým důvodem, proč jsem se o tento model začal zajímat, byla odlišná strategie Aceru, který i v té nejlevnější kategorii nabízí kompletně matný notebook. Žádné lesklé touchpady, žádné rámečky z tenkého zkrouceného lesklého plastu a žádné displeje, u kterých musíte ve vlaku dávat pozor, na kterou stranu vagónu sedáte, abyste se pak kvůli slunci nedívali celou cestu na svůj obličej jako v zrcadle. Pokud od počítače očekáváte praktičnost a plánujete jej také používat, lesklé povrchy vždy jen překáží.

Výrobce zvolil střídmý vzhled, který sice nevyniká, ale ani neurazí. Tmavě šedé plasty s lehce modrým nádechem působí decentně a za sebe mohu říct, že se mi vzhled líbí. Oceňuji, že je oproštěn od trendy blbostí, které se stále mění a po pár letech akorát dělají počítač v očích ostatních zoufale zastaralý.

Kvůli lepšímu pohodlí pro ruce má základna mírně klínovitý tvar a vpředu je mírně užší než vzadu. Klouby jsou sice zapuštěné do základny a omezují úhel otevření, ale v tomto případě je to na stále použitelných 150°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky, což sice není způsob, který bych preferoval, ale začíná se používat i u drahých korporátních modelů, takže mám smůlu.

Odolnost je tak na úrovni jiné konkurence v ceně 10-15 tisíc. Tedy žádný zázrak. Je to prostě typický 15“ plastový notebook a prohýbání plastů je daň za nízkou cenu. Konkurenční HP ProBook S na mě v tomto ohledu působil trochu lépe a ThinkPad SL510 se zdál také bytelnější, ale rozdíl není moc velký. Pokud se tlačí na základu, dochází k jejímu prohýbání, ale není to zas takové, že by se při psaní klávesnice různě kroutila.

V zavřeném stavu je počítač pevný dost a na vnější stranu víka se musí tlačit silně, aby se u displeje vlnily barvy. Nevidím tedy důvod, proč by nemohl přežít několik let šetrnějšího používání a přenášení v nějaké rozumné brašně (batohu), ačkoli přiznávám, že při mém drsném zacházení bych se bál (jako snad u všech počítačů této kategorie).

Vstupní zařízení

Mezi nejdůležitější části pracovního notebooku patří bezpochyby klávesnice a touchpad (resp. libovolné polohovací zařízení). Zde mě těší, že Acer s klávesnicemi příliš neexperimentuje, takže v podstatě vše snadno najdete a nenarazíte na nějaké velké úlety, jako jsou nahrazení funkčních kláves multimediálními nesmysly, klávesové zkratky pro přístup k Home/End/PgUp/PgDn, vyhození různých méně používaných kláves a přidávání matoucích řad úplně zbytečných kláves (jako tisk dokumentu a otevření webového prohlížeče) v místech, kde čekáte Ctrl, Shift a podobně.

Mechanika klávesnice má klasickou konstrukci, ale klávesy jsou roztažené tak, aby mezi nimi nebyla mezera. Neříkám, že je to špatně, ale určitě to chce cvik, protože se hůř poznají hrany mezi nimi. Zprvu jsem udělal pár přehmatů, ale záhy jsem si zvykl a troufám si tvrdit, že jde o dobrou klávesnici.

Velká výtka by šla směřovat ke kurzorovým šipkám. Ty nejsou nijak odsazené od ostatních kláves, a aby nešly najít po hmatu, přidává k nim Acer vrchol zbytečnosti v podobě kláves se znakem a $. Na výšku jsou tyto klávesy docela maličké a ze všeho vyžadují nejvíce cviku, abyste se zbavili přehmatů.

Touchpad (Synaptics) je pro změnu zpracovaný příkladně. Má matný povrch, po kterém prst klouže, a dotyková plocha je od okolí dobře oddělena výrazným zapuštěním. Tlačítka jsou samostatná, dobře se mačkají a jsou tichá při stisku. Zbývá jen dodat, že snímání prstu je plynulé a bez viditelné odezvy.

Displej

K displeji není moc co říct. Má úhlopříčku 15,6“ s poměrem stran 16:9 a rozlišení je základních 1366×768. Jde tedy o to nejobyčejnější, co je na trhu. Výhodou je matný povrch. Lidé sice mylně věří, že lesklé displeje mají lepší podání barev a tak, ale při přímém srovnání s lesklými (také HD) jsem došel k závěru, že barvy byly mírně lepší u tohoto matného. Je to tedy spíš o štěstí na panel a typ povrchové úpravy s tím moc neudělá.

Pozorovací úhly nejsou nic moc (= průměr), ale barvy vypadaly přirozeně a obraz neměl nádech do žádné barvy. Kvalitativně byl displej rozhodně lepší, než co mám ve svém 14“ ThinkPadu R61, takže bych si nestěžoval.

Chlazení

Návrh chlazení je jednou ze silných stránek přístroje. V levé části základny je velký chladič s ventilátorem a průduchem ventilace v levém boku. Akumulační schopnost chladiče je dostatečně velká, aby mohl být ventilátor při kancelářské práci úplně vypnutý. Při prohlížení webových stránek, čtení pošty a jiných rutinních činnostech se z počítače ozývá jen tichý šum pevného disku.

Při nárazových výkonových zátěžích se sem tam spouští ventilátor s nejnižší rychlostí, kdy má úroveň hluku nízkou tak, že neobtěžuje ani v tiché místnosti. Ač dlouhodobá zátěž způsobuje, že se ventilátor nárazově přepíná na vyšší rychlost. Většina konkurence je na tom s hlukem hůř a v některých případech výrazně.

Těší mě, že po ukončení zátěžové aplikace se zvládá do minuty vyfoukat teplý vzduch z chladiče a ventilátor se vypne. Nejde tedy o případ, kdy se po zahřátí ventilátor už nevypíná.

Výdrž baterie

Šestičlánková baterie s kapacitou 48 Wh je takový ten nejběžnější základ. Acer se může pochlubit slušnou správou napájení, ale v této generaci není přepínatelná grafická karta, takže ta od NVIDIE jede neustále a konstantně zvyšuje spotřebu. Přesto při nečinnosti se zapnutou Wifi a polovičním jasem systém ukazuje výdrž kolem 4 hodin. Při kancelářské práci je výdrž lehce nad 3 hodiny. Žádný zázrak, ale konkurence je na tom podobně.

Pokud jde někomu o výdrž, je lepší volbou varianta s integrovanou grafikou. Tam bude dle všeho daleko použitelnější výdrž mezi 4 a 5 hodinami.

Výbava

Rozhraní je po stranách rozseto jen naprosté minimum, ale pro běžné potřeby nic nechybí. Vlevo jsou konektory zvukové karty, USB, LAN a obrazové výstupy (HDMI, VGA), vpředu je čtečka karet a vpravo ještě další dvě USB (všechno 2.0). Za ty prachy nemá cenu čekat víc. Kdyby nebyla USB tak hloupě natlačená co nejblíže k uživateli, asi bych neměl co vytknout.

Slabou stránkou je multimediální výbava. Mikrofon s (1.3Mpix) webkamerou sice ve víku nechybí, ale reproduktor je osazen pouze jediný, a to po levé straně nad klávesnicí. Kdyby byly uvnitř dva takové, bylo by zvukové podání průměrné (je celkem hlasitý). Monofonní zvuk však jinak než jako podprůměr hodnotit nelze.

Je zvláštní, že v ThinkPadu X200 mi jeden reproduktor tolik nevadil. Možná za to může jeho umístění více na střed. Acer dal reproduktor blízko ke kraji, takže absence druhého vynikne daleko více. Záleží, co člověk od interních reproduktorů čeká. Sám třeba nečekám nic – doma mám připojenou USB zvukovku a externí reproduktory a na cesty mám v batohu sluchátka.

Výkon

Kupoval jsem konkrétně konfiguraci 5742G-384G64Mnss, která se může pochlubit dvoujádrovým procesorem (s HT) Intel Core i3-380M. Jelikož jde o Core i3, nemá procesor podporu přetaktování TurboBoost, ale jeho výchozí takt je pěkných 2,53 GHz a to by mělo stačit na kde co. Pochybuju, že by měl být procesor to první, čemu dojde po letech dech.

Zbytek konfigurace je stejný jako všude jinde – 4GB RAM a 640GB disk (5400 rpm). Grafika je v této kategorii jedna z lepších, ale to už jsem zmínil na začátku.

Nemá cenu dělat testy ve všemožných programech. Výkon je stejný jako u jiných notebooků s podobným procesorem a grafikou. Kdo by však přece jen byl zatížen na čísla, tady jich pár je:

  • Cinebench R10 CPU rendering: 3551 CB-CPU (single), 7801 CB-CPU (multi)
  • Cinebench R10 OpenGL shading: 3314 CB-GFX
  • 3D Mark 2006: ~7700 bodů (výkon ekvivalentní grafiky v jiném notebooku)
  • HD Tach: 74 MB/s (přenosová rychlost), 18,6 ms (přístupová doba)

Závěr

V žádném případě nebudu tvrdit, že je TravelMate 5742G tou nejlepší volbou do 15 tisíc, protože hodně záleží na preferencích uživatele. O zajímavou volbu určitě jde, pokud chcete hodně výkonu za málo peněz, jste hákliví na hluk a nemáte rádi, když se počítač leskne jako čerstvě olíznuté psí kulky. Zvolený vzhled je střídmý, ale v rámci levných small-business modelů jej hodnotím spíše pozitivně. Velká očekávání však nelze mít v případě mechanické odolnosti – pořád je to jen počítač do 15 tisíc.

Silné stránky: (1) velký výkon skoro zadarmo, (2) kompletně matné provedení, (3) velmi tichý provoz

Slabé stránky: (1) mono reproduktor, (2) prohýbání základy při silném zatlačení, (3) malé a neoddělené kurzorové šipky

Komentáře k článku

  1. 1. AG  6.4.2011  19:57:59

    Minule som nechapal, ked som videl mininotes HP s matnym displejom a teraz pozeram ze aj Acer dokonca robi matne veci… Zeby rozum este nevymrel?

    Ale tych sipiek je skoda, na kazdom notasi musi byt nejaka uplne blba chyba.

  2. 2. Honzyk  6.4.2011  20:07:05

    ja mam problem s tim neotviranim displeje na 180 stupnu – mam dojem, ze z toho plynou problemy s panty – predevsim vylomene. Je to holt dan za to, ze displej jakoby zajizdi za zakladnu … ale objevuje se to cim dal casteji …

  3. 3. wizaard  6.4.2011  20:23:52

    [2] Honzyk: Já myslím, že problémy s panty spíš pramení z toho hloupého multimediálního uspořádání za tělem notebooku, proto velkou pákou, ze které se při tuhém nastavením stává smrtící kombinace…

  4. 4. swarm  6.4.2011  20:56:25

    [3] Připadá mi, že je to skoro jedno, protože vylomený panty vidim u obou typů konstrukcí. Spíš je o to vnitřní konstrukci toho pantu a o jeho tuhosti. Ale je pravda, že s omezeným úhlem otevření se občas najde někdo, kdo se to pokusí otevřít víc.

  5. 5. riprex  8.4.2011  10:10:11

    [4] No docela by mě zajímalo, jak velkou sílu by to chtělo na zlomení a taky co by prasklo první. Od pohledu bych se ale bál tenhle notebook zvedat za roh víka. Jinak proti této konstrukci pantů moc námitky nemám, sice preferuji klasickou ale tohle mi nevadí. Problém je, že ty panty šroubují pomocí pár malých vrutů do plastové „vany“ notebooku a toto spojení pak praská. Pak taky praskají nosníky LCD. ale to je zas dáno nekvalitou svaru a nebo materiálu. Prasknout samotný pant jsem zatím ještě neviděl, ale třeba se dočkám – šetří všude, takže panty budou v budoucnu celoplastové :). Jen pro zajímavost, nejvíc notebooků, které jsem měl na opravu pantů nebo viděl zlomených, nebylo vůbec zn. Acer ani Asus, ale bylo to HP (např. nx6110 nebo Omnibook 6000) a taky Dell (Latitude CPx, D600…). Jedinné co je pro to trochu omluvou je snad to, že ty notebooky v době závady měly už něco zasebou. ThinkPada jsem zatím žádnýho polámanýho nepotkal :).

  6. 6. swarm  8.4.2011  12:44:59

    [5] Zlomený pant už jsem párkrát vidět (a 2x reklamoval kdysi u svého notebooku značky Toshiba), ale jinak většinou teda dojde k tomu uvolnění krátkého kovového úchytu, který pak někde rozláme plasty okolo. První vídám u business notesů, druhé spíš u lowendu.

  7. 7. Peta  8.4.2011  16:41:01

    Zdravím, mám tento NTB Acer TravelMate 5742G-384G64MNss LX.V3402.015 (s GT 540M) po nainstalování nejnovějších ovladačů 270.51_notebook_winvista_win7_64bit_international_beta

    3D Mark 2006 – 8259 b. http://www.pictureup.cz/media/images/08042011/cc370f400b8397b220b9896914bdcbcdd2cd04ba.png

    3D Mark 2011 – P979 b.http://www.pictureup.cz/media/images/08042011/a3d53760493d60d2209de0fd40100f8f0d284aae.png

    před tímto notebookem jsem vlastnil Acer Apsire 5740G-334G64MN s i3 330M a HD 5650

    3D Mark 2006 – 6992 b. http://www.pictureup.cz/media/images/19022011/ccee248d605d5509810275c19733172f3cc418f4.jpg

    3D Mark 2011 – P1008 b.http://www.pictureup.cz/media/images/19022011/8c18b63df2bdddd8da34994b898f72b520698476.png

    Ze srovnání výkononů je vidět že GT 540M v DX 9 grafice má hodně navrh a v DX 11 malilinko ztrácí za 5650..což se docela divím..
    jinak s 5742G jsem spokojen..jen mě zarazilo, že čtečka podporuje jen SD karty..
    Dále moje zkušenost s hlukem TM 5742g a AS 5740G..TM je určitě hlučnejší, když se větráček zapne, ale dá se to přežít.

    Nejvyšší teplota, které jsem zatím dosáhl je 78°C.(ntb mám vyvýšen, aby notebook mohl lépe nasávat vzduch)Myslím, že do 80°C je to v normě při takovém výkonu..

  8. 8. Peta  8.4.2011  16:44:45

    měl bych dotaz..lze nějak zjistil jakou má verzi HDMI ?

  9. 9. swarm  8.4.2011  16:49:39

    [7] Důvod, proč je ode mě uvedený výsledek 3D Marku 2006 nižší je kvůli rozlišení… já to měřím s externím monitorem v tom výchozím rozlišení 1280×1024. Když to pustíš bez monitoru, sníží se rozlišení, a pak vycházejí lepší výsledky.

    [8] HDMI nevim. Možná někde v driverech, případně doporučuju kontaktovat výrobce (notebooku).

  10. 10. elzet  10.4.2011  11:27:34

    Mají ty „popelnicové“ panty nějaký reálný smysl/výhodu oproti klasické konstrukci? Už takhle se člověk před ntb hrbí, aby dobře viděl na displej, a takhle se dsiplej dostane ještě o 2cm níž…

  11. 11. Ladis  10.4.2011  13:43:31

    [10] Pokud mluvíte o tohmle Aceru, tak ten jsem si položil vedle svého dosavadního MacBook Pro 15″ late-2007 a horní hrana displeje je na Aceru dokonce o 1 mm výše (dáno ale také tím, že základna nb je vyšší). Jak je displej 16:9 namísto 16:10, tak je „uříznutý“ jen obraz ze spodku displeje, kde mi to vadí nejméně (protože právě koukat na tu spodní část je ohledně hrbení nejméně příjemné).

  12. 12. elzet  11.4.2011  9:08:06

    [11] Macbook má ale taky podobný systém otevírání víka, ne? V porovnání s klasickou konstrukcí pantů to LCD musí být níž :) Ale to je fuk, hlavně, že vám notebook dobře slouží a pracuje se s ním pohodlně :)

  13. 13. Marek_PD  11.4.2011  21:49:37

    Dnes som si ho objednal, po pár dňoch skúsim dať moje pocity z tohto Notěboohu :-)

  14. 14. Peta  13.4.2011  22:15:18

    Zdravím, mám dotaz k operační paměti.. v notebooku Acer TravelMate 5742G-384G64Mnss je operační paměť (4GB kit) od firmy Nanya (NT4GC64B8HB0NS-CG) typ DDR3 SDRAM – tento model je schopný rychlosti 1333 MHz (667 MHz) PC3-10600

    http://www.pictureup.cz/verejne/427020-nt4gc64b8hb0ns-cg

    ale paměť běží modu 1066MHz @ 533 MHz 7-7-7-20, je možné abych třeba nějakých způsobem přepnul na 1333MHz… nebo proč do Acer nastavil na 1066 ? Budu rád když mi někdo tuhle problematiku pěkně vysvětlí..dík ;-)

    (zde datasheet http://www.nanya.com/NanyaAdmin/GetFiles.ashx?ID=772)

  15. 15. swarm  13.4.2011  22:32:20

    [14] Řadič v procesoru víc neumí. Na 1333 MHz to přepneš, když vyměníš procesor za Core i7.

  16. 16. Peta  14.4.2011  17:11:37

    [15]jasné už chápu ;), jen upřesním za Core i7 QM řady..dvojjádrový i7 umějí jen max 1066.
    Ještě taková otázka..lze nějakým způsobem vypnout dedikovaná karta a běžet na tý co je v procesoru ? jako že v tomhle NTB NVidia implementovaná není..

  17. 17. Peta  14.4.2011  17:14:31

    zapoměl jsem připsat NVidia Optimus ;-)

  18. 18. Ladis  14.4.2011  22:52:12

    NVidia Optimus zde není, grafiku v CPU nelze použít.

  19. 19. Tom  18.4.2011  5:35:53

    No já bych měl taky otázečku k tý Ramce. Mám tam nainstalované vlastní W7 Ultimate 32bit. Když hupsnu na vlastnosti systému, tak se mu zobrazí paměť ram 4GB a v závorce za tím je napsáno (užitná 2,43GB).
    Jakto? To je těma sedmičkama?

    Jediný, co mi na notebooku chybí a podle mě je to velký nedostatek, tak jsou to ledky pro indikaci caps lock, num lock a scroll lock.

    Jinak maximální spokojenost

  20. 20. swarm  18.4.2011  10:46:54

    [19] Ano, chyba je v použití 32bit verze systému. Zcela logicky umí adresovat jen 2^32 bajtů = 2^2 GB = 4 GB. No a do tohoto adresního prostoru se musí vejít všechna hardwarová zařízení, která si z něj ukrajují přednostně. Adresní prostor, který zbyde se pak může použít pro operační paměť RAM, což je ve tvém případě jen 2,3 GB (ber to tak, že jen grafika si vyhrazuje 1 GB).

  21. 21. Tom  18.4.2011  11:18:25

    No jo, jenže 64 bitový win 7 nepodporují některé programy apod.
    Jako všechno mi šlape pěkně plynule. Kdybych přeinstaloval na verzi 64 bit, myslíš, že bych v tý ramce poznal rozdíl?

  22. 22. Tom  18.4.2011  12:36:15

    Tak jsem to přehodil a měl jsi pravdu, teď mi to píše 3,84GB.
    Díkec

  23. 23. zuzana  18.4.2011  21:19:58

    ahoj, mam otazocku preco mi ukazuje ze hardisk je velky iba 581GB? viem ze windows to zvycajne ukazuje menej ale neni to toto az moc ?? dik…inak k aceru – uplna spokojnost prezatim

  24. 24. Tom  19.4.2011  6:14:38

    hh, nevím jak to popsat. Musíš to brát tak, že každý HDD nebo Flash, nemá úplnou kapacitu jak je psáno. Čím větší disk, tím je větší ochylka. Např na flešku 4 GB se vydá jenom 3,70GB. Kdyby jsi měla disk 1TB, tak veskutečnosti to bude cca 930GB.Je to blbý, ale prostě to tak je

  25. 25. tark  19.4.2011  13:07:29

    Jde o to, že výrobci disků počítají tak, že 1 kilobajt = 1000 bajtů a ne 1024, jak by se správně mělo.

  26. 26. Peta  19.4.2011  17:10:54

    Nový driver na grafiku GT 540M 270.61 WHQL Release Date: 18.4.2011
    Operating System:Windows 7 64-bit, Windows Vista 64-bit
    Language: English (UK)
    File Size: 172 MB
    http://www.nvidia.co.uk/object/notebook-win7-winvista-64bit-270.61-whql-driver-uk.html?nvidiaupdate=1

    Jinak doporučuji disk rozdělit na dva oddíly..třeba C:(Systém) a D:(Dokumenty) třeba prográmkem Acronis Disk Director Suite(Spolehlivý program)
    http://www.pictureup.cz/media/images/19042011/7a1007e1a93434d59cb428ef830581fb10b6dca9.png
    Na screenshotu je vidět,že na disku je další skrytý partition o velikosti 15GB kde je instatalačka Win7..
    Ještě takový tip… kdo chce přidat 4GB volného místa může vypnout stránkovací soubor..4GB RAM bohatě stačej ;-)

  27. 27. koya  23.4.2011  22:30:15

    heslo do BIOSu??? omylem sem na toto počítači ve správci disků (windows 7) označil disk C: za aktivní a teď ho samozřejmě nemůžu spustit :( když se odprostíme od toho, že sem pitoma, moh by mi někdo poradit???
    díky

  28. 28. Ladis  24.4.2011  14:34:07

    Opravíš to stejně, jako sto rozbil – nastavíš na aktivní ten oddíl, kde je Windows. Nabootuj z CD/DVD nějaký systém, a z něj to proveď. Nejjednoduší je asi Linux – nejmíň stahování, pokud nemáš po ruce CD/DVD jiného OS, který zná Win 7. Nevím ale, jestli v konzoli CD/DVD Windows je fdisk (i když možná stačí standardní fixmbr a fixboot – ve Win 7 se ty příkazy jmenují trochu jinak, viz Google). Ad heslo v BIOSu, notenook žádné nastavené nemá. Takže jestli tam nějaké máš, tak jen svoje.

  29. 29. zuzana  8.5.2011  23:45:17

    diky za info..a este jedna otazocka pls..myslim ze nedolieha celkom plastovy kryt na spodu displaye kde je logo acer? neviete ci je to modelom ako takym alebo nepodarkom?

  30. 30. Peta  16.6.2011  12:40:56

    nový ovladač na grafiku ;-)
    275.33
    http://www.nvidia.co.uk/object/notebook-win7-winvista-64bit-275.33-whql-driver-uk.html?nvidiaupdate=1

  31. 31. Martin  27.7.2011  15:42:10

    Děkuji za pěknou recenzi a ještě lepší komentáře. Hodně mi pomohli při rozhodování ano/ne.

  32. 32. Dedeczek  10.8.2011  18:02:42

    Cau lidi mam otazku ohledne ovladacu prosim dejte sem TY CO MATE ODZKOUŠENE… protoze sem cetl ze kdyz se nejak ovladace pohadaji tak pak se musis vrtat v systemu a opravito nejak a pokud si na to neveris tak bud reklamace nebo PC pouzit jako sane protoze se vam budou vypínat hry i kdyz na ne mate vykon :) Dekuji

  33. 33. Ladis  11.8.2011  14:37:09

    [31] Zkusil jsem jedny nové ovladače, co zde někdo napsal, ale ty mi zlobily, tak jsem se vrátil k původním. Takže pokud s původními nemáš problém, doporučuju nic neinstalovat.

  34. 34. Ilona  23.2.2012  14:39:46

    Prosím nesmát se mi, jasně jsem ženská a ne moc šikovná.
    Koupila jsme si nový Acer aspire 5742g. Návod má jen 3 stránky, jak používat klávesu Fn+ další tlačítka , jen tu horní řadu. Nikde se ale nedozvím, jak psát ť, ň, ĺ a přehlasované a, o atd, je to na klávesnici natištěno zeleně.
    A zjistila jsem, že když např. zmačknu aAlt Gr + ZY, napíše mi PC znak bety. Mám tu mnohem víc ukrytých znaků, kde a jak se to dozvím, jsem samouk, 50 let.

    Děkuji za odpověď, buď sem, nebo klidně na mail.

  35. 35. swarm  23.2.2012  15:51:07

    [34] Ty zelený popisky jsou jen pro slováky (uživatele se slovenským rozložením klávesnice) a fungujou místo českých popisek na dané klávese. Obecně věci s háčkama a čárkama uděláš klávesama modifikátorů. Čárku a háček (klávesa čárky při držení Shiftu) uděláš modifikátorem na klávese vlevo od BackSpace (to je ta velká nad Enterem). Nejdřív se zmáčkne modifikátor a po něm příslušná klávesa. Přehláska je o tři klávesy vpravo od klávesy L a funguje stejně.

  36. 36. eman  4.7.2012  9:15:46

    potřebuji zadat do zprávy křížek,na klávesnici je v horní části u „š“, ale nedaří se mi. jsem začátečník.

  37. 37. Petra  12.7.2012  10:40:41

    Prosím jak vypnu 3D obraz u notebooku ACER, když nechci koukat s brýlemi?

  38. 38. Ondřej  1.9.2015  21:17:17

    Zdravím, mam Acer TM 5740Z. Přestalo mi fungovat chlazení. Díval jsem se na internetu a ventilátori prodávají jen z označením Acer TM 5740 siries nebo tak něco. Půjde chladič TM 5740 siries do modelu 5740Z ???

  39. 39. swarm  2.9.2015  19:48:29

    [38] Vypadá to, že Zko se liší jen tím, že je to low-end varianta se slabými procesory a integrovanou grafikou. Úchyty desky a šasi by měly být stejné jako u 5740(G).


Napsat komentář