Tendenční články a špatná žurnalistika

Někdy mě štve, když vidím, jaké bludy si průměrný člověk může vzít ze čtení/sledování některých mainstremových médií. Nikdy si nejsem jistý, zda problematice konkrétní redaktor jenom nerozumí, nebo mu za to snad někdo platí. Někdy si nejsem jistý ani tím, zda v dané redakci platí stejné ekonomické a fyzikální zákony, ale to je jiný příběh. Tentokrát mě „dostal“ článek na Novinkách.

Před dvěma měsíci jsem se zmínil na facebooku, že zprávy o tom, jak o netbooky není zájem kvůli tabletům, nejsou úplně založené na pravdě. Tehdy jsem věděl, odkud vítr vane. Zpráva se v několika podobách objevila v různých médiích a jako zdroj posloužila snad nějaká tiskovka Intelu. Intel se nějak zapomněl zmínit, že se nezájem týká jen těch mininoťasů, které pohání slaboučký Intel Atom a že obdobná zařízení s AMD, trochu vyšší cenou, dvojnásobkem operační paměti a plnohodnotnými edicemi Windows se prodávají stále dobře. Chytrý novinář si pak z toho vzal, že „nějaké netbooky“ se prodávají hůř a hůř, zatímco tablety se prodávají stále víc a víc. Korelační závislost více než zřejmá a článek je v podstatě hotový.

Celá ta zpráva tehdy byla o to vtipnější, že ačkoli připravovala půdu pro nová tabletová zařízení s Intelem, tato nová zařízení mají v podstatě stejně špatný hardware s pomalým Atomem, grafikou, která si neporadí s čímkoli 3D, pouze 2GB operační pamětí (nyní navíc již ne rozšiřitelnou)… jen teď mají dotykovou obrazovku a název UltraBook. What a twist!

Popularita tabletů drtí výrobce klasických počítačů?

Na Novinkách jsem se dočkal dalšího podobně vypečeného článku, který na základě šesti čísel vyvozuje, drsné závěry, jak popularita tabletů drtí výrobce klasických počítačů.

Popularita tabletů nic nedrtí. Pokles DELLu je především o jeho neschopnosti reagovat na potřeby trhu s počítači a nabídnout odpovídající produkty. Ostatně ta čísla jsou jasná. I přes pokles (-1,2%) se počítačů prodá ~350 miliónů, zatímco tabletů se očekává možná ~20 ~100 miliónů. Kromě toho ne všichni výrobci v prodejích počítačů stagnují. Celkový pokles prodejů je během recese pochopitelný – firmy i spotřebitelé obměňují s větším časovým odstupem – nicméně pokles DELLu je hlavně o tom, že jiní výrobci klasických počítačů vzrostli na jeho úkor.

Závěrem

Když se na současnou situaci podívám trochu v širším kontextu, vychází mi z toho, že na tak odvážná tvrzení se tabletů stále prodává zatraceně málo s ohledem na to, že jde o nový trh, který se teprve rozvíjí i v bohatších zemích, zatímco třeba notebooky jsou už dlouholetou součástí (nejen) od nás všude na západ.

Trh s počítači už je v mnoha místech saturovaný a hráči si na něm sebrali své části koláčů. Na rozdíl od tabletů si málokdo z nás dnes kupuje svůj první notebook. Spíše dochází k pravidelné obměně (ať už je důvod jakýkoli). I kdyby tedy čísla prodejů tabletů byla stejně velká jako počítačů, ještě by to nevypovídalo o brutální nadvládě dotykových placek do budoucna.

Mně je vlastně jedno, jestli tady za 20 let budou jenom tablety, nebo si budeme píchat čipy do mozku. Vzhledem ke způsobu využití výpočetní techniky se řadím spíše do kategorie profesionálů a nemohu se zlobit, když většinový spotřební trh jde jiným směrem. To je normální a děje se to všude. Takže prostě stojím bokem a s nadšením sleduju, jak se situace vyvíjí.

Jen mě nebaví ve velkém číst podobně hloupé články nebo sledovat statistiky jedné společnosti o tom, jak tablety překonají prodeje počítačů v roce 2016 na základě pouhého protažení současných dat exponenciálním průběhem. Takhle se to nedělá.

Komentáře k článku

  1. 1. Lenovo  21.11.2012  20:12:31

    čo k tomu dodať – samozrejme máš pravdu. Ovšem takto to je v akejkoľvek oblasti života. Stačí, že sa orientuješ trochu viac, či už je to právo, ekonomika, IT, všade píšu novinári bláboli – a nie len tí v bulvárnych médiach, ale pokojne aj v tých serióznych.

  2. 2. mb  21.11.2012  21:58:56

    Osobně bych chtěl aspoň jednou zažít, jak si odborník (obor libovolný) otevře noviny (libovolné), se zájmem si přečte článek ze svého oboru a pak řekne něco ve smyslu „Jo, super napsané a pravda do posledního písmenka. To psal někdo, kdo tomu fakt rozumí.“

    Dneska na Živě píše Karel Javůrek, že Carbon X1 se prodává v ceně kolem 25 tisíc Kč s DPH. Když má takový člověk problém si ověřit aspoň jedno číslo, proč by měl někdo čekat, že ostatní informační zdroje bude využívat líp?

  3. 3. Nolwendil  21.11.2012  22:54:00

    A jak je to teda s tím Dellem? Možná by stálo za to napsat na toto téma článek. Naše firma se snaží kvůli záruce dodávat hlavně Delly, vidím je všude kolem i v jiných firmách. Pokud bych si měl koupit notebook pro sebe, tak bych dnes už musel hodně rozmýšlet, zda to bude ThinkPad, nebo Dell Latitude. Zatím by asi vyhrál ThinkPad s tím, že bych k němu rozhodně přikoupil lepší záruku. Proto mě hodně překvapilo když jsem se někde dočetl o tom obrovském poklesu zisků. Co si o tom myslíš Ty?

    Líbí se mi Tvá věta že nadšeně sleduješ vývoj mainstreamu, ale sám stojíš bokem. Mám to podobně. Problém je v tom, že při současném vývoji za pár let nekoupíme notebook, který by plně odpovídal našim potřebám a představám. Bude přizpůsobený tomu mainstreamu, ktreý jde slepě za těmi bludy, které dostává z médií. Možná jsi na to přišel sám, když ses rozhodl upgradovat starší ThinkPad namísto koupě nového současného kousku…

  4. 4. Martin Ler  22.11.2012  10:01:16

    Snad jedina drobnost – tabletu se proda nekolikanasobne vic. Apple sam za prvni tri kvartaly prodal 43 milionu tabletu, da se predpokladat, ze za 2012 jich bez problemu proda 60 milionu. Tvrdi se, ze Apple ma podil kolem 60 %, tzn. ze celkem by se jich melo prodat cca 100 milionu. Na to, ze to je forma pocitacu, ktere tady pred tremi roky ani nebyly…

  5. 5. Carl114  22.11.2012  12:17:38

    Nejlepší je prostě ty bláboly nečíst. Píšou je lidi, co si něco za 30 minut přečtou a pak splácají svůj článek, dostanou zaplaceno a víc je nezajímá. Z takového modelu nevypadne nikdy nic, co by mělo něco společného s kvalitním obsahem…

  6. 6. swarm  22.11.2012  13:51:23

    [4] Díky. Když jsem zpětně dohledával čísla, tak jsem to jen zběžně prolítl. Na sdělení to ovšem nic nemění. Podle mě ty čísla nejsou moc překvapivá. Jednak je vidět, že prodej počítačů jako takových to ovlivnilo jen minimálně, jednak je velikost toho trhu hodně určená masivním hype okolo tabletů – dneska prostě nejeden rodič řeší, že dítěti musí koupit tablet, protože ho mají jiné děti ve třídě a bez tabletu by byl outsider. Zajímavé bude sledovat vývoj prodejů dalších 5 let. Určitě by se nedala prognózovat křivka prodejů tabletů na základě zkušeností s prodeji počítačů.

  7. 7. AG  22.11.2012  20:39:32

    Na druhej strane, myslim ze tablet vzdy zostane skor taky gadget na zabavku a tie sa obmienaju castejsie. Kdezto pocitace su aspon scasti (neviem akej) na pracu a tam sa upgraduje len vtedy, ak naozaj treba. Nechcem prilievat olej do flame, ale staci sa pozriet ako sa predavaju iPhony vs. Blackberry ci ine pracovne mobily – iPhone chce kazdy ten najnovsi iba preto, aby mali novy. Pracovny mobil sa tak casto neupgraduje.

    Cize moja spekulacia je, ze tych tabletov sa naozaj bude predavat ovela viac ako pocitacov.

    Ostatne tablety su akosi univerzalnejsie – su pre deti, pre krajiny tretieho sveta namiesto PC, nejeden clovek si kupi 3 tablety aby mal jeden na stole, jeden pri posteli a dalsi na WC. Aj v Star Treku su pady fakt vsade, kdezto vacsina ludi ma iba jeden terminal na stole :)

  8. 8. swarm  23.11.2012  8:18:27

    [7] Myslim, že jako gadget by to právě nemuselo mít dlouhou životnost (MP3 přehrávače jsou také levnější než PC a už jsou na ústupu), ale třeba se vyvinou do něčeho, co bude opravdu většinově využitelné tak, aby většina lidí PC nepotřebovala. Nejvíc se ukáže, až opadne hype a lidé budou (nebo nebudou) kupovat nástupce těch tabletů, které mají teď.

    Je zajímavé sledovat, jak je zájem o 7″ tablety, které se najednou řadě lidí jeví jako praktičtější než ty 10″ (mně se iPad Mini třeba taky moc líbí, jen si jeho koupi neumím ospravedlnit). Směřování k menší úhlopříčce by mohlo ukazovat, že nejde o náhradu počítače. Navíc je pak konkurence ze strany mobilů, které už někdy mají skoro 5″ a umí všechno to, co tablet. Ne všichni pak potřebují tahat dvě zařízení, když mohou mít jedno. Nedíval jsem se na čísla, možná by bylo zajímavé srovnání prodejů tabletů a velkých chytrých telefonů.

    Jestli je někde tablet užitečný, je to práce s dětmi – má dostatečně velkou obrazovku, vyšší odolnost a není tak těžký jako notebook. Pak už to jen chce optimalizované programy.

  9. 9. Kamil  23.11.2012  14:50:32

    Je to píár a marketing. NEW! Trh s netbooky a notebooky je nasycený. Málokdo obměňuje rok co rok. Dva notebooky téměř nikdo nepotřebuje. Kdežto mít notebook nijak nepřekáží tomu mít tablet, který má o trochu jiné použití zaměřené na konzumaci především netu a obrázků. Ultrabook je snahou oslovit „moderní“ zákazníky. Být placetější než placatý je in. Bez ohledu na omezení, cenu a výdrž. Honba za každým ušetřeným milimetrem oproti konkurenci. Velký počítač, k tomu notebook, na časté přenášení ultrabook, na konzumaci dat tablet, do větší kapsy minitablet, do menší kapsy „chytrý telefon“…čím nás ještě překvapí? Jasně, 3D tablet s 3D kamerou…“Předveďte se na párty!“ A hlavně leské. Musí to být šajny! To přitahuje. Nostalgicky vzpomínám na první netbooky od Asusu. Plně vybavený univerzální mininotebook o velikosti a stylu 901, s dostatečným výkonem, s výdrží celý den? Nezajímavé. Bohužel.

  10. 10. killer  24.11.2012  17:14:04

    ale no no. to že se tablety prodávají dobře, je logické. je to nová oblast zábavy. desktopy/notebooky tady budou pořád, ale tablety mají několik velmi dobrých vlastností. lidé si kupují mnoho věcí tak proč ne tablet? já mám archos G9 a paráda. sice většinu času trávím na notebooku, ale tablet je dobrá věc. desktop už nepoužívám od roku 2005. naprosto mrtvá záležitost. není problém mít psp, notebook, tablet, mobil, playstation, high-end audio…….

  11. 11. swarm  25.11.2012  15:31:05

    [9] Jo, to je docela výstižně napsané.

    [10] Však jo, je to logické, že se dobře prodává. Ani bych to nechtěl zpochybňovat. Jen prostě to není důvod, proč někteří výrobci počítačů ztrácí zisky.

  12. 12. Zax19  25.11.2012  17:14:14

    [3] Také by mě zajímalo, jak to je s Dellem. Osobně mě trochu odrazuje ten přístup k prodloužení záruky – u ostatních značek se prostě podívám do obchodu a hned vím, kolik by mě stálo prodloužení na 3 roky. U Dellu mi chvíli trvalo, než jsem vůbec našel nějaké informace a i tak se člověk přesnou cenu nedozví před nákupem notebooku.

    Také souhlasím, že vývoj jde často jiným směrem než bych si přál a najít vhodnou elektroniku je celkem problém. Například 1080p rozlišení na 17,3‘‘ mi přijde zbytečně moc, je to dvojnásobek pixelů oproti 720p a akorát bych musel řešit miniaturní písmo. Nejvíc mě ale štvou mobilní telefony, protože kvůli některým aplikacím bych využil smartphone, ale nechci ani touch screen, ani qwerty, a chtěl bych pokud možno klasický tvar „bar“ s obstojným fotoaparátem a krytem čočky. Taková kriteria splňují většinou modely z roku 2010 a to bych si moc nepolepšil.

    BTW na mp3 přehrávače nedám dopustit. Už jsem se smířil s tím, že ty novější musím nabíjet přes USB (u staršího jsem používal nabíjecí AAA baterie), ale na poslech hudby prostě musím mít jinou baterii než na telefonování. Přehrávač mi vydrží přes 15 hodin čistého času, telefon víc než týden a nemusím se bát, že se baterie vybije v nevhodný okamžik.

  13. 13. killer  25.11.2012  21:36:05

    jasně swarme. jde asi o to že, je tu souběh několika příčin. pro velmi mnoho typických „moderních“ uživatelů srostlých s mobilem je tablet to pravé zařízení. navíc desktop v domácnostech je čistý underground. je jen logické že notebooky jsou primárním zařízením a hybridní tablety budou dalším logickým krokem. zisky firmám asi opravdu klesají. hrubý výkon jak se zdá dávno není prioritou v hardware. někde jsem četl že, nová windows 8 nepotřebují vyšší výkon hardware a tím se očekává snížení prodejů pamětí, grafik a cpu atd.

  14. 14. AG  25.11.2012  22:11:57

    A kam vlastne zmizli netbooky? Ja stale vsade taham tu spomenuty Asus 901 a je to genialne zariadenie. Niekto tvrdi ze to ma maly vykon ale to len preto ze na to neskor zacali pchat W7. Tusim prezili iba tie odpadove Acery.

    BTW schopny smart bez qwerty by som tiez bral. Mam dva pracovne dotykove smarty a nechapem ako to moze dobrovolne pouzivat ;( Ja chcem naspat S60.

  15. 15. Kamil  29.11.2012  19:04:12

    ad 14, AG, kam by zmizely…do pryč. Nahrazeny úžasnými tenkými ultrabooky, sice s nižší výdrží, ale o to vyšší cenou. A tablety pro spíše jednosměrný tok dat k uživateli a jeho úúúžasnou zábavu. Pozoruju přechod od hláskového k obrázkovému písmu a ke gestům. Další generace přestane mluvit, bude se dorozumívat jen multidotykovými gesty a bude na sebe dělat Hůůů Hug Grrr Hugh. Jako tlupa šimpanzů. Už je to pozorovatelné v posunu od patrové k k hrdelní artikulaci a v nerozlišování sykavek jak je v posledních dvou letech pozorovatelné v písemném projevu : „z kým z čím“.
    Mobily, to je extra kapitola. Připomínají mi první svítící digitálky přezdívané obouruční. Než přišly obyčejné LCD. Nynější mobil musím zapnout aby se na něm vůbec něco objevilo. Čas, stav, příchozí pošta…Jenže leckdy potřebuju informaci letmo a ihned.Je zbytečné k tomu zapínat celý žravý forbes. Profi zrcadlovky mají stavový displej. Proč to nejde u mobilů? Nic proti mobilům nabitými funkcemi. Jenže tak jako se ne vždy hodí složitý švýcarský nůž s mnoha nástroji, hodil by se i malý lehký a jednoduchý mobil s dlouhou výdrží.
    A když už komplexnost, tablet by mohl být oboustranný, z druhé strany integrovanou e-čtečku.
    Možná že naše nářky jsou zbytečné a jsou příznakem stárntí a lenosti se přizpůsobovat. Nevím jestli je tak výhodné přebastlit starý notebook nebo se přizpůsobit a změnit své zvyky. Nevím. Jen si všímám toho, že zvykání si na nové nástroje měnící se v čím dál rychlejším tempu ubírá kapacitu pro tvořivou činnost.

  16. 16. Zivan  7.12.2012  15:36:29

    [12] Ja porad pouzivam 1GB MP3 prehravac Samsung YP-C1, ktery vydrzi na jednu AA baterii hrat pres 50 hodin. A pred pulrokem jsem se stestim koupil na jednom foru 4GB iRiver T60 na AAA baterii (cca 20h) za 50Kc :D Doufam, ze oba budou jeste dlouho fungovat, protoze nic noveho asi neni.

    Kdyz detska chuvicka hlasi vybite baterie, pripadne nejaka hracka uz ani nehraje, tak z toho vyndam AA baterii a v MP3 jeste par hodin funguje. Pri domacim pouziti je jeste vyzdimam do konce.

  17. 17. Kamil  19.12.2012  18:19:29

    Právě jsem udělal zásadní notebookový downgrade. Narazil na zachovalý Asus EeePC 900AX. Na psaní a každodenní tahání bude výborný. Displej je to nejlepší co jsem viděl z neIPS. Jas, kontrast, barvy a pozorovací úhly. Funkční design se kterým si konstruktéři vyhráli kazí jen lesklá tlačítka. Jinak nemá chybu, působí velmi příjemně. Škoda, že tahle řada skončila, měla velký potenciál. Nový chipset, procesor, větší ramka, USB3, SSD, stereo repro, výdrž osm hodin….

  18. 18. Johnny  28.12.2012  9:28:05

    Osobně mě kolikrát články na novinkách pobaví. Už je ani nehodnotim. Komentáře čtenářů bývají ještě větší perlou. Naštěstí se ale najdou weby tohoto typu, takže kdo hledá, najde. Mě osobně nebaví tablety a jedu zásadně v IBM ThinkPad. Čau


Napsat komentář