Doplnění testu: HP EliteBook 840 G5 vs. ostatní

Při srovnávání 14“ business notebooků od DELLu a Lenova jsem si říkal, že bych proti nim měl postavit i zástupce třídy od HP. Dodatečně jsem tedy sehnal HP EliteBook 840 G5 v konfiguraci podobné ThinkPadu – s i7, 16GB RAM a 512GB NVMe SSD. Jde o novinku na trhu.

hp-elitebook-840-g5_001

HP nešlo stejnou cestou jako soupeři. Udělalo počítač stříbrný a se vzhledem, který evokuje dražší a stylovější zařízení. Mám obecně rád černé notebooky a třeba pro vzhled ThinkPadu mám slabost, ale pro běžného zákazníka bude asi EliteBook vizuálně nejpřitažlivější z trojice. Sám musím uznat, že se mi také líbí.

dell-latitude-7490-vs-lenovo-thinkpad-t480_02

Konkurenti: Lenovo ThinkPad T480 a DELL Latitude 7490

Půdorysnými rozměry zůstává DELL nejmenším, ale HP s ním drží krok v tloušťce, která je o pár milimetrů lepší než u ThinkPadu. Hmotnost je stejná jako u DELLu – 1,58 kg. Proti ThinkPadu (1,63 kg) jde o zanedbatelný rozdíl.

Rozložením konektorů vede dál DELL. HP má pouze dvě USB, ale na rozdíl od ThinkPadu je aspoň nemá obě na stejné straně. Rozhraní Thunderbolt 3 je (spolu s HDMI) na pravém boku a přítomno je ve všech konfiguracích. Chybí zde nicméně čtečka paměťových karet. Asi se moc často nevyskytovala v podmínkách výběrových řízení…

Velkou výhodou HP je tradiční dokovací konektor na boku. Ten má už dlouhou historii používání. Vyzkoušel jsem připojit dokovací stanici koupenou v roce 2014 k EliteBooku 840 G1 a vše perfektně fungovalo včetně nabíjení a DisplayPortového rozbočovače uvnitř stanice. Díky tomuto konektoru lze sehnat jetou dokovací stanici klidně za pět stovek, zatímco originální řešení ke konkurentům vychází na neuvěřitelné peníze (u ThinkPadu na 6-8 tisíc).

hp-elitebook-840-g5_003

hp-elitebook-840-g5_004

hp-elitebook-840-g5_005

hp-elitebook-840-g5_006

Napájení je možné kromě dokovacího konektoru také přes standardní kulatý napájecí konektor používaný v minulých generacích a přes konektor Thunderbolt 3. HP dokonce nabízí zdroje pro oba tyto konektory a v případě CTO konfigurací si uživatel může vybrat, který chce (navíc je ještě možné zvolit mezi 45W a 65W variantami). TB3 je sice na zdroji univerzálnější (v době testu ThinkPadu jsem zdroj někde zapomněl, nabíjel jsem přes 22W zdroj k tabletu a šlo to), ale nějak ještě nejsem přesvědčen o jeho životnosti při takovém použití. Navíc je tu tento konektor jen jeden, takže přijdete o možnost připojit v době napájení ze sítě nějaké další zařízení (například redukci z USB-C na HDMI 2.0).

Klávesnice, touchpad a trackpoint

V případě klávesnice jsem u HP při prvním pohledu neměl vysoká očekávání. Kurzorové šipky nejsou předsunuté a kvůli jejich specifickému tvaru (který nemám rád) jim chybí i mezery pro hmatové oddělení od zbytku klávesnice. Vzhled počítače navíc vytváří dojem, že je klávesnice na výšku menší než u konkurence.

Když jsem na ní ovšem začal psát, byl jsem příjemně překvapen. Mechanika je perfektně jistá a odezva kláves mi vyhovuje víc než u ThinkPadu – jeho klávesnice sice působí uhlazenějším dojmem a má určitý wow efekt, ale na této jsem dokázal psát rychleji.

Pak jsou tu i rozdíly v rozložení. Nechybí zde klávesa kontextové nabídky, přepínání funkce horní řady kláves má lepší klávesovou zkratku (Fn+Shift) a také čtveřice kláves pro pohyb v dokumentech u pravého okraje mi nějak vyhovuje víc. Velkým plusem proti ThinkPadu je také možnost psát čísla na zástupném numerickém bloku pouhým držením Fn. Je k tomu potřeba jen klasický trik se zapnutím NumLocku a následným uspáním/probuzením notebooku.

HP udělalo několik radikálních změn v rozložení kláves. Přidalo korporátem vítané klávesy (například přístup k Outlooku, přijetí/ukončení hovoru na Skype atd.), ale odstranilo klávesy jako ScrollLock a Insert. Zejména Insert ale stále používám, takže jsem řešil, kde jej najít. Manuál zmiňuje ze skrytých funkcí jen Break (Fn+R), SysRq (Fn+S) a ScrollLock (Fn+C). K Insertu jsem nicméně na fórech našel zkratku Fn+E, která skutečně funguje. Tyto zkratky nemají logickou návaznost na dané funkce, takže je těžší si je zapamatovat, ale oceňuji aspoň fakt, že se dají mačkat jednou rukou.

Podsvícení klávesnice konečně neprosvítá směrem k uživateli přes mezery mezi klávesami a v tomto ohledu hodnotím HP stejně kladně jako ThinkPad. Podsvícení má dva stupně, z čehož maximální svítí stabilně, zatímco poloviční bliká pomocí PWM na frekvenci 200 Hz (pro potřeby klávesnice ještě ok).

Celkově tedy platí, že každý z notebooků má klávesnici určitým způsobem kompromisní, ale za sebe mohu říct, že po intenzivním vyzkoušení všech u mě těsně vítězí ta od HP. Pak je Lenovo a s větším odstupem teprve DELL.

hp-elitebook-840-g5_007

Touchpad nemá tlačítka, ale jeho velká dotyková plocha je zapuštěná, příjemně hladká a hlavně s nejlepší citlivostí a odezvou ze všech tří. Tuhost integrovaného tlačítka je o něco lepší u ThinkPadu, hlučnost je však podobná. Tady vítězí DELL, který má samostatná tlačítka i pro touchpad. V případě potřeby oddělených tlačítek si zde musíte vystačit s těmi pro trackpoint.

Trackpoint není pochopitelně tak dobrý jako na ThinkPadu, ale to jsem ani nečekal. Chybí mu to jemné nastavení regulačních mechanismů, které mu dodá správnou přesnost při rychlých pohybech. Je však o dost lepší než trackpoint na DELLu. Velký podíl má na tom vhodnější tvar a povrch čepičky. Zatímco u DELLu mi trackpoint připadal téměř nepoužitelný, na HP jsem jej v mnoha případech stále preferoval před touchpadem.

Displej, zvuk a kamera

HP už na rozdíl od konkurentů nenabízí TN panel s rozlišením 1366×768 ani do těch nejšetřivějších firem. V nabídce je místo toho trojice full-HD IPS displejů (1920×1080). Základní má svítivost 220 cd/m2 a pokrytí barev 67 % sRGB, lepší má 400 cd/m2 a 100 % sRGB. Nejvyšší se liší svítivostí 700 cd/m2 a přítomností zapínatelného privacy filtru. Předpokládám, že nejlepší obraz bude mít ovšem z full-HD panelů ten prostřední, protože displeje s integrovaným filtrem mají obvykle horší pozorovací úhly. V nabídce je také displej s rozlišením UHD (3840×2160, 100 % sRGB).

Nedotykové varianty displejů jsou matné. V případě dotykových je displej překrytý tvrzeným sklem.

V testovaném kusu je základní IPS panel, který ve srovnání s konkurencí kupodivu vítězí. Má dobré vyvážení bílé a oproti ThinkPadu barvy nepůsobí tak vybledle. PWM se naštěstí ani zde neprojevilo v žádném stupni jasu.

Vestavěné audio má oba reproduktory v zadní části namířené nahoru. Díky tomu počítač na rozdíl od svých konkurentů hraje stejně bez ohledu na povrch, na kterém je položený. Zvuk je možná maličko lepší než u DELLu a ThinkPadu, ale rozdíl rozhodně není tak velký, aby ho mělo smysl brát v potaz při rozhodování.

Webkamera je standardně nekvalitní i u HP, ale potěší přítomnost mechanické krytky – podobné jako u ThinkPadu. Ve víku je navíc také IR kamera s přisvětlením pro rozpoznávání obličeje při přihlašování a HP tuto funkci vnímá jako základní, neboť bez ní není dostupná většina nabízených displejů. Integrované mikrofony mají dvě dírky směrem k uživateli a dvě na vnější straně víka, což by mohlo vést k lepší kvalitě zvuku při konferenčních hovorech, nicméně na předchozích kusech jsem mikrofony neotestoval, takže nemám srovnání.

Výkon a chlazení

Nabídka procesorů je shodná u všech tří strojů. Stejné jsou také možnosti pro operační paměť – tedy dva sloty, které zvládnou dohromady 32 GB RAM. Podobně jako u DELLu se zde nepočítá s 2,5“ pevnými disky a jedinou možností jsou M.2 SSD. V nabídce jsou modely pro SATA i PCIe x1/x4, s kapacitou od 128 GB po 1 TB. Testovaný kus má 512 GB NVMe SSD od Toshiby (TLC) a výkon je shodný s konkurenty.

Hlučnost chlazení bývá standardní bolístka HP. Je to dáno snahou chladit vnitřní komponenty na nižších teplotách (40-45 °C), což například v době veder, která při psaní článku zažíváme já i počítač, není nejjednodušší. Výsledkem je, že ventilátor běží prakticky neustále, a kvůli pískavému projevu není pro uši zrovna nejpříjemnější. Zdá se, že pískavé ventilátory jsou v této třídě notebooků v oblibě. Jinak si totiž nedovedu představit, že tímto problémem trpěly všechny tři testované notebooky.

U HP je problém viditelnější při nenáročných činnostech, kdy jsou jeho konkurenti obvykle zticha. To HP zvládne, jen pokud je teplota okolí do 25 °C, případně po omezení funkce TurboBoost. V zátěži je HP hlučností na úrovni DELLu a ThinkPad je nejhlučnější.

Při zátěži jednoho jádra drží HP s Core i7-8550U plné turbo procesoru. V zátěži všech jader postupně osciluje takt mezi 2,5 a 2,6 GHz. Dle výsledků některých benchmarků to vypadá, že výkon při zátěži všech jader už u HP vychází pro i5 a i7 podobně a přidaná hodnota vyššího procesoru bude jen ve výkonu na jedno jádro.

Stejně jako v ThinkPadu i v HP může být dedikovaný grafický čip. ThinkPad má NVIDIA GeForce MX150 s 64bit pamětí, zatímco HP má AMD Radeon RX 540 se 128bit pamětí. Dle notebookcheck mají oba čipy v reálném nasazení podobný výkon odpovídající dnešnímu low-endu.

Baterie a spotřeba

V HP je jediná baterie o kapacitě 50 Wh. Jde o long life variantu, která má stejnou záruku jako zbytek notebooku (u nás 3 roky). Na rozdíl od konkurentů není možné nastavit prahy pro start a konec nabíjení. Aplikace HP Power Manager působí spíš jako výsměch – nabízí akorát určení časů v rámci dne/týdne, kdy má notebook běžet na baterii, i když má připojené napájení. Jde nejspíš o nějaký byrokratický výmysl v duchu nové německé energetické politiky.

Při on-line kancelářském využití se Vzdálenou plochou byla spotřeba okolo 4,1 W a notebook tedy vydrží nějaký 11 hodin provozu. Výsledek je srovnatelný s ThinkPadem a DELL zůstává s odstupem první. Při přehrávání videa na Youtube s hlasitým zvukem z interních reproduktorů mělo HP ze všech nejvyšší spotřebu – 7,7 W. Výdrž by při takovém zatížení měla být jen 5,5 hodiny (ThinkPad dal 6,2 hodiny a DELL 12 hodin).

Vybíjení baterie při uspání je u HP nejvýraznější. O 1,0 % přijdete už po hodině uspání. I to je ovšem přijatelná hodnota.

Měření spotřeby bylo o něco složitější, protože baterie v HP z nějakého důvodu nereportuje odběr, takže se vše vypočítává až z ubývajících procent za delší úsek. Reportování nabíjecího výkonu nicméně funguje. Nejspíš jde tedy o nějaký vrtoch firmwaru počítače. Chtěl jsem stáhnout nový, ale odkazy na webu výrobce vedou všechny na chybějící soubor (error 404).

hp-elitebook-840-g5_002

Závěrem

Celkově bych vnímal HP asi jako nejlepší ze tří notebooků. Během používání mi vyhovoval nejvíce, dobře vypadá a ještě je nejlevnější. Základní konfigurace s i5, 8 GB RAM a 256GB SSD vyjde jen na 28 tisíc s DPH. Líbí se mi na něm generacemi prověřený klasický dokovací port, díky kterému je levné i sehnání dokovací stanice. Jediný zádrhel tak zůstává v chlazení. ThinkPad i DELL nejsou v zátěži tišší, ale při kancelářské práci umí být nehlučné, a právě kancelářská práce je to, pro co jsou tyto počítače určeny. HP bohužel umí i při ní za určitých okolností otravovat pískavým zvukem neustále se točícího ventilátoru (pokud se nevypne turbo) a je otázkou, jestli se objeví nějaký software, který by to uměl zregulovat, nebo zda to někdy vyřeší nová verze firmware. Nakonec tedy ani tento stroj nedostane mé jasné doporučení.

Komentáře k článku

  1. 1. trubus  4.6.2018  12:00:44

    Pískání to nevyřeší, ale točení ventilátoru v nízké zátěži by měly zvládnout eliminovat utility jako NoteBook FanControl (na gitbuhu), ne?

    Ad omezení/vypnutí Turbo – kdysi jsem se o to pokoušel na x220, která jinak s Turbem málem odfoukla sebe i s dockem a přišel jsem jen na možnost nastavit maximální takt CPU na 99% ve windows power profilech – nicméně přišlo mi, že notebook potom nedostahoval ani zdaleka normálního ne-turbo výkonu, bylo to spíš k vzteku. Existuje ještě jiná možnost jak deaktivovat turbo, ideálně bez rebootu do biosu?

  2. 2. Logout  4.6.2018  13:36:13

    V práci mám už chvilku G3, domů jsem místo starého C2D notebooku pořídil bazarovou G1, která mi na moje běžné potřeby stačí – je ale pěkně vědět, že řada se zatím nijak extrémně nepokazila a za pár let budu moci upgradovat. Vidím jen dva mínusy: tlačítka touchpadu a Insert. Ale jelikož bez dockiny stejně používám více point než pad, tak první problém je čistě pocitový. A na insert bych si také nějak zvykl…

  3. 3. Kamil2  5.6.2018  14:43:35

    Kdyby byl méně placatý, bez snahy aby vypadal ještě placatěji než je, bez snahy o „styl“, chladil a hrál by lépe. Jenže to nejsou hlavní prodejní parametry. Alespoň slušný displej.
    Pískání je způsobeno malým průměrem a vysokými otáčkami ventilátoru, jeho aerodynamikou a umístěním. Předpokládá se využití plného výkonu nárazově, že krátkodobá vyšší hlučnost nevadí. Je to notebook pro „všeobecné“ použití. Výsledkem kompromisu mezi funkčností a stylem, který prodává.

    Thinkpad při plném výkonu funí, ale většinou ho používám v nízkém zatížení v pasívním režimu, takže, potvrzuji, že při „kancelářském“ využití je tichý, netopí a jen občas si foukne. Možnosti nastavení má výtečné.

  4. 4. swarm  5.6.2018  21:23:41

    [1] Pouze v případě, že někdo udělal/udělá definice pro tento konkrétní model. Univerzální API na přístup k ovládání ventilátoru notebooků neexistuje.

    Používám ten postup s tím nastavení max CPU na <100%. Pro moje potřeby to stačí. Většinou v tichu pracuju, jen když potřebuju psát nějaký delší text, takže výkonu je dost i bez turba. Možnost regulovat max výkon turba by byl nicméně příjemnější – to bych si hned nastavil 2,5 GHz a získal bych dostatečný výkon na všechno i tichý provoz.

    [3] Jsem rád, že vypadá stylově. Líbí se mi, když ve firmě nafasuju notebook, který dobře vypadá, když ho někde vytáhnu. Bylo to tak vždy. Problém chlazení podle mě není o tloušťce, ale spíš o tom, že něco zanedbali. Problém je evidentně v tom, že se tam někde blbě točí vzduch – špatně to spočítali/nasimulovali, anebo tam na konci zanesli nějaké změny. Velikost ventilátoru i rychlost jsou ok… aspoň tedy v jiných noteboocích podobné ventilátory umí fungovat i tiše.

    Jinak 840 G5 není vyloženě stylovka. Je to vlastně na dnešní poměry až překvapivě praktický stroj a třeba pro velké korporace je to podle mě z nabídky HP nejlepší stroj pro pravidelnou práci s dokem u back-office zaměstnanců.

  5. 5. Kamil2  6.6.2018  18:25:00

    [4] Na obyčejné psaní stačí výkon pod 386, jak znáš z kapesních HP. Když je dobře nacpaný soft.
    Aerodynamika, ano. Neškodilo by kdyby přizvali někoho od topení a klimatizace. Dá se to udělat lépe. Jenže nevím co všechno jak je patentováno. Divil bych se, kdyby chlazení nebylo. A nebo, spíchli to aby akorát vyhovovalo. Třeba příští model bude mít chlazení vyřešené lépe a bude mít jiný nedostatek, který nebude mít další model, který zato bude mít…Však to znáš.

    Stylovost? Takovýchhle „stříbrných“ placek je dvanáct do tuctu. HP si v téhle kategorii tenhle zakulacený vzhled drží už nějakou dobu. Podle toho poznám na dálku. Zpozorním když někdo vytáhne klasický „IBM“ nebo Dell.

    840 G5 pro korporace ano. Poměr cena/výkon, konfigurovatelnost, podpora. HP je v korporátu oblíbená značka.

    Abych nepřechválil Lenovo, u T460 se do displeje trochu otiskuje klávesnice. Nic vážného. Nemusela by, stačil by milimetr tloušťky navíc. Jenže? Jenže. Boj o každý milimetr dolů. A to s tím krámem zacházím jak s platem vajec. L už téměř nepřenáším abych nemusel měnit celý spodek. HP je na tom konstrukčně lépe. Nevím jakou má konstrukci, ale hořčíková slitina vydrží víc než obvyklý plast. V těch případech přiznaná „stříbrná“ barva má význam.

    Ze „stylových“ hlasuju pro nenápadný Dell XPS 13.

  6. 6. Frozen  7.6.2018  13:23:22

    1. Má ten mikrofon výstup opravdické stereo (při použití ASIO? Nebo jde nastavit v nějakém panelu redukce šumu/stereo
    2. Jde nastavit u Trackpointu, aby registroval i kliknutí
    3. Co znamená „zapnutí“ privacy filtru? Softwarově/mechanicky nebo nějakou nálepkou/“roletkou“?
    4. Podle vybíjení (pokud jediné procento lze považovat za směrodatné, obzvlášť když ta jsou nějak Trumpoty s rozhraním batery runtime stavu) to vychází na 50Wh/100h= 0.5 Wh. Což považuji za naprostý normál mezi 5 zkoumanými notebooky (mezi od C2D po současné ).
    – lze něco vyčíst v linuxu v /sys/class/power/BAT0/ ? ( /uevent vše nebo konkrétně /*discharge*)
    5. Turbo jde vypnout přes – Disable Turbo flag tlačítko. U mobilních CPU Jde ještě nastavit CPU TDP Level (projevující se ale jen při vyplém turbu předtím) : 1=800MHz, 0: Normální (např 1800), 2(vyšší např 2.500) , s turbem 3800 např
    – Jde to vypnout v biosu nebo přes throttlestop (je doporučeno s tím mít cpu výkon nastaven v windows na min100,max 100, prý to dělalo by konflikt). Jinak trik s 99% nefunguje vždy , někdy je potřeba menší hodnota, a nebo příliš nízká hodnota(48) přikáže procesoru 800MHz
    6. je tam rootkit keylogger?

    Ta klávesnice je zase zprzněná… Layout mi přijde úděsný. Ikonky místo Insert.. to přeci není mobil.. Má to vůbec slot na SIM/modem?

  7. 7. Vladimír  7.6.2018  13:50:11

    Výborné srovnání. Zajímalo by mne, jak si stojí modely 15,6″. Zřejmě také nebude jednoznačný vítěz. Do své oblasti zájmu jsem ještě přibral ZBook 15u. V recenzi na notebookcheck má ještě větší problém s hlučností než EliteBook a brzy má být v prodeji EliteBook 1050.
    Ještě mám dotaz k případnému doplnění druhého disku. Umožní některý s nových pracovních NTB mít jeden SSD na systém a další na data? Mám pocit, že je tam jen jeden prostor.

  8. 8. swarm  7.6.2018  19:01:49

    [6] 1) Tváří se, že ano, ale víc jsem to netestoval. V nastavení je možné zvolit, zda nahrává 360°, nebo filtruje všechno mimo zvuku před počítačem.
    2) Ano, je to standardní Synaptics.
    3) Aktivuje se to přes klávesnici (Fn+něco).
    4) Linux jsem nezkoušel. Ale obecně když to nejde ve Windows, tak to nejde nikde. API je na to už delší dobu standardní.
    5) 99% nefunguje vždy, ale 95% mi zatim fungovalo všude. Řešení přes BIOS není dobré (vyžaduje restart), cokoli, co zamezuje snižování pod base clock taky není vhodné (pak to totiž pozbývá původního smyslu snížit průměrnou spotřebu stroje).
    6) To by měl být dotaz na výrobce.
    Slot na SIM viz článek.

    [7] ZBook 15u v aktuálních generacích jsem neměl ani na krátko v ruce, takže nemůžu soudit, ale vyšší hlučnost by byla asi i logická vzhledem k přítomnosti grafického čipu. Elitebook 1050 vypadá zajímavě, ale otestování teprve čeká.

    HDD+SSD umí ze zdejších jen ThinkPad a to ještě pouze s malým SSD místo WWAN (viz minulý článek), takže jen krátká karta 128/256GB.

  9. 9. swarm  10.6.2018  12:41:23

    [5] T480 byl ze všech testovaných největší a nejtlustější. Obtiskávání klávesnice je neomluvitelná konstrukční chyba. Řekl bych, že u těchto strojů není zas extrémní snaha udělat je tenké. Tloušťka už je definovaná konektory a jsou jiné stroje, které jsou mnohem tenčí, takže technologie by jinak mohla jít ještě dál.

    Na druhou stranu, když už si zaměstnanec musí vzít pracovní notebook domů, opravdu nechce tahat velkou, těžkou a nevzhlednout krabici. To je prostě fakt a na to se snaží výrobci reagovat, protože málo co je řízeno tolik přáními zákazníků jako právě tento typ počítačů (určitý problém nicméně je, že zákazníkem je korporace a ne uživatel, ale to je jiný příběh).

    Jinak ano, 840 G5 je komplet kovová (spodek/vršek základny, vnější strana víka) a není to jen na stříbrno nastříkaný plast.

  10. 10. swarm  10.6.2018  13:56:04

    UDPATE: „Notebook FAN Control“ funguje, pokud se zvolí profil ZBook 15 Studio G3. Nicméně program je to hrozný v porovnání s TFFanControl. Je možné pouze vynutit konkrétní rychlost ventilátoru bez, ale nejde definovat mapa rychlostí podle teploty CPU.

    I tak lepší než nic.

  11. 11. trubus  13.6.2018  14:11:31

    [10] Já měl právě pocit, že to umí vše co jsem byl zvyklý z TPFC. Bohužel ho nemám na svém PC, ale pamatuju si dialog podobný tomuto: https://goo.gl/images/qweFpx

  12. 12. Kamil2  15.6.2018  13:42:21

    [9] Kouknul v recenzi na fotku vnitřku, v tom případě přiznaná barva konstrukčního materiálu má logiku. A když se to navíc líbí, proč ne.
    Fungující NTB FAN Control je dobrá zpráva. Nejen kvůli redukci hluku, ale že jde optimalizovat chlazení pro stálou teplotu. Součástkám nesvědčí střídání, zvlášť rychlé, velkých teplotních změn.

    Funguje i na Thinkpadu? Zatím nepotřebuju velký výkon, stačí se uchladit pasívně.

    Poznámka k nepřenosným PC: Uspořádání vše na základní desce s chladiči a ventilátory, ta ve skříni s ventilátory, mi připadá překonané. Procesor a grafika by mohly být v oddělených kompaktních modulech na stěně skříně sloužící jako radiátor.

  13. 13. SirionRazzer  17.6.2018  9:44:30

    [10] Notebook FAN Control myslím nemá GUI pro nastavení profilu chlazení, můžeš ale upravit hodnoty přímo v xml configu

    https://github.com/hirschmann/nbfc/blob/master/Configs/HP%20ZBook%2015.xml

    63
    48
    10

  14. 14. swarm  26.6.2018  20:12:13

    [11] Prý to jde přes konfigurační soubory, takže aspoň něco. Ještě to budu zkoumat, protože můj na míru nakonfigurovaný nový EliteBook 840 G5 jsem dnes vybalil z krabice a začal ho instalovat.

    [12] Na ThinkPady je TPFanControl a ten umí velmi dobře nastavit komplet logiku chlazení.

  15. 15. Krtek  20.7.2018  20:47:53

    Já mam už rok sice obyčejnýho probooka ale v G3 verzi mně jeho boční dokina irituje. Stará G1 měla dokinu konektorovanou spodem a bylo to lepší. Jednak měla víc USBček (stará je měla i na více stranách) a taky nazakrývala ty boční. Na současný mam plný všechny USBčka na dokině a k bočnim notesovým už nic nepřipjim protože je dokina zakrývá. To vymyslel dobrej magor. Ale hlavně že to je obojí placatý :-(

  16. 16. swarm  21.7.2018  10:52:14

    [15] No vidíš, mě ta původní HP dokyna hrozně štvala, protože to na stole zabralo strašně místa. Pravda je, že konektorů je méně, ale to je čistě problém mnohem menšího dokovacího konektoru, ve kterém je akorát audio, LAN, USB 3.0, VGA a jeden DisplayPort (zapojený do vnitřního rozbočovače, který z toho na výstupu udělá dva porty). V původním dokovacím konektoru bylo všechno možné, takže dokyna mohla mít kromě jiného i šachtu na optickou mechaniku, resp. další disk.

  17. 17. swarm  5.1.2019  20:41:22

    [14] Notebook Fan Control sice funguje, ale notebook se s ním občas z ničeho nic hibernuje. Důvod je nějaký chybný signál power managementu, kdy si Windows začne myslet, že se „změnil počet aktivních baterií“ a hibernuje ze stejného důvodu, jako když se baterka vybije. Při napájení ze sítě to lze vyřešit prostě tím, že se akce na kritický stav baterie vypne (kupodivu tam ve výchozím stavu je hibernace). Při provozu na baterku asi není rozumné tuto akci vypínat (pro případ, že by skutečně šla baterie pod kritickou hodnotu).

    Pokud tedy po instalaci tohoto programu začnete pozorovat náhodné hibernace (někdy co 10 minut, někdy půl dne v pohodě), budete teď aspoň vědět, o co jde.

  18. 18. Petr Zidon  9.7.2019  19:45:38

    klavesnice ma pro mne zasadni vady, chybejici insert, nesmyslna tlacitka na skype, chybejici blok kalvesovych sipek s home/end atd.
    v tomto smeru DELL rozlozeni rozhodne lepsi (15.6″)
    neverim ze by na ni mohl nekdo zacit pracovat bez delsiho uceni, zejmena na rozmisteni sipek a dalsich klaves
    miniaturni horni rada klaves je peklo, zcela zbytecne, mista je na ntb spousta

    umisteni vsech konektoru doprava je hloupost, co se stale opakuje ob-model, jednou dobre, podruhe spatne. pro levaka super, ostatni si uziji kdyz se jim vedle ruky s mysi plete hdmi, napajeni, ethernet,…
    chybi ctecka na sd karty
    pouze 2 klasicke USB porty

    clickpad je obrovsky a neda se vypinat kalvesovou zkratkou, resp. neni nikdo hned videt jakou

    hlucnost je znat docela dost, clovek ma pocit jako u stareho aceru

    dobre je ze ma stale dokovaci konektor, usb-c nesmysly jako ma dell jsou opravdu za trest

    vydrz baterie vypada zatim dobre, display take


Napsat komentář